prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 klas
#361100
A mogoče kdo pozna kak pronatorski (oz. za pronatorje) model tekaškega copata za klasični trailrunning (z dobrim oprijemom).

Torej copat, ki bi z inklinacijo navzven oz. odpornim medialnim delom opetnika preprečil, da se bi copat med tekom pronatorja začel vzračati (nagibati) na notranjo stran, kar nenazadnje copat ščasoma tudi razobliči...
Uporabniški avatar
 GregaS
#361106
La Sportiva model Mutant, pri nas prodaja Iglu sport.

Sem pronator in trail copatov za nas praktično ni. Včasih je bil še Asics Fujitrabuco 4, ki je v kasnejših izvedbah postal nevtralen.

Mutant je v podplatu zadosti rigiden, da preprečuje pronacijo. Sprobano na vsaj dveh 100 kilometrskih ultrah in številnih treningih, imam že tretji par. Je sicer precej težak, grabi pa podlago fantastično - kamnito, peščeno, mokro, sneženo - ima namreč podoben profil podplata kot Salamon Speedcross.

Še en copat, ki ga uporabljam za krajše 10-20 trail treninge je Mizuno Hayate 3. Precej lahek, prime pesek, zna drseti v mokrem, nekoliko manj podpore v stopalnem loku. Prodaja Intersport.

Klas, poročaj prosim če najdeš še kak drug model!
Uporabniški avatar
 andrejl
#361121
La sportiva Bushido. Mutant so za nevtralne tekače, kakor je meni znano.

Bushido so sicer malo trši, jaz bi si želel malo več blaženja, ampak oprijem je odličen.
Uporabniški avatar
 GregaS
#361124
Hm Aleššš, ne bi želel debatirati o nategu industrije in nimam ravno pojma o dinamiki zvračanja gležnja navznoter in njenih posledicah... ampak ko na tekmah gledam ljudi od zadaj se nekaterim zares "grdo" zvračajo noge. Ne izgleda prav zdravo. Če v resnici ni, naj presodi vsak sam.

Če bi morda tekli/trenirali skoraj bosi (barefootke), bi verjetno z močjo lastnih mišic lahko kontrolirali te "napake"... predvsem pa bi morali to početi že od otroštva naprej in tako razvili zdrave noge.
Saj pronacijo lahko morda nekaj ur res kontroliraš obut v nevtralen copat, potem pa se noga utrudi in to ne gre več. In tako po 10 ali 20 urah zvračanja naših razvajenih nog... kdo ve, kaj to dela sklepom. Moja izkušnja pač.

Tip copata, ki ustreza moji pronaciji, ocenim zelo preprosto - primem ga spredaj in zadaj in zvijem/prepognem. Če zadnji del in večji del pod stopalnim lokom ostaneta ravna, copat pa se zvije/prelomi nekje od sprednjega dela stopalnega loka proti prstom naprej - je to zame pronatorski copat.

In zanimivo, pri La Sportiva Mutant se zgodi prav to. Enako pri Bushidu, ki ga imam - je pa res precej trd in znotraj neoblazinjen - meni odgovarja le za krajše treninge. In zna drseti v mokrem. Za dolge ultre v bistvu neprimeren, kot rečeno tam prisegam na Mutantke.
 aleššš
#361131
GregaS. Glej, če ti je narava dala da si pronator si pronator. Zakaj bi to popravljal to je tvoje naravno gibanje o tem je bilo napisanih že veliko neodvisnih študij. Tudi najboljši atleti od 100m do maratona so pronatorji. Si že videl atleta v pronatorskih šprintercah?
Uporabniški avatar
 čara
#361132
jaz sem bojda supinator. Imam pa nevralne superga. Zdaj, če si res ekstrem-imaš opcijo, da ti po meri naredijo (in mastno zaračunajo verjetno). Obstajajo tudi neki vložki. Ti pa kopiram iz tega linka https://www.runandbecome.com/running-product-advice/choosing-trail-running-shoes

Q. I have had my gait analysed and I overpronate. I wear a mild-moderate support shoe on the road, should I look for similar over pronation support in a trail shoe.

A. As stated above, if for example 75% of your running is on road or hard packed trails, then yes, some medial or arch support to control the over-pronation could be advisable. If you are for the most part on softer ground, then pronation support is not such an issue, as the soft ground helps to give more natural cushioning with every stride.


Zavoljo preprečevanja poškodb meni poleg udobnega, primernega copata šteje splošna pripravljeno (misšična masa, gibljivost, ravnotežje), ogrevanje, čim boljša tehnika teka.
 trac
#361144
Pri trail tekih, ko je vsak korak drugačen, podlaga mehka, neravna, klanec... se stopalo čisto drugače odziva, kot pri teku po ravni, trdi podlagi.
 klas
#361159
Hvala vsem za mnenja !
Vidim, da bom lahko z nekaterimi nadaljeval temo ob prvem skupnem teku.

Gre preprosto zato, da se mi bosa noga ob hoji in teku ne vzrača in je odtis stopala normalen. Torej ne vem, če sem sploh pronator ali ne...

Žal pa se mi 75% vseh copat, ki jih uporabljam na vseh vrstah podlag, kaj hitro zvrne (nagne) proti noter.
Naklon je očiten, podplat na notranji strani kar pobere, nagnjen čevelj je tako za v smeti, čeprav je po kilometraži še pred iztekom.
Višji je čevelj (oz. debelejši je podplat oz. bolj je blažen), hujše je...

V osnovi pa se seveda ve, da nagibanje stopala navznoter med tekom, na daljši rok deluje škodljivo na kolena, zanimivo pa je nasprotno , da naj bi blagi nagibi stopala navzven (pri supinatorjih) celo ščitili koleno pred obrabo...
Uporabniški avatar
 mirko1
#361161
copati za pronatorje in supinatorje so trgovski nateg. osebno imam ploske noge, torej sem pronator. vsi copati do sedaj, ki sem jih kupil izrecno za pronatorje mi niso sedli, no mučili so se z mano in jaz z njimi, odkar kupujem nevtralne copate, je vse ok. ne morem pa zagotovo trditi, da to velja za vse tekače. poskusiti pa se vam sigurno splača :D
Uporabniški avatar
 čara
#361174
Poleg slabe tehnike je za kolena "smrt" tudi nesorazmerje mišic ali pa premalo le teh. Dostikrat prihaja do bolečin, ker pozabimo na krepitev zadnjih stegenskih mišic. Pa nekateri imamo malo defekta, prirojenega. Pa se da kar omilit, preprečit bolečine, z boljšo mišično maso in več pozornosti za mišice nog kot povprečen tekač, s tekom in hojo po mehki podlagi, po trdi pa čim manj oz. z dobro blaženimi supergami kolikor je najbolj nujno.

Če praviš, da bos nimaš težav, kaj pa če bi jemal "barefoot" modele oz minimalistične, z max 3mm naklona?
 Topwanted
#364173
iz mojih izkušenj vsaj za raven teren copati za pronatorje še kako obstajajo. lansko leto sem prešel na Brooks Ravenno in končno sedaj nimam problemov. podplat ni zvit oz. udolben na notranji strani. prej sem imel vse možno od Mizunota do New Ballance itd. vse sem uničil pred 500 km po asfaltu. notranji del podplata se je prav zvil. res je, da kaj je pronacija/suprinacija razumem šele zadnje čase in so bili vsi čevlji za nevtralno stopalo. vsi ti za nevtralno stopalo sem jih uničeval kot po tekočem traku (ni kriv copat ampak moja noga oz. način zvračanja noge) iz mojih izkušenj je pronacija kar problem in ne "nateg".

ker je tema o trail copatih bom povedal, da je tudi tukaj problem. nogo zvračam navznoter in ga ni copata, da ga nisem uničil. od Adidasa Terrex do Salomona, La Sportive itd. pomagali niso niti vložki, kateri naj bi mi pomagali stabilizirati nogo. copati so že po majhni kilometraži nagnjeni navzoter ,(se enkrat. Kriva je moja noga) kot pa ste že drugi omenili, copatov kateri so ojačani oz. "Stability" je bolj malo v Sloveniji. Salomon ima modele XA pro, ampak so res trdi, ne vem ali bi si upal iti z njimi 50km ali več na enkrat. Asics Fujitrabuco baje, da niso več za pronatorje, sedaj za La Sportivo neznam povedati. skratka problemi so veliki. copati so uničeni kar na hitro in vsaj v tem trenutku sam ne vidim rešitve. začeti hoditi z planinskimi in na tekmovanjih (vertikalah, 30km) obut ene copate za 50-70 €. mi zna kdo kako svetovati za Trail teke, kaj se da storiti?
Nazadnje spremenil Topwanted, dne 02 Avg 2019, 10:16, skupaj popravljeno 2 krat.
 aleššš
#364174
Pronatorski copati so nateg (bom še enkrat ponovil).
Po vsem tem kar si napisal bi ti jaz prej svetoval menjavo športa kot pa iskanje pronatorskih copat za traile, vertikale 50km teke......
Pa brez zamere.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA