vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

 brazzo
#269701
Pozdravljeni,

po 3 mesecih pavze zaradi poškodbe (ni povezana s tekom), sem začel spet teči. Počasi in previdno. Opazil sem, da me pri počasnem teku (tempo 6.5/km ali še počasneje) začne pod desno pogačico boleti (neprijetna napetost). Če tempo teka povečam, napetost občutno popusti, ne izgine pa povsem. Ima kdo kakšno idejo, zakaj pride do večje bolečine pod pogačico samo pri počasnejših tekih.
Po brskanju po spletu sem na runnersworld zasledil članek na to temo, kjer omenjajo, da naj bi počasnejši tek bolj škodoval kolenom.

LP
#269702
tkole bom napisal:
- moja kolena me še kar v redu nosijo. zadnji teden decembra sem počival, prvega januarja pa odšel tečt in so me kolena, po mojem ravno tam kjer tebe, kar lepo bolela. drugega januarja pa je bil tek že veliko lažji :D
 Hanzy
#269713
Nisem doktor, zato lahko le napišem, kaj si o tem mislim.

Bolečina po daljši neaktivnosti je čisto normalna, saj telo ni navajeno na novo obremenitev.
Tek je obremenitev, saj s skoraj celo težo izmenično obremenjujemo del telesa (noge).

Pri rezlični hitrosti pa je posledično tudi obremenitev različna, ker...
- pri počasnem teku je frekvenca udarcev ob tla višja, sam tek pa je tudi bolj tog peta-prsti in podobno.
- pri hitrem teku pa so ponavadi koraki daljši, posamezen korak pa je tudi bolj prožen amortiziran (tek po prstih)

Tudi sam sem občutil ta tekaški fenomen, ki mi ne dopusti, da bi tekel počasi :?
#269724
Finta ni hitrost, ampak kadenca.

Danes ni več nobena skrivnost, da je nižja kadenca teka bolj obremenjujoča za kite in vezi kot višja kadenca teka, ki je bolj obremenjujoča za srce. To je tudi eden od razlogov zakaj verjetno tekači tečejo pri višji kadenci.

Poskusi za hec teči počasi z višjo kadenco. Ne hitreje. Samo noge hitreje obračaj (korak boš s tem skrajšal da boš ohranil isto hitrost). Boš videl kako bo s sklepi in kitami. Ker ne boš več tako poskakoval. Drži tudi da se boš premaknil bolj naprej in tekel bolj proti prstom in manj po peti. S tem se amortizacija poveča. Vsaj po mojem mnenju.

Dokler tekač ni natreniran, višja kadenca ponavadi pomeni višjo hitrost. Kasneje pa je bolj ali manj stalna. Hitrost določi velikost koraka (oz. odriva).

Tudi sam sem že opazil ta fenomen, da tek počasi te bolj matra.

lp

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA