- 11 Jun 2012, 17:41
#281636
Hojla,
Se opravičujem, ker tako na hitro in malo kaotično. Ni veliko časa ampak verjamem, da bi si morda kdo lahko kako pomagal, vsaj da ima kje začeti. Namreč sem čistil poštni predal starih sporočil pa sem pomislil, da bi komu koristilo, ki je morda v težavah zaradi hrbtenice in sklepov ali pa ima celo nič kaj konstruktivno diagnozo na to temo pa se vrti v temi ali na protibolečinskih tabletah.
Pred cca. petimi sem se globlje ukvarjal s tem. Zato samo nekaj morda komu koristnega še "izluženega" spomina.
Tako za hec bi opozoril ( izkušnje imam sicer s čajem ), da kava in čak zmajšujeta absorbcijo Ca.
Gre za tanine. Ti blokirajo vezavo Ca na transporterje Ca na poti kri-kosti ali kosti-kri.
Ta Ca, ki se ne more vezati in absorbirati se potem nalaga v določenih delih telesa. Zdaj verjetno ga kakšne psoebne aktivnosti do neke mere odplavijo ampak v splošnem, ko je režim porušen se zadeva nalaga ( po domače apnene obloge ). Sklepi in hrbtenica ( osebno se spomnim bolečin v trtici ) so sploh primerni tarči za odlaganje. To pa poznamo vsi rekreativni športniki in prepoznamo kot višjo občutljivost.
Oz. tako bi veljalo reči vplivata na izmenjavo Ca med zalogami v kosteh in krvjo.
Verjetno ste nekateri občutili pri sebi bolečine v hrbtenici, ki so čudežno poniknile ob spremembi prehrane za kakšen dan. Namreč, ko pride po kakšnh fizičnih naporih ali izpostavljanju sebe kakšni drugi aktivnosti, ki zahteva veliko elektrolitov ( v kratkem času pride do večjih sprememb ) se to manifestira kot bolečina v hrbtenici.
Ta bolečina je lahko zaradi ene smeri prehajanja ali nasprotne ( kosti - kri ali kri - kosti ).
Osebno se pred 5 leti spomnim postov z zelenimi živili in potem zelenega čaja pa čaja limonske trave. To so dve vrsti živil, ki delujejo vsaka drugače kar se tiče pretoka Ca in Mg. Kot tretji element, ki je prisoten v tej zgodbi je P-fosfor. ti trije namreč tvorijo osnovo kostne mase. Ampak dobro... Recimo jaz iz ultra prireditev večdnevnih etapnih, kjer sem bolj iz obupa, ko zmanjka vseh drugih zalog popil veliko Coca-Cole, prvo kar se spomnim, ko sem prišel domov:
sem zaradi teh količin Coca-Cole( fosforna sladka pijača, ki izbija Ca, troši Ca, fosfor v kosti ) si privoščil veliko zelenih napitkov. In prva reakcija so bile bolečine v trtici. Nobena asana ni pomagala. Potem je zadeva v dveh dneh se umirila, ko se je vzpostavil nek ravnotežen režim prehoda Ca in Mg. Podobne simptome sem začutil osebno pri uživanju v kratkem času zelenega čaja ali čaja limonske trave. Pač odvisno od fizične obremenjenosti in dnevne urejenosti v prehrani v tistem času.
Hitre spremembe pretoka teh elementov kot posledica pretoka med kostmi in krvjo povzročajo bolečine v hrbtenici. To še ni nujno kronično stanje. Torej zadevo je še možno po mojih takratnih izkušnjah vrniti nazaj. Zdaj kako dolgotrajno pitje velikih količin kave ali tudi npr sicer drugače koristnega zelenega čaja ali čaja limonske trave lahko globlje poseže v ravnotežje pretoka Ca in Mg med kostmi in mišicami. Sem pa takrat pred leti bil opozorjen na enem izobraževanju zdravlejanj s postenji z zelenimi zadevami in čaji, da nekaterim se lahko te bolečine pojavljajo v trtici drugim v sklepih. To so pač tudi sicer točke, kjer telo odlaga tudi prevelike količine Ca
( lahko bi rekli po domače apno ), ki ga ne more presnoviti. Presnoviti pa ga ne more torej zaradi prej omenjenih živil ( oz. zaviralnih snovi za presnovo ) ali pa zaradi samega okolja živila v katerem je Ca. Recimo trda slovenska voda versus sveži nepredelani sokovi. Ali pa recimo obdobja velikega uživanja škrobov, sladkorjev. Namreč presnova pri tem zahteva veliko Ca.
In ta Ca mora v kratkem času potegniti iz kosti ( hrbtenica ). Tako pride do zanimivega stanja:
Kosti imajo sicer manjko Ca ( njegovo mesto zaseda fosfor - kosti so vedno mehkejše ), po drugi strani pa se neuporaben Ca odlaga na sklepih ( to pa verjetno poznate sploh ultraši, ki imate ali imamo obdobja hlastanja po takšni in takšni prehrani da zadostimo spremembi mikroflore v črevesju ter zapolnitvi potreb, ki sicer niso potrebne ).
S tem se že dolgo ne ukvarjam več. Mi je pa prišlo na misel, da bi morda komu koristilo. Nekdo, ki misli, da mu je hrbtenica fuč. Sprijaznil se je s protibolečinskimi tabletami od zdravnika. Tega bi povabil, da si zastavi osebni eksperiment, če je to res tako in se ne prepusti kar tako diagnozi. Vkolikor ta ta nima nekega konstruktivnega sporočila v sebi po domače ni potrebe iti na prvo pesimistično žogo po nekih farmacevtskih preparatih ali mučilnih napravah za raztegovanje. Malo pozornosti pri kavi in čaju, pa vedeti kako uravnotežiti prehrano škrobnih živil in sladkih pregreškov in kako se napolniti z zelenimi živili.
Zakaj zelenolistna: veliko njih ima idealno razmerje Mg(klorofil) in Ca - recimo špinača , če dodaš še neko zelenjavo bogato z Na, potem je ta trojica iz naravnih virov - torej se ni treba ukvarjati z izračuni nutritivne vrednosti - ker izhajamo iz narave. Če dodamo še zeleno kot naraven vir Na - spomnimo se tradicije Vegete oz. kako so nastajale te zelenjavne mešanice v starih časih srednjeveških časih - ko je bil monopol na trgovino s soljo in ta ni bila dostopna kar tako v revnih tlačanskih slojih. Imamo idealno mešanico za uravnoteženje bolečin v hrbtenici in popravilo vsega kar sta kava ali čaj naredila narobe.
Pa vse to raste doma in prispevamo izboljšanju plačilne bilance SLO in naših domačih ljudi ni treba kreditnih kartic in PayPal-a ali dragih uvoženih preparatov iz lekarn.
Kater pa so te zaviralne snovi, ki omejujejo vezavo Ca na transporterje:
tanini vprimeru čaja in kave.
So še druge taki pomembni zaviralci ( recimo oksalna kislina - ko je kristalizirana pa nekatere vrste fitatov - v glavnem zelenjava - kuhana ali pa drugače predelana - pa rabarbara, brusnice ) ampak kar se tiče kave in čaja so vsekakor tanini.
Hrbtenica