- 14 Nov 2013, 19:12
#316820
Da se vrnem k "oknu priložnosti". Če se želiš držati tega pravila, naletiš na precej nejasnosti in težav. Če se odpraviš od doma na rekreacijo oziroma trening, ki ga zaključiš prav tako pred domom, potem teh težav ni veliko. Lahko si že celo pred treningom pripraviš obrok za regeneracijo. Čas, ki ga potrebuješ, da se znebiš športne opreme in prideš do mize, je optimalen. Ravno 15' ali nekoliko več. Tudi mešanico si lahko doma pripraviš po priporočilih. Edino kar mogoče ostaja nedorečeno je to, katera živila konkretno je najbolje uporabiti. Za ogljikove hidrate ni tako težko, saj lahko uporabiš med, kandirano sadje ali kako sladico, ki ima visok GI. Težje je izbrati dovolj hitro prebavljive beljakovine, če ne želiš uživati beljakovinskih praškov. Ali ustreza mleko, jogurt, kefir, kislo mleko, pinjenec ipd. Kaj bi bilo še bolj primerno (hitro prebavljivo)?
Težave pa se pojavijo, če se odpraviš (z avtom) nekoliko dlje od doma in moraš imeti tak obrok s seboj. Če imaš prav tako krožno traso (ravninsko ali razgibano), ki jo zaključiš pri avtu, imaš lahko s seboj podobno hrano, kot doma. Težava in nejasnost se pojavi pri gorskem teku ali kolesarjenju navkreber. Če treniraš na ta način, da intenzivno tečeš navzgor, povratek pa imaš v zmernem tempu, kdaj prične teči "okno" ali po cilju teka navzgor, kjer imaš povprečni utrip nad 80%, ali po zaključku celotnaga teka, vključno s povratkom, pri katerem imaš povprečni utrip pod 60%? Po moje začne po prihodu na vrh in bi moral obrok zaužiti 15' po prihodu na vrh in ne po prihodu v dolino, ko se pri daljšem teku čas za regeneracijski obrok že izteka. Težava pri takem treningu pa je tudi v tem, katero hrano imeti s seboj, da jo boš zaužil na vrhu in da te ne bo med tekom navzgor preveč obremenjevala. Spet so predvsem problematične beljakovine. OH lahko zaužiješ v obliki raznih ploščic ali pa uporabiš kocke turškega medu, ki so pakirane v polivinilu. Za vnos beljakovin sicer obstajajo beljakovinske ploščice, ki poleg OH vsebujejo tudi beljakovine, toda ne vem, če ena ile mogoče dve taki ploščici zadoščata, saj jih več ne moreš imeti s seboj.
Veliko je napisanega o "oknu priložnosti" nikjer pa še nisem zasledil, da bi pisalo, kako to izvajati v praksi, v različnih okoliščinah (raznovrstni treningi in tekme). Tudi na tekmah zna biti problem. Nekaj teh živil, bi moral imeti v prtljagi, ki ti jo dostavijo na cilj, da lahko potem, ko se preoblečeš, zaužiješ najnujnejšo količino regeneracijskega obroka. Makaroni, klobasa ali golaž ipd., kar ti postrežejo organizatorji, niso ravno optimalen regeneracijski obrok, pa ponavadi je tudi prepozno na razpolago.
Ali ima kdo kaj več idej, oziroma znanja, kako ravnati v teh primerih?