Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 spela*
#366845
Potem je etično sporno, da smo izkoreninili otroško paralizo, črne koze, da bi skoraj lahko izkoreninili ošpice, če ne bi bilo neodgovornih egoističnih ljudi, ki nočejo cepiti svojih otrok?
Uporabniški avatar
 pinkfloyd
#366847
Panika in skrb je popolnoma odveč! Sam tečem vsak dan in to v glavnem na Cerkniškem in tudi na Bovškem (torej dveh najbolj okuženih območjih). Klopa sem dobil n krat in za sedaj sem še živ. Malo sreče sicer rabiš in to je vse!

Se mi zdi da si precej zaskrbljen in to se mi zdi precej nepotrebno. Veliko več možnosti kot da zboliš zaradi klopa je, da se ti zgodi prometna nesreča, zboliš za kako resno boleznijo (rak recimo) in podobne zadeve...

Cepljenje je pa odločitev vsakega posameznika in vsak bo zagotavljal svojo tezo (kar je prav) in o tem razglabljati nima smisla. Ima pa smisel teči in se gibati, saj dober imunski sistem veliko lažje prežene vsako bolezen (tako in drugačno).

Bojan
Uporabniški avatar
 vencelj
#366849
Če pogledamo statistiko ( http://kazalci.arso.gov.si/sl/content/p ... -sloveniji ), je borelioze veliko več kot klopnega meningoencefalitisa, prvega zadnja leta okrog 4000 letno, drugega okrog 100 letno. Cepljenje se sicer izvaja le za KME, ne pa tudi za boreliozo.
Boreliozo sem pozdravil pred dvema letoma z antibiotiki. Tega je zelo veliko, če imaš le srečo, da se ne razvije v hujšo obliko bolezni, ki tudi ni ravno "nedolžna".
 Mitch83
#366851
pinkfloyd napisal/-a:Panika in skrb je popolnoma odveč! Sam tečem vsak dan in to v glavnem na Cerkniškem in tudi na Bovškem (torej dveh najbolj okuženih območjih). Klopa sem dobil n krat in za sedaj sem še živ. Malo sreče sicer rabiš in to je vse!

Se mi zdi da si precej zaskrbljen in to se mi zdi precej nepotrebno. Veliko več možnosti kot da zboliš zaradi klopa je, da se ti zgodi prometna nesreča, zboliš za kako resno boleznijo (rak recimo) in podobne zadeve...

Cepljenje je pa odločitev vsakega posameznika in vsak bo zagotavljal svojo tezo (kar je prav) in o tem razglabljati nima smisla. Ima pa smisel teči in se gibati, saj dober imunski sistem veliko lažje prežene vsako bolezen (tako in drugačno).

Bojan


Hvala za spodbudne besede!

Ja, sem kar zaskrbljen, mogoče zato ker ponavadi ne dobivam klopov, ta je prvi po nevemkoliko letih... Pa tudi zato, ker so za klopnim meningitisom zboleli brat, stric in sodelavec, nihče od njih sicer ne živi v Logatcu, a vseeno...
 Ptica roparica
#366859
Moraš imeti veliko nesrečo, da od enega klopa zboliš. Mislim da nas je veliko takšnih, ki smo jih imeli po več sto skozi leta, pa smo jih brez težav preživeli. Seveda ti lahko prav tisti en močno zagreni življenje, zato se splača cepiti, ne splača pa se pretirano sekirati.

Če boš 14 dni panično spremljal mesto ugriza bo še slabše, ker boš kar naprej videval rdečice in kolobarje. Pusti za nekaj dni pri miru, če boš bolan boš že vedel. Pri klopnih boleznih je problem pogosto ta, da se jih prepozno diagnosticira, ker so simptomi podobni kot pri drugih, pogostejših boleznih. Važno torej da veš, da si bil izpostavljen klopom in si na možnost okužbe pozoren, če se pojavijo težave.

Pametno je biti previden in se klopom izogibati, predvsem pa se pregledovati ob prihodu domov. Za meningitis je sicer prepozno, ker se prenese hitro po ugrizu, borelija pa rabi več časa, običajno med 24 in 48 ur, da se razvije okužba.
Uporabniški avatar
 zz topka
#366860
Morda še povem za moje lastne izkušnje z njimi...
Od 100 komadov jih imam zagotovo 99,9 :D na spodnjih delih nog. Torej skoraj zagotovo ni res, da npr. padejo name iz kakega hrasta 8), kot mi marsikdo reče. Če hodim zgolj po poti, kjer nimam stika s travo, ga skoraj zagotovo ne fašem :D .
Med potjo si večkrat z rokami otresem hlače in štunfe, da jih kao vržem proč s sebe, in ko pridem ven iz gozda, se še en bot mal bolj temeljito otresem in zdi se mi, da je ta način tudi kar uspešen, ker jih imam s tem načinom full manj, kot v preteklih letih, ko tega nisem počela, ... a saj veste, skoraj zagotovo še ni zajca ubil... :roll:
 Nejc1986
#366861
Saj to je že od nekdaj znano,da klopi ne skačejo iz drevja... Klopi so pri tleh, na višini goleni, gležnjev in ko zaznajo toploto gostitelja,se spravijo nanj... Največkrat je to spodnji del nog.

Zato jih imajo psi tako velikokrat; ker so ravno prave višine.

Avtorju teme; točno tako kot ti je že nekdo napisal... Večjo škodo si boš naredil , ce boš sedaj panično gledal mesto ugriza. Uživaj sončne dni, 1x na dan vrzi oko na mesto ugriza in ko bo čez 2tedna ok (v kar sem kar prepričan, saj bi drugače vsi že pomrli - ne poznam nikogar,ki še nikoli ni imel klopa) razmisli o cepljenju. To je zgolj tvoja odločitev, imaš zagovornike in nasprotnike cepiv. V to se sploh ne bom spuščal.

V vsakem primeru pa naredi nekaj v smeri,da ne boš vsakič tako živčen. Dolge hlače, prepelenti,cepljenje... Nekaj v tej smeri..
 gran
#366862
Jaz veliko tečem in se sprehajam s psom po gozdu, pa zelo redko dobim klopa. Ko tečem, dejansko nikoli, če pa kaj delamo v gozdu (ko se dlje časa zadržujem na manjšem območju), pa včasih dobim kakšnega. V zadnjih 10 letih sem imel enega ali mogoče največ dva.

Pes ima sicer večkrat klopa, ampak se mi zdi, da gredo na pse druge sorte klopi. Tudi od drugih (družina, sosedi) zelo redko slišim, da bi kdo imel klopa, izgleda da v naši bližini niso tako razširjeni...
Uporabniški avatar
 zz topka
#366869
Nejc1986 napisal/-a:Saj to je že od nekdaj znano,da klopi ne skačejo iz drevja... Klopi so pri tleh, na višini goleni, gležnjev in ko zaznajo toploto gostitelja,se spravijo nanj... Največkrat je to spodnji del nog.

Ja, lahko je znano, ampak, verjemi mi, da ljudje tega ne vejo :shock: ... pravzaprav slišim skoraj večkrat, da padejo z drevesa(hrast naj bi bil prav sladica zanje :lol: ), kot da se spravijo nate iz travnih bilk... :roll:
Ma, tevi Primorci,... kar nejki, sploh neč ne vejmo... :lol:
 vinkop
#366870
jaz tudi ne verjamem da so klopi samo pri tleh....ze velikokrat se je zgodilo, da so ga ljudje imeli ze na vratu, hrbtu in prsih....pri teku skozi gozd po makedamski cesti ni druge razlage, kot da je od nekje malo visje padel... :argue:
 KadilecSamo
#366871
Morda pa se skupa še kaj naučimo :-- . Tole najdemo v dveh sekundah na ata guglu, vir biotehniške fakultete se mi zdi zanesljiv.

Klopi ne skačejo, ne padajo z dreves in ne letijo. Navadno lezejo med rastlinjem (do višine kolen) in čakajo na primernega gostitelja. Človeka se oprimejo, ko se dotika listja, trave, podrasti ali mimogrede oplazi rastje, nato pa lezejo po njem in si iščejo primeren prostor za pritrditev.

Kako dobimo klopa?
Klopi lezejo po rastlinju, navadno do višine kolen, in čakajo na primernega gostitelja. Klopi ne skačejo, ne padajo z dreves, ne letijo in ne tvorijo nitk, po katerih bi se spuščali kot pajki. Ker so slepi, gostitelja ne morejo videti. Njegovo bližino zavohajo ter začutijo njegovo telesno toploto in premikanje med vegetacijo. Oprimejo se nas le, če se dotikamo listja, trave, podrasti, ali mimogrede oplazimo rastlinje. Nato poiščejo ustrezno mesto na koži, kamor se pritrdijo. Pričloveku so to nežni in vlažni deli telesa, kot so podpazduhe, dimlje, pregibi rok, nog in kožne gube.
 klas
#366877
Tuki pa res ni nobenega dvoma...

...absolutno celjenje za raziskovalne gozdne tekače in vse podobne.

Cepljenje stane toliko, kot eni povprečni tekaški copati.
KME pa ti lahko naredi, da ji nikoli več ne boš kupoval.

Če si pa letnik 1970, pa je letos cepljenje za ta letnik celo zastonj (trenutno se sicer zaradi Korone ne izvaja, a se bo v drugi polovici leta spet).

Za Borelijo pa se opazovat in kdaj serum pregledat na protitelesa...
 TONEK
#366886
Ker nikamor ne smem, :--(
se z gotovostjo tudi klopom odpovem. :D

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA