Stran 1 od 2
5. ČEŠPOV TEK - SLIVJE 20.09.2008
OdgovorObjavljeno:10 Sep 2008, 07:26
Napisal/-a RoKo
5.ČEŠPOV TEK - Slivje
Primorski tekmovalni in rekreacijski teki Primorskih novic 2008
Datum in kraj prireditve:
Sobota, 20. september 2008
Vrsta teka:
Članski – za točkovanje
- TEKMOVALCI : DA ob 16 h
- NETEKMOVALCI DA ob 16 h (ista proga kot za tekmovalce– čas se ne meri)
- POHOD: DA ob 15:30
Start:
-ob 16 h
V vasi Slivje cca.100m od parkirišča.
Organizator:
Turistično društvo Dimnice-Slivje
Startnina:
– odrasli 8 €
Trasa proge:
Start proge je v vasi Slivje. Od tam sledi vzpon do vasi Orehek.Sledi asfaltni del iz Kovčic, nakar preide proga v gozd do vasi Velike Loče in od tam po asfaltu nazaj v Slivje.
Dolžina proge je cca 8 km, višinska razlika 80 do 100m.
Nagrade člani:
Prvi trije absolutno (M in Ž) - pokali
Prvi trije po kategorijah – medalje
-vsi praktične nagrade - žrebanje
Kontaktna oseba
Šiškovič Franko 041 631 084
Kategorije:
Po pravilih tekov Primorskih novic 2007 (glej pravila članski teki)
Kako nas najdete:
Iz smeri Kozina v smeri proti Reki, nato v vasi Markovščina (tu je tudi označba za jamo Dimnice), zavijete proti Slivju (se cca. 1.5 km)
Parkiranje bo možno:
Na zacetku vasi, kar bo posebej označeno.
OdgovorObjavljeno:10 Sep 2008, 10:33
Napisal/-a riba
samo v informacijo:
kdor se poleg teka rad tudi zabava ga bo razveselilo morda tudi to, da 20.9 poteka tudi zabavni program: otroški program... nastop folklorne skupine Brkini in Brkinske bande, glasba po domače, humorist Marjan Šarec, zabava s Sašo Lendero, Manco Špik in skupino Malibu... aja... da ne pozabim na češpove dobrote
V nedeljo 21.9 pa:
povorka vozov z motivi iz kmečkega življenja, Brkinska godba 2000, povirske mažoretke, nastop klape Lavanda, razrez češpove sladice velikanke, ples s skupino Navihani lisjaki ter zabava s skupino Primorski fantje
OdgovorObjavljeno:10 Sep 2008, 11:16
Napisal/-a RoKo
OdgovorObjavljeno:11 Sep 2008, 09:51
Napisal/-a riba
odvisno od guštov
najboljše pa kr oboje

OdgovorObjavljeno:15 Sep 2008, 07:19
Napisal/-a RoKo
Za vse : BRKINI so znani po češpah. Tu so še posebno velike in sočne.
Drugod po Sloveniji jih imenujejo slive. Kdo pa ne pozna slivovke, slivove marmelade in slivovih cmokov?
Češpov tek se tako imenuje zaradi češp (sliv) in druge asociacije ne pridejo v poštev.

Čeprav.................................................
V teh dneh potekajo v Slivju tudi Češpovi dnevi, kjer vam postrežejo z vsemi dobrotami, ki jih lahko češpe ponudijo.
Re: 4. ČEŠPOV TEK - SLIVJE 20.09.2008
OdgovorObjavljeno:15 Sep 2008, 08:07
Napisal/-a Loni
RoKo napisal/-a:4. ČEŠPOV TEK - Slivje
Baje, da je 4. že bil lani

Re: 4. ČEŠPOV TEK - SLIVJE 20.09.2008
OdgovorObjavljeno:15 Sep 2008, 08:11
Napisal/-a RoKo
OdgovorObjavljeno:15 Sep 2008, 21:50
Napisal/-a vencelj
Na spletni strani Turističnega društva Dimnice Slivje lahko dobite več informacij o kraju, kjer boste v soboto tekli:
http://www.slivje.si/
Se vidimo, če se ne bo kaj sfižilo v načrtih,
Lep pozdrav, vencelj
OdgovorObjavljeno:15 Sep 2008, 22:05
Napisal/-a vencelj
Še karta okolja, po katerem bo tekla proga: Slivje, Orehek, Kovčice, Velike Loče, Slivje.
http://www.geopedia.si/#T664_b4_x426915_y48067_s15
lp, vencelj
OdgovorObjavljeno:19 Sep 2008, 16:08
Napisal/-a edo-brko
Lp!
RoKo - nekoliko pozno vendar ti moram nekoliko popestriti "češpov" tek in mali maraton Koper-Milje. Malo zavajaš ljudi,zato te moram majčkeno "popraviti":
Kraj Slivje je dobil ime (najbrž) po slivah in ne po češpah (češpljah).
Slive in češplje niso eno in isto (v Brkinih češpe, drugod po Sloveniji slive)! Govorimo o slivah in češpljah t.j. sadni vrsti koščičarjev. SLIVE so zgodnejše sorte, ki zorijo tja do avgusta in so različnih oblik in barve (ringlo, metnaj, cimbere,...) in se v glavnem meso ne loči od koščic. ČEŠPLJE (češpe) zorijo kasneje (jeseni), so jajčaste oblike z "razpoko", temnomodre barve z belim posipom (poprhom) in vedno cepke (meso se loči od koščice).
Njena oblika z značilno "brazdo" daje določeno asociacijo (ljudsko pojmovanje), zato ima dekle češ... in ne slivo!
Vendar ljudje nismo na to toliko pozorni in to nekako posplošujemo in zato pravimo slivovka, čeprav je najbrž kuhana v glavnem (razen v krajih znanih po slivah - Bosna, Šumadija) iz češpelj. Prav tako glede slivovih cmokov, čeprav se zanje uporablja v glavnem češpe.
Kljub vsemu upam, da bom od teh drugih jutri tudi kaj dobil!
Pozdrav.
OdgovorObjavljeno:19 Sep 2008, 20:13
Napisal/-a RoKo
Hvala edo-brko, zelo izčrpno. Tako v detalje..... Ponavadi tisto plavo so češpe, ostalo pa kar pač je ringloji in drugo.
Se vidimo. Njoki čakajo. (slivovi s češpami)
OdgovorObjavljeno:19 Sep 2008, 20:25
Napisal/-a lenči
Jaz vem tudi to, da je marmelada iz sliv ali češp zeloooo dobra

(so bile češpe).
OdgovorObjavljeno:19 Sep 2008, 20:34
Napisal/-a Loni
Hudiča, pri nas mamo poleg sliv in češp še češpovce. Bo treba obširna raziskava.

OdgovorObjavljeno:19 Sep 2008, 20:45
Napisal/-a RoKo
LoniM napisal/-a:Hudiča, pri nas mamo poleg sliv in češp še češpovce. Bo treba obširna raziskava. 
Jutri v Slivju je priložnost. Kompanije ne bo manjkalo. Poznavalcev tudi ne

(edo-brko)
OdgovorObjavljeno:19 Sep 2008, 21:28
Napisal/-a Loni