vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

#359069
Pozdravljeni! Novembra 2017 so mi odstranili medialni meniskus v levem kolenu, ker je bil razcefran in vkleščen. Danes marec 21. 2018 me še zmeraj boli koleno pri hoji po stopnicah navzgor, še bolj navzdol. Po operaciji nisem imel nobene terapije, izvajal sem samo vaje, ki mi jih je predpisal bolnišnični terapevt. Zelo rad tečem, ampak zdaj ne morem niti tega. Kaj predlagate? Ali bi pomagala kakšna ortopedska opornica in če, kakšna?
Hvala za vaša mnenja!
Andrej
#359075
AndrejZ napisal/-a:Pozdravljeni! Novembra 2017 so mi odstranili medialni meniskus v levem kolenu, ker je bil razcefran in vkleščen. Danes marec 21. 2018 me še zmeraj boli koleno pri hoji po stopnicah navzgor, še bolj navzdol. Po operaciji nisem imel nobene terapije, izvajal sem samo vaje, ki mi jih je predpisal bolnišnični terapevt. Zelo rad tečem, ampak zdaj ne morem niti tega. Kaj predlagate? Ali bi pomagala kakšna ortopedska opornica in če, kakšna?
Hvala za vaša mnenja!
Andrej


Kar bom napisala ne vzemi za sveto, je samo moje razmišljanje in izkušnje mojega moža....

Po dveh operacijah istega kolena in po dveh neuspešnih posoperacijskih terapijah je imel še tretjo operacijo na istem kolenu. Po zadnji se je vrgel na fitnes in preden je šel na teren (beri laufat) je zelooo ojačal stegenske mišice spredaj (torej nad kolenom). Zdaj je po dobrih 5 letih in kar nekaj kilometrih koleno skorajda OK. Nikoli pa ni imel kolenske opornice. Sama menim, da to koleno prej ošibi, kot bi ga ojačalo.

Od novembra do zdaj ni še nič izgubljenega, če te še vedno pika v kolenu. Poskusi torej najprej s fitnes vajami za krepitev mišic nad kolenom....potem pa bicikel. Sčasoma boš pa ugotovil, ali lahko še tudi tečeš.

Čeprav sem prepričana, da se bo našel marsikdo, ki bi ti tek prečrtal s ta debelim flumastrom.

Srečno!
#359082
Mnenje mojega ortopeda je ob opornicah mišice crknejo...Kinezio trakovi in kvaliteten fizioterapevt, ki te bo spravil v pogon. Tek pač zaenkrat odpade. Kar verjetno rabiš je ojačat komplet stegenske mišice prednje in zadnje, predno se lotiš teka. Pa morda izbereš kak bolj blažen copat, spremeniš tehniko teka.
#359087
Strinjam se z obema. Že pri prebiranju uvodnega vprašanja me je zbodlo v oči, da, Andrej, pričakuješ v dokaj kratkem času po operaciji (celo brez terapij) 100% funkcionalnost. Ugotavljaš, da ne moreš "niti" teči, pa vsi vemo, da je tek obremenilna dejavnost za sklepe. Predlagam ti potrpežljivost, predvsem pa vaje za krepitev. Tako boš lahko dolgoročno rešil problem, ostalo so kratkoročne bližnjice...

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA