vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 natasa
#103801
Tik pred LM je zdravnik na rednem preventivnem pregledu ugotovil, da imam nizek hemoglobin 99 ( normala je nad 120 - 180 ) .

Res je, da imam zadnje dni občutek kot, da nimam prave moči med tekom. Je pa tudi res, da sem že malo utrujena, saj že od junija delam na polno ( najprej Logarska 75 km, sedaj pa LM). Po Logarski sem "počivala" 14 dni.

Kako ukrepati v tem primeru, samo zdravila za boljšo kri in trening, ali pa morda potrebujem počitek???? :lol: :lol: :lol:

Hvala za nasvete, Nataša
Uporabniški avatar
 vanja
#103802
Jaz sem bila pred dvema letoma v enaki situaciji, le da sem bila v septembru na SAM 50km in imela hemoglobin 91! Zdravnica mi je rekla, da to sploh ni tako nizko in lahko uredim brez tablet. Tako sem začela gledati pri hrani, omejila kofein, pila sok iz rdeče pese,... In se je kar kmalu izboljšalo. V resnici imam ves čas hemoglobin pod 120, ampak tega niti ne opazim. Seveda pa ves čas pazim pri prehrani.

Vsekakor mislim, da ti ni treba počivati :D :D

Lep dan!
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
#103803
Lani sem imel naporen junij. Julija so me prvič v življenju zavrnili kot krvodajalca, ker sem imel prenizek hemoglobin. Laufal sem dalje, še na dopustu vsak dan, septemra Logarska 75 in SAM 50 pa še kaj. Kako?
@Vanja je lepo napisala: prehrana + Fe - kofein
Sem si pa pomagal tudi s Supradyn tabletkami - še sedaj :wink:
@snežni mi je povedal, da je za absorbcijo železa potrebno kombinirat prehrano z vitaminom C
In tako ...
Uporabniški avatar
 lukkka
#103806
Veliko železa... pesa, rdeče meso - goveje, konjsko, regrat, itd... mogoče najbolje po treningih, oz. za večerjo, da telo čim bolje vsrka in izkoristi, kar smo vnesli v telo - takrat se lahko posveti zgolj prebavi...
Uporabniški avatar
 vencelj
#103819
Berem podatke na Krugerjevih "železovih" šumenkah. Ena šumenka vsebuje:
:arrow: železo- 129%
:arrow: folna kislina-100%
:arrow: vitamin B12- 300%
:arrow: vitamin C- 200%

priporočenega dnevnega vnosa. Pri tem je seveda treba upoštevati povečane potrebe zaradi telesnega napora itd.
Uporabniški avatar
 Mija
#103855
Problem "sintetičnega" železa (tablete, šumeče tablete za napitke...) je v slabi absorpciji, saj telo porabi le majhen delež umetnega železa (cca 10-20%), ostalo pa se iz telesa izloči. zaradi tega je veliko bolj priporočljivo jesti hrano, ki vsebuje železo - sok rdeče pese, borovnice, suhe marelice, konjsko meso... v kombinaciji z vitaminom C, ki poveča obsorpcijo železa.

lp, mija
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
#103887
Mija napisal/-a:Problem "sintetiènega" železa (tablete, šumeèe tablete za napitke...) je v slabi absorpciji, saj telo porabi le majhen delež umetnega železa (cca 10-20%), ostalo pa se iz telesa izloèi. zaradi tega je veliko bolj priporoèljivo jesti hrano, ki vsebuje železo - sok rdeèe pese, borovnice, suhe marelice, konjsko meso... v kombinaciji z vitaminom C, ki poveèa obsorpcijo železa.

lp, mija


Odlièen predlog!

Dobro po konjskem mesu bi me verjetno metalo...vse drugo pa...

Svetoval bi še peteršilj nasekljan z limono da se ga èim veè kot surovega uporablja, pa nerafinirano sol,
Uporabniški avatar
 EVicA
#104158
Prav zanimivo kako različno se počutimo pri enakih težavah, ter kako različno reagirajo in nam svetujejo naši zdravniki.
Moja izkušnja iz letošnje spomladi/poletja; Že od novega leta sem se počitula precej "leno", brez energije in volje. Vseeno mi gibanje predstavlja tako veselje in zadovoljstvo, da sem vstrajala pri teku in kolesarjenju. Tudi tu pa so rezultati kazali, da to ni to. Po ravnicah sem se s kolesom vlekla precej počasneje in ob precej višjem srčnem utripu kot ponavadi. Teči pa normalno niti nisem več mogla. Junija me je napadel še en trebušni virus in me prisilil, da sem se bleda kot smrt odpravila k zdravniku. Laboratorij je pokazal hemoglobina 100 ter železa 5,8 (normalno bi bilo 10,7-28,6). Od zdravnice sem dobila občutek, da se čudi, da sploh še stojim pokonci. Temu primerno je tudi odreagirala: bolniška + dieta (zaradi virusa) + infuzija (zaradi dehidracije) + Ferum Lek (dve tableti na dan do nadaljnega).
Kar sem hotela povedati je, da sem imela višji hemoglobin kot recimo vanja, s tem da se njeni zdravnici to ni zdelo za tablete, jaz pa sem jih dobila za 3mes. Krvna slika se mi je nato po 1,5mes izboljšala na odlično, zato me zdravnica vzame iz tablet (češ zaloge so se napolnile), na drugi strani pa specialist hematolog pravi, da bi morala tablete jesti v taki količini še nadaljne 3mes in po tem 3mes 1tableto na dan. Tako tudi piše na navodilih teh tablet.
Saj ne da bi bila navdušena nad tabletami, samo teli nasveti se med seboj zelo tepejo, jaz pa ne vem kaj storiti. Da ne omenjam tega, da nihče niti ni šel iskati vzroka za tako slabokrvnost, ki je nastala v enem letu. Točno eno leto pred tem sem imela hemoglobina 124.

LP, Eva
Uporabniški avatar
 vencelj
#108022
Na razprave o slabokrvnosti, pomanjkanju železa, absorpciji le- tega, prenizkem hemoglobinu, "sintetičnih" pripravkih in naravnih virih železa ter o vsem ostalem, napisanem v zvezi s tem v tej in sorodnih temah, sem danes, dva dni po LM, dobil dobro repliko: hemoglobin je sicer 128, kar pa je niže od normativa 135, ki ga določa zavod za transfuzijo RS. :(
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
#108088
Zanimivo, tudi sam sem želel testirat stanje hemoglobina in sem se danes odpravil na krvodajalsko. "Hemoglobin 129, žal nimate zadosti zalog, da bi lahko drugim dajali" je rekla zdravnica. Zavrnjen drugič! :heart
Uporabniški avatar
 Lin@
#108089
Jaz vsem, ki imate težave z železom priporočam sirup Endovital. Je naraven, kar je velik plus in meni, ki imam že od otroštva težave z železom, zelo pomaga. Bo pa treba en dan res k zdravniku na pregled krvi, se spravljam že pol leta. :roll:
 PPoce
#108176
Mene so (hvala bogu) le enkrat zavrnil (hmg = 133 - zelo malo pod mejo), pol pa v povprečju eno šumečko železa na dan pa veliko rdeče pese in čez 3 tedne sem bil na zdravih 152 (suhe marelice pa jem redno ves čas). Bil se pa pod mejo zaradi 9 urnega kolesarskega treninga en dan prej.
Sicer pa hodim vsak mesec na dajanje trombocitov, tako da vsakič pogledam še beljakovine in ostale zadeve.
LD
Uporabniški avatar
 vencelj
#113536
Danes sem se naključno spet srečal s svojim zdravnikom in sem mu v debati omenil problemček s hemoglobinom.
Njegovo mnenje: od naravnih sredstev je človeškemu organizmu " najbližje" rdeče meso, predvsem jetra in konjsko meso, oboje kot izdaten vir železa. Suhe slive in sok rdeče pese (oboje v zadnjem času pridno konzumiram) naj bi se bistveno slabše absorpirale (v usta noter in skozi :cenz: ven :?: ). :?
Bom šel enkrat pred novim letom na kontrolo, potem bom videl, kaj nardijo češplje...
lp, vencelj
 Krimski
#113539
Meni so pred mesecem na krvodajalski akciji namerili vrednost hemoglobina pod 130 in mi zaradi tega krvi niso vzeli :cry: . Potem sem tudi posvetil pozornost prehrani, ki vsebuje železo, vendar na kontrolo še nisem šel. Koliko so sploh vrednosti hemoglobina pri treniranih športnikih? Mislim da sem nekaj bral da je imel nek biatlonec prejšnji teden na Pokljuki čez 170 in da so mu "priporočili" nekaj dni pavze.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA