Laktat - mlečna kislina...
OdgovorObjavljeno:13 Jul 2016, 15:00
Tekaški forum - kjer tečejo tudi besede!
http://www.tekaskiforum.net/forum/
http://www.tekaskiforum.net/forum/viewtopic.php?f=14&t=25939
Kadar imata dva tekmovalca enak VO2max, bo uspešnejši zelo verjetno tisti, ki ima višji laktatni oziroma anaerobni prag, pač odvisno od trajanja preizkušnje.
Visoko intenzivni trening ne znižuje produkcije mlečne kisline, pač pa pripomore, da jo telo hitreje razgrajuje in uporablja laktatne produkte kot energijski vir za srce in mišice (Donovan, 1983), kar imenujemo neoglukogeneza.
Netrenirani posamezniki običajno dosežejo laktatni prag pri okoli 60% VO2 max. S treningom lahko laktatni prag naraste s 60% na okoli 70% ali celo več. Vrhunski športniki imajo običajno LP pri 80% VO2 max ali celo več. Laktatni prag je odvisen tako od treninga kot od genetskih dejavnikov.
Anaerobni prag je točka, kjer je produkcija laktata večja od porabe in se zato prične kopičiti v organizmu. V praksi je dobro, če imamo čim višji anaerobni prag, glede na višino maksimalne porabe kisika. Netrenirani posamezniki imajo anaerobni prag nekje med 50–60 % VO2 max, dobro trenirani nekje med 60 in 80 %, najbolj vzdržljivi vrhunski športniki, večinoma maratonci, smučarji tekači in triatlonci pa okoli 85–90 %. Prav zaradi tega razmerja imajo na dolgotrajnih preizkušnjah prednost tisti z visokim nivojem anaerobnega praga in ne tisti z visoko porabo kisika.