teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 thinkblue
#326838
StaraKost ti daje samo nasvete za v razmislek. Tu kaj ni nobene porogljivosti. Za polurni tek dejansko ne rabiš nobene dodatne energije. VSE JE V GLAVI !!! Najprej je treba dobro predelati zakaj sploh tečeš?
Človeški organizem v sebi VEDNO hrani okrog 1900 kcal energije v obliki glikogena. Vedno! To zadostuje za vsaj 30km teka (ne glede na hitrost). Torej je težava drugje. Možgani ti dajejo impulze, ki jih ti mogoče narobe razumeš kot pomanjkanje energije.
Še enkrat vse je V GLAVI, tudi tek ki ga tečemo seveda izključno z nogami ;)
Uporabniški avatar
 čara
#326845
Aha ja. Jaz sem razumela drugače, kot da je po cel dan brez energije. Ne samo od treningov ampak na splošno. :)

Sem se v sredo komaj, komaj zvlekla čez trening (pa zaenkrat še kar veliko hodim vmes), trma mi ni pustila nehat, ampak jojme crka sem bila popolna. Ampak jaz vem kaj je bilo pri meni krivo. Nimam še zadosti tekaške kondicije, tečt sem šla direkcjone iz "njive" basala zemljo v šajtrgo in jo navozila in potem grabila ( ni važno-pač eno tako fizično delo, kjer delajo vse mišice), jedla nisem zadosti, da bi si vnesla dovolj energije in pametna jaz, si rečem-pol pa še trening nardit-ker se mi je ravno zazdelo, da bi bilo to super in nardila par vaj za razgibanje telesa, da ne bi kak moj gleženj šel v maloro.

Navkljub temu, da sem zadnje minute komaj tekla in zelo počasi, da sem prisopihala v hoji domov, za polovico počasneje kot sicer hodim, si vzela 5 min statičnega raztezanja. Požrla proteinski napitek, ker za jesti nisem imela volje. drug dan me ni kaj bolelo.
Uporabniški avatar
 StaraKost
#326846
thinkblue napisal/-a:Človeški organizem v sebi VEDNO hrani okrog 1900 kcal energije v obliki glikogena. Vedno! To zadostuje za vsaj 30km teka (ne glede na hitrost). Torej je težava drugje. Možgani ti dajejo impulze, ki jih ti mogoče narobe razumeš kot pomanjkanje energije.
Še enkrat vse je V GLAVI, tudi tek ki ga tečemo seveda izključno z nogami ;)


To ni popolnoma res. Glikogenske rezerve niso vedno polne. Zato so maščobne rezerve vedno na razpolago, posebej pri nizki intenzivnosti, te tudi pri suhcih nso tako male. Tako, da energije ne zmanjka, kar tako :D .
Uporabniški avatar
 mac
#326851
Da bi bil Stara Kost porogljiv, ta je pa dobra. Ščepec potrebnega humorja, to že, da o strokovnosti ne izgubljamo besed. 8)
Uporabniški avatar
 thinkblue
#326854
StaraKost napisal/-a:To ni popolnoma res. Glikogenske rezerve niso vedno polne. Zato so maščobne rezerve vedno na razpolago, posebej pri nizki intenzivnosti, te tudi pri suhcih nso tako male. Tako, da energije ne zmanjka, kar tako :D .


Ja, drži, saj oba vema kaj sem mislil ;)
Uporabniški avatar
 mare
#326920
slitkx napisal/-a:Minimalno 2,5 km, večinoma 5 km, včasih do 7,5 km.
Hitrost med 8 in 11 km/h, povprečen tempo malo pod 6 minut.

V bistu je šele sedaj približno jasno, kaj si mislil. Za take teke ne potrebuješ posebnih energijskih režimov. Uživanje hrane tik pred tekom ni primerno in je lahko vzrok za občutek, da si brez energije. Razlog leži v tem, da gre veliko energije za samo prebavo in je lahko učinek ob neprimerni hrani celo negativen. Torej glede na to, da teke načrtuješ vnaprej, jej tisti dan bolj lahko hrano (rižote, makarone itd), pa tudi te ne tik pred tekom.

Če si kljub temu že pred tekom brez energije, potem tek ni kriv. Obstaja tudi možnost (majhna verjetnost, da te ne bom strašil), da imaš motnje v delovanju žlez, ki proizvajajo nujne encime za proizvodnjo (in črpanje) glikogena. Ampak o tem naj raje razpreda kakšen endokrinolog.
 JureZ
#327445
Če mogoče koga zanima;
Prejšnji mesec je izšla knjiga Running, Eating, Thinking: A Vegan Anthology.
Nisem še bral, "baje" pa petnajst tekačev, veganov, razmišlja oz. podaja svoje izkušnje o povezavi med tekom in veganstvom.
 robitrik
#328661
Vegetarijanstvo in šport lahko gresta skupaj, vendar je za to potreben red in disciplina pri prehrani. Meni osebno se sicer ni izšlo, ker so mi enostavno manjkale beljakovine. Če se za to kdo odloča pa toplo priporočam naravne proteine. Tisti naravni imajo sicer res svojo ceno, ampak res odlično delujejo na telo.
 robitrik
#328663
Jaz tudi obožujem strupeno pekoč čili. Ali ima kdo mogoče izkušnje s sadikami Čili Pip? Resnično me zanima, kako in če se obnesejo. :D
Uporabniški avatar
 cele
#328732
robitrik napisal/-a:Jaz tudi obožujem strupeno pekoč čili. Ali ima kdo mogoče izkušnje s sadikami Čili Pip? Resnično me zanima, kako in če se obnesejo. :D


mislim da bi to mral vprašat PAJO-ta, najbolje bo da to narediš v tej temi:
viewtopic.php?p=328675#p328675

LP,

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA