teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 Z*
#61742
ero napisal/-a:tek ni ovira za vegetarijanstvo :)

Mislim, da ima Ero kar prav, vsaj kar se nas rekreativcev tiče. :P Dokaz so uspešni tekači in triatlonci, člani tega foruma - mislim, da je veliko solatkarjev med nami, bi bilo kar zanimivo videti, če bi se pofočkali ... :wink:
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
#61747
Splosno vegetarijanstvo ( s kuhanjem in obdelavo ki jo poznamo tudi pri nevegetarijanstvu ) smamtra za tekaèe kot sporno prehrano.
To ne pomeni sicer da se jaz ne morem upreti tej zadevi ampak preizkuseno vem da je sporno. Namrec pri teku ( POZOR! ) boljse receno pri aerobni vadbi se porabljajo velike kolicine elektrolitov ( Ca, Mg, K, ...Na, ... )...PRedvsem sta tu verjetno na prvem mestu za omeniti Ca in Mg.
Namrec pri termicno obdelani vegetarijanski prehrani lahko dobis te elektrolite samo v anorganski obliki ( seveda razen ce se nalivas s sportnimi dodatki-sumece tablete, ISO-starji,... ampak teh ne bom omenjal da ne sprozim kaksne custvene navezanosti nanje ker imam tudi svoje slabe izkusnje z njimi ). Anorganska oblika elektrolitov ni presnovljiva in tako se elementi odlagajo na stenah zil ...misice so manj prozne in bolj podlegajo poskodbam, sklepi so mocneje obrabljivi, problem tekaskega kolena in itd...

Namrec clovek bi rekel da je v tem primeru manjse zlo za lastno zdravje
( POUDAREK NA LASTNO ZDRAVJE ne spuscam se v tem trenutku zlo okoli ubijanja ) pojesti kaksen debel zrezek ki je dovolj pametno termicno obdelan ( namrec temperatura v notranjosti ne nacne elektrolitov da bi se ekstrahirali v anorgansko obliko ) in taksni elektroliti so sigurno bolj presnovljivi kot recimo v kaksni rizoti z dodano kuhano zelenjavo.

Ker pa je Z* verjetno mislila surovo zelenjavo se pridruzujem njenemu mnenju da je to prvovrstni vir za tekaca ( regrat, endivija, motovilec, zelje kaj ces boljsega hehehe ).

Tek in ustrezno rastlinojedstvo pa po mojih kratkih izkusnjah gre popolnoma skupaj je zelo kompatiibilno...namrec clovek postane se bolj pozoren kaksne neumnosti je pocenjal z nekoc standardno tekasko prehrano ( za polnenje glikogenskih skladisc ) recimo kaksne testenine, riz oz. rizote...

Je pa res da pri taksni transformaciji kot sem jo jaz dozivel je kriza ker
se moras pri transformaciji v veggija ali surovojedca kar odpovedati za nekaj casa enaki moci ali intenzivnosti kot si jo imel prej...ampak samo za nekaj casa ( upam heheh ) dokler se telo ne privadi ( heheh se tolazim )...Vsekakor pa se zmanjsa verjetnost poskodb in moznosti obrabe kaksnih sklepov in predvsem juhuhu moja zmaga ( ne vem vec kaj so to krèi --- moja klasika ki je pozabljena nekje v prazgodovini jedenja mesa, kuhanih zitaric heheh ).

Ce mene vprasate ...je ziveti z mesom , testeninami in vsemi dodatki sportnimi enostavneje pa ce se spomnim energicnosti in srcnosti ga. Felicijanove ki pri svojihj letih pride v cilj na Pohorski dirki tako energicno pa nic ne komplicira pri spagetih heheh( ce bom jaz tako poskocen v njenih letih bog daj heheh ) imam pa vtis da vegetarijanstvo in surovojedstvo daje nove dimenzije in tudi dodatne rezerve. Namrec telo ki je v svoji presnovi obogateno z encimi od zunaj izboljsa absorbcijo vseh bioaktivnih snovi tako elektrlitov, kovin v sledeh, kot vitaminov da ne govorimo o mascobah in proteinih...ampak jaz pac upam da je potreben cas in da je to neka investicija...
 Marko M
#61815
trenutno ne bom preveč komentiral tega, da sem napisal, da se ne strinjam z veganstvom. samo vitamin B12 v prehrani Vegana? kje se nahaja, kolikšna je njegova dnevna zaužita vrednost? povejte mi, pa spremenim članek, jaz nisem zasledil, da bi vegani lahko vnašali dovolj visoko količino (pa imam veliko literature).
med vikendom pa napišem kaj več o tem... kako je pomemben in njegov vpliv na sinergijo telesa.
nisem proti veganstvu, vegeterjanstvu... sem pa proti posploševanju. ne pišem člankov zato da bi komu kaj prepovedoval, pišem predvsem zato, da bi vedeli še več, kot že veste in ne podcenjujem vašega znanja. spoštujem ga zato pa bi predvsem rad izvedel za vire vitamina b12, kje se nahaja in kolikšna je njegova vrednost.
lep dan in uživajte v hrani pa naj bo meso ali zelenjava.
marko
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
#61826
Marko M napisal/-a:trenutno ne bom preveè komentiral tega, da sem napisal, da se ne strinjam z veganstvom. samo vitamin B12 v prehrani Vegana? kje se nahaja, kolikšna je njegova dnevna zaužita vrednost? povejte mi, pa spremenim èlanek, jaz nisem zasledil, da bi vegani lahko vnašali dovolj visoko kolièino (pa imam veliko literature).
med vikendom pa napišem kaj veè o tem... kako je pomemben in njegov vpliv na sinergijo telesa.
nisem proti veganstvu, vegeterjanstvu... sem pa proti posploševanju. ne pišem èlankov zato da bi komu kaj prepovedoval, pišem predvsem zato, da bi vedeli še veè, kot že veste in ne podcenjujem vašega znanja. spoštujem ga zato pa bi predvsem rad izvedel za vire vitamina b12, kje se nahaja in kolikšna je njegova vrednost.
lep dan in uživajte v hrani pa naj bo meso ali zelenjava.
marko


Marko M,

Popolnoma se strinjam s teboj da poudarjas pomen vitamina B12 .
Zadeva zna biti kriticna celo zel okrticna celo do ohrmitev ali vsaj poskodb zivcnega sistema lahko pride.

Ampak ne morem pa se strinjati da bi clovek zaradi B12 moral biti vsejedec ali mesojedec.

Viri B12 so lahko tudi drugod

1. Ce nisi vegan torej uzivas melcne izdelke potem
B12 lahko najdes v surovi skuti

2. ce si vegan se lahko naslonis na nekatere vrste alg

3. Sicer pa je z B12 tako
da je to vitamin ki je vedno povezan z bakterijami namrec bakterije so edina bitja na svetu ki znajo iz Cobalta narediti B12 ali pa predobliko B12
iz katere so B12 sposobna zgenerirati tudi nasa jetra.

Tako se ga da dobiti iz kaksnih fermentatov ce so le vhodne surovine
naravno pridobljene ( fermentirana zelenjava in sadje , kvasovke, recimo zitne pijace-idelana pijaca za ultra maratonce, vleiko uspesnih ultrasev je pilo zitne naravno pridobljene pijace - tukaj ne mislim piva in kvasa da tukaj niti slucajno ne najdemo B12...

4. Pa se ena zadeva je z B12

B12 je eden zelo zanimiv vitamin...namrec telo ga zna konzerivrati oz. se nalaga v jetrih kot nekaksnih skladiscih...

In dnevna priporocnea doza po FDA lestviacah je zelo mala meri se v mikrgramih...kaj to pomeni da nekdo ki je presel iz klasicne mescanske prehrane na vegansko prehrano bo dolgo potreboval da bo ta skladisca izplraznil...ok pri sportniku je drugace...ampak v tem je mislim da ravno prednost aerobnega sportnika vegana pred navadnim veganom.
Zna boljse spremljati pocutje ima sonde...recimo slabsi treninigi in ze dovolj zgodaj lahko opazi kaksno neranovesje...
Resnici na ljubi pa je treba reci da enkrat ko poderes in spraznis skladisca B12 v jetrih je to kar zelo kriticno in regeneracija zna biti zelo boleca in samo molis lahk oda je brez posledic. Ampak kot receno res moras biti zelo neizobrazen vegan ali pa zelo strikten pri rastlinski prehrani
( mislim da ze par pregreskov na leto te zadeve povsem uredijo ) da ti uspe se uniciti pri B12.
Pa se to bi rekel ce nek poljuben toliko te umetne umazanije spije v obliki umentih anorgnaskih napitkov in ostalih koncetriranih prehrambenih dodatkov potem recimo je se najmnjse zlo ce kot prehrambeni dodatek dodajes na kaksne zitarice ( surove namocene ali kuhane ) se kaksne
dodatke B12 v obliki alg ali pa si pripravljas kaksne pijace na osnovi zitaric ki so na meji fermentacije ...

Skratka jaz osebno ne vidim danes tveganja v B12 ce se mi bo to kdaj zgodilo je to zaradi lastne lenobe ali povrsnega...

Mislim da je vsejedstvo ( kuhane testenine in oblaganje s khanimi testeninami ali ocvrtimi zrezki ) vecje tveganje kot biti pazljiv na B12.

Drugo kar si morda mislil omeniti kot tveganje pri veganstvu je kar je veliko bolj absorbljivo v zivalksi obliki je Fe. Fe zaradi hemoglobina in eritorcitov zelo bistven faktor sploh za aerobnega sportnika...

Ampak ker si odprl zanimivo temo z B12 ostanimo kar pri B12.

Drugih vecjih tveganj pa pri veganstvu prakticno ni kvecjemu tako objektivno bi bila prednost sploh za erobne tekace...

Spomnim se na krvodajalski akciji so kolegu ki je zraven mene dajal kri opazili da ima veliko manjso slinavko kot velja za vsejedca in so ga takoj oznacili za rasltinojeda..( jaz sem v tistih casih se bil krasno oblozen z mesnimi blejakovinami ) in dobil je krasno pojasnilo ki bi ga sam osebno rad tudi poglobil ...da v primeru ko je slinavka manj obrmeenjena s prozivodno enih encimov se vec njene energije in moci preusmeri na proizvodnjo encimov ki pretvrjajo glikogen v energijo...to pa je za nas aerobne psortnike silno pomembno ...da imas optimalen transport energije mar ne?

Ja se eno prednost bi omenil vsejedcev pred vegani ki pa zopet ni kriticna...Namrec nasicene mascobe...danes so holesterol in nasicene mascobe sicer sinonim za nezdravje in probleme...ampak hoelsterol je zelo pomemben za podmazovanje sklepov , regulacijo oddajanja vode
(sploh sedaj pozimi ) ...in seveda v nasih krajih je glavni vir nasicenih mascob zivalska mascoba sicer pa se moras nasloniti na uvozen kokos in kokosovo mascobo kar pa ni naravno za nase kraje ampak pac tako je ce smo toliko drugega uvozenega ze prezrli te se ta kokosova mascoba ni tako hud greh...
Uporabniški avatar
 mirko1
#61830
lepo si napisal snežni.le zadnjega odstavka nisem dobro razumel.s teboj se v tej temi 100% strinjam.
dodajam le še to z vegan strani: Vitamin B12

B12 je pomemben vitamin, ki ga potrebujemo za zdravo kri in živčni sistem. Mnogi mislijo, da le živalski izdelki vsebujejo vitamin B12, toda nobena žival ga ne proizvaja in ga tudi nikoli ne bo. Vitamin B12 izdelujejo mikroskopske celice (bakterije), ki živijo v zemlji. Dolgo nazaj, ko je bila zemlja še zdrava in preden so nanjo zmetali najrazličnejše kemikalije, je bilo površje zemlje prekrito z vitaminom B12. Bilo ga je dovolj, če si bil pravi vegetarijanec še pred 300 leti. Takrat je vsak koren, ki si ga izpulil iz zemlje imel nekaj vitamina B12 na sebi, tudi voda v vodnjakih (štirnah) ga je vsebovala. Bilo ga je na pretek, čeprav ga potrebujemo tako malo.

Človek je postal zelo izoliran od zemlje, zato je izgubili naravne vire vitamina B12. Krava ima v svojih mišicah B12, zato ker cel dan je travo in s tem tudi koščke umazanije iz zemlje, ki vsebujejo vitamin B12. Res je da, lahko hladnokrvno ubijete kravo in iz nje dobite vitamin B12, toda zakaj bi to počeli, če obstaja manj nasilen in cenejši način, da pridemo do njega.

Priporočena dnevna količina
dojenčki 0.3ug-0.4ug
1-10 let 0.5ug-1ug
mladostniki in odrasli 1.2-1.5ug
doječe matere 2ug

Organizme, ki izdelujejo vitamin B12 zdaj ločeno vzgajajo in jih dodajajo v hrano. Vitamin B12 dobimo v žitaricah za zajtrk(kornflex, musli,..), sojinem mleku(ne v vsakem), sojinih burgerjih, sokovih in napitkih, v vitaminskih tabletah,... Vitamin B12 se v našm telesu shranjuje, zato ni nujno, da vsak dan zaužijemo potrebno količino. Na enostaven način lahko pridemo do neživalskih virov vitamina B12. Je to nenaravno? To smo zardi tega ker življenje, ki ga živimo je nenaravno. Če mislite, da je vegan dieta slabša od mesne, si zapomnite, da tudi živini v krmo dodajajo vitamin B12.

lp,mirko
 Marko M
#61840
telesne zaloge kobalamina (vitamina B12), ki so potrebne za vzdrževanje optimalnega zdravja, še niso točno določene, čeprav bo uživanje 3 mcg/dan preprečilo pomanjkanje vitamina B12 pri večini sedečih ljudi. Tudi še ni podatkov o potrebah športnikov po kobalaminu, vendar je velika verjetnost, da je ta količina razmeroma velika, ker njihova povečana potreba po eritropoiezi zahteva vitamin B12 za izdelavo novih krvnih celic.
MIchael Colgan (Optimum sports nutrition)

Vitamin B12 je tipičen vitamin, ki je v deficitu pri dietah veganov, saj se izključno nahaja samo v živalski hrani. Dnevna potreba po vitaminu B12 je 2,4mcg/dan (za sedečo populacijo) za odrasle osebe, saj igra visoko vlogo pri nastajanju rdečih krvničk in živčevja. pomakanje nepovratno pusti poškodbe živčevja. Izdelki tufuja in misa vsebujejo nekaj vitamina b12, ki je nastal med fermentacijo s pomočjo bakterij, vendar ga je premalo za normalno delovanje živčevja. Priporočeno je da vegani uporabljajo nadomestke vitamina b12.
če ste starejši od 50 let se vaša sposobnost po absorbciji vitamina b12 zniža. zato je priporočljivo uživati hrano, ki vsebuje vitamin b12 ali nadomestke.
Susan E. Kleiner (Power eating)

še nekaj v razmislek iz dela mojega predavnja o prehrani športnika:

Dober primer je vitamin B12. Dnevno ga potrebujete samo nekaj mikrogramov; PDO (priporočeni dnevni odmerek) je samo 2 mikrograma. Vaša kri ga vsebuje okoli 5 nanogramov na liter, manj kot drobec prahu. Predstavlja manj kot en del na trilijon vaše telesne teže. Pa kljub temu, če vam manjka ta neznaten delček, bo vaše celotno telo zajela resna bolezen, ki postopno uniči zaščitne ovojnice vaših živcev, kar ima lahko za posledico slepoto, duševno bolezen ali celo smrt.

SINERGIJA
Zaradi principa sinergije pomanjkanje določenega nutrienta vpliva tudi na delovanje in nivo ostalih nutrientov. Pomanjkanje vitamina B2 poslabša presnovo vitamina B12, ki potem poslabša metabolizem folne kisline. Vse skupaj pa na koncu vpliva tudi na nepravilno presnovo vitamina C. Poslabšano delovanje vitamina C pa negativno vpliva na absorbiranje železa. Nepravilno absorbiranje železa povzroči povečano absorbiranje bakra, ki vpliva negativno na presnovo cinka in tako dalje...

NUTRIENTI
Opravljen je bil test z 12 maratonskimi tekači, ki so podvojili svojo običajno dnevno razdaljo treninga. Namesto povprečnih 15 km na dan, so pretekli v treh tednih povprečno 30 km na dan. Pri vseh na koncu izmerili bistveno zmanjšan hemoglobin od prejšnjega odličnega stanja, do sedanjega mejnega. Podobno pa je bil zmanjšan hematokrit in število rdečih krvnih celic. Njihova običajna prehrana v treh tednih ni zmogla obdržati na nivoju bistvenih krvnih komponent za prenos kisika v njihova tkiva.
Glavni nutrienti, ki so vključeni v proizvodnjo rdečih krvničk so: železo, cink, folna kislina, vitmini B6, B12 in C. Pri drugem testu so uživali športniki 3 mesece povečane doze omenjenih nutrientov. Povečali so tudi intenzivnost treninga. V primerjavi s športniki, ki so uživali samo 100% PDO vseh nutrientov, so športniki, ki so jemali večje količine nutrientov, obdržali svoj krvni status in celo povečali maksimalno količino kisika, ki ga lahko uporabijo (VO2 max), ter posledično izboljšali svoje dosežke.

FIZIOLOŠKA DINAMIKA
Zadnji princip dietetike, ki ga morate poznati, se imenuje fiziološke dinamike. V primerjavi z zdravili, nutrienti nimajo hitrega učinka oziroma takojšnjega učinka. Naloga nutrientov je gradnja boljšega telesa. Počakati morajo, da narava opravi svojo pot in spremeni telesne celice. Krvna celica živi od 60-120 dni. V 3-4 mesecih se vaša kri v celoti zamenja. V 6 mesecih skoraj vsi proteini v vašem telesu odmrejo in so nadomeščeni z novimi, celo DNK v vaših genih. V enem letu se obnovijo vse vaše kosti, ki so sestavljene v celoti iz nutrientov, ki jih zaužijete.
Če v celoti odstranimo vitamin C iz vaše prehrane, bo količina tega vitamina v vaši krvi padla v 4 tednih na ničlo. Po 4 tednih pa ne boste opazili še nobenih simptomov bolezni pomanjkanja tega vitamina. Potrebno bo počakati dovolj dolgo, da se bo zadostno število zdravih celic nadometilo z nezdravimi. Še približno 12 tednov bo trajalo, preden se bodo pojavili simptomi bolezni.

zaenkrat toliko, sicer nikoli ni bilo moje pisanje podkrepljeno s kakršnim koli slabim mnenjem o veganih, vegeterjancih. vsakokrat ko nekaj napišem, napišem zaradi tega, da dam nekomu razmišljati, da ga opozorim na "posledice", ki jih lahko pusti enostransko razmišljanje. vsekakor vsak naj je tisto, kar mu je všeč, ob čemer se dobro počuti... tu si pišemo le zato, da bi odkrili kaj novega... se kaj naučili in spoznavali, da so okoli nas ljudje, ki se odlično spoznajo na prehrano. presenečen sem na urgentnostjo in odgovorom pa še čist splošno in bil napisan. verjamem, da se vitamin b12 lahko nadomesti v manjših količinah s fermentacijo hranil, nisem pa prepričan, če ga je zadosti za nekoga, ki se ukvarja s športom.

lep dan in lepo pozdrav
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
#61842
mirko1 napisal/-a:lepo si napisal snežni.le zadnjega odstavka nisem dobro razumel.s teboj se v tej temi 100% strinjam.
dodajam le še to z vegan strani: Vitamin B12

B12 je pomemben vitamin, ki ga potrebujemo za zdravo kri in živèni sistem. Mnogi mislijo, da le živalski izdelki vsebujejo vitamin B12, toda nobena žival ga ne proizvaja in ga tudi nikoli ne bo. Vitamin B12 izdelujejo mikroskopske celice (bakterije), ki živijo v zemlji. Dolgo nazaj, ko je bila zemlja še zdrava in preden so nanjo zmetali najrazliènejše kemikalije, je bilo površje zemlje prekrito z vitaminom B12. Bilo ga je dovolj, èe si bil pravi vegetarijanec še pred 300 leti. Takrat je vsak koren, ki si ga izpulil iz zemlje imel nekaj vitamina B12 na sebi, tudi voda v vodnjakih (štirnah) ga je vsebovala. Bilo ga je na pretek, èeprav ga potrebujemo tako malo.

Èlovek je postal zelo izoliran od zemlje, zato je izgubili naravne vire vitamina B12. Krava ima v svojih mišicah B12, zato ker cel dan je travo in s tem tudi košèke umazanije iz zemlje, ki vsebujejo vitamin B12. Res je da, lahko hladnokrvno ubijete kravo in iz nje dobite vitamin B12, toda zakaj bi to poèeli, èe obstaja manj nasilen in cenejši naèin, da pridemo do njega.

Priporoèena dnevna kolièina
dojenèki 0.3ug-0.4ug
1-10 let 0.5ug-1ug
mladostniki in odrasli 1.2-1.5ug
dojeèe matere 2ug

Organizme, ki izdelujejo vitamin B12 zdaj loèeno vzgajajo in jih dodajajo v hrano. Vitamin B12 dobimo v žitaricah za zajtrk(kornflex, musli,..), sojinem mleku(ne v vsakem), sojinih burgerjih, sokovih in napitkih, v vitaminskih tabletah,... Vitamin B12 se v našm telesu shranjuje, zato ni nujno, da vsak dan zaužijemo potrebno kolièino. Na enostaven naèin lahko pridemo do neživalskih virov vitamina B12. Je to nenaravno? To smo zardi tega ker življenje, ki ga živimo je nenaravno. Èe mislite, da je vegan dieta slabša od mesne, si zapomnite, da tudi živini v krmo dodajajo vitamin B12.

lp,mirko



JA Mirko1 super da si si pogledalo malo veganskih strani. Tam je veliko informacij ( www.veganhealth.org, www.livingfood.com, www.rawfood.com pa na svet-je-lep veliko debatiramo o B-vitaminski skupini nekaj nas ki se usmerjamo v manj tim sporno prehrano presno...

Ja prav si zakljucil iz clankov.

Bistvo vitamina B12 kje to da skozi njega nase telo dobivamo v organski obliki Cobalt.
1. Najprej moram pojasniti kaj sem mislil s tistim da zna clovesko telo samo prozivajati B12

Ja obstaja ena tim predoblika vitamina B12 imenovana cianokobalamin.

V to obliko znajo vgraditi Cobalt samo bakterije kot si sam prebral.

Ampak ta oblika cianokobalamin so sposobna jetra predelati v B12.
PRavzaprav je B12 dejasnko shranjen v jetrih v obliki cianokobalamina.

Zdaj da ne piseva kemijskih formul si bos pogledal na kaksnem veganskem portalu kaksna je ralzika med koncno obliko B12 in predobliko...

2. Drugo kar bi ti rad pojasnil
Omenjal si dnevne priporocene kolicine.
Ce bos te priporocene kolicine primerjal s potrebami recimo folna kislinma ali nikotinska kioslina iz B-skupina ali da ne govorimo o ostalih vitaminih so te priporocene kolicine zelo majhne zelo zelo majhne.

Pa se nekaj to dnevna priproocena kolicina zelo zamegljuje dejstvo da smo sposobni ljudje skladisiciti B12 v tisti predobliki in ta dnevna kolicina se potem cisto drugace predoci...to pomeni da ti ni vsak dan potrebno pojesti zrezka da bos zadovoljil dnevno priproceno kolicino...

In ponavadi so to zogdbe s katerimi od mesarjev placani nutricionisti strasijo vegetarijance in vegance...

Pa zadeva se da zelo hitro resiti recimo s kaksno kozjo sirotko...

Sicer pa kot si sam ugotovil tam kjer je B12 tam so bakterije...
Vcasih so ga imenovali vitamin umazanije...

Bi pa se vprasal zakaj v Indiji pri vsem tako vleikem stevilu veganov kot jih pozna Indija nimajo kaksne nacionalnega problema ohromelosti ali odpovedi zivcnega sistema....

Namrec njihova prst se ni tako izprana in tudi sadje in zelenjvao ne perejo tako antispeticno kot mi ker s tem izperejo vire B12.

Se enkrat B12 je se najmanjse tveganje pri prehodu na rastlinsko prehrano...
JAz osebno sem se na B12 vire opredelil s pomocjo fermentiranih pijac
( odtocena voda iz kalckov, potem vodni kefir, potem je tu se sedja pozimi slanica kisle zelenjave ki ni vlozena neprodusno , poleti ali cez sezono pa je se mozno dobiti sirotko iz sirjenja kozjega mleka - ok ti ni vegasnki vir je pa vsekakor presnojedski vir ). Zakaj poleti ker moj prijazni dobavitelj zel zivi od klanja kozjih mladicev in sedaj cez zimo redi mladice ( zato sem v moralni dilemi da potem ko sem siguren v ostale vire bojkotiram heheh taksen vir kjer ubijajo mladice po nepotrebnem )...

Kaj ces enkrat moras reci: ali bomo prdnili ali bomo rit skup drzali...

Do takrat pa vsem nam obilo zdravja...

Niti ne vemo kako srecni ljudje smo tekaci kar drugi rabijo leta leta in filozofirajo o prehrani je nam vcasih dano z izkusnjo na kaksnem teskem maratonu in nam je veliko bolj jasno v prakticni obliki...
Tek 24ur v enem dahu recimo je prava mala simulacija kaksnega 12dnevnega posta...

Zato moje spostovanje mIrko1 da tako pozorno spremljas prehrambeno problematiko...
 zappa
#61899
Se bom še jaz vmešal v tole debato. Kolikor jaz razumem problematiko kobalamina (B12), je potencialni problem izključno rastlinske hrane v tem, da rastlin in njenih delov ne uživamo takih, kot jih potegnemo iz zemlje, ampak jih prej temeljito umijemo in pogosto še predelamo itd. Na ta način odstranimo sledi kobalamina z rastlin, ker ga rastline očitno ne potrebujejo in ga tudi ne absorbirajo (ali se motim?). Živali pač ne perejo zelenjave, zato kobalamin, ki je očitno NA rastlinah in ne V rastlinah, spravijo vase. Zato je hrana živalskega izvora neprimerno bogatejši vir kobalamina. Jasno pa je, da kobalamina ne rastline ne živali ne proizvajajo, ker to počno bakterije.

Citat iz bukle Medical Physiology (W.F.Boron, E.L.Boulpaep, 2003):

"Cobalamin, or vit. B12 is synthesized by microorganisms, not by mammalian cells. The primary source of cobalamin in humans is the ingestion of animal products - meat, fish, shellfish, eggs, and (to a limited extent) milk. Cobalamin is not present in vegetables or fruit. Therefore, strict vegetarians are at risk of developing dietary cobalamin deficiency."

ter še:

"Cobalamin reaches the stomach bound to proteins in ingested food."

in še enkrat:

"As already mentioned, strict vegetarian diet is deficient in cobalamin."

Podrobno je opisana tudi vsa pot kobalamina in njegova funkcija v telesu, če slučajno koga zanima (od strani 970 v zgornji bukli naprej).

Po tem sodeč je logično, da je pri striktnih veggijih (nič živalskega) na dolgi rok precej večja verjetnost, da se jim razvije pomanjkanje B12, kot pri omnivorih. Če seveda ne poskrbijo drugače za vnos B12, kot je na primer lepo opisal "tek_v_snegu" (recimo lastno gojenje bakterij, ki delajo B12). Koliko je statistično tveganje pomanjkanja B12 relevantno v primerjavi z morebitnimi (verjamem, da so) prednostmi striktnega vegetarianstva v primerjavi z omejenim uživanjem hrane živalskega izvora, je seveda druga stvar.

Zdi se mi tudi dokaj verjetno, da je intenzivno kmetijstvo in druge dejavnosti res do tolikšne mere osiromašilo prst, da niti živali ne dobijo dovolj kobalamina in da ga zato dodajajo v krmo (kot pravi Mirko). Ali pa je to dodajanje samo v funkciji povečanja "doze", ki jo dobi človek, ko poje zrezek?

LP,
Tomaž
 Marko M
#61904
lepo od vseh, da smo si malo podajali mnenja. veliko pametnih odgovorov in malo "mlatenja slame". vsekakor upam, da bomo vsi poskrbeli za svoje zdravje in čim boljše trenirali. zappa hvala za odgovor, tek v snegu in mirko 1 odlično spoznata se in vesel sem, da vesta kaj počneta! upam, da se kdaj dobimo in v živo še kakšno rečemo pa mal potečemo.
lepo tečite, lepo trenirajte in uživajte prav vsak sleherni trenutek.
lp Marko :wink:
Uporabniški avatar
 miro
#62007
Danes prebral zanimiv članek v zadnjem " nedelcu", kjer (kontroverzni-vsaj zame) Srečko Bergant opisuje tudi Vegetarijanstvo in bolečine v kolenih zaradi teka.
Drugače pa je izdal že veliko teorij npr, : o polnokrvnosti , o pitju morske vode ipd.
No ni vse zlato , kar se sveti , je pa ta članek tudi po svoje zanimiv, mislim , da je naslov: Bolečine v kolenu , ali nekaj podobnega.
Lp
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
#62033
miro napisal/-a:Danes prebral zanimiv èlanek v zadnjem " nedelcu", kjer (kontroverzni-vsaj zame) Sreèko Bergant opisuje tudi Vegetarijanstvo in boleèine v kolenih zaradi teka.
Drugaèe pa je izdal že veliko teorij npr, : o polnokrvnosti , o pitju morske vode ipd.
No ni vse zlato , kar se sveti , je pa ta èlanek tudi po svoje zanimiv, mislim , da je naslov: Boleèine v kolenu , ali nekaj podobnega.
Lp


PRed petimi leti sem poziral sportno literaturo kako sanirati koleno in po zravnikovih menjih in raznih sportnih svetovalcih v fitness klubih bi sedaj si moral ze zdavnja z ne vem kaksno ropotijo pozdraviti koleno pa se kaksen zdravnik bi moral na meni vaditi fitness.

Stran vrzen denar in cas....

Sklepi in misice so predvsem posledica demineralizacije tkiv.

Ko z pomanjkanji organskih virov elektrolitov in tudi regenerracijskih bioaktivnih snovi dodajamo mrtve in povrhu anorganske snovi iz sportnih napitkov in drugih mrtvih prehrambenih dodatkov na zopet mrtvo anorgansko prehransko osnovo. Misicna tkiva so manj elasticna. Nekateri to ( srecnezi kot jaz ) zacutijo hitreje nekateri pa zacutijo posledice po dolgih letih in tako se sam tudi prenekateri krat dolgocasim ob zgodbah nekaterih prekaljenih tekacev, kolesarjev ki opevajo svoje rudarske zgodbe kako nosijo posledice zavzetosti in kako sedaj drugi trenirajo na njih ( medicina in fizioterapevti nekateri celo z javnim zdravstvom heheh pa ker je rerkreacija bila sportni konjicek hehe )...Sportna medicina sicer govori da misice lahko naredimo elasticna se z ustreznimi stretching vajami in kombiniranimi treningi ampak ne mores nekaj narediti elasticno ce pa mu odvzemas in potem dodajas v obliki ki je ne more uporabiti in ti apneni in zakisljuje tkiva.

Ja gospoda Berganta sem pred leti poziral v knjigi Polnokrvnost ko se je se Mravlje igral s to metodo. In sem nekako zacutil da je v tem nekaj globokega bistvenega. Danes menim da pac clovek mora ziveti od tistega kar mu daje stabilno situacijo "tukaj in zdaj". Torej ker ne zivim ob morju nima smisla da se nalivam z morsko vodo. Najuspesnejse prestizne gorske ultramaratone v USA dobivajo indijanci iz notranjosti Mehike
( dobro sedaj sportni analitiki bodo zopet naceli pa njihove predizpozicije srca, kardiovaskularnega sistema ) ampak dejstvo je da ne pijejo morske vode. Zato se danes ko povezujem osebno dve podrocji ravnotezje v zivljenju ( rekreacija je samo del zgodbe ki naj bi bil podporni kamen - v tem trenutku ne gradim sportne kariere heheh morda pa bom zivel 120 let pa jo bom heheh bog mi pozegnaj ) najdem v Bergantovi zgodbi ko vidim kaj dejansko je dajala njemu morska voda: zive organske bioaktivne snovi...ki jih je telo znalo predelati in puscati manj odpada ...
rekreatvini tek tako postane manj proces razstrupljevanja ampak bolj proces konstruktivnega stresa misicnih vlaken in fokusa psihe...

g. Bergant je po tem kakor jaz cutim pravi uspesni pionir ( sicer drugace prikazuje svoja ihodisca ampak nehote je zadel eno bistvo ) pogleda na delovanje presnove v dolgotrajnih aerobnih stresih. Ampak kot receno aerobni sport da ampak samo v sluzbi naravne ohranitve celotnega in dolgorcnega zdravja ( vsi pac zal ne moremo ziveti od sporta in imamo se kaj drugega za delati zal ). In takrat niso samo pomembni uspehi v tekoci sezoni ampak da bom stabilen se naseldnjo sezono in se naslednjo in da v sluzbi ne bom jamral da danes pa moram iti v bolnisko ker sem si vceraj poskodoval koleno na rekreativni prireditvi. Potem je to napad nase ne pa akivnost kjer bom uzival ( razen ce se zelim smiliti drugim ali da govorijo o meni da sem sportni rekreativec zato ker imam tu pa tam kaksno poskodbo ali posledico iz rekreacije ).
Uporabniški avatar
 potepinko68
#62057
tek_v_snegu .. kapo dol! :laola

lp,
potepinko
 Marko M
#62073
100 ljudi - 100 čudi
kaj naj rečem... sicer pa sem povedal kar sem povedati hotel. uspešno "kariero" ti želim.
lep dan Marko
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
#62080
zappa napisal/-a:Se bom še jaz vmešal v tole debato. Kolikor jaz razumem problematiko kobalamina (B12), je potencialni problem izkljuèno rastlinske hrane v tem, da rastlin in njenih delov ne uživamo takih, kot jih potegnemo iz zemlje, ampak jih prej temeljito umijemo in pogosto še predelamo itd. Na ta naèin odstranimo sledi kobalamina z rastlin, ker ga rastline oèitno ne potrebujejo in ga tudi ne absorbirajo (ali se motim?). Živali paè ne perejo zelenjave, zato kobalamin, ki je oèitno NA rastlinah in ne V rastlinah, spravijo vase. Zato je hrana živalskega izvora neprimerno bogatejši vir kobalamina. Jasno pa je, da kobalamina ne rastline ne živali ne proizvajajo, ker to poèno bakterije.

Citat iz bukle Medical Physiology (W.F.Boron, E.L.Boulpaep, 2003):

"Cobalamin, or vit. B12 is synthesized by microorganisms, not by mammalian cells. The primary source of cobalamin in humans is the ingestion of animal products - meat, fish, shellfish, eggs, and (to a limited extent) milk. Cobalamin is not present in vegetables or fruit. Therefore, strict vegetarians are at risk of developing dietary cobalamin deficiency."

ter še:

"Cobalamin reaches the stomach bound to proteins in ingested food."

in še enkrat:

"As already mentioned, strict vegetarian diet is deficient in cobalamin."

Podrobno je opisana tudi vsa pot kobalamina in njegova funkcija v telesu, èe sluèajno koga zanima (od strani 970 v zgornji bukli naprej).

Po tem sodeè je logièno, da je pri striktnih veggijih (niè živalskega) na dolgi rok precej veèja verjetnost, da se jim razvije pomanjkanje B12, kot pri omnivorih. Èe seveda ne poskrbijo drugaèe za vnos B12, kot je na primer lepo opisal "tek_v_snegu" (recimo lastno gojenje bakterij, ki delajo B12). Koliko je statistièno tveganje pomanjkanja B12 relevantno v primerjavi z morebitnimi (verjamem, da so) prednostmi striktnega vegetarianstva v primerjavi z omejenim uživanjem hrane živalskega izvora, je seveda druga stvar.

Zdi se mi tudi dokaj verjetno, da je intenzivno kmetijstvo in druge dejavnosti res do tolikšne mere osiromašilo prst, da niti živali ne dobijo dovolj kobalamina in da ga zato dodajajo v krmo (kot pravi Mirko). Ali pa je to dodajanje samo v funkciji poveèanja "doze", ki jo dobi èlovek, ko poje zrezek?

LP,
Tomaž




Tomaz,

Z vsem spostovanjem ampak dovoli da te popravim.

Problem B12 NI problem rastlinske prehrane.

Tudi zival ne more sama tvoriti B12 ( torej tisto ki jo pojemo - zival namrec ).

B12 ne proizvaja nobena zival nobena rasltina ampak bakterije.

Tudi ce je ses svinjino ali govedino na farmah kjer uboge prasicke hranijo s spornimi krmili bos lahko imel problem z B12.

Izvirni greh B12 ( in vse predoblike B12 ) je da ga lahko pridelujejo bakterije ...lahko se razpisem tudi na to temo ( katere bakterije ) kot odpadni produkt presnove na prsti bogati s Cobaltom...

Na tej prsti potem zraste,,,

Res je da nekateri primati imajo tim sekundarni zelodec podobnem kravjem vampu kjer bi lahko naslo kaksne bakterije ki imajo to sposobnost ampak vedno je rpoblem da telo mora dobiti neko primerno organsko obliko Cobalta ( lahko ti posljem kaksne jpg-je kako zgleda ta famozna molekula B12 s spektroskopskimi metodami posneto ).



Drugi pa je problem absorpcije B12.

Namrec nekateri imajo problem da tudi iz mesa ne bodo uspeli pridobiti zadostne kolicine B12 nekatere oblike B12 ki dr jih da najti na rastlinah niso absorbljive...Pa tudi prehrambene navade.

Namrec absorbcija v tankem crevesu se pripravi v zelodcu s tim. intrinzicnim faktorjem gre pa za splet encimov in pHja zelodcne kisline s katerim se molekule ustrezno opremijo in oznacijo da se potem lahko absorbirajo v tankem crevesu.

In ce veselo miksam hrano in v zelodcu naredim ples encimov je absorbcija B12 otezena...


Ampak se enkrat bi poudaril kako si jaz razlagam tveganje!

Nisem dojeca mati , nisem otrok - dojencek sem sicer aktiven tudi rekreativno in psihicno v sluzbi in zivljenju ( kdo pa nima problemov hehehe ) ampak moje dnevne potrebe so napram prej nastetim rizicnim skupinam minimalne. Spomnim se lani sem bral eno zgodbo iz enega ANG casopisa ki je krozila po netu cloveka ki se je pridruzil Esenom
( ki prakticirajo strogo vegansko prehrano in zelo spartansko in disciplinirano zivljenje podkrepljeno z duhovnimi kativnostmi - Eseni...druga zgodba ). Ampak ta clovek je pac nenadoma ohromel.
To smo si na jasnem in smo ze naceli kaj dejansko nacenja pomanjkanje B12: poskodbe mielinske ovojnice na nevronskih koncicih..In ko se ta proces zacne naj bi bil ozelo kriticno. Ja torej ta clovek je nenadoma ohromel ampak POZOR! Bil je ze cca. 6 let vegan. No stduije so pokazale in pac ta zgodba potrjuje da od dne ko nehas jesti viri ki so pod narekovaji sigurni viri B12 traja zelo dolgo da spraznis rezerve ki so ogromne ( ce je clovek kolikor toliko pazil na uravnotezeno hrano ) kljub vedno manjsi kvaliteti tudi mesne prehrane.
Ja se nekaj sem se spomnl obstaja nekaj E-jev ki unicujejo B12 rezerve
( saj ves o katerih Ejih govorimo govorim o prehrambenih dodatkih ki jih dodajajo ali na sadje kot prsila da to ostane sevezo ali kot ekstrakte in konzervanse v razne jogurte sladolede ). bom poiskal ta clanek v ENG pa ti ga lahko posljem...

Ja da se vrnem torej ta zadeva ni tako kriticna in clovek bi rekel malo lumpovsko ce si vegan pa se parkrat pregresis si ok...

Ampak v tem ni fora se strinjam...Saj konec koncev tudi meso ustrzno pripralvjeno ( moramo vedeti da so kavlitetni viri ce govorimo o mesu prav tam kjer tudi clovek ima rezerve B12 ce se pravilno hrani ).

Znanstvenik ki je eden najbolj zasluznih za obelodanjenje problemaitke B12 je recimo si sel pogledati ena Iransko ljudstvo kjer so vegani in zemljo gnojijo s cloveskim blatom iztrebki ( ker zivijo varcno in modro verjetno ne poznajo pomij hehe to je samo muha zahodnega cloveka )...
In tam nimajo nobenih problemih z pomanjkanjem B12...v bistvu Cobalt lepo krozi na istem prostoru kaj to pove ?

Drug primer so Indijski vegani in vecja odpornost ne neumito prehrano in uzivanje manj oprane prehrane...

Torej da ne filozofiram se dalje...Ni B12 problem rastlin problem B12 je v krzienju in sposobnosti in urejenosti cloveske prehrane da ga ustrezno absorbira. Sicer sem pred nekaj leti ko sem imel moznost par dni preziveti v USA opazil da imajo na vegetarijanski policah recimo muslije obogatene z B12 , ki so sicer krepko drazji. Ampak verjetno to ni fora mar ne? Prehrambene dodatke B12 lahko danes dobis v vsaki trgovini z zdravo prehrano...

Ja se nekaj je za omeniti.
Jaz sem si sam vedno tolazil da ne bom uporabljal nobenih polarjev nobenih naprav da merim svoj napredek ali svoje nazadovanje ali lenobo ali...zato pac da se naucim poslusati telo in reagirati se preden pride do kolapsa ( ne glede na srcni utrip, problemi s sklepi , pred leti problemi s kolenom cim manj ropotije )...No in za aerobnega rekreativca ki je pozoren na treningu na njegovo pocutje bi clovek rekel da bo taksen problem kot je simptom pomanjakanja B12 ( recimo prvi simptomi naj bi bila anemija in brezvoljnost podobno kot pri pomanjkanju zeleza ).

Obstajajo namrec tudi krvni in urinski testi ( MMA test ) za prisotnost B12 oz. pomanjkanje...in je zadeva povezana z anemijo.

Namrec ta anemija kot tudi krvni test lahko krepko zamaskira folna kislina ki je tudi vitamin iz B skupine. Torej test ti lahko da ok rezultat pa ni tako..Pa se drugi torej lahko cutis anemijo in hemoglobin je ok in zaradi uravnotezene prehrane recimo zelenolistna zelenjava ki je bogata s folno kislino ali kaksno kozje mleko pa se ti stanje popravi...ampak problem se vedno ostaja...
Ampak kot receno se veliko vecja tveganja obstajajo kot da bo B12 se naenkrat spraznil. To da moras vsak dan pojesti toliko in toliko jeterc da bos dobil tiste mikrograme je lahko pretiravanje...

Pazi da se spet Tomaz ne bo oglasil da koga prepricujem jaz samo
razlagam logiko in podajam moj pristop.
Ker preden sem se odlocil za presnojedstvo sem se sam spustil v testiranja in literaturo in si postavil izhodisca in kaj bi me lahko doletelo...

torej ne nalagam prepricevanja ali razsvetljenj ampak samo ce komu kaj pomaga...

Prepricevanje oz. spoznanje ki je vredno prepricevanja je edino ta d sem odkril da sprememba jedilnika in ureditev v smeri da telo naucim k boljsem izplenu kaj pojem in vecji absorbciji prinasa nove dimenizije teku in tudi osebni napredek za tem pa stojim z lastno izkusnjo....

Ce sem vcasih imel vnahrbtniku ali kolesarski bisagi na kaksni vecdnevni turi po kilo kruha in slanino in kupe Power-Barov danes lahko trdim da porabim manj prostora .in vecji izplen energije s prehrano za katero me strasijo da bom imel problem B12.
 zappa
#62109
tek_v_snegu napisal/-a:
Tomaz,

Z vsem spostovanjem ampak dovoli da te popravim.

Problem B12 NI problem rastlinske prehrane.

Tudi zival ne more sama tvoriti B12 ( torej tisto ki jo pojemo - zival namrec ).

B12 ne proizvaja nobena zival nobena rasltina ampak bakterije.

Tudi ce je ses svinjino ali govedino na farmah kjer uboge prasicke hranijo s spornimi krmili bos lahko imel problem z B12.



Ti kar popravljaj, ni problem. :D Nikakor se nimam za poznavalca teh zadev, ti si neprimerno bolj podkovan in predvsem z lastnimi izkušnjami. Jaz samo poskušam logično razmišljati.

Zdi pa se mi, da imaš manjši problem v komunikaciji v tem, da zelo površno bereš to, kar drugi napišemo. Recimo: pokaži mi prosim v mojem prejšnjem tekstu tiste dele, ki so v nasprotju s tvojimi zgornjimi stavki, s katerimi me boš "popravil" (JIH NI). Če boš prebral moj prvi odstavek iz originalnega posta, boš videl, da sem napisal prav to, kot ti v svojih zgornjih "korekturah". In kasneje sem celo navedel citate iz medicinske "biblije", ki povejo isto.

NIKJER nisem rekel, da je problem pomanjkanja B12 vegetarianstvo samo po sebi. Pa bom še enkrat ponovil bistvo mojega razumevanja DEJSTVA (ja, dejstva, to piše vsak medicinski vir, ki se s tem ukvarja), da so striktni veggiji POTENCIALNO bolj ogroženi od pomanjkanja B12, kot vsejedci (kljub številnim morebitnim siceršnjim prednostim). Torej:

Razvoj pomanjkanja B12 zaradi nezadostne količine B12 v zaužiti hrani JE VERJETNEJŠI pri striktnih vegetariancih kot pri omnivorih, v kolikor ne poskrbijo za dodatke v hrani (ki jih verjetno lahko pridelajo tudi sami), ker v ali na rastlinah samih, kakršne konzumiramo ljudje, B12 NI PRISOTEN, v živalskih produktih PA JE. Pa ne zato, ker bi krave, pujsi, ribe in ostala mrgolazen PROIZVAJALE B12, ampak zato, ker SO GA SAME POŽRLE s hrano (ker rastlinske hrane NE PEREJO, ČISTIJO ITD, tako kot jo mi) in je tako prišel v njihov organizem.

Bi pa verjel, da je tudi hrana živalskega izvora, ki je pridelana po "modernih" postopkih, osiromašena kar se tiče B12 (in še glede mnogo česa, da o dodanih škodljivih snoveh ne govorim, ampak tu ne govorimo o tem). Ampak še vedno ga vsebuje VEČ kot oprana in očiščena zelenjava in sadje.

tek_v_snegu napisal/-a:Izvirni greh B12 ( in vse predoblike B12 ) je da ga lahko pridelujejo bakterije ...lahko se razpisem tudi na to temo ( katere bakterije ) kot odpadni produkt presnove na prsti bogati s Cobaltom...
Na tej prsti potem zraste,,,


Saj nihče ne pravi, da ni tako.

tek_v_snegu napisal/-a:Drugi pa je problem absorpcije B12.


Seveda je, ampak ta problem v zvezi z intrinzičnim faktorjem je lahko prisoten tako pri veganu kot pri popolnem mesožeru. So what's your point? Mogoče je verjetnejši pri mesožeru, a hočeš to povedati? Ampak dejstvo je, da bo povprečnemu veganu z idealno absorpcijsko sposobnostjo za B12 to kaj malo pomagalo, če ne bo užival hrane DODATNO obogatene z B12. Povprečni mesožer pa teh dodatkov NE RABI (pustimo sedaj ostale morebitne prednosti veganstva - verjamem, da so)

tek_v_snegu napisal/-a:
In ce veselo miksam hrano in v zelodcu naredim ples encimov je absorbcija B12 otezena...


Možno, ne rečem da ne. Vloga intrinzičnega faktorja pri absorpciji je vsaj dvojna: z vezavo B12 nase ga zaščiti pred tem "plesom encimov" na celotni poti skozi prebavila, kasneje pa omogoči še za absorpcijo na koncu tankega črevesja, ki bi bila brez tega faktorja 50x slabša (številka iz Guytona, glej spodaj).

tek_v_snegu napisal/-a:... Ampak ta clovek je pac nenadoma ohromel.
To smo si na jasnem in smo ze naceli kaj dejansko nacenja pomanjkanje B12: poskodbe mielinske ovojnice na nevronskih koncicih..In ko se ta proces zacne naj bi bil ozelo kriticno.


Ja, kritično je ker je, kolikor vem, demielinizacija živcev bolj ali manj nepovraten proces. Za razliko od anemije, če je ta posledica pomanjkanja B12.

tek_v_snegu napisal/-a:Ja torej ta clovek je nenadoma ohromel ampak POZOR! Bil je ze cca. 6 let vegan. No stduije so pokazale in pac ta zgodba potrjuje da od dne ko nehas jesti viri ki so pod narekovaji sigurni viri B12 traja zelo dolgo da spraznis rezerve ki so ogromne ( ce je clovek kolikor toliko pazil na uravnotezeno hrano ) kljub vedno manjsi kvaliteti tudi mesne prehrane.


Tole tvoje navajanje podpiram s citatom v zvezi s kapaciteto "shrambe" za B12 v jetrih (Guyton&Hall, Textbook of Medical Physiology, 9th ed., p.886): "... and enough vitamin B12 can be stored to last at least 1 year and maybe several years."

tek_v_snegu napisal/-a:Torej da ne filozofiram se dalje...Ni B12 problem rastlin problem B12 je v krzienju in sposobnosti in urejenosti cloveske prehrane da ga ustrezno absorbira.


Ali je v populaciji večji problem v absorpcijski sposobnosti za B12 ali v vsebnosti B12 v hrani, ne vem. Dejstvo pa ostaja, da bo striktni vegetarijanec (če ne je z B12 obogateno hrano) statistično gledano prej staknil pomanjkanje B12 kot vsejed.

tek_v_snegu napisal/-a:To da moras vsak dan pojesti toliko in toliko jeterc da bos dobil tiste mikrograme je lahko pretiravanje...


Ne spomnim se, da bi kdaj kdo rekel, da moraš vsak dan goltati jetra za zadostno kolčičino B12...

tek_v_snegu napisal/-a:Pazi da se spet Tomaz ne bo oglasil da koga prepricujem jaz samo
razlagam logiko in podajam moj pristop.
Ker preden sem se odlocil za presnojedstvo sem se sam spustil v testiranja in literaturo in si postavil izhodisca in kaj bi me lahko doletelo...


To je kul, saj samo debatiramo. Še nekaj. Če se ne motim, je nekdo govoril o B12 iz alg. Poglej, kaj pravi o algah kot viru B12 tale vir (glej zadnji stavek):

http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_B12

"Pseudo-B12 refers to B12-like substances which are found in certain organisms, such as Spirulina spp. (blue-green algae, cyanobacteria). However, these substances do not have B12 biological activity for humans."

Isti vir o neživalskih virih B12:

"Vitamin B12 is naturally found in foods including meat (especially liver and shellfish), eggs, and milk products. Fortified breakfast cereals are a particularly valuable source of vitamin B12 for vegetarians and vegans. ...
While lacto-ovo vegetarians usually get enough B12 through dairy products or eggs, it may be found lacking in those practicing vegan diets who do not use multivitamin supplements or eat B12 fortified foods, such as fortified cereals (including Cheerios), fortified soy-based products, and fortified energy bars. Claimed sources of B12 that have been shown through direct studies of vegans to be inadequate or unreliable include spirulina (an alga), nori (a seaweed), barley grass, and human gut bacteria. Several studies of vegans on raw food diets show that raw food offers no special protection against B12 deficiency either. The only known vegan sources of substantial B12, aside from multivitamin supplements and fortified foods, are the Chinese herb Dang Gui (Angelica sinensis), used for centuries for treating anemia, and certain brands of nutritional yeast."


Ter kaj o B12 s citiranjem znanstvenih publikacij (meddrugim) pravi NIH:

http://ods.od.nih.gov/factsheets/vitaminb12.asp

"... Strict vegetarians and vegans are at greater risk of developing vitamin B12 deficiency than lacto-ovo vegetarians and non-vegetarians because natural food sources of vitamin B12 are limited to animal foods..."

V glavnem, prevelika posplošitev bi bilo trditi, da vegetarianstvo, veganstvo in podobno že kar samo po sebi vodi v pomanjkanje B12 (ali česa drugega) v organizmu. Enako neumestno pa je trditi, da tako na nek način enostransko prehranjevanje ne prinaša tudi določenega potencialnega tveganja na nekaterih področjih, ker očitno ga. In prepričan sem, da velika večina vegetariancev in veganov in kar je še vmesnih stopenj niti približno o tem nima pojma, tako kot tudi velika večina vsejedov ne. Malo je posameznikov, ki bi o tem toliko vedeli kot ti in še kdo s tega foruma (jaz zanesljivo nisem med njimi).

Da se razumemo, vegetarianstva, veganstva in podobnega nikakor ne napadam in ne omalovažujem. Vem, da imajo prednosti (tudi s filozofske plati). Pred mnogimi leti sem tudi sam leto in pol živel brez mesa (ob mlečnih izdelkih in jajcih). Ampak predstavljaj si, da naenkrat nimamo več komoditete raznih prehrambenih dodatkov, pripravkov, zvarkov itd., ki se danes dobijo po trgovinah. Ali pa da moraš nekaj let preživeti sam v divjini. Se mi zdi, da bi v obeh primerih tudi zelo striktni veggiji bili kaj kmalu prisiljeni iskati in konzumirati "dodatke" za popestritev jedilnika v obliki živalc in njihovih produktov, če bi hoteli ohraniti zdravje in življenje...

Prepričan sem, da je ključ v ZMERNOSTI.

Uf, je bil to en dolg post :D Obljubim, da ne bom več tolk nakladal.

LP,
Tomaž

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA