vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

 Inaaaaa
#359153
Pozdravljeni!

S tekom se ukvarjam ze 4 leta intenzivno (skoraj vsak dan pretecem 10km). Zadnje case imam tezave s meči. Bolecine, zategnjenost, en mesec celo nisem mogla tect, ker me je tako bolelo, tudi kost me je rahlo bolela. Potem je bilo okej in se je vse prestavili na levo mečo. Brala sem clanke in zasledila, da bi lahko bil stresni zlom golenice. Tudi mestruacije skoraj nimam (1x na pol leta mogoce) in to naj bi bilo znacilno ravno za zenske ki imajo zaradi treningov tezave z mestruacijami. Bolecina se med tekom stopnjuje. Ima kdo podobne izkusnje?
 trac
#359154
Pozdravljena,
ne vem sicer, kakšni so tvoji cilji, vendar je to svetlobna leta daleč od zdravo. Še bolj kot poškodba, ki ti očitno sporoča, da prenehaj s tekom in jo saniraj, me skrbi sprijaznenost s tem, da nimaš menstruacije. Oprosti, ampak to je očiten znak, da se ne prehranjuješ pravilno in ne zagotavljaš svojemu telesu dovolj hranil ob svoji dejavnosti. Težki treningi so samo izgovor. Na dolgi rok ne bo od tega nobene koristi, prej obratno, zato je skrajni čas, da kaj postoriš na tem. Če pa se s tekom ukvarjaš tekmovalno (v klubu), pa očitno redni zrdavniški pregledi nimajo več svojega smisla/učinka.
 Inaaaaa
#359155
Prehrano imam urejeno. Sem poiskala mnenje specialistov in pravijo, da veliko sportnic nima mestruacije ali pa ima neredne tako kot jaz. Tako, da to ni tezava. Zanima me le ali bi to lahko bil stresni zlom golenice ali je pac neko krizno obdobje? Glede nato, da se mi dogaja na obeh nogah?
Uporabniški avatar
 stena
#359156
Jaz imam enako težavo, le da menstruacije fiziološko pač ne morem imeti :-D

Meča sekajo non stop, lani me je pa bolelo tudi proti kosti ampak nekako od zadaj in iz strani ne kot pri tipicnem vnetju pokostnic. Težavo s to bolečino sem rešil s Hoko, me pa še vedno zateguje ampak to pomoje zato, ker sem len pri ogrevanju in raztezanju in sem si v bistvu sam kriv.

Stresni zlom ja, ne recem da ne, ampak pomoje malo verjetno. Malo prevec gonis svoj žvot in ima vso pravico da malo pojamra :wink:
Uporabniški avatar
 čara
#359163
Jaz sem kaki dve leti nazaj (pa brez intenzivnih treningov) Imela grozne krče in bolečine v mečih, eno noč sem prehitro pretegnila noge in vpila od bolečin, še tri dni sta me obe meči boleli...Meni je pomagal magnezij. Dupla doza, kot jo sicer priporočajo in to kar nekaj časa.

Ne vem pa, če je pri tebi enako. Bi bilo smiselno stopit najprej do splošnega zdravnika, da malo kri in urin pregleda (zaprosi za razširjeno sliko krvi-železo, feritin, b12, folat) pa do kakega ortopeda, fizioterapevta.

Upam, da imaš jedilnike res dobro sestavljene mikro, makro hranila. Verjetno imaš mojstra za to :) Pa srečno!
 bossteb
#359166
stena napisal/-a:JTežavo s to bolečino sem rešil s Hoko,

Uf, mene so pa Hokice ubile. Lani sem si omislil par SpeedGoat-k, in sem imel od takrat naprej težave z nohti, s tehniko teka in posledično z bolečinami v kolenih, mečih in gležnjih. Sicer sem jih kar uporabljal, statistika 16 uporab - 650 km, ampak mislim, da jih razen v sili, ne bom več dal na noge za tek. :!:

Kar se pa tiče bolečin v mečih, se strinjam, da mogoče malo zabremzaš, kakšen dan na off od teka (ne samo takrat, ko si v to prisiljena), recimo max 5krat tedensko. Pa če še nisi, poskusi s trail tekom. Je veliko bolj prijazen in navkljub "slabši" statistiki tudi zelo izpopolnjujoč. :D

Pa ne pozabi spati s stopali čimbolj v pravokotnem položaju glede na noge. Se pravi, prsti čimbolj proti kolenom (kontra baletnemu koraku) - ne znam drugače povedati. Meni to pomaga, da nimam več bolečin Ahilove tetive niti v mečih... :wink:
Uporabniški avatar
 thinkblue
#359189
Razmišljaš v smeri da je lahko težava obutev?
Saj nimaš samo enih tekaških copatov ki jih preganjaš vsak dan?
LP-TB

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA