Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Fotr
#25348
@Dragi Fotr!
Nekaj se šušlja po kanalih, da si spet nekaj zelo lepega napisal za :Polet. Pohvaljen. Ali je kakšna možnost, da bi se objavljeno prebralo tudi na forumu?

Seveda je možnost, že ves dan dobivam pohvale v ZS, da mi je kar nerodno in kar prav mi je prišlo tole tvoje sporočilo, da članek objavim še tukaj. Evo ga, za tiste, ki niso prebrali Poleta, pa tudi bolj za tiste, ki ne tečejo, pa bodo (ko bodo prebrali članek) :oops: :

Moj tek

Dolgo že tečem. Tekel sem ko mi je bilo hudo ali lepo, ko je bilo telo potrebno gibanja in ko je hlepelo po teku. Bilo je bolj bezljanje kot tek. Zaradi bolezni, poškodbe in raznih nadlog so prišla tudi obdobja brez teka, zredil sem se, otrdel in polenil, večkrat je bilo treba začeti znova. Povsem opustil pa teka nisem nikoli.

Prvič sem začel sistematično teči po Poletovem programu vadbe. Bila je moja prva tekaška prelomnica in spoznaval sem osnove tekaškega treninga, pomen srčnega utripa in pomembnost ogrevanja in razgibavanja. Prenehal sem bezljati in začel teči. Drugi mejnik je bilo odkritje Tekaškega foruma. Vedno sem si želel mnoga doživetja na tekih opisati in jih posredovati drugim. Tekaški forum mi je to omogočil in obilno sem ga izkoristil z opisom svojih tekaških spoznanj. Našel sem družbo tekačev in tekačic s podobno filozofijo, s številnimi vrlinami in z ljubeznijo do teka. Ob srečanjih z njimi sem imel občutek, da jih poznam že vse življenje. Privrženost teku je bila vzrok, da se je iz suhoparnega elektronskega pošiljanja sporočil razvil poseben odnos med tako različnimi osebami. Komaj čakam, da spet srečam na teku ali treningu do nedavnega nepoznane ljudi, zaupam jim, čeprav smo si zelo različni med sabo. Tek mi je omogočil, da sem srečal tako dragoceno druščino.

Naslednji zasuk je bil izbor v Poletovo ekipo za udeležbo na Ljubljanskem maratonu. Zadal sem si preteči polmaraton, vendar brez prekomernega naprezanja. Vadbo je prevzel odličen strokovnjak Brane, ki mi je odkrival nova obzorja in spoznanja o teku. Redni treningi, prepleteni z drugimi športnimi dejavnostmi in obveznim počitkom, to je bilo tisto, kar sem v obdobju bezljanja pogrešal. Včasih je bilo zame tako naporno, da sem mislil, da takega tempa ne bom zdržal, pa je Brane naslednji teden predpisal lahkotnejši trening. Točno je vedel, kaj lahko, kaj pa je preveč zame. Telo se je naprezalo ravno toliko, da se ni mučilo, ampak pridobivalo moč, spretnost in vzdržljivost. S tako popotnico ni bilo težko preteči polmaratona, sicer bolj počasi kot sem pričakoval, a brez posledic in utrujenosti, pa tudi uspeh se ne kaže samo s hitrostjo, še bolj z doživetji, ki ne bodo nikoli pozabljena.

Tek mi ne pomeni samo utrjevanje mišic ter nabiranje vzdržljivosti in gibljivosti. Tek je del mojega načina življenja, tek je izhod iz težav ali vhod v lepoto, ki jo ima v sebi vsak človek, a marsikdo ne more do nje. S tekom spoznavam svojo notranjost v hudih in lepih trenutkih, zato ne bom nikoli nehal teči, čeprav bodo med tekom tudi dolgi odmori. Meditacija med tekom mi je odkrivala značaj, ki ga v sebi nisem poznal. Zaradi burnega notranjega doživljanja med tekom se včasih zalotim, da mi tečejo solze po licih ali se na ves glas smejim, ne da bi vedel, koliko časa ali kakšno razdaljo sem že pretekel. S tekom si je človek dolga tisočletja pomagal pri preživetju, reševal v nevarnostih in živel v sožitju z naravo. Nekaj od tega je ostalo tudi v naši podzavesti, v naši duši in v našem telesu.
Uporabniški avatar
 oranzni_slon
#25351
Pozdrav!

:) Ja, Fotr res si lepo napisal. :!: Hvala ti za prelepe opise tvojih in nasih skupnih trenutkov med tekom. :cast:

lp, oranzni slon
 Lučko
#25352
Sem v službi tvoj članek (že spet) vsem pokazu, sem jim ponosno reku, da te fejst poznam. :lol: Fotr, sem tolk ponosen, da te res poznam.:lol:
Za vedno tvoj Lučko :wink:
 dpop
#25360
:clap: :clap: :clap: :clap:

Kot vedno... doživeto in lepo izpovedano! :wink:

1229 Darko

P.S. Tudi jaz... vesel da te poznam, Fotr!
 Matrix
#25361
Po prebranem mi je še bolj žal, da te še ne poznam. Pa tud druge! Bom pa zato uletela na Mravljetovo predavanje (na skupni tek si še ne upam, sm še prezelena), da to nadoknadim.
Sem pa prepričana, da se bo članstvo v TF - ju po tem članku še povečalo!
Bravo! :laola
 Nataša
#25372
Matrix napisal/-a:(na skupni tek si še ne upam, sm še prezelena), da to nadoknadim


spoštovani zelenci in ostali fazani!!! PROSIM LEPO, ne takih izjav več spljoh, a je prou!?? vsi od prvega do zadnjega smo bli, smo ali pa še en čas bomo zelenci v marsičem, teku in ostalem, naša TF horda pa je tako obsežna, raznolika in pisana, da boš A MA STO POSTO našla kakšnega ali kakšno s podobnim tempom, kot ga imaš ti...in podobnimi razdaljami...in podobnim razmišljanjem...

tko da PROSIM, ne s takimi, pa prikaž se čimprej :wink:

Fotr, tebi pa vse čestitke, jest sem se čist raznežla ob opisu občutkov pri teku :oops: BRAVO!!!!
Uporabniški avatar
 marathon95
#25377
Bravo Fotr :clap: :cast1:
Tekst s puno duše. To može napisati samo trkač s posebnom žicom za pisanje i pisac s žicom za trčanje.
Drago mi je i čast da sam te upoznao. :cast1: :cast1:
Uporabniški avatar
 GaGa
#25411
Tudi jaz ti čestitam (čeprav z rahlo zamudo) :D !!!
Uporabniški avatar
 NatašaB
#25422
Čestitke Fotr! :D :D :D

Zdaj, ko nisem v službi, sploh nimam časa brat časopisa... :lol: :lol: :lol: Sem komaj danes videla Polet.

LP, Nataša
 Ninocka
#25426
Res izjemen slog pisanja...Globoko iskreno in preprosto poveš najčistejše resnice. Lepo je brati tvoje prispevke.
 Pirat
#25592
Živjo! Sem nov na forumu. Zanima me če se da vse te nasvete in programe dobiti zbrane v wordovem formatu? Najbrž bi bilo to zanimivo še za kakšnega forumovca.

lp
Uporabniški avatar
 Fotr
#25596
Pirat napisal/-a:Živjo! Sem nov na forumu. Zanima me če se da vse te nasvete in programe dobiti zbrane v wordovem formatu? Najbrž bi bilo to zanimivo še za kakšnega forumovca.


Dobrodošel na forumu, Pirat!

Če poveš bolj natančno, katere programe in nasvete bi se splačalo prestaviti v word, lahko to storim, lahko pa tudi sam narediš s tipkami
Ctrl+C = kopiraj, Ctrl+V = prilepi in v word skopiraš vse, kar rabiš. Seveda moraš prej označiti, kaj naj se kopira.
 Pirat
#25650
Sem si že uredil in sprintal.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA