teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 pia
#63303
HOMOGENIZIRANO MLEKO - POČASNI UBIJALEC


Na svetovnem spletu mrgoli člankov, ki bolj ali manj utemeljeno svarijo pred uživanjem mleka. Tudi v naših občilih so vse pogostejši. Če upoštevamo, da je danes večini ljudi dostopno samo homogenizirano industrijsko predelano mleko, imajo popolnoma prav. S homogenizacijo se namreč mleko, ki je sicer najpopolnejše živilo, kar jih je narava ustvarila, spremeni v počasnega ubijalca, ki maši žile.

Nedopustno je, da danes nehomogeniziranega mleka skoraj ni več mogoče kupiti in da večina ljudi ne ve, da homogenizirano mleko samo še po barvi spominja na naravno mleko. Tisočletja je bilo mleko vir zdravja za otroke in odrasle, danes pa ga je postopek, ki samo preprečuje prehitro ločevanje maščobe, kar omogoča daljše roke trajanja izdelkov, na varnost pa nima nobenega vpliva, spremenil v vir bolezni.Kmalu zatem, ko je homogenizirano mleko v trgovinah izpodrinilo navadno pasterizirano, so se pojavile alarmantne vesti o velikem porastu pojava poapnenja žil ne samo pri odraslih, ampak tudi pri otrocih.

Odziv mlekarske industrije na to je bila ponudba različnih vrst mleka z manjšo vsebnostjo maščobe, kar kaže na to, da so vedeli, da ima homogenizirana maščoba drugačne lastnosti od nehomogenizirane. Prej smo poznali samo polnomastno mleko in krivdo za poapnenje žil so takrat pripisovali predvsem maslu. Med maslom in homogenizirano mlečno maščobo je precejšna podobnost. Pri obeh z mehanskim postopkom uničijo naravno proteinsko membrano, ki obdaja maščobne kroglice. Te membrane pa narava ni ustvarila brez tehtnega razloga in prav njeno uničenje ima usodne posledice za zdravje ljudi in predvsem otrok, za katere še vedno priporočajo pitje polnomastnega mleka. Majhnim otrokom je mleko glavna hrana in prve spremembe na ožilju zdravniki opažajo že pri triletnikih. Prav zaradi otrok želim dokazati in razložiti škodljivost homogenizacije in njeno nepotrebnost z vidika varnosti.

Navajam prevod dela opisa homogenizacije iz Ullmannove Enciklopedije tehnične kemije (3. izdaja) v poglavju o mleku in mlečnih proizvodih:Če imajo maščobne kroglice v tekočih trajnih mlečnih izdelkih enako disperzijsko stopnjo kot v svežem mleku, se hitro dvignejo in na površini tvorijo neprivlačne (grde) kompaktne sloje smetane ali maščobne zamaške. Maščobne kroglice zmanjšane na manj kot 2 mikrona pa se nasprotno le zelo počasi izločijo na površino, tako da se pri dovolj viskoznem izdelku ob normalnih pogojih skladiščenja maščoba ne izloči.Pri običajnih homogenizacijskih strojih se toplo mleko (oz. koncentrirano mleko ali smetana) s tribatno črpalko z veliko hitrostjo potiska skozi ozko režo. Pri tem nastale strižne sile maščobne kroglice raztegnejo po dolžini, da razpadejo na posamezne majhne kapljice, ki se še držijo skupaj podobno verižici biserov. Na posamezne maščobne kroglice razpadejo šele ob izstopu iz homogenizirne reže.Zaradi homogenizacije se uničijo prvotne membrane maščobnih kroglic. Istočasno pa se na novo nastale maščobne kroglice adsorbirajo beljakovine (predvsem kazein) in se tako emulzija z na novo formirano membrano stabilizira.Postopek je videti idealen. Mleku ni nič dodanega, nobenih emulgatorjev. Toda na maščobo, ki je bila prvotno zaščitena z naravno membrano iz cca 1/3 fosfatidov in 2/3 membranskih proteinov, ki je preprečevala trdnejšo vezavo kazeina z njo, se po homogenizaciji trdno adsorbira kazein. V naravnem mleku je kazein pretežno v obliki kazein-kalciumfosfatnih micel. Naš organizem novo nastale kombinacije (maščobe obdane s kazein-kalciumfosfatnimi micelami) ne zna prebaviti, deloma jo izloči, deloma jo nalaga na stene naših žil (od tod poapnenje).

To tudi razlaga, zakaj organizem iz homogeniziranega mleka ne more izkoristiti kalcija. Poleg tega stopi v akcijo še encim ksantin-oksidaza, ki se nahaja v notranjosti maščobnih kapljic. Ta encim je namenjen postopnemu razkroju proteinskega dela membrane maščobne kapljice, da nato organizem maščobo lahko uporabi. Ker te membrane po homogenizaciji več ni, ta encim ob nalaganju maščobe na stene žil, le-te poškoduje.

Homogenizirano mleko je torej ena najhujših prevar današnjega časa. Spomnimo se samo na napise na embalaži: naravno, sveže mleko. Matere ga dajejo otrokom v dobri veri, da bodo dobili dovolj kalcija in beljakovin za zdravo rast, resnica pa je daleč od tega.Vse homogenizirano mleko bi moralo imeti podobno kot cigarete na embalaži napisano opozorilo, da povzroča poapnenje žil. Predvsem pa bi moralo biti v trgovinah dovolj nehomogeniziranega pasteriziranega mleka, ki bi bilo predelano čim bolj nežno, tako da bi v kar največji meri ohranilo lastnosti naravnega mleka. Na pragu novega tisočletja bi morda lahko začeli razmišljati tudi o novih načinih predelave mleka. Nekoč so pri molži poskusili prvi curek iz vsakega vimena. Pri današnji napredni tehnologiji bi ne smelo biti pretežko zasnovati naprave, ki bi dobro mleko ločila od slabega.

Namesto pasterizacije bi bile potem potrebne samo zelo učinkovite hladilne naprave, kar tudi ne bi smelo predstavljati problema za tretje tisočletje. Naravno mleko zdravih, naravno hranjenih živali je namreč po svoji komplicirani in do vseh potankosti premišljeni sestavi ena največjih mojstrovin narave. Popolno in lahko prebavljivo živilo. Ker je tako komplicirano, ga vsak naš poseg samo osiromaši. Že samo s kuhanjem uničimo v njem prisotne mlečne mikroorganizme, ki proizvajajo številne encime, med drugimi tudi encim za razgradnjo mlečnega sladkorja.

Ti mikroorganizmi sestavljajo našo črevesno mikrofloro, če smo jih kot dojenčki dobili z maternim mlekom in nam jih niso uničili antibiotiki ob kakšnem zdravljenju. V nežno pasteriziranem mleku je še nekaj teh mikroorganizmov, ki poskrbijo za razgradnjo mlečnega sladkorja in katerih prisotnost v našem telesu nas varuje tudi pred bolezenskimi mikroorganizmi.

Tega mleka, ki je resnično najboljše živilo za otroke, danes skoraj ni mogoče kupiti. Vsepovsod se na policah kopičijo samo homogenizirani izdelki. Izgovori, da ni dovolj dokazov o njihovi škodljivosti na osnovi epidemioloških študij, so pesek v oči. Ali mora res najprej zboleti na milijone ljudi, da bi bila škodljivost dokazana. Nerazumljivo je, da živilo, ki ga ljudje in predvsem otroci uživajo vsakodnevno v večjih količinah, ni bilo pretestirano na podoben način kot zdravila. Že preprost poskus s podganami, ko bi eno skupino hranili z nehomogeniziranim, drugo pa s homogeniziranim mlekom, bi hitro in nedvoumno pokazal razliko. Na osnovi tega bi nato lahko zahtevali, da mlekarska industrija vsaj pasterizirano mleko preneha homogenizirati. Zakon, ki bi predpisoval predhodni preizkus s hranjenjem podgan za nova živila ali za nove tehnologije za predelavo le-teh, pa bi nas gotovo obvaroval še pred številnimi civilizacijskimi boleznimi.

Ta primer je očiten dokaz, da samo kontrola mikroorganizmov in določenih posameznih nedovoljenih sestavin nikakor ne zagotavlja, da je živilo zdravo in neškodljivo. Na naš organizem vpliva živilo kot celota in ta vpliv je potrebno preveriti preden pride na tržišče.

Zaključek je prepuščen vam.
Uporabniški avatar
 mirko1
#63316
z vsem tem se popolnoma strinjam, dodal bi le še to: odrasli ljudje mleka v prehrani sploh ne potrebujemo, kaj nam nudi pa homogenizirano mleko, pa je lepo opisala pia.še enkrat hvala za tako obširno predstavitev in razložitev tega perečega problema, ki ga je mlečna industrija spregledala....
lp,mirko
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
#63352
Ja mirko1 in jaz se ze igrava z mlekom narejenih iz kalckov tukaj pa je se mleko ki ga lahko nardis iz mandeljnov pa celo lesnikov...

domislije je dosti...

Kot tekac gledam na mleko kot obliko da v veliko bolj absorbljivejsi
( hitreje in z manj presnovnimi koraki ) obliki dobis vase v cimbolj naravni osnovi ( beri cim manj odpada pri preoznavanju koristnih bioaktivnih snovi )
energijo in biokativne snovi ( ce bi lesnike ali manedljne jedel bi verjetno sredi maratona obtezil po nepotrebnem zelodec in presnovo ) ...

Zakaj pa v naravni obliki:

Beri http://www.organicathlete.org
 Marko M
#63366
Mogoče bi se zamisli, če bi popil liter mleka na dan, ko ga pa samo 2 dcl zjutraj z mislijem in v kakšnem čaju kapljico... se mi zdi, da si ne bom brez potrebe kompliciral življenja.
če bi pil večje količine mleka bi se pa zamislil... ampak niti mleko ne predstavlja problema, ko pa za določeno konzervirano hrano in hrano iz tržnice niti ne vemo, kje je rasla, kako so jo obdelovali, koliko škodljivih snovi vsebuje.
lp m
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
#63369
Marko M napisal/-a:Mogoče bi se zamisli, če bi popil liter mleka na dan, ko ga pa samo 2 dcl zjutraj z mislijem in v kakšnem čaju kapljico... se mi zdi, da si ne bom brez potrebe kompliciral življenja.
če bi pil večje količine mleka bi se pa zamislil... ampak niti mleko ne predstavlja problema, ko pa za določeno konzervirano hrano in hrano iz tržnice niti ne vemo, kje je rasla, kako so jo obdelovali, koliko škodljivih snovi vsebuje.
lp m
:laola :cast: :cast: :cast:
Zakaj tako rečem in povem ker je to res.Zadnjič sem bil v zelo priznani trgovini je v sami ščici oglaševanja ni slovenksa to lahko rečem.Pa sem zaslišal trgovskega potnika, ki je govoril vodji poslovalnice oz. enote, kje se vse valja solata.In kaj Italijani in vsi tisti, ki jo uvažajo, naredijo, da ja izgleda bolj sveža.S čimvse jo potresejo.Mislim, da te srat prime.Ko to slišiš resnično.Res snežni tekač in Mirko1 imata prav da je presna zelenjava zelo zdrava če jo vključuješ v prehrano.Ampak problem nastane, kje dobiti neokrnjeno zelenjavo in sadje.Ko je pa že polovico stvari s kemikalijami prefutrano.Če bi to bilo sto let nazaj bi lahko rekli.Kaj pa lahko danes rečem za katero zelenjavo in sadje se lahko reče da je neoporečno?Oziroma da ne vsebuje pesticidov teh ali onih.Tako da bi človek o tem lahko debatiral še in še.Mislim da je vsak svojega zdravja kovač.Moramo pa vseeno pogledati kaj jemo.Čeprav nas velika večina trgovcev zavaja tako da to ni res.In vsa ta prehrambena industrija.Od tega koliko maščobe ima posameni artikel in podobno.To je lahko samo zavajanje na veliko.Nikoli ne veš kaj te čaka za vogalom katera prehrana ki je umetno gor spravljena.
Že pri samih jabolkih vidiš katera so umetno gor spravljena in katera so vsaj malo bolj domača oz. čvrsta.
ČAO!
Uporabniški avatar
 bigfrik
#63371
Sej ne mores na vse pazit,pol sploh ne bi smel nic vec jest in pit!Ni ga cez ledeno mrzlo mleko iz tetrapaka(no ja mogoce edin mrzlo pivo).:))))
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
#63374
bigfrik napisal/-a:Sej ne mores na vse pazit,pol sploh ne bi smel nic vec jest in pit!Ni ga cez ledeno mrzlo mleko iz tetrapaka(no ja mogoce edin mrzlo pivo).:))))


Kaj slišim ledeno mrzlo pivo :lol: , a veš ti VELIKI FRIK :wink: da je prepovedano delanje reklame za alko.....
No ja razen v zdravilne namene, da si človek razkuži notranje organe :lol: :lol: .Zato bi pa še rugelj podpisal napotnico za v oštarijo da si lahko razkužiđ da ne pride do razjede na želodcu :lol: :wink: .
Ker ogenj moraš in lahko pogasiš samo z mrzlo tekočino :piti: :piti: :piti: :cast1: .V trenutku ugasne kar je gorečega :lol: !
ČAO!
Uporabniški avatar
 bigfrik
#63483
tomaz.zupancic napisal/-a:
Kaj slišim ledeno mrzlo pivo :lol: , a veš ti VELIKI FRIK :wink: da je prepovedano delanje reklame za alko.....
No ja razen v zdravilne namene, da si človek razkuži notranje organe :lol: :lol: .Zato bi pa še rugelj podpisal napotnico za v oštarijo da si lahko razkužiđ da ne pride do razjede na želodcu :lol: :wink: .
Ker ogenj moraš in lahko pogasiš samo z mrzlo tekočino :piti: :piti: :piti: :cast1: .V trenutku ugasne kar je gorečega :lol: !
ČAO!
Sej jest sm mislu pivo pa alko bolj kot hrano,v zdravilne namene pa itak! :roll:
Uporabniški avatar
 mirko1
#63494
ker ne vem kaj pomeni ta smeško- :roll: ,in hecov ne poznam,bom sedaj po nasvetu bigfrika za večerjo pojedel eno pivo,ali dve... :wink:
lp,mirko
Uporabniški avatar
 Staša
#63990
Oj,
a potem je na našem trgu kakšno mleko, ki NI homogenizirano?
Uporabniški avatar
 Primozs
#63992
Mlekarna Planika. Velikokrat slišim reklamo po radiju. Muuu.
Uporabniški avatar
 skrb
#63997
Ko sem pred leti prvič bral o negativnih učinkih na človeško telo, nekaj let zatem nisem užival homogeniziranega mleka. Še danes se ga izogibam.
Vesel sem , da se na TF pojavljajo članki o nezdravi in zdravi prehrani.
Zakaj pa tečemo, če ne zato , da zdravo živimo . In nasveti o zdravem življenu bi morali biti sestavni del našega delovanja. Moj cilj ni PB na naslednjem maratonu , temveč teči vsaj polovičko pri sedemdesetih .
To pa pomeni uživati zdravo prehrano in zmerno trenirati.
TF bi lahko prerasel v gibanje, ki bi vplivalo na prehrambeno industrijo in mega trgovce. :idea:
Izkoristim vsako priliko za nakup zelenjave iz integrirane pridelave , nakupe na ekoloških tržnicah . Del časa, ki bi ga sicer porabil za tekaški trening , porabim za lastno pridelavo solate, nabiranje regrata na zapuščenih travnikih , itd.
Vsak dan to sicer ni možno in tudi stroški nabave so višji. Če bi vsi člani TF npr. v Mercatorju kupovali bio hrano , bi bila ponudba te hrane v mega centrih iz dneva v dan pestrejša. Bodimo kritični pri nabavi hrane zase in svoje sorodnike in ne seštevajmo le kilometrov in sekund. :!:
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
#63998
skrb napisal/-a:Ko sem pred leti prviè bral o negativnih uèinkih na èloveško telo, nekaj let zatem nisem užival homogeniziranega mleka. Še danes se ga izogibam.
Vesel sem , da se na TF pojavljajo èlanki o nezdravi in zdravi prehrani.
Zakaj pa teèemo, èe ne zato , da zdravo živimo . In nasveti o zdravem življenu bi morali biti sestavni del našega delovanja. Moj cilj ni PB na naslednjem maratonu , temveè teèi vsaj polovièko pri sedemdesetih .
To pa pomeni uživati zdravo prehrano in zmerno trenirati.
TF bi lahko prerasel v gibanje, ki bi vplivalo na prehrambeno industrijo in mega trgovce. :idea:
Izkoristim vsako priliko za nakup zelenjave iz integrirane pridelave , nakupe na ekoloških tržnicah . Del èasa, ki bi ga sicer porabil za tekaški trening , porabim za lastno pridelavo solate, nabiranje regrata na zapušèenih travnikih , itd.
Vsak dan to sicer ni možno in tudi stroški nabave so višji. Èe bi vsi èlani TF npr. v Mercatorju kupovali bio hrano , bi bila ponudba te hrane v mega centrih iz dneva v dan pestrejša. Bodimo kritièni pri nabavi hrane zase in svoje sorodnike in ne seštevajmo le kilometrov in sekund. :!:



Skrb,

Hvala za tvoje sporocilo...imava marsikaj skupnega v razmisljanjih...

Ampak ne boste verjeli tudi nabiranje regrata po travnikih se lahko zelo dobro pretransformira v trening...
Da in to vztrajanje pri najbolj mozni zdravi prehrani ( clovek naj naredi kar zmore ni za obupati mar ne ) je res kar naporno vcasih. Jaz sem zadeve tako organiziral da je to zame resda del treninga. Kolesarim do svojih dobaviteljev, nabiram...ogromno casa in sistem te kvecjemu kaznuje ne nagrajuje ampak pustimo to...

Bolj me zanima tisti del vase zgodbe kjer govorite pri 70ih preteci polmaraton? Sem prav razumel?!
In ob tem prizadevanje za rastlinsko in sadno prehrano! Potem ste za marsikoga od nas lahko vzor in motiv ...
Povejte kaj vec o svojem nacinu ukvarjanja z gibanjem in naravno prehrano...
Hvala vnaprej,

PS
To o povezanosti teka in zdravega zivljenja pa se ne morem bolj strinjati ampak to je tako kot z maratonom. Clovek mora preteci toliko in toliko kilomterov da zacuti vlek in potem postane zadeva polna se drugih daril...potem za maratonom pride se veliko drugih daril tako je sp irzadevanjem in urejanjem zivljenja da lahko vkopmoira v svoj itek naporen ritem sluzbe, gibanja, treninga ureditev prehrane, pa druzina in prizadevanje za zdravo prehrano vseh...pa obvladovanje pregreskov in vpliv okolice pa notranja moc da te lastne osebne napake ali padci ne odvrnejo da ne zatres in obsojas..veliko je zanimivih izzivov ki pa so se da se enkrat poduarim pri meni zaceli s TEKOM...Zato so mi vsi znanci tekaci tako pri srcu ker vem koliko izjemnih priloznosti nudi aerobni sport oz. tek. In veliko cudovitih ljudi ki ti dajo ideje srecas pri teku...
Uporabniški avatar
 Staša
#64012
Primozs napisal/-a:Mlekarna Planika. Velikokrat slišim reklamo po radiju. Muuu.


Hvala Muuu za odgovor. Še to... kateri sosed ga pa prodaja? Pri Žigatu ga ni... vsaj pri nas ne.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA