Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
#366521
StaraKost napisal/-a:.... z ozirom, da trenutno zmore tempo od 7 do 7.5min/km, kar je malo hitreje od rekreativne hitre hoj Lucky Patcher Kodi nox e, ne razumem ta nasvet naj teče 5 km v tempu od 5 min/k ali malo več :D .

Do tempa od 5 min/km bo morala, še dosti "žgancev" pojest.
Moj nasvet. Z ozirom na očitno pomanjkanje bazne vzdržljivosti, ti priporočam, da podaljšaš tedensko kilometražo na ta način, da kombiniraš tek s hojo.
Na ta način boš lahko na enem treningu naredila dosti več kilometrov kot sedaj.
Vadila boš na nižjem utripu.
Hitreje se boš adaptirala na poznejše daljše teke.
In ne boš verjela, postala boš hitrejša.
Zakaj?

Zato, ker je za napredek začetnika, bolj pomembna količina, kot intenzivnost vadbe.
Tisti, ki nima zalogo kilometrov v nogah, ni sposoben intezivnega treninga. Še več, za njega je intenziven trening, lahko celo škodljiv.

Sedaj smo v obdobju ko se ne trenira hitrost. Sedaj je zelo pomebno, da pridno nabiramo zalogo kilometrov, pa čeprav s pomočjo vmesne hoje. To bo dobra osnova za to, da bi lahko pozneje začeli izvajati, tudi krajše, hitre teke za dvig hitrosti. Začetniku pa je že povečana "količina", dovolj za dvig hitrosti.

. Pace (kakor mi ga kaže urica), se giblje pri razdaljah nad 5 km od 7 do 7,5. Pod 7 grem le redko, pa še to mi nabije pulz ekstremno v višave. Do jeseni bi se rada spravila toliko v formo, da bi pretekla polmaraton, vendar nočem za to porabiti 2 uri in pol. :oops:
Nazadnje spremenil blanpalia, dne 12 Mar 2020, 22:21, skupaj popravljeno 1 krat.
#366523
ce pace z lahkoto drzis 7 min/km na daljsih tekih, recimo na 10-15km, potem bos lahko tudi polmaraton lahko pretekla prej kot v 150-ih minutah....ce pa mislis da lahko se kaj pridobis, oziroma vsak lahko se kaj pridobi s pravilnim pristopom, potem pa vkljuci se kaksne intervalne teke....recimo 1km lahkotnega teka pa nato 500m hitrega teka po svoji zmoznosti, pa nato spet 1km lahkotnega tek itd...pa kaksne vaje za moc nog in hrbta tudi ne bojo odvec....tudi kaksni teki v klanec so dober trening.... :lauf:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA