vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

#223199
Popaj je najlepše povzel; celovit pristop! A pomemben je vrstni red, prioriteta premagovanja preprek.

Obinevemkaj pa je predlagal kolo. Super zamisel. Na kolesu se napor počasneje veča - torej ga lažje nadzoruješ, pa še kolena ti bodo hvaležna.

natasa77, preveč in prehitro se osredotočaš diete. Dieto vedno lahko zamenjaš. Koliko si pa vlagala v vztrajnost?

Raina, tako se dela!

LP,

M.
#223208
da podam še svoje stališče:
tečem že neki časa.
na začetku sem zelo hitro napredovala. Teki so bli lahkotni, in kot da noge same od sebe tečejo. Potem pa se je začelo: noge boleče, že 100m je blo problematičnih, pokostnica, podplati, (vrjameš ali ne tudi roke so me bolele) vse me je peklo med samim tekom. Pa tud občutek da nikamor ne pridem.

Potem sm se odločla za spremembo, tekla sm 2 km in 1-2 min hodla in tako naprej. In sedaj je spet veliko boljše. Pretečem lahko malo več km in tudi v boljšem času.

Pač prideš do določene točke ko ti do tistega trenutka način teka ne odgovarja več in je treba vse skupi malce spremenit. Tako sm naredla jaz in meni je to pomagalo. Sedaj tečem 3x krat na teden po cca 40-50 min.

Je pa tudi res da je fajn če ti nekdo, ki se spozna malce na tek, da kakšen nasvet glede samega tvojega teka.

Dolgo sm misla da nism sposobna preteč daljšo razdaljo,potem pa dobiš določeno spodboudo in poskušiš ter vidiš da pa si sposoben neki takega naredit in si spet postaviš nove cilje.

Nasvet: ko ti ne gre kot po maslu, ne obupat, ampak bodi trmasta in samo nadaljuj, slej ko prej se bo stanje obrnalo v tvojo korist. Pa tudi poskusi še kakšen drug šport vmes med teki ( da malce razbremeniš noge), npr. pohod ali kolo.
#223240
Nisem tekaški strokovnjak, ampak imam nekaj malega tekaških izkušenj s podobnimi "problemi", kot jih navajaš.

Jaz sem se čisto preveč obremenjevala s časom, z (ne)napredkom, z razdaljo,... Ni da ni. Nekaj časa je še šlo, potem pa mi je vse skupaj postalo odveč. Po teku sem bila bolj utrujena od vseh kalkulacij v moji glavi, kot od samega teka. In sem se zamislila. Ugotovila sem, da je moj cilj, da tečem, da vztrajam in da pri teku uživam in se po teku dobro počutim. In to je to! Če bom pa zraven še izgubila kakšen kg (ki jih je kar precej preveč) in določeno razdaljo pretekla v krajšem času, pa še toliko bolje. Ampak to so samo želje "za zraven". Cilj ostaja uživanje in dobro počutje ter zavedanje, da nekaj naredim zase. Verjemi, ni lahko. Še vedno se namreč kdaj zalotim, da preveč računam razdaljo, (prepočasen) tempo, ipd. Ampak se potem poskusim zamotiti s čim drugim. Srčnega utripa si ne merim, na uri imam samo štoparico (tempo in razdaljo z veseljem pogledam doma), menjam trase. Pa gre. Tečem zato, da se imam fajn in po teku se počutim super.

Redno tečem dobri dve leti, navadno 3x na teden. Tudi jaz nisem napredovala tako hitro kot sem pričakovala, in zdaj sem že kar nekaj časa na istem (zelo počasnem) tempu. Očitno nikoli ne bom pretekla 10 km v eni uri, pa kaj. Tistih nekaj minut mi pa ja ne bo zagrenilo življenja.

Poskusi malo zamenjati traso, da se ne boš vedno primerjala s prejšnjim tekom. Morda ti bo to pomagal malo razbremeniti glavo, pa bo šlo lažje. Kakorkoli, želim ti, da vztrajaš. Ne glede na to, kako hitro in kako daleč tečeš! Samo ne obupaj.

Sem bila malo daljša. Zato, ker tegale nisem napisala samo zate, ampak (malo egositično) tudi zase, da si bom prebrala, ko bom spet razmišljala zakaj jaz ne morem hitreje, dlje,...

LP, Urša
#223245
Ojla Nataša77....

Vidim, da si nas cel kup navdihnila s temle postom in nasveti se mi zdijo super. A ti lahko dam še jaz enega - malo manj profesionalnega, ampak zame dela :-)

Opazila sem, da mi volja in hitrost padeta, če preveč razmišljam o cilju in o tem, koliko je še do tja. Sedaj si ko tečem prižgem dobro avdio-knjigo (da me zamoti) ter gledam samo tik pred sebe - na naslednji korak. Zveni malo čudno, ampak prav namenoma skušam odmisliti cilj. Razmišljam samo o posameznem koraku ter o tem kako sem vesela, da sem zdrava in lahko tečem in da me telo uboga.

In potem sem nenadoma na cilju :D

Kar hočem povedati je, da imam pravzaprav eno oviro "v glavi".... Kar zmrznem ob misli da bi morala preteči 10 km, ali 5 km ali 3 km.... Ampak če ne mislim na to, potem pač kar tečem in včasih sam ne vem kdaj sem naredila 15 km. Enkrat sem jih skoraj za ta zaresen maraton, pa nisem niti opazila.

No, ne pravim da bo delovalo zate. A probat se da vse.

Drugače pa glede DM teka držim pesti zate....
#223252
Kolegice in kolegi pred mano so napisali kup uporabnih stvari, tudi zame.

Sama pa te lahko le spodbudim, da se kljub občutku, da tvoja kondicija ni dobra in da ne boš zmogla, DM teka absolutno udeležiš. Tekačič je veliko, vzušje je fajn, gotovo ga boš premagala. Ko dosežeš cilj, se boš super počutila in dobila boš motivacijo za trening naprej.

Pa kar počasi, tudi počasni tek je super in čez čas prinese vse tiste koristi, zaradi katerih sploh tečemo.

Tudi jaz grem letos, drugič na DM tek, na 10-ko, bom malo bolj rezultat lovila kot prejšnje leto, ko sem se vrnila med tekače po porodu.
#223415
Kar se tiče diet si mogoče res izobražena, toda če si jih toliko preizkusila in imaš še vedno prekomerno težo, očitno niso bile uspešne. :(
Očitno je, da nisi zakapirala bistva! Ukvarjanje z raznimi dietami je čista izguba časa in denarja. Ta čas in energijo posveti raje temu, da raziščeš bistvo. (Denar boš pa v tem primeru prihranila. :) ). Nekdo je že omenjal visoki GI in insulin. Dobro se poduči o delovanju hormona Insulin (o vseh njegovih negativnih in pozitivnih učinkih - kdaj kako učinkuje) pa ti bo potem povsem jasno, kdaj lahko oziroma moraš kaj jesti. Če se boš prehranjevala na ta način in zraven redno vzdrževala in postopoma podaljševala rekreacijo, potem bodo rezultati glede teže in kondicije kmalu vidni.
Če nimaš kvalitetnega merilca srčnega utripa, si ga nabavi, dvomim da so tvoji podatki o pulzu pravilni. Če pa je to res, potem si izračunaj meje aerobnega območja (70 - 80% max. utripa) in pazi da na začetku s povprečnim utripom treninga ne presežeš 80%, z najvišjim utripom med treningom pa 85%. Pri takem pulzu se ne boš izčrpavala, ampak boš nabirala kondicijo, za kurjenje maščob pa imej vsaj enkrat na teden dvo-urno hitro hojo (brez teka in brez daljših postankov).
Najbolj pomembno pri vsem pa je to kar so ti že povedali: vtrajnost (in redna rekreacija).
#223420
milk napisal/-a:Kar se tiče diet si mogoče res izobražena, toda če si jih toliko preizkusila in imaš še vedno prekomerno težo, očitno niso bile uspešne. :(
Očitno je, da nisi zakapirala bistva! Ukvarjanje z raznimi dietami je čista izguba časa in denarja.

Se mi zdi, da mal narobe bereš. :?
#229436
pozdravljeni.

samo toliko, da vam javim. DM tek sem odtekla v svojem polžastem slogu. potem pa čez nekaj dni ugotovila, da se bomo razširili. :D no, mesec kasneje pa še, da bo to dvakratno delo. in zdaj ne delam več drugega, kot ležim, ležim in ležim. kondicija je šla pa k rakom žvižgat. :lol:

naslednje leto spet mogoče. mogoče mi celo uspe zbrat dovolj kondicije za nov DM tek. :roll:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA