vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

 urbancek
#269919
Živjo!

Preko zime se vsak dan podam na hrib, za katerega moram opraviti 450m višinske razlike, v kar strm in konstanten klanec, pred klancem imam še slab km hoje po ravnem. Tja gor grem v VSAKEM vremenu in VSAK dan, brez izjeme od januarja, pa tja do aprila.

Prehranjujem se zdravo, imam 4-5 obrokov dnevno. Zjutraj popijem kozarec donata(magnezij), pojem sadje, razne oreščke, žličko "Mace" + "zajtrk". Menim, da imam dovolj vitaminov in mineralov v telesu, saj jih nekaj dobim z jemanjem "Mace", pitjem cedevite, nekaj s tabletami FidiVal (jemljem za lase, imajo mnogo vitaminov), pa tudi iz "normalne" hrane, saj popijem tudi veliko mleka. Le mesa pojem malo manj, a daleč od tega, da ga ne bi maral.

Tudi pred začetkom te "zimske hoje" sem bil v zelo dobri kondiciji, saj se redno rekreativno ukvarjam s športom. veliko sem tekel po pretežno ravnem terenu (tudi po 15km v kosu), preko poletja kolesaril (5000 km) in opravil z več kot 40-timi dvatisočaki.

Pri tem ni bilo nikoli velikih problemov z regeneracijo mišic. Pri hoji na ta hrib pa se mi pojavi neka specifična težava. In sicer, namesto da bi šel vsak dan lažje v hrib (po logiki), grem pa vsak dan težje. Pri prvih vzponih se počutim lahkega kot pero, potem po recimo 10 vzponih, pa grem vidno težje in počasneje. Sem mnenja, da so za to krive mečne mišice. V njih imam tak občutek, kot da so se mišićna vlakna v njih zlepila skupaj in kot da mišica dela z npr. 50-60% procentov mišičnih vlaken, ostalo pa je trdo, "sprijeto". Delam raztezne vaje, mišice masiram, a te otrdele in "sprijete" dele mišice ne spravim v boljše stanje. Tudi zmasiram jih težko, ker so na teh predelih trde, na pritisk boleče in prav nič voljne :(

Bi mogoče moral k prehrani dodati še kaj prav specifičnega za mišice? Se je kdo že srečal s podobnimi težavami?

Vnaprej hvala za pomoč in nasvete. Lp!
Uporabniški avatar
 jac
#269925
ja zanimivo, nikjer ne omenjaš počitek... kvaliteten počitek je vsaj pri meni pomembnejši od vitaminov, kalcija, magnezija itd.. bla bla....

Mogoče celo malo pretiravaš s temi zadevami... no samo moje skromno mnenje...
 urbancek
#269926
Hja, če se človek od 24ur, ki jih ima dan giblje dobro uro in pol, potem je nekaj počitka vmes, a se vam ne zdi :roll: ?
Imam tudi probleme z diskus hernijo in mi tudi to povzroča napetost v spodnjih okončinah, saj so noge oživčene ravno iz tistega predela, kjer imam hernijo, tako da verjetno tudi zaradi "okvarjenega" živčevja ni takšne regeneracije kot bi mogla bit sklepam :shock: ...

Sem pač človek, ki potrebuje gibanje vsak dan, pa vsekakor nisem edini. :wink:
Uporabniški avatar
 Miroslav
#269927
Mislim, da je to normalno in da bo po določenem času, ko se bo telo navadilo na ritem teh pohodov začelo počasi iti navzgor. Je le sprememba miganja glede na prednovoletni čas. Dejstvo je, da pride do nazadovanja zaradi utrujenosti telesa in mišic, ki se verjetno komaj uspevajo obnavljati. Po določenem času se bo verjetno telo privadilo, oziroma si bo vtisnilo v spomin vsakodnevne napore, tudi regeneracija bo hitrejša in odprlo se bo. Če... bo dovolj počitka (spanca), hrane za mišice in če boš telesu dal možnost, da si opomore. Najboljše bo po mojem, da v naslednjih dnevih hodiš v lahkotnem in umirjenem tempu, brez poskusov podiranja rekordov in uživaš! Pa bo šlo počasi navzgor.
:wink:
Isto doživljam jaz od Božiča naprej, ko tečem vsak dan povprečno po dobrih 10 km. Tudi jaz imam vzpone in padce, pa se ne sekiram, tečem počasi in lahkotno in opažam, da sem kateri dan z lahkoto hiter, včasih pa je po polžje počasen. :lol: Važno je, da svoje cilje dosežemo, z užitkom in brez škode za telo. Mislim, da za nabiranje baze čez zimo ni potrebna hitrost, ampak dolžina in lahkotnost tekov, sploh še zaradi nizkih temperatur.
S tem se verjetno ne bodo strinjali vsi na tem forumu, ampak tako je moje mišljenje in me boli k.... kaj si drugi mislijo. Saj tečem za sebe, z rezultati na tekmah pa že dolgo nisem več obremenjen. :--

Obstaja hrana za regeneracijo telesa, in tudi hrana za regeneracijo duše!
:toast:
Uporabniški avatar
 mac
#269951
Moje mnenje je da bi moral od 7ih dneh v ta hrib, pohod izpistiti vsaj dvakrat, saj je vsak dan preveč in se ti zato pozna preutrujenost.

Mislim tudi, da če hodiš vsak dan v isti hrib, se ti bo preutrujenost prej ali slej poznala tudi s pihološkega vidika, preutrujenost mišic bo privedla do tega, da se ti bo hrib zameril (saj verjetno poznaš že vsako stopinjo). Poskušaj malo zamenjati traso, da bo bolj razgibana, malo teka gor dol ali pa začni tudi s počasnim tekom po ravnini.

Vsekakor pa je vsak dan preveč (vzemi si tri dni pavze - ob slabem vremenu) in boš videl da boš potem "letel"). :)

Lp
Uporabniški avatar
 vencelj
#269955
:arrow: Ni dejavnosti brez počitka. Med dejavnostjo (posebno, če je ta intenzivna) telo navajamo na napore, a ga tudi "uničujemo": poškodbe mišičnih vlaken, ki se brez počitka in obnove stopnjujejo. Telo (mišice) se izgrajujejo šele po naporu, seveda le ob pogoju pravilne regeneracije, s tem mislim tako prehrano kot počitek.
:arrow: Slovenija ima nešteto hribov, ki jih mnogi obiskujejo vsakodnevno, ker so na njih vpisne knjige in odvijajo se prava tekmovanja, kdo bo večkrat vpisan. Meni se sicer zadeva zdi malce idiotska, je pa marsikomu dobra motivacija za vsakodnevno miganje...in nekateri gredo res prav vsak dan na isti hrib, po isti poti...365 (ali 366)X letno, leto za letom...Verjetno so premostili začetne težave, se navadili na vsakodnevno rutino in tukaj ima verjetno Miroslav kar prav! Res pa je, da ti zagrizenci običajno ne postavljajo časovnih rekordov...

lp, vencelj

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA