teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 Ensebastian
#223521
Imate kaj izkušenj z jemanjem creatina? Ima kar nekaj dobrih lastnosti (večja moč, hitrejša regeneracija...), a problem je pvečana telesna teža, ker v celice veže vodo. Ali večja moč odtehta večjo težo?
Uporabniški avatar
 BoF
#223527
Kombiniraš s Thermospeedom in veliko vode, pa se nič ne zrediš.
 ajitam
#223536
Kreatin je za tekače zapravljanje denarja in obremenjevanje ledvic po nepotrebnem!

Kreatin se hitro izloča iz telesa, zato imajo težkoatleti poseben režim uživanja zanj (veliko vode, pogosto uživanje z nekaj OH ali natrija, da z inzulinom ali ob pomoči "na pumpe" pride do mišic). V času uživanja se še posebej izogibajo vsemu, kar zmanjšuje zadrževanje vode v telesu ali deluje odvajalno!

Torej, če bi ga užival s Thermospeedom (predpostavljam, da je to blago termogen in odvajalni pripravek), od njega ne bi imel posebnih koristi, saj bi ga dobesedno sproti izpiral. Prav podobno se dogaja z daljšimi teki.

LP,

M.
Uporabniški avatar
 BoF
#223542
Moj predlog je bil tak zato, ker sem menil, da ima kolega željo jemati kreatin, pa naj ga in ga potem izpira, nekaj ga ostane v telesu, kar pa je za tekača pravzaprav brezpredmetno, se strinjam!
Sam kreatin jemljem le dva meseca preden se mi začen hokejska sezona na rolerjih v Avstriji, potem pa mir z njim do naslednjega leta. Čeprav pa moram priznati da kakšnih vnebovpijočih rezultatov še nisem doživel, le psiha je malo bolj zašponana, pa seveda počutje po treningih hokeja je malček boljše. Ko pa začnem tekat, se kreatina ne dotaknem pod razno ne, samo klobaso pa pivo pa gre!
 Ensebastian
#223586
Glede na to, da je creatin najbolj uporabljan športni dodatek (pri večini športov), najbrž ima kar nekaj pozitivnih lastnosti. Bral sem študijo, ki so jo naredili pri tekačih na dolge proge in tudi tam je imel creatin pozitivne učinke (manj poškodb, boljša regeneracija, nekaj boljši časi kljub povečani telesni teži). Vprašanje pa je kdo je delal študijo, morda proizvajalec?
 ajitam
#223655
Kreatin je najbolj uporabljan dodatek, a med težkoatleti in nikakor med vzdržljivostnimi športniki!

Če bi ga že želel izpirati, bi osebno pil kavo ali čaj, ker je kofein v ta namen dobra izbira! Vse kar stane več, je neumna izbira. Ne vidim pa smisla v izpiranju.

Kreatin se slabo absorbira in na sploh težko pride do mišic. Zato ga težkoatleti uživajo po posebnih protokolih (razdeljenega v veliko odmerkov, ob dodatku soli oz. na in/ali OH, eni celo prisegajo na fazo polnjenja). Izpiranje me spominja na vic o Mujotu in Hasotu, ki sta kopala jarek za GSM omrežje; eden je kopal, drugi zasipaval. Tudi trditev, da ga je že malo - kolikor ga ob izpiranju ostaja v telesu - dovolj za nek koristen učinek, je za lase privlečena! Da bi si skušal zagotoviti ponovljive rezultate izsledka študije, bi si moral zagotoviti, kar se da, enake pogoje/okoliščine (protokol in način administracije dodatka, pa še veliko več).

Če že oprezaš za študijami, daj na PubMed-u (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/ - geslo dobiš na http://www.bugmenot.com), pa tudi to ni zagotovilo, da vse napisano drži. Prav tako nisva, ne ti, ne jaz dovolj iz stroke, da bi lahko rezultate presojala in jih do potankosti razumela.

Sam bi po kreatinu posegel, če ne bi bil vzdržljivostni športnik (bi treniral na pr. borilne veščine oz. kakšno tehnično atletsko disciplino) in še to samo v ciklusu moči in na način, da ga ne bi izpiral! :) Če bi bil težkoatlet, pa itak.

Tukaj imaš dve, zate uporabni, študiji: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez in http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12945828 Mene osebno ne prepričata, da bi si s kreatinom lahko vzdržljivostni športniki znatno pomagali.

LP,

M.
 TatoSlo
#223659
za une ko so na "kreatin ni za tekače"... Atletska sezona 97/98. Šprinterji laufajo okol 10:60, tu pa tam okrog 10:50. 400m se da zmagat tut z 47, mirno... Čist konkurenčen za stopničke... potem pa, pol leta kasneje... BUM. Finale 100m v Mariboru prvi trije mirno pod 10:30. Dvesto metrov napalijo kot da so progo zmanjšal za pet metrov... Kaj hudiča... Ja Djordjević prpele kreatin v slo. Če bi narisal graf rezultatov od takrat naprej, bi videl poskok. In naenkrat nisi več konkurenčen. Treniraš isto, pripravljen še bolje... ampak takoj padeš stopničko nazaj. In lepo v Zagreb po prvo škatlo tega magičnega praška. Na začetku seveda nimaš pojma in goltaš po 15g od katerih jih mirno 10 poščiješ. Mečeš takrat še marke v wc. Ampak gre, treniraš lahko težje. Mišice močnejše. Manj je muskifibra. In jep, spet smo konkurenčni. Ampak potem ni več poti nazaj, potem se začne še glutamin, pa bcaa, pa neki se že l-carnitin uglaša in tako naprej in naprej...
Tako da... langlauferju kreatin ne bo ravno v plus, zakaj? predvsem zato ker se bo zredil. Veže nase vodo in se zna precej hiter poznat na tehnici. Poleg tega kakšno jako eksplozivnost ne rabiš, volumen mišic pa tut ne pride med 20 in 30km preveč prav :)
Za teke tja do 800m (al pa še malo dle) pa... brez bo težka.

Pa še opozorilo čist iz lastne skrinje.
Vse te zadeve so bolj ali manj nujne za tekmovalce, za rekreativce so pa lahko strup. V butastem gnanju kjer ti je največji tekmec ego te lahko te zadeve tut ubijejo. Po eno letnem čiščenju jeter (pegasti bandelj) zaradi tri tedenskega (samo tri tedne!!!) jemanja po netu dosegljivega in nadvse prodajanega preparata ki kao (citiram):
- poveča krvni obtok skozi delujoče mišično tkivo
- spodbuja okrevanje, zacelitev in vzdržljivost mišic...
sem zdaj zgolj in le na frutabeli, laufam pa več in bolje kot kdarkoli v zadnjih 5 letih. Čeprav sem glih dans mislu it po glutamin :)
 ajitam
#223663
Govora je bilo o vzdržljivosti, kjer je neuporaben - celo kontraproduktiven in ne o šprintih. Tako na brzino; če mi malo zakasni padec sladkorja in pojača finiš ter doda 5 kg vode, kako naj si s tem pomagam na 10 km?

TatoSlo, hvala za popravek, ja za tekmovalce. Ne za rekreativce! Pa še to samo za težkoatlete in šrpinterje, tehničarje, borce ...

Djordjević je še kaj drugega "prpelal"! ;)

Če ima kdo fetiš na drago scanje, naj ga - kreatin - kar pije! Na zdravje! :)

LP,

M.
Uporabniški avatar
 BoF
#223746
Se strinjam s prej gor napisanim, samo recimo pri meni je en hec, da rad tekam na 21, še raje pa igram hokej. Mam kolega, ki je v strongman športu, pa se na kemijo hudimano dobro spozna in mi je priporočim Magnezin Creatin Magna power, ampak samo enkrat letno, v času treningov in priprav na roler hokejsko sezono, s časom jemanja 1 meseca. Sem sedaj na polovici in bi sploh ne opazil kaj preveč napredka (tkole, čist pošteno povedano sem pri tem opazoanju in zaznavanju samega sebe precej šlampast...), ampak se je pa sedaj zgodilo, da sem moral dvakrat zapored v dveh tednih poleg rednega 1,5 urnega treninga oddelati še dva kazenska po 3 ure skupaj. Sem šel na trening s strahom,da bom krepnil kot kanta, saj imam v nasprotju z mulci, ki šibajo v napad jaz v obrambi enih 20 let in še kakšnega več, pa sem pogruntal, da sem opravil trening z lahkoto, vmes sem sicer spil preko 3 litre vode, samo so šprinti šli, utrujenosti naslednji dan pa nisem čutil, ker naj bi se regenracija naredila čez noč kar kvaitetna in to z obilno pomočjo kreatina. Sem bil pa lačen, res lačen in sem jedel zvečer ob desetih, ko sem šel proti domu v avtu kot nor.
Sem vprašal, v čem je štos kreatina in če potem mišični volumen obstane, pa pravijo fantje, ki ga jemljejo, da če teh serij jemanja ne ponavljaš, potem ni bojazni, da bi bil kot en nafilan medo s steroidi.
Jaz sem letos tole naredil za hec, za probo, da bi se filal s kemijo, mi pa ni. Razen kakšnega energijskega pripravka za kratki rok, to pa. In seveda pivo!
 Alexxx
#361217
Za vreme dugogodišnjeg treniranja, probao sam različite brendove mnoghidrantnih kreatina ali sam se ipak odlučio za https://fitway.rs/creatine-monohydrate-500-g-st najpovoljniji i što se tiče cene / kvaliteta / efikasnosti. Rastvaram ga u topli čaj ili kafu - za doručak, a drugu dozu kreatina u drugoj polovini dana dodajem gejner koji zamenjuje jedan obrok u toku dana,ili ga uzimam umesto večere Periodično uzimam kreatin 1-2 meseca.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA