teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 MBrando
#285524
Misho: Res HVALA LEPA. Veseli mi, da velja pozitiva in da me noben ne skurca. Kaj čmo, vsega pa res ne morem vedeti, se pa trudim zadeve čim bolj naštudirati. Prehrana je že ena takšnih stvari, katera mi je res v veselje, tako kot mi je v veselje, ko vidim zadovoljne obraze in polna usta, ko ponudim svoje domače pekovske izdelke.

Glede pršuta. Se je tudi meni zdelo, da neka nealkoholna pijača razen vode ne pride v poštev. Hmmm, hmmm.
Vsekakor pa se mi zdi moj domač ržen, ali pirih kruh, popečen na plošči da fajn hrusta, paše perfektno zraven.
Se strinjam glede oliv, kaper, morda kakšen svež paradižnik.
Brez sira pa itaaaaaaak ne gre. Sem siroholik in ga imam vedno vsaj 3 vrste doma. Ne dosti, ne ono da se NAŽIRAM, ampak kot so rekli naši nonoti: ZA BRKE OMASTIT :D

Scooby: TOČNO TO! Samo ker ga nimam pol kilce (dragi so, tile EKSTRA pršuti ja) ga bom vsekakro kombiniral s kruhecom in sirom

Kaj pa menite glede FOIE GRAS oz dobre kvalitetne paštete? Račja,gosja,divji merjasec, jelenja. Skratka fra. in be. paštete so NOM NOM.
Meni zmaga pz baguetta, ali pa domač črni kruh, trgaš na koščke in z nožem dajaš pašteto gor. Toliko da gre v usta.
Zraven vložene kumarce in mrbit čebula.
Kot pijača pa čaj, nostalgija osnovne šole.
Menite da je to zmagovalna kombinacija?
Uporabniški avatar
 mare
#285545
Misho76 napisal/-a::lol: Ti si res car in resnično občudujem tvoj entuziazem :cast: Pršut gre dobro samo s svežim belim mehkim dišečim kruhom in kozarcem terana ali refoška :oops: Ker praviš, da ga zgodaj ne boš 'žingal' bo najbolje kozarec navadne mrzle vode. Če ne bo šlo z belim kruhom, mora biti svež črni. Dodatki pa samo sir po možnosti blagega okusa (gauda ...) in olive ter mogoče še kapre. Pozabi na namaze. Veliko užitkov :wink: lpM

Tole, da gre pršut samo s teranom (oziroma refošk, kar je v bistvu enako) je ena najbolj razširjenih zablod, ki izhaja iz dejstva, da pač oba izhajata iz krasa. V resnici se k pršutu mnogo lepše podajo kakšna umirjena suha vina. Če hočeš iz koncev, kjer gojijo pršut, tam odlično uspeva chardonnay, malvazija in drugo, sam imam še raje kakšen dobro domišljen cuvee ali zelo suho penino.

Zdaj, kaj še zraven pršuta. Kraševci in Italijani navadno postrežejo s kakšnim bolj zrelim sirom in oljkami, meni je vše parmezan, zbrinc ali kaj podobnega. Nekateri pravijo, da zraven nikakor ne sodi kisla vložena zelenjava, ampak če komu to paše, naj poskusi. Da bi pa tole jedel zgodaj zjutraj, si pa ravno ne predstavljam. Bi raje na svež bel kruh namazal ricotto in dal čez rezino pršuta. Pa še ricotta je idealno živilo za tekače.

Sicer so meni francoske gosje in račje paštete nekoliko sporne zaradi načina pridobivanja, zato jih praktično ne jem. Pa še posebno zdrave niso. Nekje sem prebral, da so v srednjem veku obsojali ljudi na počasno smrt tako, da so jih krmili izključno z jetri. Jaz sicer paštete delam sam. Je velika packarija, ampak se splača. Sicer pa Brando, daj takele teme raje odpiraj kje drugje, da ne bomo tule dražil presnojedcev.
 klopotec
#285553
Dokler ne govorite o kuhanem pršutu, ste v okviru teme. Siri so pa tako ali tako jaboljši iz surovega mleka.
Uporabniški avatar
 mare
#285556
Zdi se mi, da po Bobekovi definiciji (on pa se mi je tule zdel še najbolj kompetenten) siri itak odpadejo iz presnojednega jedilnika. Vsekakor gre tudi pri najbolj naravnih sirih za živilo, ki ga je obdelal človek (mleku je dodal sirilo, ga precejal, zorel...), večina sirov pa ima v svojem proizvodnem procesu tudi termično obdelavo, četudi ne vretja. Vprašanje za Bobeka: katera približno je temperatura, do katere je dovoljena termična obdelava, da živilo še ustreza presnojedcem. Sploh se mi zdi to nekoliko tanka linija, ker nekatera živila pri procesu oksidacije sama tvorijo povišano temperaturo.
Uporabniški avatar
 MBrando
#285591
Se opravičujem, se ZAHVALJUJEM in bom drugič odprl temo ali pa povprašal pod drugo temo.
Super priporočila. Nasploh ricota in pršut oz. skuta in pršut sta meni super kombinacija, sem pa hotel vedeti kaj še lahko skombiniram.

Še enkrat...HVALA!
Uporabniški avatar
 mare
#285669
Brando, saj če sem odkrit, še nikoli nisem jedel skupaj ricotte in pršuta, ampak sem ob tvojem vprašanju malo razmišljal in se mi je to utrnilo kot ideja (gre pa preverjeno ricotta zelo dobro skupaj s prekajenim lososom). Me pa sedaj res muči, katera brezalkoholna pijača bi šla dobro k pršutu. Meni voda nekako ne bi sedla. Če gre za zajtrk bi mogoče šlo zraven kaj na mlečni osnovi, recimo sladka sirotka, kefir ali kislo mleko, mogoče bi se dalo pa zraven piti celo kakšen nesladek razredčen jabolčni sok. Ampak to bo treba res preizkusiti.

Mi je pa en prijatelj rekel, da gre k pršutu coca-cola, samo sem mu rekel, da če mi to še enkrat omeni, bo moj bivši prijatelj.
 spela*
#285672
mare napisal/-a:Mi je pa en prijatelj rekel, da gre k pršutu coca-cola, samo sem mu rekel, da če mi to še enkrat omeni, bo moj bivši prijatelj.


Ti imaš pa zahtevne kriterije za prijateljstvo ... :shock:
Uporabniški avatar
 mare
#285691
spela* napisal/-a:
mare napisal/-a:Mi je pa en prijatelj rekel, da gre k pršutu coca-cola, samo sem mu rekel, da če mi to še enkrat omeni, bo moj bivši prijatelj.


Ti imaš pa zahtevne kriterije za prijateljstvo ... :shock:

Glej no, mogoče imam pa zato tako malo pravih prijateljev. :D
Uporabniški avatar
 MBrando
#285722
mare: Ona o COCA COLI pa je epic! :laola
Se strinjam glede napisanega. Danes sem si naredil sledeče, na en kos samo pršut in kozji sir, na drugega pa sem prvo v posodi zmešal domačo skuto,malo kefira, bučna semena in malo popra. To sem dal na kruh, preko pa pršut. Zraven sem grickal olive in domač paradižnik.
ZELO DOBRO, saj je prišel pršut do izraza.
Najbolje pa je, popečen kruhec z samo pršutom in sirom.
Na drugih kosih pa sem imel DANSKO salamo, z različnimi mešanimi skutami...
 klopotec
#285735
To pa že skorajda ni več v okviru te teme.
O sendvičih s salamami se pogovarjajo drugje. Boš dobil boljše namige.
Če maš pa kakšne druge namene, pa tudi prav.
Uporabniški avatar
 štenga
#291542
tulček napisal/-a:Kaj bi pa blo narobe s kruhom pri presnojedcih?
Kot je rekel že ZdravkeC lahko vse, absolutno vse koristiš znotraj 30% :wink:
Kot smo že rekli vegetarijanstvo ni predpogoj za presnojedstvo. To glede etike pa je spet samo moje osebno gledanje.

Teh 30% je bol tko-tko. Presnojedec je lahko le nekdo, ki je res samo na presni hrani, razen če pride do nekih extremnih situacij, kjer se pač pregreši (recimo kakšna huda bolezen,... vendar še vedno ostane 98% na presni - ne pa 30% minusa). Torej kaj je narobe s kruhom, ki se peče na 100+°C? :D

Moje mnenje o presnojedstvu je zelo pozitivno - tudi sam poskušam jesti čimbolj presno - verjetno sem tudi že dostikrat presegel mejo 70% a se vseeno nikakor ne morem šteti za presnojedca.

Glede vegetarijanstva imam pa slabo mnenje - no niti ne o vegetarijanstvu ampak o ljudeh, ki so se odločili za tak način življenja. Torej večina se jih odloči zaradi "ubogih žvavc", kar je po mojem napačen razlog; če menjaš prehrano jo menjaj zaradi zagotovitve boljšega zdravja sebi (saj vem sebičen razlog a vseeno). Vegetarijanci so torej proti mučenju živali, obenem pa jedo ribe, jajce, uporabljajo ličila testirana na živalih,... Recimo pridobivanje jajc je zelo zelo nehumana dejavnost in upam, da bodo imeli vegetarijanci kdaj možnost ogleda farm vsaj na TV-ju . Ogromno vegetarijancev pa se potem baše z vegi-burgerji, pohanim sirom, z nadomestki mesa in si tako uničujejo zdravje...
mare napisal/-a:Vprašanje za Bobeka: katera približno je temperatura, do katere je dovoljena termična obdelava, da živilo še ustreza presnojedcem. Sploh se mi zdi to nekoliko tanka linija, ker nekatera živila pri procesu oksidacije sama tvorijo povišano temperaturo.

Saj tu se ne gre za približno temperaturo ampak se ve, da tu nimaš kaj iskati s segrevanjem hrane. Je pa določeno, da temperatura pri obdelavi hrane naj nebi presegla 40°C, višja temperatura je dovoljena pri dehidratorjih hrane, kjer je neka sprejeta meja 46°C. Smisel presnojedstva je namreč prepričanje, da višja temperatura 50+°C uniči večino vitaminov in mineralov in/ali spremeni osnovno strukturo jedi. Če živilo samo tvori povišano temperaturo je seveda potrebno debate a mislim, da nihče ne bo rekel za jabolko, ki je na žgočem soncu, da ni presna ali pa recimo za dateljne na palmah, ki so izpostavljeni tudi temperaturam nad 50°C.
MBrando napisal/-a:Kaj pa menite glede FOIE GRAS oz dobre kvalitetne paštete? Račja,gosja,divji merjasec, jelenja. Skratka fra. in be. paštete so NOM NOM.
Meni zmaga pz baguetta, ali pa domač črni kruh, trgaš na koščke in z nožem dajaš pašteto gor.

Problemi s paštetami (če sploh ne gledamo s presnojedega vidika) so v tem, da ti lahko noter namešajo karkoli. Poglej si realne načine priprave paštet (in dejanskih vhodnih sestavin) in te bo verjetno minilo, da bi se jih še kdaj dodaknil. Enako velja za hrenovke - ni skrivnost, da jih noben od mesarjev ne je - tudi ti jih nebi ko bi enkrat nesel celo vedro sluzaste kemije in jo stresel po odpadnem mesu ter to nato zmlel. Enako velja za salame, klobase, mleto meso, mesne narezke... (evo tu izstopa omenjeni pršut - zato tudi višja cena).
Sam kupujem le tisto meso, kjer se vidi, da je meso - nikakor v nobeni zmleti obliki - razen če zmelje pred menoj. Itak pa je to meso potrošeno s takim lepim praškom, ki poskrbi, da ostane na videz sveže skoraj 3 tedne, poleg tega pa preparirano z vodno raztopino (da je lahko čim nižja prodajna cena/kg) - kar se vidi v prekomernem zmanjšanju zrezkov pri toplotni obdelavi. Uf pa če bi ti videl kakšni so postopki za pridobitev velikih mastnih račjih in gosjih jeter ... (pa sem zelo neobčutljiv na trpljenje živali ampak to me pa gane).
klopotec napisal/-a:To pa že skorajda ni več v okviru te teme.
O sendvičih s salamami se pogovarjajo drugje. Boš dobil boljše namige.
Če maš pa kakšne druge namene, pa tudi prav.

Jaz tudi upam, da bi bili komentarji znotraj teme bolj omejeni na presno prehranjevanje in nasvete, ne pa vse v splošnem. Naj pa omenim, da je klopotec v tem prava zakladnica znanja in da je njegove prispevke na portalu presnisvet užitek brati (vsaj zdi se mi da gre za isto osebo).
Bobek napisal/-a:Če izločiš vso industrijsko predelano hrano, si naredil ogromno za zdravje pa če ješ kuhano ali surovo, vegansko ali mesojedsko.

:laola
 abcd
#291562
Vegeterjanstvo zaradi ubijanja živali je najbolj razumen in tehten razlog za takšno prehranjevanje, posledično se pa pozna tudi na počutju. Res pa je, da mnogi vegiji delajo še veliko ostalih napak, recimo s sladicami in predelano hrano.
Če si takšna faca, da boš šel v gozd in z golimi rokami dobil žival, jo ubil in pojedel, ti jo iz srca privoščim. Še posebej ko boš gledal okoli sebe nastalo svinjarijo in boš imel še kar tek, si kategorija zase. Če pa ješ meso samo zato ker ga imaš na krožniku pa malo goljufaš samega sebe. Ko boš žival sposoben ubiti jo pojej, pa še vseeno ti bo škodilo. :D
Dva linka, ki sta vredna ogleda:

njena starost je čez 70 let
http://www.youtube.com/watch?v=ANt4RIFnJH4

http://www.youtube.com/watch?v=lXvAw96eDCQ

pod vnosom: vegan calisthenics je na you tube-u še veliko fajnih filmčkov
Uporabniški avatar
 mirko1
#291563
štenga je napisal :

Glede vegetarijanstva imam pa slabo mnenje - no niti ne o vegetarijanstvu ampak o ljudeh, ki so se odločili za tak način življenja. Torej večina se jih odloči zaradi "ubogih žvavc", kar je po mojem napačen razlog; če menjaš prehrano jo menjaj zaradi zagotovitve boljšega zdravja sebi (saj vem sebičen razlog a vseeno). Vegetarijanci so torej proti mučenju živali, obenem pa jedo ribe, jajce, uporabljajo ličila testirana na živalih,... Recimo pridobivanje jajc je zelo zelo nehumana dejavnost in upam, da bodo imeli vegetarijanci kdaj možnost ogleda farm vsaj na TV-ju . Ogromno vegetarijancev pa se potem baše z vegi-burgerji, pohanim sirom, z nadomestki mesa in si tako uničujejo zdravje...
Uf pa če bi ti videl kakšni so postopki za pridobitev velikih mastnih račjih in gosjih jeter ... (pa sem zelo neobčutljiv na trpljenje živali ampak to me pa gane).

moj odgovor štengi :

res si sebičen, kot sam priznavaš. upam, da boš s časom spremenil mišljenje o trpljenju živali. kar se pa ostalih pojasnil tiče, si čisto pomešal vegane in vegetarijance. sicer pa vegetarijanci ne jedo rib. še kaj preberi o teh stvareh.
ostali komentarji o presni hrani, ki jih daješ, so me pa dodobra nasmejale :--(
Uporabniški avatar
 štenga
#291601
abcd napisal/-a:Če si takšna faca, da boš šel v gozd in z golimi rokami dobil žival, jo ubil in pojedel, ti jo iz srca privoščim. Še posebej ko boš gledal okoli sebe nastalo svinjarijo in boš imel še kar tek, si kategorija zase. Če pa ješ meso samo zato ker ga imaš na krožniku pa malo goljufaš samega sebe. Ko boš žival sposoben ubiti jo pojej, pa še vseeno ti bo škodilo. :D

Amm? Kje sem jaz napisal da se bašem z mesom? Napisal sem, da pojem ogromno presne hrane in verjemi mi: na nobenem presnem jedilniku ni veliko izdelkov živalskega izvora sploh pa ne mesa. Sem pa napisal, da me ubijanje živali ne gane - to je posledica vzgoje - živel sem na kmetiji, kjer sem se srečeval (in sodeloval) s klanjem prašičev, kur, zajcev, govedi (trenutno se doma ubijajo samo še zajčki - vendar ga letos še nisem jedel, govedi gredo pa v klavnico, ostalega nimamo več).

Je pa zanimivo, kako se vedno pri ubijanju živali izpostavi trpljenje (žival je mrtva v sekundah), medtem, ko obstaja recimo športni ribolov, kjer ribo prebodejo, jo potegnejo iz vode, trnek dajo ven in vržejo za zabavo nazaj. Kje misliš, da je več trpljenja? Lahko pa poskusiš in ti nekdo s trnkom prebode ustnico, ter te nato celega dvigne. Tudi če hipotetično rib ne boli (kar ne verjamem) je to takšen šok, ki si ga riba res ne želi (je pa to le en povsem naključen primer).

abcd napisal/-a:Dva linka, ki sta vredna ogleda: njena starost je čez 70 let
http://www.youtube.com/watch?v=ANt4RIFnJH4
http://www.youtube.com/watch?v=lXvAw96eDCQ

Annete poznam - pregledal sem veliko njenih nasvetov in cenim kako nam hoče pomagati. Najbolj zanimivo je pa dejstvo, da je njen mož bil vedno na "normalni hrani". Ko ju zdaj pogledaš skupaj izgleda kot da gledaš očeta in hčerko ne pa moža in ženo približno istih let.

Meni je največji vzor Bernardo Lapallo (več info - youtube) - njegova knjiga “Age Less, Live More", ki jo je napisal se mi zdi pri 107 letih je odlična - odlična, močno priporočam branje. Je pa BL v večini presnojedec, vendar je tudi nekaj kuhane hrane - izgleda pa neverjetno, bolje od večine 30-40 let mlajših od njega.

Drugi link mi je pa pisan na kožo - s "calisthenics" vajami se ukvarjam tedensko. Moj vzor so Barstarzz, zato dosti delam po njihovem programu in nasvetih. Edino kar se ne strinjam z njimi je v prehrani, kjer svetujejo konzumiranje večjih količin mesa in jajc. Kogar zanima -> youtube -> Barstarzz

mirko1 napisal/-a:res si sebičen, kot sam priznavaš. upam, da boš s časom spremenil mišljenje o trpljenju živali. kar se pa ostalih pojasnil tiče, si čisto pomešal vegane in vegetarijance. sicer pa vegetarijanci ne jedo rib. še kaj preberi o teh stvareh.
ostali komentarji o presni hrani, ki jih daješ, so me pa dodobra nasmejale :--(

Mirko1 - vaš prispevek je tudi mene spravil v smeh - glede na to da je smeh pol zdravja je torej za oba odlično. Bi bil pa vseeno vesel, da me podučite o mojih pomešanih pojmih - da ne bom več širil "čisto pomešane" krive vere. Res - prosim.
 abcd
#291605
@štenga, se iskreno opravičujem, mail ni bil namenjen tebi ampak sem mislil splošno, pisal pa v 2. osebi ednine :oops:
Tudi jaz sem včasih gledal samo na sebe in nisem videl dlje od svojega krožnika.
Moralo bi biti pa vsakemu jasno, da ni treba zapirati in ubijati živali, da bi se najedel.
Zato sem napisal naj si jo vsak sam ulovi, ta iz ulova je vsaj kdaj videla sonce in se gibala.
Ko se peljem mimo hleva, od koder se večkrat sliši zelo panično mukanje bi lastnika narjraje zaprl v tisti hlev. Vsa ta leta odkar se vozim mimo kmetije, enkrat ni bila nikoli nobena žival zunaj in ne ve kako zgleda sonce, čeprav imajo dovolj zemlje za pašo. Čez vrate vidim, da živi vsaka na svojih dveh kvadratih, pa še smrdi noter. To je trpljenje teh živali, smrt je pa kvečjemu njena odrešitev. Meni ni vseeno, da se to dogaja, zato od takrat kupujem mleko in mlečne izdelke samo od tistih, ki tem živalim omogočajo normalen life.
To pa je za tebe :D, če boš pokazal sočutje do teh živali ne bo nič narobe. :D
Drugače pa hvala za informacije o Bernardu Lapallu, bom pogledal.
Pa še pohvala zate, če si res sposoben teh vaj, ki so v videu. :laola
Anette pa mož pa meni delujeta kot vnukinja in dedi :D
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA