Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 mac
#269684
Pozdrav! :wink:

S tekom po ravnini in v klanec se rekreativno ukvarjam že kar nekaj časa, cca 10 let, vendar nikoli posebej tekmovalno. Ker se letos nameravam redno udeležavati predvsem gorskih tekov (primorske novice) me zanimajo vaše izkušnje, kakšno je najboljše, razmerje, način treninga oz. količina enega in drugega treninga. Zanima me tudi količina, stopnja intenzivnosti intervalnega treninga v klanec. :argue:

Hvala za odgovore! :D
#269707
Na to se ne spoznam preveč. Ampak kolikor je meni znano, gorski tekači trenirajo predvsem ravnino. Po mojem tam dobiš hitrost, ki jo preneseš v klanec.

Mitja Kosovelj: "Vsi me sprašujejo, kje treniram gorski tek. Ne treniram. Delam samo ravnino. Močnejši teki so na stezi, na stadionu, redko tudi v naravi. Za maraton tečem tudi po asfaltu, da se mišice prilagodijo."
#269708
andrejl napisal/-a:Mitja Kosovelj: "Vsi me sprašujejo, kje treniram gorski tek. Ne treniram. Delam samo ravnino. Močnejši teki so na stezi, na stadionu, redko tudi v naravi. Za maraton tečem tudi po asfaltu, da se mišice prilagodijo."


Točno teh njegovih besed se tudi jaz spomnim.
#269732
Veš kaj , Mac. Če boš treniral tako kot trenira Kosovelj, pole je zares zadosti ravnina...
Če pa se misliš krojiti bolj po svoje, pole je pa za zihr fejst, če se kdaj primeš kakšnega, ki gre kdaj v višavce...Sosejda Rojca, npr.???
Sama treniram, če se temu sploh tako reče, le mojo hojo v hrib, ki se na približno 60 odstotkih poti prelevi v počasno sopihanje z dvigovanjem nog u luft, torej tek.
In vem, da marsiktero mojo močno konkurenco nesem na gorskih tekih brez najmanjšega problema, dočim sem na ravninskem teku proti njej.... ojej.... ojej, čaki, me še ni...., no, ja, daleč za njo.
No, jast tako mislim.
#269736
Skoraj ni pravil, vsekakor ne univerzalnih.
Znano je, da nas gorski teki upočasnijo, izgubimo (ravninsko) hitrost, prav tako sem že slišal mnenje, da nekomu z dobro kondicijsko pripravljenostjo sploh ni fora teči v klanec ali po ravnini.
Jaz v svojem okolju lazim predvsem po klancih (tereni so pač taki in rad sem v hribih), a ne maram gorskih tekov (besede sovražim načeloma ne uporabljam- je povsem v nasprotju z mojimi prepričanji- čeprav bi jo v tem primeru skoraj lahko)...
Ja, hitrost po ravnini, moč v klancih :!:
Ustrezno razmerje :roll: :?:

LP, vencelj
#269756
Bom še jaz pristavil svojo čašico. Sem tudi mnenja da vsakemu paše svoj tip treninga. Ampak dvomim pa da ti goli tek po ravnini bo prinesel sposobnost za tek v klanec. Vsaj meni je ni pa imam kar veliko kilometrino :) Sem pa gledal že več oddaj in bral več člankov na to temo in se naj bi gorski ter cestni tek izklučevala. Hkrati pa priporočajo za gorske teke delanje krajših intenzivnih intervalov v klanec ter daljše hitre hoje v klanec. S tem načinom treninga naj bi pridobil na moči potrebni za tek v klance. Če se pa motim me pa naj kdo popravi :D
#269783
mac napisal/-a:Ok, bom kombiniral Kosovelja in Rojca :lol:


To bo še tanartabeltabulši kombinacija, ja. Se bomo vsaj kdaj srečali na poti, da mi ne bo tolk dolgcajt...

No, bi rada še to napisala, da je isto szi mojim ZZ topom. Na ravninskih tekih je vedno za tekači, ki so v ravnini prav zares hitri. Ko pa se gre za gorski tek, se pa zadeva obrne...

Res je, da je fejst trenirat hitrost, samo, če nimaš moči za to hitrost pole izpeljat...( kej mi pomaga brzina...idem ja po svoje...)

No, zanimivo se mi zdi tudi to, na primer. Moj se lahko udeleži tekme, kjer se laufa. Laufa uro, dve, tri. brez se ustavt.
Ko pa greva MIDVA SAMA HODIT v hribe, me pa že po pol ure komplet gnil in scuzan z lepimi besedami obsipava, kam pr oštji se mi tolk mudi, da bo revež vsak cejt zdahnil???
Jast pa se še dihat nisem prav lotila.
Jebela cesta, da ni to kašna alergija na žjeno??? :evil: :twisted: :shock:
#269798
moje laično mnenje: pri gorskem teku se zelo aktivira kvadriceps (sprednja stran stegna), tega samo z ravninskim tekom ne ojačaš dovolj.
Kolesarji imajo fajn natrenirane kvadricepse in njihovi rezultati pri teku v hrib so vedno dobri. Plus zimsko bazo kolesarji nabirajo s hojo v hrib, kar tudi nekaj pove.
#269823
Hvala za odgovore (tudi tiste, ki še pridejo) :clap:

Sklep: gorski tek je ena čudna mešanica treningov :--(

ZZ Topka: mislim da tvoja zadnja ugotovitev drži vsaj 75procentno :lol:

Pozdrav! :laola
#270118
nočni pohod na Golak je super uspel
na vrhu nas je Stanko z zvezdoslovjem ogrel
se Triglav nam je s severa tiho smejal
pogled je v nočni Adriatic se preko Javornikov zapeljal
družba številčna je v gostoljubni koči živahno kramljala
bilo je dobro okusno - Klavdij in Ivo - HVALA :clap: :clap: :clap:
#270380
Pa bom še jst pristavu svoje.
Sicer sem bolj nov gorski tekač :roll: in tud jst se nameravam udeležit enih par tekem.

Res je, da bazo delaš po ravnem ( dolgi neprekinjeni teki ), obvezni pa so tudi ponavljalni teki v klanec, intervali v klanec (npr. 2 ×10 × 20`` in vmes 40 odmor hoja navzdol :( ) in pa daljši vzdržljivostni teki v klanec. Ne pozabi tudi na fartlek po razgibanem terenu. Brez tega na bo šlo, če res hočeš solidno tečt v klanc. Samo po ravnem, žal ne gre!!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA