Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
#24003
Pozdrav vsem !

Naj še enkrat vsem čestitam za včeraj.....Zdaj pa k pravi stvari : med včerajšnjim branjem raznih izpovednih doživetij , me je nekaj resnično presunilo ,da sem začel razmišlati ( hkrati se moram v naprej opravičiti , za občutek ,kot da vam soli pamet nek 22 letnik ( šmrkovc :lol: ) , ki pa se še ni udeležil kakšnega nastopa ( kar je res ! ) ) a vseeno sem razmišljal takole : ker sem ljubitelj psihologije in vedno bolj ugotavljam , da je psiha večje gonilo od samega telesa - čeprav se zna včasih zdeti nasprotno in da je prav psiha odgovor na določena slaba tekmovanja ugotavljam tole :

1. Presenetil me je nekako impulziven sestavek od Barb , ker je en dan prej napisala , da se pač ne bo udeležila nastopa in sem imel občutek , kot da se hoče zdaj vsem nekako opravičiti in da jo more zdej hudo bolet : sam se s tem ne strinjam in smatram , da se o določenih občutjih ni prej dovolj govorilo ali se je odlašalo z bistvom;

2. Vsi ste se včeraj imeli zelo lepo in ste uživali - a glej ga zlomka , ko ste prišli skozi cilj , ste bili malo manj navdušeni , ker pač je ( lahko res ) obstajal strah pred poškodbo , bolečina v nogah , nezadovoljstvo z rezultatom , nekaterim se je zdelo čudno , da niste mogli leteti kakor ste si želeli ( seveda ker je bilo nekaj blokirano , ker pač se ne sme rečt , da vas je strah kot otroka , četudi ste vadili vsak dan v tednu : o tem se ne govori

3. Če bi se govorilo o resničnih zastojih , strahovih , problemih ,( pa naj bodo ti še tako sramotni ) bi morda na dan teka tekli precej MANJ OBREMENJENI in bi morda dosegli NEHOTE boljši rezultat ;

4. Pretirava se z rezultati , kot da je nekdo ki je pretekel 42 km več vreden kot nekdo ki je pretekel 6 km ; sicer svaka čast maratoncem , jaz sem komaj na 15 pa nekaj še več zmorem , a se zato ne nameravam počutiti kaj manj ;

5.Preveč se povdarjajo cunje in teniski in vse ( skoraj nepotrebnosti ) , v smislu , da če mam boljše cunje sem boljši tekač ;

ZATO DAJEM PREDLOG ZA SPREMEMBO USTAVE ( UPS PARDON ) PREDLOG ZA UVELJAVITEV NOVE RUBRIKE IMENOVANE - PSIHOLOŠKI KOTIČEK in sicer :

1. Da se v tem kotičku zaupajo vsi ( tudi službeni , družinski , osebni ) problemi , kjer se vsak lahko poglobi v težave drugega , mu poskuša svetovati in ga nekako usmerjati ;

2. kjer se bo govorilo o strahovih pred tekmovanji , strahovih pred poškodbami , drugih strahovih

3. Kjer ne bo herojstva in neumnosti , v smislu - sej malo potrpi pa bo že boljše ....

4. da je moderator tega kotička nekdo , ki se malo bolje spozna na psihologijo - jaz predlagam Ben - a , ali pa nekoga , ki se mu bo to res ljubilo početi - sej mislim pa da je neka psihologinja po ozobrazbi tudi na forumu .....

Gre za predlog , zato ne morem kar vsiljevati nekih svojih razmišljanj in vas pač vse sprašujem , ali bi to za vas ( pa tut zame ) imelo smisel , saj se mi zdi , je ta kotiček ključen za doživljanje celovitosti človeka - če je človek samo cunja z napisom nike, ali samo telo ki potrebuje toliko vode in ogljikovih hidratov - je necelovito bitje in je povsem opravičeno , da vas toliko bolijo noge ( kar smatram za čisto psihosomatiko ) in da ste v resnici veliko bolje pripravljeni kot vam kažejo rezultati , kateri so pa tako ali tako samo Vsebina , ne pa celovitost :)


Torej kaj menite ?

Z vsem spoštovanjem do Vas vseh in do življenjske odločitve , da ste vzljubili tek !!

Tuli
 ŽULJ
#24008
:shock: :? Zame je cel TF psihološki KOTIČEK,
kjer lahko pišeš z... ali brez..., obremenjen ali neobremenjen, pa te vedno nekdo razume in najde pravo besedo zate, pa če ima "psihološko znanje" ali pa "samo" čuti.
Uporabniški avatar
 pegaz
#24010
Tuli, živjo.

Strinjam se s tabo, da je človek poleg mesa in kosti poln tudi neke duše, in da moramo tudi zanjo skrbet. In da je psihotrening sestavni del tekaške abecede. Brez psihe ti nobeni kilometri ne pomagajo na tekmi, in jasno, da nas je vse bolj ali manj strah - pred tekmo, pred svojci in prijatelji, pred samimi sabo.

Pa vendar - TF ni sanatorij tipa AA (al pa Ozdravljeni XYZ), kjer bi vsak vstal, povedal kaj ga teži (ali MISLI, da ga teži), in potem bi mu nek šolan moderator povedal, kje je udaril mimo. Forum je pač - forum, neobvezna skupnost, ki jo druži TEK. Vsak, ki misli, da ima problem - na plano z njim! V katerikoli temi! Če kdo misli, da lahko svetuje in POMAGA, bo to storil in se poglobil v problem. In spraševalec bo vzel tisto, kar rabi. Še v nobeni temi nisem zasledil, da bi se kdo komu zares posmehoval, torej nekih tabujev na temo teka verjetno ni. Ustava (kolikor je imamo) zgleda kar v redu.

Zagretost, aktivnost, leta, kilometri, staž, denar in kar je še drugih statusnih simbolov ti tukaj avtomatsko ne prinesejo prestiža. (tudi cunje ali copate ne, brez skrbi!) Vsekakor pa nekomu, ki je veliko dal skozi, pri tem zorel ki je pripravljen svoja spoznanja deliti s tabo, in ga lahko le spoštuješ, precej podrobneje prisluhneš. In ko se boš tudi sam srečal s tekaškim kolenom, pokostnico, bodci in kar je še ostale "čiste psihosomatike", boš videl, da te to vseeno zaustavi in ti da misliti, ne glede na tvojo filozofijo. Telo ima svoje zakonitosti. Medtem, ko skrbimo zanje, pa se mimogrede lotimo tudi psihe.

Psiho kotiček - prav, super! Gotovo bo služil svojemu namenu, bolj ali manj, kot vsak od kotičkov.

Lep Let, Pegaz :)
 Nataša
#24019
Pegaz, ti si en navaden...CAR!! bravo za napisano. :lol:
Uporabniški avatar
 ben
#24020
Hvala Tuli za pobudo, :o strinjam pa se tudi z Žuljem. Menim, da sleherni tekač, polmaratonec, maratonec, kakor tudi ultramaratonec razvija v sebi tisti duhovni potencial in se uči ter nauči obvladovati in usmerjati svojo psiho pred med in po teku. Zato podpiram odprtje tovrstne debate, v kateri bi lahko odporali naslednja vprašanja:
* vedenje tekača v pripravah med tekmo in po tekmi,
* avtogeni trening in njegova uporabnost za tekača,
* vzhodnjaška filozofija in psihologija ter njena uporabnost za tekača,
* razumevanje kolektivnega pri teku (koletivni duh, kolektivno vedenje ali psihologija množice...)
* vloga in obladovanje čustev, predvsem čustvenih stanj tekača,
* tekač in mobilizacija skritih storilnostnih zalog...

in še bi lahko našteval...

Sem sem se seveda pripravljen deliti tovrstne izkušnje in znanja s forumovci v psihološkem kotičku. Pozivam pa tudi vse, (ne samo tiste , ki ste po stroki psihologi in ostali dušeslovci) ki vas zanimajo notranja občutja nas tekačev, kakor tudi naše vedenje v tekaškem okolju in v življenju samem, da pišemo kaj se dogaja z našimi občutji pri teku in kako zaznavamo okolje, ko premagujemo razdalje, pogosto pa tudi samega sebe.


Ben :wink:
Uporabniški avatar
 ero
#24023
hja, kot vedno rečem ob takih priložnostih: "Vse je v glavi!" Strinjam se, da je dobra psihološka priprava ter predvsem poznavanje samega sebe in stabilnost zelo pomemben dejavnik. a do tega se ponavadi dokopljemo preko gore napak in težav.

torej pravite, da potrebujemo samostojno področje za glavo in za prepih, ki ga imamo v njej? vam obstoječe področje težave in poškodbe ne ustreza?

Ben, se javiš za moderatorja? mnenja sem, da to področje mora imeti moderatorja, ki bo znal usmerjati debato in ločiti seme od plev. z glavo se ni za igrat :wink:
Uporabniški avatar
 Fotr
#24026
Če bi se radi igrali psihologijo, moramo najprej pogruntati, kakšne zavore ali zadržki ali strah teži okoli 500 do 600 prijavljenih od 736, kolikor je vseh na tem forumu, da ne napišejo nikoli nobene besede, na največjem maratonu jih nastopi okoli 130, na analizi jih je okoli 50, na manj znanih tekih jih je okoli 20 do 30. Od tistih, ki pišemo na forumu, lahko vsak, ki prebere naše zapise, vsak, ki se srečuje z nami na tekmah, treningih, analizah, izve vse iz našega življenja. Namesto, da tukaj ugotavljamo službene, družinske ali osebne probleme, kjer naj bi se vsak lahko poglobil v težave drugega, mu poskušal svetovati in ga nekako usmerjati, je potrebno vzpodbuditi čimveč članov, da pridejo na svetlo, na tekme, na treninge in obelodanijo tekaške probleme in rešitve in bo, kogar interesira, lahko tudi obenem vse izvedel o njih ali o nas. Če pa še tega ne upajo, potem je prazno upanje, da bodo tukaj govorili o strahovih pred tekmovanji, o strahovih pred poškodbami in drugih strahovih. Zberejo naj herojstvo in se pokažejo, da se spoznamo in izmenjamo izkušnje. Do sedaj ni bilo še nobenemu žal, da je to storil, še več, večina je navdušenih. Kdor pa je aktiven na tem forumu, pa je svojo dušo že razgrnil, če že ne v sporočilih, pa v pogovorih ob srečanjih TF. Tudi zaupanje je večje, če z nekom skupaj tečeš in ga spoznaš v pogovorih med tekom, kot pa zaupanje problemov, tukaj seveda mislim na osebne, družinske, službene probleme, nekomu, ki nima niti toliko korajže, da bi namesto risane figure postavil svojo sliko v avatar, kaj šele, da bi se predstavil v rubriki za člane. Pa tako naprej, da se ne ponavljam!
S tem nočem briti proti rubriki ali proti iznašanju duševnih problemov, rad bi le, da je osnova TF srečevanje ljudi na tekih in da je TF prva odskočna deska, da se o vsem dogovorimo, tečemo in tekmujemo in analiziramo pa na terenu.
#24066
Fotr v bistvu imaš prav, s psihologijo se ni za igrati, da ne bi zašli v preveč osebne zadeve, potem pa bi debata postala zatežena. Ero zato predlagam, da zadeva ne širomo v kotiček. Naj pa tisti, ki to želi pač zapiše svoja notranja doživetja ob teku itd., tako kot je to bilo možno do sedaj.

Ben :D
Uporabniški avatar
 oranzni_slon
#24097
Dragi Tuli!

8) Mocno se bojim, da nekako ne bos uspel zapopasti pestrosti custev, ki naravnost sekajo iz prispevkov tekacev in navijacev TF, ki so se udelezili 9.LM ali pa kaksne druge prireditve, dokler se nam ne pridruzis v zivo. :) Ampak saj se prehitevam. Pojdiva po vrsti in po dnevnem redu, ki si ga zastavl. :)
Ob pozornem prebiranju foruma lahko zelo natancno ugotovis, da ima Barb ze kar nekaj casa tezave s poskodbo, ki ji ze posteno kravzlja zivcke, ampak navkljub vsemu je zmogla odlocitev, da bo raje zadevo sanirala do konca, kot pa na vso silo nastopila na LM. Vsi, ki jo vsaj malo poznamo smo v njenem odgovoru lahko slisali njen znacilen ritem in ton glasu. :) In nas ni niti malo presenetil, ampak smo se raje oddahnili. ;)
Obcutki pred, med in po teku so lahko zelo mesani v istem trenutku, ampak za razumevanje tega je zelo dobro (ni pa nujen pogoj), ce kaj takega dozivis na svoji kozi. :) Sicer je pogovor nekako v stilu debate med spolno socijalno delavke/delavca in nuno/menihom. :) Me prav zanima, kako bi nuni razlozil razlicne spolne prakse in veselje, ki ga sprozajo ali pa tudi strah. :)
Govoriti in pisati o strahovih, ko sedis za racunalnikom nekako ne prinese kaksnega hudega rezultata, saj se je potrebno z njimi spopasti na terenu. Zal to ni trening ampak tekma. :twisted: In tam je tako ali tako vse 100% drugace, kot na treningu.
Ves, tukaj na TF smo zelo razlicni ljudje, z zelo razlicnimi sposobnostmi, zeljami in cilji, ampak ce kaj drzi, drzi to, da vsi spostujemo dosezke drugih, pa naj bodo boljsi ali slabsi od nas samih in drug drugemu iskreno privoscimo, da uresnicimo(jo) svoje sanje in zelje. To, da povemo kaj si zelimo in kako nam je slo na poti do cilja, pa tezko reces pretiravanje s casi. ;)
Me prav zanima kje si nasel temo, da je tekla debata v smislu 'moja oprema me naredi za boljsega tekaca'? To, da imajo razlicni tekaci razlicne potrebe za opremo je tako ali tako nekaj samoumevnega. ;) Ali pa tudi ne. :)
Nekako ne vem nic o tekaski ustavi, vem pa, da je bila zelo zabavna razprava o tekaski etiki, kjer si moras prebrat vsaj runner-jev prispevek, ki pa ga bos verjetno tezje zapopadel v njegovi biti, ce vsaj enkrat nisi srecal runner-ja v zivo.
Tri tocke sprememb ustave nekako padejo mimo, ker se etike nismo dokoncali in sprejeli, za cetrto se pa strinjam, da dobimo moderatorja za tezave in poskodbe iz vrst duseslovcev, lahko tudi vec, saj je tukaj tudi Matej s tega podrocja in se neka psihologinja. :) :D
Strinjam se, da je, kot je rekel ero, vse v glavi, ampak tudi cisto fizicni nivo mora nekaj pokazati. In fizika zahteva svoj obrok OH, vode, beljakovin, mascob in vitaminov, pa tudi kaksno cunjo je cisto fino imeti na sebi, da te ne zebe. Saj si lahko videl na slikah, da smo z zelo majhnimi koscki blaga zadovoljni in nasmejani. :)
Skratka, Tuli upam, da se kmalu vidimo na 'praksi', kjer bomo druzno na Ana-Lizi preverjali, kako smo teorijo prestavil v dejanja. :) :D :twisted: In videl bos prav sladko nam bo. :D :)

lp, oranzni slon
 dpop
#24114
Ne vem če imam jaz kot "kronični ludak" pravico pisati
o psihi tekačev... a vendarle...

Na zadnjem LM me je zbodlo v oči VELIKO število reševalnih
vozil, ki so "delovali" na progi... ampak ne zaradi raznih
kolen, gležnjev in ostalih nanožnih in mednožnih zadev...

Enostavno so se nekateri "prekurili" in se jim je njihov
Celeron (ali AMD da ne bom pristranski :wink: ) pregrel...

Rezultati so bili potem infuzije in ostale "prijetne" intravenozne
zadeve...

In zakaj?????????????

1162 Darko

P.S. Saj ne vem, če to spada pod tole temo... ampak
zanima me kaj žene ljudi da gredo preko svojih
zmožnosti... očitno psiha... ker "telo" že zdavnaj reče
NE GREM VEČ... potem pa "pametni procesor" pošilja
signale "Go, go, go..."... in potem..... :roll:
Uporabniški avatar
 Matej
#24123
Pegaz, Fotr in oranzni_slon:

po mojem mnenju odlično dojeto in še bolje napisano.


V glavnem, jaz ne mislim biti za nič kriv. :D
Uporabniški avatar
 oranzni_slon
#24128
Pozdrav!
Pantha Rei napisal/-a: ....V glavnem, jaz ne mislim biti za nič kriv. :D

:) Ali mislis, da bi lahko tisto neko psihologinjo shecali? :D :twisted:

lp, oranzni slon
Uporabniški avatar
 oranzni_slon
#24131
Pozdrav!

dpop napisal/-a:.....Rezultati so bili potem infuzije in ostale "prijetne" intravenozne
zadeve...

In zakaj?????????????..............

8) Pa saj si sam napisal odgovor. Prijetne intravenozne zadeve. :) Kaj ces, eni pac nocejo kuhat na zlicki, ampak overdoze bi se pa vseeno sli. :) ;)
In ko sva ze pri resilcih. :) Letos sem s Pegazom skrbel za zascito hrbta TF-ja na maratonu in sem zelo veliko casa imel ob sebi resevalno vozilo. ;) Priznam, zelo me je mikalo, da bi se zavalil noter in tam naredil dva kroga z zelo micno zdravnico. :roll: Ampak, saj ves kako je ce obljubis Luckotu varovanje hrbta. :) Ni da bi se clovek hecal. :) :D

lp, oranzni slon
Uporabniški avatar
 Tuli
#24145
No , morda le ni bilo mišljeno tako skrajno kot morda zveni : morda sem se nerodno izrazil in se opravičujem vsem , ki bi morebiti bili užaljeni pod tem prispevkom ....predvsem sem hotel bolj povdariti pač zraven treninga še psihološki trening - v smislu , kot je razodel Ben ! V bistvu je bilo to bolj mišljeno ...... :oops: :oops:
Uporabniški avatar
 oranzni_slon
#24149
Pozdrav!
Tuli napisal/-a:No , morda le ni bilo mišljeno tako skrajno kot morda zveni : morda sem se nerodno izrazil ......

:) Daj Tuli, ne se prevec sekirat. ;) Saj tudi moje (nase) pisanje ni bilo tako skrajno, kot se bere. :) Ti samo lepo pridi na kaksno prireditev, pa kaksen kilometercek v statistiko TF-ja prispevaj in seveda ne pozabi na Ana-Lizo, pa bo vse vredu. :D
Srecno!

lp, oranzni slon

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA