vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

 Pumpkin
#357928
Pozdravljeni,

mene pa zanima, kaj se dogaja s krvnim tlakom med tekom?

Namreč, po "tanovem" naj ne bi dvigovala krvnega tlaka, zdaj se pa bojim, da se ravno to med športom pravzaprav dogaja....

Morda kdo ve? Kakšna pojasnila do kakšne mere oz. obremenitve je priporočljivo tečt? Oz. karkoli? Prosim...

(če je to že kje pisano, se pa opravičujem...)

Hvala.

Lp,
Helena
Uporabniški avatar
 StaraKost
#357929
Normalno je, da krvni tlak med obremenitvijo narašča tudi na visoke vrednosti. Odvisno od višine obremenitve. Ta obremenitev je vseeno relativno "kratkotrajna" in je v primerjavi s tem, da imamo po teku vsaj nekaj časa (več ur) tlak nižji, kot bi ga imeli sicer, vseeno dobrodošla in v večini primerov zdrava.
 Pumpkin
#357930
hvala.

verjetno, da lahkoten tek potem ne bi smel bistveno zvišati tlak, če v osnovi nimaš težav z njim, kajne? a sem preoptimistična?

zdaj pa bo nesigurnost....
 vlade
#357932
Helena.
Tek znižuje (hipertenzijo) visok krvni pritisk. Izogibaj se preveliki intenzivnosti (klanec, intervali, sprinti) in predolgim tekom.
Koliko teka? 30-40 min, 3-4x tedensko, spodnja polovica aerobnega območja.
Po 12 tednih boš imela nižji krvni tlak.

Tek bi odsvetoval samo v primeru 3. stopnje hipertenzije (180/120).
 Pumpkin
#357937
vlade napisal/-a:Helena.
Tek znižuje (hipertenzijo) visok krvni pritisk. Izogibaj se preveliki intenzivnosti (klanec, intervali, sprinti) in predolgim tekom.
Koliko teka? 30-40 min, 3-4x tedensko, spodnja polovica aerobnega območja.
Po 12 tednih boš imela nižji krvni tlak.

Tek bi odsvetoval samo v primeru 3. stopnje hipertenzije (180/120).
Hvala Vlade.
Drugače nimam problemov s tlakom, imam drugo nevrološko težavo, pri kateri naj ne bi smelo priti do nenadnega dviga tlaku, sama pa pojma nimam, kako se pri športu obnaša tlak.

Lahkotni šport (torej tek brez naprezanja, ala jogging varianta) je torej ok, predpostavljam da velja to za vsak šport (no, kako dvigovanje uteži in podobno odpade...).
prav nesrečna...


Bossteg hvala za video.

lp
 Jola
#357938
Pozdravljena Helena !
Se podpišem pod vse tole ! Čisto vsi imajo prav !
Sama sem bila enkraten primer s tem problemom in že z receptom za zdravila v roki ! Uživaj !
 ogi
#357941
Glede na to, da tule ni ravno veliko specializiranih kardiologov, bi ti raje svetoval, da vprasas kaksnega ustrezno kvalificiranega zdravnika, ne pa na forumu. Ja tek zvisuje in zmanjsuje krvni tlak, kakor pac vzames. Med samim naporom gle tlak v hudo visoke stevilke (pri mojem obremenilnem testu sem na max pulzu imel zgornjega krepko cez 300), po teku pa je nizje. Kaj so dopustne meje pri tebi in tvojem stanju pa bi ti resno priporocal da vprasas zdravnika, ki pozna tvojo diagnozo in ti bo neprimerno bolj tocno in manj skodljivo svetoval, kot da poskusamo ugibati tu, kjer na vecina (ce ne cisto vsi) nima pojma o teh stvareh. Konec koncev vsaj zame pri srcu ni ravno zajebancije.
 Pumpkin
#357945
vsekakor Ogi, moje vprašanje ni bilo namenjeno, da mi boste forumaši dajali napotke kako naj tečem, vprašala sem zgolj iz radovednosti in iz upanja, da morda je tu kdo, ki ima vsaj malo podobnih izkušenj... Verjetno sem tudi upala, da se bo tu našel kak dr :)

kaj in kako bodo že povedali zdravniki...

hvala.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
#357946
Jola napisal/-a:... Čisto vsi imajo prav ! ...


ogi napisal/-a:... vecina (ce ne cisto vsi) nima pojma o teh stvareh ...


No, Tekaški forum je pa res zanimiv. Nekdo pove svoje izkušnje, pa še izkušnje prijateljev, spet nekdo drug si nekaj izmišljuje in ugiba, tretji je usposobljen strokovnjak in vse skupaj razvrednoti, ker je samo medicinska ordinacija merodajna ...
Meni so bili prejšnji zgornji komentarji zelo blizu.
Vsakdo ima svojo pamet in naj jo uporablja. Za primer naj povem, da v desetih strokovnih tekaških knjigah najdete deset različnih mnenj vsaj o eni podrobnosti. Takšen je ta svet. In naj sedaj še jaz povem svojo izkušnjo, ki pa nikakor ni recept za kogarkoli drugega :-)

Imam povišan pritisk. Jemljem tablete. Kadar redno tečem, je vse OK. Kadar opuščam tek dalj časa (en mesec) se mi pritisk kljub zdravilom nerazumno povzpne nad normalnega. Eto, to je izkušnja. Tek mi umirja pritisk in znižuje pulz takrat, ko nisem aktiven.Med drugim mi tek uravnava tudi druge parametre. Med samim tekom pa se zagotovo pritisk in pulz povišata nad vrednosti, ki so običajne za mirovanje :-)
Uporabniški avatar
 Vreme
#357947
ZdravC a ti tudi?? Hm nisem vedel...

Moje izkušnje so takšne,da je pri meni tek definitivno zniževal pritisk. Včasih tudi nenormalno, tako,da sem moral pred daljšimi preizkušnjami vzeti zjutraj po navodilu zdravnika samo polovičko tablete, če sem vzel celo je pritisk nenormalno padel. Seveda pa je to zgolj moja izkušnja.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA