Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 spela*
#365633
spela* napisal/-a:
Gumb napisal/-a:Oo hvala ZdravkoC! Nasvet z dvojnim časom polmaratona plus deset min je zelo smiseln.Računaj kar malo več kot toliko. ;)


Samo da morda pojasnim iz SVOJE izkušnje (brez namere posploševanja):
svoj prvi maraton sem pretekla v času 4:11. Moj čas na polmaratonu v istem času je bil okrog 1:50 (najboljši je sicer še kakih 5 minut hitreje).

Moj najboljši maratonski čas je sicer 3:55. Sem pa "sposobna" maraton teči tudi več kot 4 ure in pol. Skratka, res je veliko odvisno tudi od dnevne forme.
Uporabniški avatar
 jorgamesh
#365639
Gumb napisal/-a:Definitivno je za prvi maraton cilj samo preteči celotno razdaljo ne da bi se obremenjevala z doseženim časom. Najboljši čas na 21 km je bil 1:55. Tedenska kilometrina se spreminja (sploh v zadnjem mesecu). A se potrudim it tečt redno 3x-4x na teden.
Lahko greš v knjižnico in si sposodiš kakšno tekaško knjigo, ki ima plane treningov. Če se ne motim, ima "Velika tekaška knjiga" notri plane treningov tudi za počasnejše tekače.
 Gumb
#365718
Hvala za povratne informacije!

Sposodila sem si Veliko tekaško knjigo in sedaj okvirno tečem po enemu izmed programov in poskušam vzdrževati formo.
Imate morda še kakšen nasvet glede razporeditve hrane pri daljših tekih? In ali so energijski geli res tako potrebni? Če bi šlo, bi se jim raje izognila. Dobiš s hrano dovolj energije?
Uporabniški avatar
 zz topka
#365720
V življenju še nisem probala energijskega gela. Niti na GM4O ne.
Morda ga nisem nucala zaradi moje brzine? :lol: 8)
Je pa zaradi taiste brzine tolk več časa potrebnega... :shock:
No, kakorkoli, po mojem se da tudi brez.
Uporabniški avatar
 Illuminati
#365723
Prehrana se razlikuje od človeka do človeka, najboljše, da postopoma eksperimentiraš in vidiš kaj telesu najbolj odgovarja.

Precej vrhunskih vzdržljivostnih športnikov ( celotna kolesarska ekipa Sky/Ineos, nekateri najboljši trail tekači med njimi je Kilian Jornet) delajo daljše treninge, ki niso intenzivni z minimalnim vnosom hrane in po možnosti tudi na tešče.

Če dosti treniraš na tak način potem metabolizem začne bolj ekonomično proizvajati energijo in se ti ni treba zanašati na glikogen z izjemo anaerobnih treningov.

Če treniraš na tak način je med samim maratonu vseeno priporočljivo vzeti kakšna dva gela ni pa se ti treba en dan prej basati z testeninami.

Priporočam tudi prekinitvene poste. To v osnovi pomeni, da ješ v časovnem okvirju 6-8 ur, drugih 14-16 ur pa ne uživaš ničesar razen vode. Tako se telo regenerira na najboljši možen način, ker ne uporablja energije za prebavljanje hrane ampak se osredotoči na obnovo in zdravljenje telesa. Po nekaterih podatkih naj bi takšen post lahko dvignil nivo rastnega hormona do 400% odvisno od posameznika. O postenju lahko najdeš ogromno podatkov na internetu.

Tiste, ki pravijo, da je potrebno zaužiti čimveč ogljikovih hidratov je povozil čas. Danes imajo vzdržljivostni športniki unčinkovitejše pristope.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA