Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

#276
Tako, tek na Vršič je za nami. In to dokaj uspešno, bi rekel. Ko sva par uric kasneje s Pio sprehajala psa ob potoku Martuljek, sem se na glas vprašal: "A sva midva danes tekla na Vršič? Kje je že to ..."

No, tako enostavno seveda ni bilo :) Pa pojdimo po vrstu.

Od Poletovcev smo se na startu pojavili štirje: Vanja, Pia, Denis in jaz. Nismo vedeli, kaj lahko pričakujemo, saj smo vsi prvič tekli na Vršič. No, s Pio sva gor že kolesarila, tako da sva vedela, da nas čaka kar prjetno mučenje.

Na startu, pri brunarici Pr' Bedanc, se nas je zbralo nekaj čez 200. Kar veliko, se mi je zdelo. Ob desetih smo startali in tekli prvih par metrov navzdol po makadamu, da smo prišli do ceste. Definitivno edini spust in edini makadam na celem teku. Potem pa skozi Kranjsko goro in mimo Hotela Lek, kjer so merilci pritisnili na štoparico. Reka tekačev se je do tu že kar raztegnila, tako da so rezultati seveda odvisni od tega, koliko zadaj si bil pri Leku. Ob kolesarskem jurišu je to urejeno s čipi, tako da vsakemu izmerijo njegov pravi čas.

OK, prvi klanček do Jasne in potem spet ravnina. Tu sva s Pio še tekla skupaj in mimo naju je pribrzel Denis in tudi odbrzel dalje. jaz sem se od Pie 'odcepil' po mostu čez Pišnico, kjer se je začel bolj resen klanec.

In potem je šlo zmerno navzgor mimo prvih serpentin. Malo pred Mihovim domom sem se ustavil pri ponesrečenem poskusu okrepčevalnice. Na voljo je bil le en manjši lonec vode, kozarcev je že zmanjkalo, ko sem prišel mimo, in človek, ki je skrbel za vodo, se je žal neuspešno trudil, da bi nam ustregel :cry:

Nič zato, gremo dalje v klanec. Vse do Koče na gozdu, kjer je bila prva prava okrepčevalnica. Kratek postanek za par požirkov vode in naprej v zmernem tempu 6 min/km.

Na 10. serpentini pa sem prvič zahodil. Prej sem tuhtal ali bi trmasto poskusil čim dlje vztrajati v tekaškem koraku, pa naj bo še tako počasen. A tu sem imel počasnega teka dovolj in sem raje hitro hodil. S tem sem se tudi malo spočil in ugotovil, da lahko po kaki minuti hoje spet dokaj hitro tečem.

V takšni izmenjavi teka in hoje je šlo potem vse do vrha. Tudi pri drugi okrepčevalnici na razgledni ploščadi sem zlagoma užival v zasluženih požirkih vode. Kmalu za tem sem prišel do spodnjega parkirišča in spoznal, da bo vzpona kmalu konec. Še par ovinkov, zadnji metri malce hitreje in v cilju sem. Super :!:

Za celotno progo sem porabil uro in 21 minut, 1:17 od Leka. To je bilo dovolj za 34. mesto v kategoriji. Dalo bi se hitreje in prihodnjič tudi bo hitreje. A sem kar zadovoljen in tudi moja ocena (1:18 ) se je izkazala za dokaj realno. V prvih kilometrih bi se dalo teči hitreje in tudi z manj hoje bi verjetno prišel skozi. A nikoli ne moreš vedeti, če se tako ne bi prekuril ...

Denis je prišel na vrh 10 minut pred menoj, Vanja par minut za menoj in Pia še kako minuto za Vanjo. Vanja je bila v svoji kategoriji 6., Pia pa celo četrta. Bravo vsi mi :!:
Uporabniški avatar
 ero
#277
Zdaj pa malo cifer za ilustracijo. Kot sem že rekel, smo startali po smučišči, merjenje pa se je pričelo pri Leku. Od tam so bile ob cestišču tudi kilometrske oznake. Le zadnji kilometer je verjetno malce predolg.

Tule so Piini in moji kilometrski časi:

<pre> Pia Ero
start - Lek 4:20 4:17
1 5:03 5:04
2 5:02 5:03
3 6:19 5:41
4 6:30 5:34
5 7:01 6:14
6 7:48 6:54
7 7:32 6:42
8 8:05 7:16
9 8:05 7:06
10 9:07 8:06
11 - cilj 15:21 13:07</pre>

Rezulate pa si oglejte tule.

Višinomer je pokazal malce manjšo višino, kot bi jo moral. Verjetno zaradi vročine in visokega zračnega pritiska. Rekel je (pred startom sem ga umeril na 809 m, nadmorsko višino Kranjske gore):

najnižja točka: 807 m
najvišja točka: 1569 m (mogoče bo celo držalo, saj je bil cilj malce pred vrhom prelaza)

vzpon:
najhitreje: 42 m/min
povprečno: 20 m/min
skupno: 762 m

spust: 9 m

Krivulja pa sploh ne kaže kakih razlik v strmini klanca. Sem res tako enakomerno tekel?

Slika

Pia je tekla s Polarjem in tule je krivulja njenega pulza:

Slika

Z nje se lepo vidi, da je tekla vse do desetega kilometra, dolina med 8. in 9. km pa označuje okrepčevalnico, ki je lepo vidna tudi z višinskega profila kot kratka ravnina.
Uporabniški avatar
 vanja
#279
Hojla!

Bom se jaz malo pridala k vcerajsnjemu teku na Vrsic. Moram rect, da sem imela povsem podobne obcutke kot Ero, pa tudi podobno sem tekla. Na zacetku klancev sem tudi jaz vztrajala pri teku :( , potem pa sem spoznala, da je precej bolje par korakov (kjer je najbolj strmo) prehoditi in si spociti, potem pa gre veliko lazje.
Tudi jaz zamerim organizatorjem, da je na prvi okrepcevalnici pijace ze zdavnaj zmanjkalo, ko sem jaz prisopihala mimo, in sem morala potem cakati :oops: vse do priblizno 7. km nanjo.
Omeniti pa moram tudi, da sem vecino poti tekla malo pred, malo za, malo pa skupaj z gospodom, ki se tukaj na forumu skriva pod vzdevkom "dragons". Pa malo sem se pogovarjala tudi z nekom iz Radenskine tekaske skupine. Nasploh mi pot mnogo hitreje mine, ce malo poklepetam s kom, ceprav to pri teku navkreber ni najenostavneje.

Skratka, lepo je priteci na Vrsic in drugo leto gremo spet!

lp, vanja
Uporabniški avatar
 pia
#281
Klanci so bili moja mora :evil: ! Do Vršiča. Ravno zato sem hotela gor. Da premagam odpor. In uspelo mi je! Trmasto sem TEKLA celih 10 km. Sicer počasi - kot je razvidno iz primerjave Erovih in mojih km časov- ampak grizla sem. In zadovoljna sem s sabo :D . Vesela sem, da me nočne more noč pred tekmo in hudo pospešena prebava pred štartom niso odvrnile od željenega cilja! Zdaj mi pa noben klanec ne bo predolg in prestrm. Bravo mi vsi..... In danes niti sledu o kakšni bolečini v sklepih ali mišicah...
 dragons
#283
Čiv buc bav!
Pred tekom sem v pogovoru s starim mačkom s Krasa izvedel , da je letos udeležba v primerjavi s prejšnimi leti mnogo večja.Tudi sam sem bil presenečen nad množično udeležbo. Če pomislim da nas je bilo v soboto na 21km teku v Celju cca 90 .Tek sem vzel z velikim spoštovanjem,saj je bil letos moj cilj priti do cilja in se rešiti kompleksa klancov.Pridružil bi se Piinem uvodnem stavku.
Prvi del proge je bil prekrit s gozdom tako da je bilo prav prijetno teči v klanec.Ko pa smo se naenkrat znašli na odprtem terenu je sonce naredilo svoje in potrebno je bilo s hojo spraviti srčni utrip v normalo.Tako nekaj krat in cilj je bil pred nami.Zadovoljstvo je bilo veliko vendar pričakovanih bolečin ni in ni in ni bilo . Tako da sem zvečer podlegel prijateljevem povabilu in pretekla 8 km progo na Rožniku .
Na koncu se bi tudi zahvalil Vanji za vodenje in sledenje čeprav sva se večji del proge sporazumevala z globokim dihanjem vendar naju je ta komunikacija pripeljala do cilja . Priznati pa moram da je bila v ciljni " ravnini" boljša .

Lep pozdrav!
Dragons
 dragons
#284
Zdaj pa stvari , ki so pokvarile tekmo:
** v pogovoru z ostalimi tekači je bilo nekaj nejevoljnih zaradi neoznačitve
starta . Vsi smo sicer vedli da je start pri Leku , vendar ni bil ta viden.
** veliko je bilo negodovanja zaradi prve okrepčevalnice kjer je zmanjkalo
vode .Možakar na okrepčevalnici pa je mirno brez kakršnegakoli odgovora pobiral lončke s ceste. Mislim da tukaj ni opravičila .Sam sem imel srečo , da vedno tečem s bidonom.
**na koncu teka me je zbodlo ,ko so po uri in pol začeli pospravljati ciljni prostor medtem ko so v cilj prihajali tekači "z zamudo" in iskali cilj.
**naslednji dan sem v časopisu z "zeleno piko" prebral da ni bilo nobenih nagrad ( čudno, kaj ne) čeprav tega podatka ne morem potrditi , ker sem preskočil kranjsko gorski golaž.

Če povzamem v celoti iz dneva v dan bolj razumem Ozadnjaka,ki se je nekako protestno opredelil o startnini.Vendar moram reči , da bom drugo leto poskušal znova vendar pripravljen na te organizacijske kikse.Morda pa so nas primorski zanesenjaki preveč razvadili!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA