Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 čara
#360342
Če pa te skrbi, lahko še vedno greš do zdravnika in prosiš, izsiliš, zahtevaš (ali pa samoplačniško) Krvno sliko osnovno + poudari dodatno B12, železo, feritin, folat.

Z leti se tudi potrebe telesa spreminjajo (vitamini, minerali, beljakovine...).
 bossteb
#360345
rio napisal/-a:4 dni ni nič. Prekuril si se, telo je nemirno in rabi konkteten počitek od TEKA. predlagam minimalno 14 dni. To ne pomeni da ležiš v dnevni z daljincem. Hoja, sprehod, al malo kolesa, al plavanje.............a vse zlo na IZI. Tudi sam tečem skoraj vsak dan (6 tedensko). Nikoli se ne gonim za rekordi, zlo počasi. Za vikend trail 15 km, čez teden pa 6-7 km zlo na izi. Ko končam tek čez teden se sploh ne opazi da sem tekel, nikol nisem po koncu zadihan, utrujen.

lp

:clap: :clap: :clap:

Lepo povedano!
Uporabniški avatar
 StaraKost
#360349
rio napisal/-a:4 dni ni nič. Prekuril si se, telo je nemirno in rabi konkteten počitek od TEKA. predlagam minimalno 14 dni. To ne pomeni da ležiš v dnevni z daljincem. Hoja, sprehod, al malo kolesa, al plavanje.............a vse zlo na IZI. Tudi sam tečem skoraj vsak dan (6 tedensko). Nikoli se ne gonim za rekordi, zlo počasi. Za vikend trail 15 km, čez teden pa 6-7 km zlo na izi. Ko končam tek čez teden se sploh ne opazi da sem tekel, nikol nisem po koncu zadihan, utrujen.

lp


Prvi del nasveta je OK.
Po treningu itak nisi nikoli zadihan, za to imamo iztek ali ohlajanje. Med treningom tu pa tam, moraš biti zadihan, drugače trening nima učinka.
Iz definicije treninga, ki pravi, da je trening adaptacija organizma na obremenitev sledi, če je obremenitev nižja ali enaka tisti, ki jo že zmoremo, ni potrebe po adaptaciji na višji nivo. Zato trening nima skoraj nobenega učinka, razen zadovoljevanje želje po teku. Če je obremenitev pogosto višja od tiste, na katero se je organizem sposoben adaptirani(predolgi ali prehiter tek), pa vodi v pretreniranost. Prav zaradi tega je pravilen način treniranja, balansiranje med nizko in visoko obremenitvijo.
 DekiDeci
#360381
Zmernost, zmernost, zmernost pri vsaki stvari, tudi pri teku... Pusti, da se telo malo odpočije in ponovno "zaželi" teka in ne pretiravaj.
Uporabniški avatar
 StaraKost
#360382
Mislim, da večina pretirava z takojšnjimi nasveti za pretreniranost. Od 4-5 x tedenskega treninga v trajanju okoli 1 ure, ne moreš priti kar tako v stanje fizične pretreniranosti. Tudi začetnik, ne. Za pretreniranost bi moral, kar hudo pretiravati, saj imaš 2-3 dni počitka na teden.
Bolj bi se pridružil Venceljjevi razlagi v njegovih starejših postih, da je problem v glavi in je potrebno glav resetirati/spočiti, spremeniti miselnost, še prej pa način in trase treningov.

Zmernost, zmernost, zmernost ....... pa je najboljši recept za ostajanje v povrečnosti.
Uporabniški avatar
 čara
#360383
In tu se potem človek vpraša zakaj tečemo? Za dobro počutje, zdravje, ker ti je tek ljub? Ali zaradi številk, napredka, tekmovanj?
Uporabniški avatar
 StaraKost
#360384
Večina jih pričakuje napredek od tistega, kar redno počne. To ne izključuje vse tisto, kar si pred tem naštela :D .
Uporabniški avatar
 čara
#360385
Ma ja, pride do zmeram boljše kondicije, ampak ne v nedogled. Leta naredijo svoje, pa kakšne poškodbe ali pa težave z zdravjem, magari "samo" slabokrvnost. Tudi prehrana mora biti drugačna. Malo več zdravih maščob, malo več beljakovin, ker telo tudi slabše izrablja....Res da 48 leta še niso taka starost, ampak morbiti človeka res matra pretreniranost, mogoče mu samo malo manjka "goriva" mogoče pa ne miga zadosti drugih mišic in je prišlo do nesorazmerij (sploh je bojda zapostavljena zadnja stegenska mišica). Verjetno telo res ni več v taki kondiciji in zmožnosti regeneracije kot 10, 20 let nazaj.

Jaz bi se tega res lotila na tak način, da kaka dva tedna ne bi tekla. Bi pa kolesarila, šla v kak hrib, plavanje in kaka masaža tudi ne bi škodila. Tudi kake vaje za stabilizacijo. Pa kakršna sem, bi iz športne trgovine vzela multivitamine/multiminerale in jih pojedla eno stekleničko.
 lecko
#360406
slučajno berem tole temo o formi in treningih, uf kok ste eni pridni, kar vsak dan pa skor na polno. Sam treniram vzdržljivostni šport šele 3. leto , in od začetka sem menda kot vsi začetniki se gnal na treningih, na polno, sicer že takrat le parkrat na teden.Saj v začetku je res napredek, ampak rata kar naporno. Potem sem pa le si nabavil merilec utripa pa mal prebral o conah treninga GA1 (do 75 % max) in GA2 (do 85 %) . V začetku je skor smešno se premikat v GA1 pa kar ne verjameš da s takim počasnejšim gibanjem vseno dober treniraš. No pa je prišla tekma in sem bil celo malce boljši kot prejšnje leto s treningom le na polno. Trenutno imam 12 tedenski program za 21 km, treningi so 3 do 4 na teden, da se vmeš spočiješ. Fajn članek sicer v nemščini o tem: https://lauftipps.ch/ga2-grundlagenausd ... gsmethode/
 bossteb
#360409
StaraKost napisal/-a:Zmernost, zmernost, zmernost ....... pa je najboljši recept za ostajanje v povrečnosti.

Kakšna so in kdo postavlja merila povprečnosti? Če je rezultat recimo na tekmi nekje v množici ostalih, to določa povprečnost? Zakaj?

Iskreno povedano, ne poznam nobenega povprečnega tekača, kaj šele podpovprečnega - vsak je poseben, vsak ima svoje cilje, zmaguje svoje boje... Poznam pa kar nekaj razočaranih ljudi, ki so na podlagi vcepljenih idealov polni razočaranj.

Tako kot za Dušana Mravljeta ultramaratonci v glavnem to niso, ampak si zgolj predstavljajo, da so... Tudi povprečnost je subjektivna. Vsak ima pri sebi zamišljene ideale, prek katerih si postavljamo cilje. Potem pa merimo sebe in druge prek tega, koliko od teh ciljev uspemo doseči.

Če smo taki po naravi. Ker nekaterim nam je pot veliko pomembnejša od cilja.

Moja dva centa: :) :)
Uporabniški avatar
 StaraKost
#360410
Saj razmišljanje je zelo dobro. Samo .... zmernost, zmernost, zmernost še vedno vodi v povprečnost, oziroma nam onemogoča, da v doglednem času dosežemo tudi pesimistično zastavljene cilje. Če man je to cilj, potem je OK :D .
Uporabniški avatar
 čara
#360414
StaraKost ti si tekmovalen človek. Eni pa nismo. Niti trohice. Nekateri niti ne vemo kakšen imam utrip med tekom in kakšno dolžino pretečemo (ok to približno vem, če grem po kaki poznani trasi).

Napredka je več vrst ni samo v tem kako hitro in kako daleč ter koliko časa tečeš.

Cilje imamo različne. Nekateri ga vidite v tekmovalnosti, v številkah, pretečenih kilometrih, tempo, drugi pa v sproščanju med tekom, odklop od vsakodnevnih obveznosti, užitek v naravi, preprosto radi migajo in tečejo. 100 ljudi, 100 čudi, vsak po svoje.
Uporabniški avatar
 StaraKost
#360417
Se strinjam. Samo v tej temi gre za padec forme, kar pomeni, da se performanse spremljajo in očitno so pomembne :D .

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA