zappa napisal/-a:tek_v_snegu napisal/-a:
Tudi moja lanska izkusnja z 12dnevno dijeto z zelenjavnimi sokovi
( korencek, zelena, zelje ) mi je dala prav potrditve o katerih govoris.
Torej ce jemljes dieto da te samo naredi se bolj revnega itak zejnega telesa nekaterih biokativnih snovi
( predvsem elektroliti in mikroelementi v prvi vrsti in najbolj nevarno v drugi vrsti pa C vitamin , nekateri B-vitamini v tretji pa nekateri cistilni encimi potrebni za razgrajevanje presusenih ostankov ki se zacno razkrajati )
dvomim v dovoljšen izplen diete.
Kakšno se ti je pa zdelo predavanje? Meni se je zdelo kar smiselno in logièno. Zmotilo me je v bistvu edino dvoje.
Prviè, iz zaèetnega dela predavanja je nekako sledilo (vsaj jaz sem tako razumel), da je glavni izvor kislin razgradnja proteinov, da je torej problem v preveè proteinsko bogati hrani (na dveh mestih imam v zapiskih oznaèeno v tem smislu). V konènem delu pa, da je problem predvsem v preveè škrobnati prehrani (žitarice itd.). Èisto na koncu potem vse sicer postane smiselno, ko pove, da je dejanski problem v tem, da "kislinskim" izvorom v prehrani (proteini in škrob,...) ne dodajamo dovolj "alkalnih" izvorov (zelenjava, sadje,...).
In drugiè, na trenutke se mi je zdelo, da je ta princip ohranjanja kislinsko-baznega ravnotežja spet samo eden od novih (kolikor je nov...) enostranskih pogledov na problem prehrane. Hoèem reèi, lahko je problematièno, èe se ga obravnava izolirano od drugih dejavnikov.
Upam, da se mi bo dalo prebrati vsaj par citiranih èlankov s predavanja.
Kaj pa praviš na predstavljeni pogled o evoluciji èloveka s stališèa prehrane? Saj veš, to, da je naša fiziologija vkljuèno s prebavo v resnici še vedno prilagojena prehrani praèloveka (listi, oreški, plodovi in MESO) ne pa temu, s èemer se pretežno bašemo zdaj (a la krompir, riž, pšenica,..., in MLEKO z mleènimi izdelki).
LP,
Tomaž
Tomaž,
Kislinsko - bazicno razmerje...
Ja nas problem je kisel pH ki prevladuje zaradi nacina zivljenja,
Lahko bi bil tudi problem alkalicnost ce bi bilo nase okolje malo za salo.
Ja proteini...jasno secna kislina in pH , mi ne prozivajamo encima urikaza za razgradnjo secne kisline...in ko se ta zacne nalagati ko nasi
kanali vec ne prepuscajo v par letih pride do zasicenja in jamranja z revmami, protini ...potem pa preklinjanje kako so bili prehladi ali
delo na mrzlem krivi...
Ja zitarice same po sebi ne vidim da so problem ce jih jemo v surovejsi obliki. Kot prekuhane ali prepecene so problem ker prevec pobirajo elektrolitov organskega izvora ( z anorganskimi viri iz mleka ne moremo nikakor nadomestiti organske potrebe ki jih telo jemlje iz kosti )...
Drug problem zitaric je gluten oz. lepilo ki lepi crevesne resice...
Namrec peristaltika se gbilje po screvesju z motorjem drobnih resic ki so tudi del presnovnega organizma. Gluten zna zalepiti vse to dol.
Zato imamo tudi ljudi s celiakijo kjer presnova naravnost zablokira pri takih lepljenih pri nas pa ob neprimernem uravnotezenju povzroci kvecjemu kaksen strdek ki lahko zastane lahko pa te strdke tudi v redu prebavljamo. in odplaknujemo z raznimi psotnimi ivneturami ali
kaksno povecano encimsko kuro.
Zitarice brez glutena pa vemo katere so : proso kot najmanj tvegan zitarica potem ajda, potem skupina rizev ( riz, kvinoja, ... ).
Ze pri piri sem zadnjic ugotovil da zna biti problematicna ce se dodaja psu
( mesojedci namrec se bolj trpijo zaradi lepljenja ) pa je pira kao zdrava in dejansko je ...ampak pac tako je...( torej ima gluten ...ampak nekateri
s celiakijo kot sme slisal jo prebavljajo ).
Zadnji problem pri zatiricah na katerega je potrebno popaziti...
Nikoli ne mesati zitarice s sadnimi ksilinami ...
Potem ce se lahko navezem na BostjanaG ki je pri Kombushi jamral o alkohlou potem je ta zganjarna ki nastane zaradi miksa zitaric in sadnih kislin ( katero sadje ima kisline ...citrusi, tudi jabolka sploh tista plantazna ce so stare sorte tista mokasta je zgodba drugacna ...ampak plantazna zlgedajo tako vabljiv ampak v povezavi z zitaricami pac zavre v zelodcu ...in od tod potem izpahovanja, vetrovi, ... in to se poveca kislost prehrane...
In zadnji ki ga vidim da v prehrani mesamo zitarice z mesom
kruh in klobase..tukaj se encimi spravijo na kruh meso oz. klobase pa nekaj casa miruje in gnije potencialno...in pri tem zopet porabi telo dodatno energijo za odpravo takih usedlin...vidis po izdatnih vetrovih..ali izpahovanjih...
Evolucija cloveka...
Ja verjamem zgodbi da si lahko kaksne bonobije ob Kongu vzamemo kot
vzor prehrane in njihovega zivljenja...
In da clovek po iriginalu bi najbolj pasal v dzunglo kjer imamo hrane celo leto na pretek vsi smo goli in se ljubimo...Ampak naravna neravnovesja so pripeljala do migracij. In med temi migracijami je pocrkalo veliko ljudi ravno zaradi prilagoditev novim naranvim pojavom ( letni casi ko
je prisel clovek na sever ) in temu tudi prilagoditev na vrsto prehrano.
Tako da absorbljivost cloveka na prehrano glede na krvne skupine se mi zdi logicna...
Tukaj kamor smo prisli pa smo privadili se na fermentirano prehrano, kuhano prehrano itd...ampak vse nosi svojo posledico.
Takrat ko se je clovek odlocil za kuhano prehrano so veljali tocno dolceni pogoji. Ki danes ocitno ne veljajo vec.
Danes ce pogledas najbolj zdrava ljudstva...na svetu Busmani, Pigmejci...
Jaz si rad izberem indijance Tarahumare, ki so tekaci in njihov delovni ritem dneva je tek.....zivijo od koruze...in jo pravilno uravnovesijo...
Skratka prava hrana za pravo aktvinost v pravem okolju...
Mi se pac iscemo ker se pogoji hitreje spreminjamo...
In v nekaj moras verjeti in druge stvari temu malo prilagoditi ce se ti zdi prezivetje kot zdrav in ucinkovit smiselno. Kaj te vem?
Dokaj enostavno se mi to zdi...ce si reces kaj lahko jaz sam naredim zato. Realizacija pa je potem tako kot vsepovsod..tezis, se izpolnjujes sprmeinjas...