Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

#233621
Za razliko od večine vas, ki ste bili danes v MB, sem se sam "sprehajal" po Wachau v Avstriji.
Tam sem bil prvič, pa še to samo zato, ker so to organizirali v naši firmi, saj sicer za ta maraton mogoče sploh ne bi vedel.

O mojem teku
Prijavil sem se na polovičko. Zadnji vzpodbudni treningi in najave o lepem ravninskem teku, so me navdajale z optimizmom, da se lahko danes nadejam svojemu novemu najboljšemu rezultatu na polmaratonu. V prvi polovici teka je res kazalo tako, a kaj ko druga polovica ni bila niti približno takšna, kot sem si jo želel, pač pa kar veliko slabša od prve. Končal sem s časom 2:10 daleč od pričakovanega. Bolj kot razmišljam, bolj se mi zdi, da je edini razlog za to ta, da sem se precenil in si postavil preveč optimističen cilj. Tako sem prvo polovico tekel očitno prehitro, čeprav sem se ob tem zelo dobro počutil, a je kot kaže vseeno pustilo posledice, ki so v drugi polovici neusmiljeno naredile svoje. Upam, da sem se danes spet nekaj naučil in da bo že na LM bolje.

O organizaciji
Tu moram uporabiti samo superlative, kajti vse je potekalo tako kot mora. Sam tek je z logističnega vidika malo zahtevnejši za organizacijo, saj se štarta na enem koncu in konča na drugem. Tekači se zberejo na cilju, potem pa jih organizator z ob prijavi določenimi prevoznimi sredstvi (avtobus in vlak) prepelje na 10, 21 in 42 km oddaljena štartna mesta. Nekateri (predvsem domačini) so se pripeljali tudi s trajektom preko Donave. Da pojasnim, celotna trasa (polovičke) poteka ob Donavi, ki je tam široka verjetno okoli 100m (prava mrcina, ogromno vode). Na strani kjer je bil štart je bilo že veliko nas ostalih tekačev, zato so se tisti domačini, ki to poznajo pripeljali raje na drugo stran Donave, čez njo pa s trajektom, ki pristaja prav zraven štartnega mesta. Skratka transport je deloval brezhibno. Dobro so organizirali tudi odlaganje oblačil v katerih smo se ogrevali. V vrečki, ki smo jo dobili ob prijavi, je bila dodatna praktična vrečka za oblačila, na njej pa je bila nalepka z imenom in štartno številko tekača. Vanjo smo dali oblačila in vrečko potem odložili na ustrezen avtobus (označeni so bili s številkami, tako da je vsak vedel kam mora vrečko odložiti in kje jo bo na cilju lahko našel). Avtobusi so 10 minut pred štartom odpeljali in vrečke so nas čakale, ko smo prišli v cilj.
Proga je zelo lepa, ravninska in ima v skupni dolžini celo nekaj 10m padca, tako da je hitra in primerna za dobre rezultate. Zanimiva je tudi okolica, saj so na levi strani ves čas grički polni vinogradov, na desni strani pa mogočna Donava. In ko je še vreme takšno kot danes (pred štartom še nekaj oblakov, kasneje pa jasno in 18 stopinj) lahko govorimo že kar o idealnih pogojih.
Okrepčevalnic je bilo dovolj (na 2,5 do 3 km), ponujali so vodo, kolo, športne napitke, banane, pomaranče, jabolka, in gele. Zanimivo mi je bilo, da je bila na vseh okrepčevalnicah kot prva postavljena stojnica z napitki, ki so si jih nekateri tekači pripravili sami in so ji tam čakali. Ob vsaki mizi je stal tudi na visokem drogu obešen napis kaj pri kateri stojnici ponujajo, tako da se je vsak lahko res ustavil tam, kjer so imeli tisto kaj je želel in ni bilo treba iskati ali spraševati.
Dovolj je bilo tudi Wc-jev, čeprav se morda kdo z mano ne bi strinjal. Zraven štarta, kjer je bilo postavljenih 8 tistih modrih kabin, sem videl dolgo vrsto tekačev in tekačic, ki so se nervozno prestopali in čakali na olajšanje, le približno 30m naprej, pa je bil že nov paket kabin, kjer ni bilo nobene gneče in prav tako še naslednjih 30m naprej, kjer sem bil seveda takoj na vrsti.

Skratka tek je bil zelo dobro organiziran in se ga bom z veseljem še kdaj udeležil, razen če se ne bo datumsko tudi v prihodnje pokrival z MB maratonom kot danes in bom morda raje zavil tja. MB ima vendarle eno veliko prednost - bližje je.
#233690
Včeraj zvečer sem srečno prispel iz Kremsa, kjer sem se udeležil omenjenega maratona. Očitno je bil prisoten na tekmi še en TF, eden na polovički drugi na 42-ki :D. Odlična tekma, dosežen nov PB 3:18:29, rezultati na strani. Malo bolj obširno poročilo bom dodal zvečer in prilepil še kakšno fotko

Lp Janez
#233729
Kot sem že omenil, bom dodl še kakšno besedo več otem maratonu.

Veliko stvari je že opisal prd menoj Yohn Wayne. V soboto v popoldanskih urah sem prispel v Krems, nato sem opravil vse formalnosti v zvezi z dvigom številke in si ogledal še malo sobotnega tekaškega vzdušja za otroke. Ostalo mi je še toliko časa, da sem si lahko privoščil še malo šopinga in ogled starega mestnega jedra. Prenočil sem v eni manjši vasi blizu St. Poeltna, kar je bila zgodba zase, kar se nastanitve tiče.

Jutro. Zunaj oblačno, napoved je bla še slabša, torej vremenske razmere idealne za maraton. Odpravim se nazaj proti Kremsu in na železniško postajo, od koder smo se nato odpeljali na start v Emmersdorf. Že med vožnjo lahko opazuješ čudovito pokrajino na eni strani ceste Donavo po kateri se odvija tako potniški kot tovorni ladijski promet. Na drugi strani pa dokaj visoka pobočja, kjer je glavnni pridelek VINO. Po 50-ih minutah vožnje se le pripeljemo na start, kjer sledi ogrevanje in ostale priprave. Vzdušje enkratno, ni prevelike množice tekačev, tako da se ni bilo problem postaviti v startni prostor. Ura 10:00 in gremo. Proga res ravninska, široka cesta, tako da je protora za tek več kot dovolj tudi za tiste ki so željni prehitevanj…Po takšni pokrajini je pravi užitek teči, vinogradi, Donava, ob kateri je praktično vseskozi speljana tudi ožja asfaltirana steza, ki je namenjena tako sprehajalcem, kolesarjem in seveda tudi tekačem. Navijači prisotni v vsakem kraju, na vrtu pred hišo bobnar s svojo opremo, nekje godba, drugje frajtonarca itd.Kilometri kar hitro bežijo za menoj in na polvički pravo navijaško vzdušje. Iz nemško govorečih ust slišim glasove BRAVOOO JANEZZ, to me je kar sililo na smeh, hkrati pa vlilo novih moči in spodbude za nadaljnih 21km. Nekje pri tridestih se pričnem soočati s prebavnimi težavami- verjetno krive energetske ploščice , nevem. Končno v Kremsu. Tu moraš pa imeti glavo na mestu. Pritečeš praktično v cilj, ampak trasa je nato speljana še kilometer naprej- mimo cilja nato se preko ulic obrne in končno imaš v zadnjem kilometru ravno linijo in vseskozi cilj na vidiku. Skratka fantastičen maraton z odlično organizacijo, vzdušjem, pokrajino…upam da še kdaj pridem.

Foto:
Na tej povezavi http://www.firstfotofactory.org/cgi-bin ... 97377-6880 vpišeš mojo štartno številko 8988, veliko pozornosti je vzbudil tudi maratonec iz Indije, zanj vpišeš štartno številko 9049(slike so na drugi polovici strani). Ne predstavljam si, kako je bilo šele njemu vroče. :roll: :roll:
Pa še nekaj foto utrinkov iz sobotne prireditve, mesta, nedeljski maraton.

Ta teden bolj počitek, regeneracija potem pa priprave za, kam že...aha 12.10. preko luže v Toronto, kjer me čaka na nedeljo 17. nova 42-ca..

lp Janez
#361072
Udeležila sva se s kolegom tega maratona v Wachau. Berem poročila iz leta 2010 in vse pohvale še vedno držijo tudi v letu 2018. Čeprav je skupno prek 8000 udeležencev ni nikjer kakih daljših vrst. Je pa obvezno priti dan prej, ampak je tako lepo področje da lahko izkoristite za ogled znamenitosti. Na štart sva se s kolegom peljala z veliko rečno ladjo(to brezplačno lahko izbereš ob prijavi), priporočam , notri so mizice in izgleda kot urejena kavarna. Idealno vreme, cca 15 stopinj, oblačno in občasno rosenje. Padla sta rekorda proge tako v Maratonu(54 letni domačin -2:30) kot Polmaratonu(Kenijci). Nastopal sem v na svojem prvem polmaratonu in sicer v nordijski hoji. Zaradi poškodbe v zadnjem mesecu in manjka treninga sem se lotil prvih 10 zadržano, tempo cca 8 min/km. To mi je dalo priložnost uživati v ogledu Donave in pokrajine. Ko sem videl na 10km da se dobro počutim sem kar samodejno pojačal tempo na cca 7min/km in upal da to zdržim par km. Tako sem dohiteval tekače in hodače enega za drugim in tempo sem še kar držal in tako je kar šlo do ciljnega mesta Krems. Čeprav sem vedel da je tam še 2 km po ulicah je vseeno psihično naporno še tisto zdržati, je pa bila priložnost še par jih prehiteti. Na koncu super zadovljen s časom 2:40 in 7. mestom. Oba Slovenca sva se uvrstila me dvajseterico. Priporočam dogodek tako tekačem kot hodačem.
Nazadnje spremenil lecko, dne 26 Sep 2018, 14:40, skupaj popravljeno 2 krat.
#364830
Wachau spada med ene največjih avstrijskih maratonov, letos menda s cca 7000 udeleženci. Proga je povsem ravninska, stalno ob levem bregu Donave, med vinogradi, sadovnjaki in gradovi (tudi pod tistim kjer je bil Richard Levjesrčni zaprt). Vse to se še najboljše vidi z zastonjske ladje, ki je notri urejena kot kavarna in udeležence polmaratona popelje iz cilja na štart.Letos vreme ni bilo povsem idealno, saj je sonce kar lepo grelo na kakih 22 stopinj . Organizatorji ponavadi povabijo temnopolte tekače le na 21km, tako da je vsako leto lepa priložnost tudi za hitre ostale maratonce celo za zmago. Letošnji časi zmagovalcev so bili:
Maraton: 2:38 M, 3:12 Ž
Polmaraton: 1:01 M, 1:11 Ž
N.hoja(21km): 2:23 M, 2:37 Ž

Tudi letos ni bilo videti veliko Slovencev na štartni listi. Tako sva še najbolj vidni uvrstitvi dosegla s kolegom za 3. in 10. mesto v nordijski hoji.

https://balancer.pentek-timing.at/resul ... ?pnr=13566

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA