Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Marko M
#66368
Evica - povrsno sem prebral, vsekakor visok pulz pri nizki aktivnosti pokaže, da je poraba kisika v telesu slaba, da je bil trening zastavljen napačno, da se je srce adaptiralo predvsem na visokih pulzih, kar za tekačico ni dominantno.
razlika je sledeča:
Rokometaš katerega je športna aktivnost navezana predvsem na anaerobno alaktatno porabo energije ima srčno steno debelejšo, srce odlično funkcionirana na visokem utripu na nizkem utripu pa ni tako visoko ekonomičen, kot tekač, niti ni tako hiter na nizkem pulzu kot tekač, in ne zdrži take hitrosti v daljšem odbobiju kot tekač..
Tekač katerega je dominantna poraba aerobna ima večje srce, z šibkejšo srčno steno, srce predvsem lepo iztiska kri na nizkih obremenitvah, srčni volumen je večji in na visokih obremenitvah srce površneje iztiska kri, njegova hitrost pri šprintih je nizka, visoko delovanje ni tako ekonomično, potrebuje več časa za regeneracijo po šprintih kot rokometaš. Tekač je izredno ekonomičen na nizki in srednji obremenitvi.
Razlika obstaja zato je pomembno kako trenirate.
Maksimalni utrip ni merodajen, naceneje in napreprosteje je napraviti Conconi test in točno določiti laktatno mejo (z odvzemom ali brez odvzema laktata) ali Laktatni test. Vsekakor podatek kdaj je zakislenost krvi večja kot 4 mmol laktata je pokazatelje, do kje in na kakšni hitrosti trenirati. Nobeden srčni utrip in maksimalni utrip vam ne bo dal podatkov za tiste, ki bi radi resneje trenirali.
Vedeti je tudi potrebo kaj se dogaja v organizmu in na kaj se organizem adaptira pri različnih conah srčnega utripa, le tako je lahko pametno trenirati. Le s pametnim treningom boste na nizkem pulzu hitrejši in ekonomičnejši, predvsem gre pa za visoko hitrost in veliko ekonomiko (nizek pulz) pri teku, jasno, da ima tudi "trma" velik vpliva, vendar to ne pomaga, če telo ni adaptirano.
lepo tecite in lep dan M
Uporabniški avatar
 Vreme
#66690
Pozdravljeni !!

Pa se vam še jaz oglašam. Po (pre)dolgem času ponovno poskušam zagnati mojo mašino in začeti s tekom. ker imam polzmeter še iz časov ko sem malo bolj aktivno tekel (vedno rekreativno), lahko rečem, da se moji pulzi nikakor ne morejo primerjati s tistimi ko sem bil v kondiciji. Kako bi le se če pa sem tako dolgo lenaril.. :oops:

No v bisvu sem hoterl povedati to, da je višin pulza tudi odvisna od splošne kondicije, če bi hotel teči v 60-75%MSU (v mojem primeru je to od114-132), kar naj bi bilo zelo primerno za začetno vadbo je v mojem primeru kar nemogoče. Če bi se držal tega pulza bi v bisvu bolj hodil kot pa tekel. Pri teku nekako dosežem 140, in tega držim nekako v tej meji. Sem pa prepričan, da bo z boljšo pripravljenostjo prišlo tudi do znižanja pulza in s tem do hitrejšega teka.
 amaze646
#70197
Na 14 kilometrov imam povprečni utrip 163
Uporabniški avatar
 Damijan
#70212
amaze646 napisal/-a:Na 14 kilometrov imam povprečni utrip 163


Če jih pretečeš v pol ure, imaš blano nizki utrip, če pa za 14 km pacaš 2 uri, potem pa si čisto izven kondicije. Torej: čas... (al pa km tempo?)
 amaze646
#70218
čas je pa 1 ura pa 5 min. Tečem šele 2 meseca in sem bol nov na tem podrocju
Uporabniški avatar
 Damijan
#70220
Amaze, malo sem dregnil zgoraj, zato ti pišem še tole:
tempo za tvoj čas na 14 km pomeni 4:38 min/km.
Pulz 163 bi ZAME bil zelo visok, saj tak pulz dosegam pri tempu 4:00 min/km
ali celo še hitreje. Vendar, če boš listal po forumu, boš videl, da ljudje
funkcioniramo čisto vsak po svoje in pulz je le eden od pokazateljev
(sicer za moje pojme dost pomemben), v kaki formi si, ali pa - česa si
sposoben. Odvisen je od treninga, pripravljenosti, zelo tudi od let, tvojega
maksimalnega pulza, in še in še.

Predvsem ti hočem povedat, da se opazuj: stavim, da boš po določenem
času isto razdaljo pretekel ali v hitrejšem času pri istem pulzu oz. v istem
času pri nižjem pulzu. Meni taka informacija pomeni ogromno, HRM je za
ta namen odličen, saj ti pove, kako si pripravljen. Le še ta informacija:
razlika pri meni je tudi do 15-20 bitov/min, kar je...ogromno.
Uporabniški avatar
 mitjas
#71099
Damijan napisal/-a:Amaze, malo sem dregnil zgoraj, zato ti pišem še tole:
tempo za tvoj čas na 14 km pomeni 4:38 min/km.
Pulz 163 bi ZAME bil zelo visok, saj tak pulz dosegam pri tempu 4:00 min/km
ali celo še hitreje. Vendar, če boš listal po forumu, boš videl, da ljudje
funkcioniramo čisto vsak po svoje in pulz je le eden od pokazateljev
(sicer za moje pojme dost pomemben), v kaki formi si, ali pa - česa si
sposoben. Odvisen je od treninga, pripravljenosti, zelo tudi od let, tvojega
maksimalnega pulza, in še in še.


Sem skoraj ravnokar iz treninga... 5min/km pri povprečnem pulzu okrog 160. Sem pa drugače narejen na "velike obrate". Bohinjski krog sem recimo pretekel v 50 minutah s povprečnim pulzom 185! In to brez kakršnih koli težav oz. kriz.
Sem se pa stestiral pri dr. Miliču na DIFu, kjer mi je lani jeseni nameril max pulz 204, laktatni meji pa imam 2mmol pri pulzu 170 in 4mmol pri 194. Pa je bila lani to šele moja druga tekaška sezona. Pulz v mirovanju pa mi je recimo od lani padel vsaj za 10 utripov na okrog 45. Tako da se vsekakor pozna redni trening tudi pozimi. Še kakšen kilogram dol pa bo!
Uporabniški avatar
 Damijan
#71103
No, viš, mitjas, saj ravno to sem zgoraj hotel povedat - kako smo si različni.
Zate je 160 čista aerobna cona, drugi se pri teh pulzih skoraj že kisamo.
Dober tek...
Uporabniški avatar
 Barca
#71210
Pozdravljeni, že nekaj časa prebiram vaš forum in najprej bi vas vse lepo pozdravil.... :D
Pri tej zanimivi debati, bi rad povedal mojo izkušnjo iz tega področja...sam namreč resno treniram atletiko že nakaj več kot 8 let predvsem teke okol 400 metrov....lani sem se bolj iz radovednostio odločil spremljati kolegici na malem ljubljenskem maratonu...v srednji soli sem si sposodil Polar in pa CD za kasnejšo analizo rezultatov....na sam tek sem se pripravljal 1 mesec, tako bolj po "filingu" brez pretiravanj in predvsem za dušo in boljše počutje, ker v tem času pač še nimamo težkih treningov....
No torej da preidem k temi, tisto 21ko sem odtekel v času 1.37 in 38 sekund, res brez pretiranaga naprezanja in v tempu sotekačice... povprečen pulz za celotno progo je bil na 192 makismalen pa v podhodu pod železnico dober kilometer pred ciljem natančnih 203...kar bi bil za vaše pojme nekako ubijanje samega sebe, oz. popolna norost...iz izkušenj vem da imam maximalni pulz nekaj malega čez 210 in to pri 19letih.....

PS: Vem da sm bil tisto leto sposoben teči pravgotovo za 3-4 minute hitreje kot sem to storil... zanima me kakšno je vaše mnenje o obnašanju mojega srčnega utripa?

LP :D
Uporabniški avatar
 areh
#71270
Zanimiva tema. Sam sem do sedaj, tudi letos, več na kolesu kot "v copatih" zato kar se tiče utripa nimam problemov z višino. Ravno včeraj sem po zelo dolgem času (6 mesecev) pretekel 5,4 km v 28 min. HrAvg ? 77%Hrmax. Ni problema, samo kot "kolesar" imam druge probleme(rahla bolečina v kolenu).
lpA
 strelovod
#71275
Tudi jaz sem letos dosegel utrip 218 pri 22 letih. Ne vem a je to normlno? Koliko mam pa utrip med tekom ne vem ker nimam še ure.
Uporabniški avatar
 areh
#71279
Jaz jih poznam kar nekaj med 20-30 let z maximumom nad 200. Misim da to ni nič nenavadnega. No, jaz ga imam pri 33 "normalnih" 190 :lol: .
LpA
Uporabniški avatar
 manck
#71280
Se dobro, da sem naletela na to temo, jaz sem pa ze mislila da se to sam men dogaja :lol: .
Moj pulz je od kar pomnim nenavadno visok, ceprav se z sportom ukvarjam vecino svojega zivljenja. Na primer, ce tecem 10km v pocasnem tempu (5,8min/km) imam povprecen pulz 160, ce je vroce celo 165 :roll: ....Hec je pa v temu, da tudi ce povecam tempo in s tem tudi pulz nimam prakticno nikoli musklfibra(vsaj letos se ne). A potem lahko sklepam, da imam visok laktatni prag in brez skrbi tecem pri takem pulzu :?:
Uporabniški avatar
 Barca
#71314
Meni je samo čudno ko berem pri kako nizkih pulzih bi morali tečt...jst sem ga kot sem rekel imel na Ljubljanskem maratonu lani povprečenega 192 pa se nisem kaj dosti naprezal...to je bolj ko ne skregano z logiko, ki jo zagovarjate nekateri.... :roll: :wink:

Vrjetno je že res da obstajajo določene zakonitosti, kako se streže tem zadevam, bi pa dodal samo to, da smo ljudje tako unikatna bitja, vsak je zgodba zase, da nikakor ne moramo posploševati zadeve in reči:" če je pri meni tako, bo pa ja tudi pri tebi!", najbolje je da skozi tek spoznavaš telo in svoje zmožnosti in tek prilagajaš le-temu, vem pa da meni osebno razni merilinki srčnega utripa samo samo motijo to "spoznavanje"saj potem mislim na vse drugo kot na to zakar tečem....se pravi užitek in zadovoljstvo... :D

LP :D
Uporabniški avatar
 Junc
#71322
Zanimivo, ker je ravno ta debata. Danes sem si za foro meril pulz po dolgem času. Vedno sem imel visoko povprečje, skoraj 180 pri tempu 5 min / km, danes pa je blo čudno. Prvih 500 m, pulz nikamor, jaz pa kr dirjal, kasneje pa povprečje 167, tempo pa 4:25 min / km - 10 km. In to zvečer, po vseh kosilih, naporih tako in drugače. Dejstvo je, več kondicije, nižji pulz, večja hitrost. Od danes mislim, da lahko tečem 4 min / km ali mogoče še manj :lol:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA