Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 milk
#367605
Kar nekaj tekačev teče naprimer iz Krme na Triglav. Predlagam pa še boljši tekaški izziv. Čim hitreje preteči najvišjo možno višinsko razliko v Sloveniji. Edina gora, kjer je višinska razlika preko 2000m, je v Sloveniji Krn. Danes sem pretekel na Krn 10,45 km z višinsko razliko 2020m. Ker sem že kar nekaj zadnjih dni precej aktiven, včeraj pa sem prevozil dobrih 90 km na kolesarski vzpon na Pasjo ravan, kjer sem bil prvi v svoji kategoriji, mi je kakšen kilometer in pol pred vrhom začelo zmanjkovati energije, saj nisem imel s seboj nobene pijače, od hrane pa le en gel. Glede na okoliščine sem s časom 2:26' kar zadovoljen, šlo bi pa tudi še hitreje.
Za štart teka se moraš peljati do Kobarida, čez most, po cesti, ki pelje na Drežniške ravne, le da za mostom namesto levo v klanec, zaviješ desno, nazaj proti Vrsnem. Po dobrem kilometru je na desni strani pod cesto parkirišče. Po cesti moraš potem še 600m naprej, da prideš do kamnoloma. Na robu ceste začneš meriti čas. Tečeš v kamnolom, po makedamski ceti, ki na koncu kamnoloma zavije desno. Cesta se spreminja v kolovoz in pot, pa spet nazaj. Po 1,1 km cesta zavije levo v hrib, ti pa nadaljuješ naravnost po ožji poti. Dober kilometer se držiš ravno poti, ki se na nekaterih mestih zravna, ali celo spušča, ko pa prideš s poti na cesto zaviješ desno. Po treh kilometrih teka prideš v vas Drežnica, točno pri gasilnem domu. Po asfaltu nadaljuješ desno do osnovne šole in se od tu naprej držiš markacije za Krn. Paziti moraš le, da po kakem kilometru, ko prečkaš cesto ne zaviješ levo na zahtevno pot, ampak greš naravnost po lažji. Tu je tudi smerna tabla, toda puščica za lažjo kaže bolj desno, kot naravnost. Ti greš naravnost. Potem je pot dokaj dobro označena.
Ves čas je zelo dobra tekaška podlaga. Na nekaterih mestih je sicer nekaj večjih kamnov, toda še zmeraj se da teči, če seveda zmoreš. Jaz nisem ves čas.
Dobro bi bilo, da bi spodnji del poti do Drežnice tudi označili ali markirali. Nazaj grede sem na nekaterih mestih opazil narisane črte, toda nisem prepričan, da so to oznake poti, sploh pa jih gor grede nisem opazil.
 TONEK
#367606
Ja, Mile se ne da. Za nepoznavalce naj omenim, da to ni kakšen tridesetletnik ampak mož, ki ta mesec praznuje 64!
 milk
#367612
Tonek 64 je bilo že sredi junija!

Če sem bolj natančen, višinske razlike je 2022m. Krn je visok 2244, start je pa ravno okoli 222m.
Od Drežnice tečeš kar nekaj časa ob potoku. Na vrhu se da do njega in je voda dobra. Zadnja voda je potok pod mostičkom, kjer je razpotje poti, po približno petih kilometrih od starta, kar je skoraj na polovici trase. Tudi tu je voda zelo dobra. Jaz sem na obeh mestih pil ob povratku. Do vrha sem šel brez dodajanja tekočine.
 KadilecSamo
#367614
Odvisno kje štartaš. V lanskem razpisu za tek na Grintovec piše višinska razlika 1959m, tako da če parkiraš kak km pred domom v Bistrici je tudi čez 2000vm :lol:
 milk
#367615
Če štartaš iz Ankarana ima Triglav 2860m, toda začneš ponavadi ob vznožju hriba, kjer se prične vzpenjati. Dejansko je Grintovec s 1960m še najbližji. Pri Grintovcu to velja, če začneš pri domu. Če začneš tako, kot je šla zadnja leta tekma, imaš na začetku kar precej ravnine. Vsi ostali, tudi višji hribi imajo izhodišča precej višje, tako da višinska razlika ni tolikšna. Tudi za Krn je to edina trasa, kjer začneš teči takoj v hrib in razen nekaj krajših ravnin in kratkih spustov, nima daljših prekinitev vzpona. Je pa večinoma na vsakem hribu tudi kak krajši raven del ali spust. Druge variante iz doline na Krn so bolj raztegnjene, z asfaltnimi cestami ipd.

Zelo natančno merjeno, je od mosta v Kobaridu do parkirišča 750m, od parkirišča do kamnoloma pa 600m. Od mosta do začetka trase je skupaj 1,35km.

Garmini so precej nezanesljivi in so odstopanja precej velika, še posebno pri nadmorski višini. Šele sedaj sem opazil, da je na Geopediji topo prav pri kamnolomu uradno izmerjena višinska točka. Uradna višina štarta je 205m! Ker je vrh Krna visok 2244m, je višinska razlika torej celo 2039m. Če je razdalja 10,45 km, je povprečni naklon trase 19,5%.
 milk
#367623
Res je napisano pomankljivo, toda v mislih imam gorskotekaški izziv.
To pomeni čim manj teka po cetah in tako traso, kjer se da kolikor toliko teči ali hoditi brez zahtevnega plezanja.
Triglav iz Zadnjice bi bilo skoraj 4 km teka po cesti, potem pa po eni najzahtevnejših smeri: "čez Luknjo". Mislim, da to ni ravno gorskotekaška trasa za postavljanje rekordnih časov. Tudi čez Dolič je en kilometer rdeče trase, kar pomeni zelo zahtevno. Če bi hotel iti po zeleni: lahki poti, bi moral čez Skok in Dolič, kar bi bilo pa že približno 16 km.
Če bi na Triglav iz Krme, namesto pri lesi, začel teči v Radovni, bi bilo tudi krepko čez 2000 višinske razlike. Bi pa moral teči skoraj 6 km po cesti, in se nebi dvignil niti za 200m. Na ta način bi se dalo mogoče raztegniti še kako goro, toda govorimo o logičnem začetku ob vznožju gore. Že od lese je še kar nekaj ravnine, toda to je uveljavljen začetek poti, od koder moraš v vsakem primeru peš.
 Natasa1
#367628
Oj. Meni osebno je najboljša trasa iz centra Bovca 454m-mimo Kaninske vasi- planine Krnica- prevala- po robu al pa po sredi smučišča na sedlo, ter na vrh Prestreljenika. 2499m. To je 9.8km - 2045m višincev. Zelo tekaška, seveda če lahko skoz tečeš, al pa hodiš mal bl strme odseke. Slaba stran je to ,da je kr deleč do tja razen če nisi tam na dopustu, dobra pa ta, ker se potem lahko z gondulo v dolino pelješ :D :D Lp Seba
 milk
#367630
Začetek doline Zadnjice (645 m) - Triglav. Pot se ves čas vzpenja (čez Dolič), se pa res ne da tečt tam po skalah.

Logični začetek bi bil od parkirišča na koncu Zadnjice. Višina je tam 984m. Do vrha Triglava je 1880m na 9,9 km. Povprečni naklon je torej 19%. To je merjeno po lahki poti čez Skok in mimo koče na Doliču. Zahtevnih je le zadnjih 600m. To bi znala biti celo najlažja in najhitrejša pot iz doline na Triglav. Če se bom kdaj zadrževal na tistem koncu, bom šel.

Nebi bilo slabo, da bi uvedli posebne oznake za gorsko-tekaške poti. Z nimi bi lahko označili trase, ki so za tek najboljše. Na gorskih poteh bi te lahko usmerjale na lažje dostopne poti.
 Ninđa
#367821
Zdravo,

Preverjeno:
Gabrje (po Alpe Adria trail) - vas Krn - planina Kuhinja - Krn - > cca. 14 km in več kot 2 K m višincev

:laola

Lp, Nino

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA