teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 sewesede
#367064
Zdravo,

Odločil sem se da poskusim sam narediti doma energijske gele. Do sedaj jih nisem pogosto uporabljal, ker jih za krajše teke od maratona ne potrebujem. Imam pa letos v načrtu preteči tek dolg 100km, zato sem se odločil, da si gele pripravim kar sam. Ima kdo kakšen preiskušen recept, ki mu ustreza? Zanima me tudi kje kupite embalažo v katero vlijte gele?
Hvala :-D
#367067
Veliko lažje je narediti domače energijske ploščice, ki so lahko energijsko prav tako učinkovite kot geli. In še okuse lahko poljubno izbiraš, kar nekaj kalorično gostih živil je, recimo čokolada, arašidovo maslo, oreščki ... Tudi glede embalaže v tem primeru ni treba skrbeti, enostavno zaviješ v alu folijo. Receptov imaš malo morje, sama jih žal nisem dovolj poskusila, da bi lahko kaj priporočila.
 ogi
#367069
Na zalost ploscice niso niti blizu enakovredne gelom, sem pa ravno zaradi tega upal, da bo kdo imel kaksen "domac recept". Jaz ga za gele na zalost do sedaj nisem nikjer nasel. Vsaj kaksnega pametnega ne.
Uporabniški avatar
 jorgamesh
#367073
Za domače pripravljene ne vem, sem pa osebno dve leti nazaj našel gel, ki mi najbolj ustreza in je na moje presenečenje produkt slovenskega razvoja.

Sicer ni med najcenejšimi in sistem odpiranja bi bil lahko boljši, je pa zame osebno najboljšega okusa, ravno prav viskozen, da se ga zaužiti tudi brez vode in ne povzroča prebavnih motenj. Seveda se vse našteto lahko razlikuje od osebe do osebe, vendar sem mnenja, da se ga splača vsaj sprobati.

https://athlete-nutrition.eu/sl/sportna ... ngo-box-50
#367076
Kako to misliš ploščice niso enakovredne gelom? Z vidika energijske vrednosti gotovo so, pravzaprav lahko v ploščice stlačiš tudi 2x več kalorij glede na težo kot pri kakšnih gelih. Seveda imajo geli druge prednosti, kot tudi ploščice svoje, gotovo ni ne ena ne druga opcija avtomatsko boljša. Sploh pri ultrah, ko je apetit grozno nepredvidljiv.
Receptov in izkušenj z domačimi geli verjetno zato ni, ker tega dejansko nihče ne dela. Toliko stroškov, dela in sitnosti, na koncu pa niti ne veš, kaj bo nastalo. Veliko lažje je gele enostavno kupiti, razen če imaš kakšne res specifične zahteve ali pa ti je domača izdelava pač v izziv.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA