teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
#313011
Skrivnost B12 je v strukturi črevesne mikroflore.
Črevesna mikroflora pa je neke vrste sistem, ki diha z našimi spremembami v življenju.
Lahko je sebičnejši - sam sebi namen, lahko je narave, ki je za nas ugodnejši.

Določa jo, kaj jemo, kako živimo ter s čim se spopadamo pri zadajanju ciljev.

Po hipotezi oz. tudi že dokazu le-te, da človeka lahko identificiramo po mikrobiomu
( genetska slika naše mikroflore ) se postavljajo povsem nove dimenzije in izzivi o vlogi
naših encimov, hormonov, nevtrotransmiterjev pri kupu naših problemov:
- avto imune bolezni
- hormonska neravnotežja
- motnje v metabolizmu ( sindrom nemirnega debelega črevesa, sindromi kronične utrujenosti
kot so ... )
- tudi na nek način nekatere vrste slabokrvnosti
- celo o vplivu na nekatere duševne bolezni kot so nekatere depresije ( bipolarna motnja,
...tudi percepcija recimo videti pozitivno v negativnem širšem kontekstu ali obratno
...videti negativno v pozitivnem kontekstu ( uporaben vidik je recimo upravljanje s tveganji
oz na osebnem nivoju, predvidevanje lastne reakcije pri skokovnih spremembah
lastne moči, rezultatov - po domače vse plača in ima svojo ceno pri izrabi telesa tako ali
drugače ).

Namreč očitno večjo ( morda najpomembnejšo vlogo ) bomo začeli pripisovati zdrravju in strukturi naših gostov ( mikroflora ).

Konec koncev je človek zgodovinsko genetsko bil odvisen od bakterij, to priča vloga in
izvor mitohondrijev. Torej celičnih struktur, ki skrbijo za pretvorbo snovi v energijo. Dejansko gre za zgodovinsko evolucijskio sožitje med ekvariontsko človeško celico z bakterijo.
Njena krožna struktura DNA je enaka strukturni zgradbi bakterijske DNA.


Kaj nam lahko to pomaga pri vzdržljivostnih športih?
To sem se sam spraševal vsa ta leta predvsem pri standardnih starih nasvetih
( ki ne samo, da se mi niso zdeli izprani ampak predvsem niso prinesli neke dodanega vedenja o smislu vzdržljivostnega športa predvsem njegov smisel ekstremizma in množičnosti, ki mora iti v promocijo in uporabo za razne vrste demagogije versus samo nasproti ... )
kot so spij toliko izotonikov takrat in takrat, uživaj toliko hidratov in toliko proteinov, umesti
maščobe takšne in drugačne takrat in takrat...delaj take kombinacije...Zdi se ob vsej poplavi
tega na tržišču in v skupnostni zavesti, da prihaja že malo do kaosa in je potrebna neka dodana vrednost in izgleda, da ima svoj smisel.

Očitno je, da nas suhoparna industrija in tudi na njeni osnovi družbeno-socialne spremembe bogati s potrebnimi znanji i nzavedanji sebe, da smo vse manj samozadostni in da je pomembna združljivost na vseh nivojih in zaradi tega močan koncept delitve med nami, kjer se usmerjamo na detaljel koliko česa in kdaj...

Vitamin B12 je samo majhen delček zgodbe. Proizvajajo ga mikroorganizmi kot stranskui produkt svojega lastnega metabolizma ( tako kvasovke kot bakterije ). Potreben je za aktiviranje procesov v interakciji z vitaminom B6 ter folati. Tako, da gre dejansko za razmerje. Pri zavedanju sožitja posameznih kolonij ali članov v mikroflori smo dosedaj veliko dali samo na podlagi znanj v izoliranih tim planktonskih oblikah. Mikroflora pa je sistem, ki diha, valuje ( ima svojo frekvenco, ki se inkorporira v našo življensko osciliranje ). Organizmi - tim dobročudni ( probiotiki, mlečnokislinnske bakterije ), škodljivi, in nevtralni živijo v sožitju in se združujejo po čisto sebičnih osnovah , ki ima za cilj optimalno preživet in energetsko ---vsako neravnotežje pri nas se ta sistem odzove z večjo invazivnostjo do nas.

Dolgoletna izpostavljenost pomanjkanju vitaminu B12 je strokovna skupnost in industrija predstavila kot tveganje ne samo za srčne bolezni ampak tudi eskalacijo v motnje delovanja živčnega sistema ( zgradba mielinske ovojnice nevronov ) in s tem ppovezanih bolezni oz. stanj kot so Alzheimer, demenca, celo celerbralna paraliza....

Kako je z gotovostjo indikatorja B12 v krvnih preiskavah ali je to gotov podatek ali ne?
Včasih se je govorilo, da lahko nekateri teh testov zavedejo zaradi odvisnosti od folne kisline - maskiranje...? Obstajajo če drugi testi ( urinski . MMA)...

Ampak se vedno pojavlja dvom o natančnosti, če privzamemo našo odvisnost od mikroflore.
Črevesna mikrolfora je namreč zelo volatilen sistem ( pravijo neke vrste tudi naš telesni organ - glede na zgodbo o mitohondrijih jim verjetno ni za zameriti ). Vsaka sprememba v našem življenju se odseva in projicira. Posamezne strukture/koloije, ki jo tvorijo pridejo do večjega izraza ob vsaki naši spremembi in se temu primerno tudi odzovejo. Na to bi veljalo gledati kot goste v restavraciji, ki se obnašajo ali tako ali tako. Gostom streže natakar. Razpoloženje gostov lahko spremeni natakar ( ki je manifestacija celotne kuhinje in priprav jedi v ozadju restavracije - kuihinja in tudi razpoloženja kuharjev in surovin, ki so jih uporaibli za jedi ter tudi estetika jedi ) do neke mere. Ampak povratno pa struktura gostov vpliva na razpoloženje in zadovoljstvo do dela ( dneva, njegove življenske misije ) natakarja. Nekako so v interakciji. To interakcijo lahko sicer razgradimo in poberemo psoamezne vzorce in jih inudstiriliziramo in dodajamo vsakemu od theh dveh kot zdravilo za večjo učinkovitost ampak s tem smo razbili silo ubranosti med njima in jo dali pod kontrolo maniuplacije. Podobno je pri vitaminu B12, ki je samo indikator - zelo majhen indikator nekega potencialnega neravnotežja.

Prehrambena Industrija v nekaterih državah se v tem trenutku na velijo pripravlja na preskok pretvorbe mrtvih izotoničnih in drugih napitkov v žive napitke ( obogatitev z mikroorganizmi takšni mi in drugačnimi ali razvojnimi oblikami, ki se kativirajo ob primernih pogojih, ki vladajo v črevesju - pH, prisotnost te in one prehrane - sladkorji, pre-biotiki ) - skratka po poteh, ki jo je že ubrala mlečna industrija. Zanmivo bo videti kaj bo to prineslo industriji športne prehrane.

Kratek nasvet pa:
Kot je sogoovrnik že povedal mesojdestvo danes Hvala Bogu ne prinaša več gotovosti za celovito krvno ubrano krvno sliko ali preprečevanje neravnotežij na telesnem nivoju. Jaz osebno bi vpeljal več fermentirane prehrane. Fermentirana zelenjava ( manj izpostavljenosti škrobu )-ki se lahko fermenitra tudi doma osebno v manjših kuhinjskih sitskalnicah nekaj začimb, soli ter cvetico za fermentacijo. Vpeljajl bi več fermenitranih mlečnih izdelkov. Če je problem zaradi laktoze ali kazeina potem je rešitev drobnica predvsem tista, ki se pase ne samo na tranvatih pašnikih ampak tudi z listi grmovja. Morebitna trenutna zatečena stanja neuravnteženosti adrenalnih žlez ( nekdo je govoril o nizkem pritisku - eden od možnih indikatorjev porušenega hormonskega delovanja ali ščitnica ali adrenalne ali pa oboje skupaj ) bi reševal z ginsengom ali podobnimi dodatki. In seveda vsak vzdržljivnostni športnik bi moral biti prijazen do zelenih struktur v naravi
( od njih je odvisen in predstavljajo njegovo infrastrukturo ) in del te zgodbe je tudi, da potrebuje elektrolite v ustrezno biorazpoložljivi obliki ( klorofil-kri neke vrste slika našega hemoglobina le , da je namesto magnezija v središču obroča Magnezij ) rastlin kot najboljša organska oblika magnezija ...

Ostale prehramebene čire čare kot so ogljikovi hidrati, proteini , maščobe in katere in v kombinaciji s katerimi ostalimi ter v katerih fazah vzdržljovstnega napora pa je verjetno že bilo
veliko napisanega tukaj in tudi Google je zelo učinkovit pri lociranju tega znanja.


Mimogrede ste ob vseh testih dala na test tudi test ščitnice ?


Veljalo pa bi razmisliti tudi obliki vadbe. Verjamem, da vas je veliko kvalificiranejših, ki dajete tovrstne napotke in usmeritve. Ampak tek kot vzdržljivostna vadba je samo diferenciacija/specializacija izvornih oblik gibanja. Kot tak je neoptimalen pri presoji kaj uporabiti po koordinati fizičnega stresa za osebno ravnotežje. Nediferencirana oblika oz. izovrna bi bilo gibanje po vseh štirih, kjer enakomerno sodeluje celotno telo in ne prihaja tako zgoščeno do tovrbe dodatnih kislih jeder v posameznih delih telesa ( kot stranski učinek ko telo med vadbo in ob regeneraciji vzpostavlja nove oblike homeostaze oz. ravnotežja ). Izvorno gibanje po vseh štirih deluje proaktivno tudi na predele, kjer se odvija jedro metabolizema - abdominalni predeli trebušne votline in kot tak skrbi za prekvavljenost in bolje podpira signaliziranje osebi o posmaeznih potrebah. Tek je pa samo diferencirana ( odvojena ) oblika, ki se je danes zlorablja že v veliko drugih namenov, ki so izven domene potrebe po razumevanju kot nekakšna luščina ( okoli bistva ) s katero se zadovoljimo - zaradi učinka droge. Recimo podobno kot je odnos med znanjem in modrostjo. Modrost je nediferencirana osnovna oblika
( napačen ampak ilustrirajoč pridevnik - višja oblika ) medtem ko je znanje , diferencirana manifestacija, ki še ne da celovitosti celo več povzroča lahko butanje iz enega zida v drug zid in pojav in potrebo po raznih zunanjih agentih, ki so prijazni seveda ampak so na nek način paraziti našega neravnotežja in jih z njimi hranimo.
Nazadnje spremenil tek_v_snegu, dne 15 Sep 2013, 20:51, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 čara
#313077
matej2 če se ti ne ljubi brat ali se ne strinjaš ali pa si sam neveden glede teh zadev-še vseeno ne rabiš izpasti neumno in nestrpno prav ti. :evil:

Je pa res da smo rahlo OT.

Sicer pa moderatorji, zakaj ne deluje povezava klicaj (prijavi sporočilo)?
Uporabniški avatar
 TopAtlet.si
#314041
Majaa_ napisal/-a:Pozdravljeni.
Mene pa zanima, kateri od naslednjih treh napitkov je najboljši, za regeneracijo mišic in obnovo organizma po vsakodnevnem treningu.
1. http://organicore.com/promo4-slo/recoverator.html
2. http://tgsportlife.net/ultragen-1365g.html
3. http://performancenutrition.herbalife.si/products/rebuild-endurance

Hvala za odgovore. :)


Lahko poizkusite tudi ProteinRecovery angleškega proizvajalca High5 (specializirano za vzdržljive športe).

ProteinRecovery je kombinacija beljakovin (te so izolat sirotke) ter enostavnih in kompleksnih ogljikovih hidratov. Vsebuje naravne okuse, je brez umetnih sladil, umetnih barvil in umetnih konzervansov. Ker je narejen iz sirotke ne vsebuje laktoze, seveda če ga zmešate z vodo in ne z mlekom.

Na voljo je tudi v zavitkih za enkratni napitek (66g). Na spletu je sicer na voljo najmanjše pakiranje 4 x 66g zavitek, če se oglasite v našem prevzemnem mestu pa lahko mirno kupite en sam zavitek in ga preizkusite (cena = 2,89€ + Upoštevali bomo tudi 20% spletni popust).

Prevzemno mesto:
TOPATLET
Jana Husa 21
1000 Ljubljana

Slika
Uporabniški avatar
 tadejz
#314199
Cynthia Birgit napisal/-a:Pozdravljeni, v Müllerju sem zasledila Layenbergerjev Whey, po dokaj ugodni ceni

http://www.layenberger.com/Muskelaufbau ... sorten.php

http://www.layenberger.com/Muskelaufbau ... anille.jpg

pa me zanima, ce ga je morda ze kdo poizkusil oziroma kaksna se vam zdi kvaliteta, glede na specifikacijo sestavin..

Lp,
Cynthia


Po navadi Muller in podobne trgovine ne ponujajo cenovno ugodnih nakupov prehranskih dodatkov. Primerjaj sestavo in ceno na http://www.the-nutrition.com/store/inde ... e=2&cat=19
npr. The Amino Whey, The Whey, All in 1 Protein,....
 dojencek
#315452
Sicer se strinjam, da so v Müllerju ipd taki izdelki predragi, vendar (sodeč po nalepki) je sestava 100% whey. Npr. izdelek All in 1 protein vsebuje grahove in riževe beljakovine, ki so že v osnovi zelo poceni. Sploh Amino whey me nervira, ker s kolagenom višajo procent beljakovin, v resnici pa je kolagen popolnoma nevredna beljakovina.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA