prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 MihaPovšič
#363297
Skratka, v zadnjih letih sem močno povečal količino treninga in zaradi tega imam občasno probleme s spodnjim delom nog (torej meča in ahilova). Na srečo ni nič hujšega, kar dan počitka + masaža ne bi pozdravila. Sčasoma sem ugotovil, da se bolečine pojavijo, ker je copat fuč (torej ne da se raztrga, ampak se "ubije" od znotraj, torej ne nudi več stabilnosti pro teku). Včeraj sem pa šel pregledovat analize treningov in opazil sem, da je problem vedno v desni nogi, nikoli pa se ni zgodilo, da bi me najprej začela boleti leva noga (enkrat se je zgodilo, da me je desna, kmalu za tem pa še leva).

Zdaj me pa zanima, če ima kdo izkušnje s tega področja, je to lahko posledica različnih št. nog? Namreč leva noga je za 1 številko večja od desne, poleg tega je na desni še veliko bolj izrazit stopalni lok. Jaz ko kupujem copate, vedno vzamem take, da se prilegajo levi nogi (no, saj obratno niti ne bi šlo) in zdaj ko sem šel gledat kako tečem sem opazil, da so največje sile pri teku na copatu drugje kot na levi nogi (no, logično) in večina copatov seveda ni prilagojena na to, tako da tudi korak ni pravi (poleg tega pa se copati zunaj in še bolj izrazito notri bolj izrabijo).

Kako bi se dalo to odpravit, razen pač da kupujem dva para copatov različnih številk (že zdaj moram menjat na 2 meseca, tako da kupujem na leto po 6 parov, kar ni ravno poceni)? A kdo pozna kako enostavnejšo rešitev?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
 tekAL
#363303
Živjo. Jst sm imel tudi podobne težave ampak na drugačen način.
Zanima pa me, ker si napisal da se copat zelo izrabi znotraj. A to pomeni, da ti uničuje vložek v copatu ali kaj podobnega?
Skratka jaz sm ful iskal rešitve in ne dolgo nazaj sm po res veliko iskanja na internetu dobil kliniko v Ljubljani, Global Sports Clinic, ki so res super, ukvarjajo se pa z okrevanjem po športnih poškodbah, drugih stvareh, trening, prehrana itd.
Imajo pa tudi naprave, ki ti na vse možne načine skenirajo stopalo, kako hodiš, kako tečeš, supinacija, pronacija, kje stopalo prvo pristane, sile, kje se stopalo najbolj ogreje oziroma spoti itd... Na podlagi tega, ti izdelajo profesionalne tekaške vložke z posebnim materialom prav za tek in vložek je narejen točno za tvoje levo in točno za tvoje desno stopalo in je narejen tako, da čim bolj razporedi sile in s tem preprečuje poškodbe, naprimer kolena, gležnji, kolki, pač... odrgnine, žulji... in material je res kakovosten. Izdelujejo jih namreč tudi za nogomet, košarko za vse primeren in drugačen material .....
Vložke pa naredijo, izdelujejo v Španiji. Ker ta Global Sports Clinic je v več državah. Dobiš jih nekje v 2 tednih.
Nato ti nardijo še kakšne popravke, da se vložek prilega copatu in nato imaš še svetovanja in tko. Se morš tud postopoma jih navajat.
Cena je pač profesionalnosti in kvaliteti primerna, mislim gre za normalno ceno.

Upam, da sm ti kej pomagal oziroma dal kakšn uporabn nasvet, drgač pa lohk komot kej prašaš al ti še kaj odgovorim.

Dns se ful da pomagat oziroma preprečevat težave pri športu, je pa res odvisno od posameznika, njegovega telesa.

OK, lep pozdrav
#363309
Hvala za izčrpen odgovor, bom pogledal tvoj predlog.

Pa ja, vložek se čisto deformira, če grem z roko potipat copat (ko je že ubit), je na mestu kjer so blazinice podplat kar globoka luknja (deformacija).

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA