- 21 Dec 2007, 09:25
#113646
[
Damjan napisal:
Hojla, Klopotec.
Daj se še malo razpiši, prosim, o temle zgoraj, al pa komentiraj moje gledanje: danes v trgovini lahko npr. kupiš po eni strani pesin sok proizvajalca iz Ajdovščine, ki je menda kr renominiran, v avstrijski trgovski verigi pa prodajajo tudi kao "Bio" ali "Natur" linijo izdelkov, ki naj bi bili opremeljeni z nekimi certifikati, da so izdelki te linije narejeni iz bio in sploh neoporečnih sestavin, brez konzervansov. No, pri sledenjem mislim, da so Avstrijci dost zagaman (v + smislu) folk, da to štima... Torej - a meniš, da pri enem ali drugem vijolični napitek ni OK?
Ola Damjan
sok, ki ga kupiš v trgovini je lahko čisto v redu, slabo je le to, da je pasteriziran. veš kaj je pasterizacija in veš kaj je z določenimi vitamini pri določeni temperaturi. sveži sok je v očitni prednosti.
najboljši je sok iz pese iz bio pridelave. tu verjetno ni mesta za skepso. lahko pa uporabiš tudi sok iz pese, ki je bila tretirana s kakšnimi škropivi, pa ne bo sile. Mislim da je Norman Walker (avtoriteta glede presnih sokov, poišči kaj od njega v knjižnici) ugotovil, da se pesticidi in ostali strupi zadržijo v vlakninah, v iztisnjenem soku pa jih ni. To je ravno velika prednost sočenja pred uživanjem celih sadežev, gomoljev....Seveda pa je v takšnih sokovih običajno malo rudnin, ker običajno rastejo na površinah za intenzivno, enostransko gojenje (recimo, da ni kolobarjenja, ki enostransko izćrpa prst).
doma narejen sok pa je tudi cenejši od kupljenega. seveda pa je s svežim sokom tudi nekaj dela, nekaj pucanja, nakup sokovnika, ampak brez nič ni nič.
pesinemu soku se dodaja limonin sok zato, da izboljšamo absorbcijo železa v telo. to je glavni razlog, lahko pa da komu tudi izboljša okus. vendar za okus je boljša kombinacija z jabolčnim sokom. vsaj za moj okus.
vendar jaz pesinega soka spijem zelo malo. enkrat sem ga spil preveč in se mi je uprl. (saj se mi je s teranom zgodilo nekaj podobnega, ampak začuda se mi teran ni uprl? ne vem.) mnogo pa ga spijeta tašča, žena in hčerka. hčerka ko je doma, drugače je malo lena za pucanje sokovnika. moj vir železa je predvsem regrat, špinača in stročnice).
zdaj če nekomu ta sok ne gre dol, to še ne bi smel biti razlog, da bi posegel po tabletah. je še mnogo naravnih virov.
Sok pese in med. ne vem, trebalo bi probati. da ne bi vse skupaj zavrelo v želodcu. potem ne bi bilo dobro. med ima kislo reakcijo, pesa bazično. pesa in limona na primer pa imata oba bazično.
seveda pa je važen dnevni čas pitja soka. zelenjavne soke je najbolje piti na tešče, zgodaj zjutraj (ritem telesa, čiščenje, hranjenje, počivanje, izločanje.......) nikakor ne recimo po kosilu ali po zajtrku, tako kot smo v večini navajeni. sok je treba spiti zjutraj na tešče in nato jesti šele čez pol ure recimo. ali pa takoj po teku. s tem za telo narediš največ. torej ne se basat takoj po teku z OH, ampak lepo v miru spiti sok (sadni, zelenjavni) in šele po tem jesti. ti si nekje zgoraj pisal o tem kako matramo telo do skrajnosti. in ti tak fajter kot si, to očitno počneš. telo spraviš v stanje enega strahovitega stresa. in takrat tvoj telešček potrebuje vse prej kot težko hrano. tolo imaš tedaj maksimalno zakisano, sokovi pa ti ga hitro uravnovesijo (kislo - bazično) po 20 minutah pa se potem lahko napokaš OH. glede polnjenja glikogenskih rezerv boš morda v malem minusu, dolgoročno pa se ti bo to na ohranjenosti tvojega stroja poznalo. predolga zakisanost je kriza za telo.
Ampak zdaj jaz tu razpredam to, kar ti v večini kot športnik poznaš. Glede na to, da res zelo teraš telo, ti priporočam eno bolj poglobljeno znanje, torej literaturo od Nromana Walkerja, pa zakonca Daimond.
Ampak mi imamo doma odličnega poznavalca uporabe sokov. Prepričan sem, da je špica v Sloveniji. in to je Tek v snegu. namesto da bi bezali v njega in iz njega čim več izvlekli, smo takoj nervozni na njegov odnos do živali in mesa. ampak to je že druga zgodba.
Veliko užitka na snegu ti želim. Sem bral tisto tvojo štorjo s Pohorja. Jaz sem se potem naslednji dan podil po Kozjaku. Snega kolikor hočeš. To je res pravi užitek. Sem mislil iti to soboto,ja se pravi jutri, ampak ima babaica 99 rojstni dan in nas je povabila na kosilo. verjetno bom šel v nedeljo.
Si rekel naj se razpišem. Zdaj pa maš, he,he.