Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Fido
#369979
Aha.
Si ga od rojstva vozil naokoli oziroma navadil na hribovske podvige?
Kdaj si predvidoma začel?
Voda je pa obvezna za oba.
Brez vrvice pa seveda na lastno odgovornost.
 milk
#369981
Fido napisal/-a:Aha.
Si ga od rojstva vozil naokoli oziroma navadil na hribovske podvige?
Kdaj si predvidoma začel?
Voda je pa obvezna za oba.
Brez vrvice pa seveda na lastno odgovornost.


Že od vsega začetka sem ga imel, kljub nasprotovanju ostalih članov družine, povsod, tudi po mestu brez povodca, razen ob izjemnih primerih. Zelo hitro se je navadil in tudi navadil se je biti zelo pozoren na avtomobile.
Kmalu, po kakih dveh mesecih, smo šli že na Jošta. Čez visoke korenine mu je bilo potrebno pomagati. Mislim, da smo ga kratek čas tudi nesli, toda veliko je šel sam. Ko je nekoliko zrastel, krepko pred enim letom, je zmogel tudi že več kot 15 km. sedaj na sprehodih ali tekih po gozdu zelo uživa. Star je 6 let in po daljših turah, je že kar nekoliko utrujen in potem doma večinoma počiva.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
#370006
Če imš psa, je tek s psom lahko prijeten. Ni se potrebno sprehajat, tek je bolj fajn. Pri tem potrebuje pes zadosti svobode. Morda elastični povodec, pripet za pas tekača. Večkrat se ustavi in ima kakšno potrebo. Posebej je to pomembno, če ga ne sprehajaš. Če so ločeni sprehodi in posebej tek, lahko psa navadiš, da med tekom ne ovohava vsake dišave ob poti.
Pri teku je res potrebna postopnost in seveda, da opazuješ, koliko km je za psa zadosti. Tam nekje do 10 km morda.
Jaz sem svojo psičko večkrat vzel tudi na tekaške prireditve, takrat obvezno na povodcu. Sedaj pa še samo joggirava 8)
 Fido
#370007
Aha.
Psička je verjetno tudi že v letih,kajne?
Odvisno je kako ga/jo navadiš, vleka je po moje najslabša.
Vse je odvisno tudi od terena.
Ti si verjetno suburbani tip, kajne?
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
#370012
Ja, malo sem res umaknjen od gostega naselja.
Psička ni toliko stara, kot je oslabela, ko je bila zelo bolana, menda je bila zastrupljena in ji je veterinar že napovedal smrt, a se je čudežno pobrala.
Nikoli psa ne smeš vleči med tekom. Intervalov se s psom ne teče.
Če imaš psa rad, potem moraš z njim uživat. Prave tekaške treninge pa se dela brez psa.
 Fido
#370013
Zanimivo.
Res je, če mene vprašaš se psa z vleko, pa pustimo sani, muči.
Kar se pa treningov tiče ji mi res rabimo, dobrim psom pa to ni nikakršen problem, sploh če gre za lovsko ali čuvajsko pasmo.
Prave treninge se dela samostojno in v mirnem okolju.
Uporabniški avatar
 mare
#370291
Ni neprimernih psov za tek, samo malo jih je treba vzgojiti in pri mladih ne pretiravati z razdaljami. Ok čivava je bolj za kratke razdalje. Jaz imam večpasemko med belgijcem in stafordom (pa še kaj se najde). Teče mirno nad 10 km, vode ne rabi veliko, če že, si jo najde sama v Ljubljanici ali v kakšnih studencih na Golovcu. Vedno je brez povodca, razen v kakšnih močno poseljenih koncih. Na začetku v njej znanem okolju se rada važi, zaostane par 10 metrov, potem pa v polnem šprintu pade mimo mene in se mi privoščljivo reži. Po neznanih krajih ali če ji tako rečem, teče ob meni ali malo pred/za mano. Če recimo na PST teče pred mano posluša moje korake in prilagaja hitrost mojemu tempu. Če se ustavim, se ustavi. Včasih jo malo hecam in začnem topotati ali kaj podobnega in takoj pogleda, kaj se dogaja. Po enih 5 kilometrih se umiri in teče moj tempo. Sicer pa so vsi psi lovci in če teče v okolju, kjer živijo divje živali (ptice, divjad) je treba imeta psa natreniranega za odpoklic, drugače mora biti na štriku. Jaz mojo pustim, da se požene med golobe ali vrane, saj se morajo tudi oni malo razgibati, ostalo mora pa pustiti na miru.
 Fido
#370292
Zanimivo.
Malo sem gledal pasme in najbolj zanimiva in primerna se mi zdi katera od lovskih ko si ravno omenil divjad in da greš mimo lovske poti.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA