vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

#296566
Ja tile sklepi no....Mene so zdaj zažele bolet kolene oz bolj desno koleno.
Sem mel pavze cca 14 dni in je blo vredu, a ko začnem spet tečt me kar hitro že spet vse boli(pa ne pretiravam-več), med tekom manj, ko ne tečem pa kar vredu....
Sicer imam pa že skozi po malem probleme z koleni, pa tud pokanje po kolenih me spremlja že od malih nog...
Takoda zdaj bom pridno začel fitnesirat, v prvi vrsti vaje za noge,kolenske vezi itd ter seveda vse ostalo....
Naročiti mislim
http://www.myprotein.com/uk/products/gl ... hondroitin
http://www.myprotein.com/uk/products/msm

ter v lokalni lekarni silicijev gel...

Danes do 00 ima MP akcijo -25% na vse izdelke...tak da se poštnina lepo pokrije.....
Sicer sem gledal Lyprinol, samo 100€ WTF!?!
#297147
wind napisal/-a:Misho76, kolagena ni smiselno jemat oralno, ker se med prebavo (tako kot druge beljakovine) razgradi na aminokisline. Kar se tiče obnove hrustanca, pa velja enak pomislek kot za tablete glukozamina - hrustanec ni prekrvavljen, torej tudi če bi spravil glukozamin v kri, kako naj se vgradi v hrustanec?


Ne drži (glede glukozamina).

Kolagen je res prehransko dopolnilo in tam ne moreš pričakovat nobenega posebnega učinka. Razen v smislu da dovajaš ustrezne gradnike za lažjo obnovo vezivnega tkiva. Zdravilo pa to ni. Bolj pomoč.

Glukozamin pa je druga zadeva. Na trgu je kar nekaj glukozaminov, ki so registrirani kot zdravilo. Torej je zdravilo z dokazanim učinkom, ne prehrana kot je kolagen. To pomeni da imajo klinično dokazan učinek na obnovo hrustanca (to je namreč njihov učinek, ne pa vgradnja kot mnogi mislijo). Zadeva preizkušeno deluje in se uspešno uporablja v terapiji predvsem starejših, kjer je obraba hrustanca praviloma največja. Če bi bila zadeva cenejša bi šla brez problemov brezplačno na zeleni recept. Tako pa žal ne. In marsikdo se "fila" z analgetiki samo zato ker so zastonj. In ne reši težave dolgoročno.

Glede kliničnih izkušenj je stvar taka. Glukozamin v praksi v povprečju "prime" nekje po 3 tednih. To soupada tudi z rezultati kliničnih študij. Enim sicer že nekoliko prej, drugim pa šele po 1 mesecu ali več. Razlog je jasen. Obnova hrustanca se ne zgodi "čez noč". Zadeva je zelo uspešna sploh pri daljšem jemanju (vsaj 3 mesece). Večina starejših (za katere računajte da imajo še kup drugih težav in še slabšo prekrvavitev) se, v kolikor je vzrok bolečin obrabljen hrustanec in ne kaj drugega, tako praktično popolnoma odpravi bolečino. Žal se večini, če prekine terapijo, stanje poslabša v nekaj mesecih. Edini primer kjer pa zdravilo ne deluje tako kot bi pričakovali (tudi to je treba povedati), je če je obraba hrustanca že tako obsežna, da je potrebna operacija. V teh primerih terapija ni prinesla zadovoljivega učinka (torej popolno odsotnost bolečine).

Pri nakupu Glukozamina pa morate malo paziti. Niso kar vsi enaki. Na trgu je žal tudi kar nekaj takšnih, ki niso registrirani kot zdravilo, ampak kot prehransko dopolnilo. To pomeni, da niso bili klinično testirani in nimajo dokazanega zdravilnega učinka. Še več, ker nimajo registracije kot zdravilo, morajo na škatlo tudi napisati odmerek, ki je mnogo nižji od terapevtskega oz. od odmerka za katerega klinične študije kažejo da ima zdravilni učinek na obnovo hrustanca. Ideja je seveda v tem, da če je zadeva prehransko dopolnilo, ne sme škodovati v nobenem primeru in je zato odmerek precej nižji oz. precej pod terapevtskim (pri glukozaminih za približno 2x). Jemanje takšnih odmerkov seveda nima nobenega zdravilnega učinka. Glava vas tudi ne neha boleti če vzamete samo četrt lekadola.

Torej, če že kupujete kaj za obnovo hrustanca, kupite Glukozamin. Tistega ki je registriran kot zdravilo in jemljite prave terpavtske odmerke, kot je navedeno v navodilih. Vse ostalo je bolj prehranski dodatek, brez posebnega večjega učinka. Vsaj ne klinično dokazanega.

LP
#297153
Evo iz prve roke => po dveh mesecih jemanja Kolagenflexa, lahko rečem, da žal to ni to :( Po mojem občutku je pokanja sicer manj, gibljivost sklepov je mogoče malo boljša, vendar in žal je bolečina v levem kolenu po vsakem teku še vedno prisotna. Zadevo bom moral sanirati po fizioterapevtski poti + kineziotaping. Pa počivat, kar pa je največja muka. Samo, če hočem v teku uživat še naprej, druge žal ni. Sem si pa zdaj naročil MSM Glukozamin Kondritin (tsp. zdravilo). Po določenem času javim, kako pa kaj in ali je to, TO. lpM
#297157
Sam imam tekaško koleno oz. patelofemoralni sindrom. Lani sem imel astroskopijo s katero so mi "postružli" načet hrustanec in zdaj je stanje malo boljše kot pred opracijo, ampak daleč od idealnega. Prej sem že proval jemat glukozamin, kondroitin, kolagen itd.. vse brez nekega učinka. Od prehranskih dodatkov ima učinek edino, pa še to ne direktno, omega3, vit C, zdrava prehrana s poudarkom na dovoljsni hidraciji.
Sem proval tudi hyalgan v raznoraznih oblikah direktno v koleno, tudi brez učinka.
Mislim, da edino kar dejansko pomaga je stretching ITB in vseh ostalih mišic v nogi, krepitev VMO (elektrostimulacija) in kombinacija teka s kolesom in plavanjem.
Pomembna je tudi pravilna obutev in ortopedski vložki. Pri teku dosti delat na tekaški tehniki, pazit na rotacijo stopala (duck-foot) ki vpliva na položaj stegnenice in golenice in predvsem kar mnogi zanemarjajo in ima ključno vlogo pri stabilzaciji kolena-> gluteus. Delat dosti vaj za moč in stretching za gluteus.. Po vsakem teku si hladit koleno z ledom, pred tekom kakšen grelna krema (pernaton), po večjem vnetju naklofen. Ponoči glina na koleno, pred daljšimi tekmovanji ali treningi kinesio za patelofemoralni sindrom (stabilizacija pogačice)..
#297160
Glukozamin pomaga najbolj proizvajalcu. Seveda, če kdo meni da pomaga tudi njemu, super. Naj ga uživa še naprej.
Kirurga, ki me je operiral po poškodbi sem vprašal za mnenje in mi je rekel, da kar naj ga jem, škode ne bo nobene, koristi pa tudi ne. :lol:
Za enkrat je edina uspešna metoda presaditev hrustanca oz. njegovih celic - če si med izbranci ali imaš € za poseg. Hrustanec se namreč obnavlja samo med rastjo šloveka, potem pa konec. Ne glede na to kaj poješ. Na žalost :--(
#297165
divad napisal/-a:Glukozamin pomaga najbolj proizvajalcu. Seveda, če kdo meni da pomaga tudi njemu, super. Naj ga uživa še naprej.
Kirurga, ki me je operiral po poškodbi sem vprašal za mnenje in mi je rekel, da kar naj ga jem, škode ne bo nobene, koristi pa tudi ne. :lol:


Hja ni čisto tako ;)
Če je zadeva za operacijo, potem ti ne pomaga nič drugega kot samo operacija. Žal :(

Kar pa zadeva kirurgov, pa moraš včasih vzet kakšno stvar tudi z rezervo. Daleč od tega da bi jih podcenjeval, ampak kolikor jih jaz poznam (ne malo) so vsi malo mahnjeni na rezanje. No ne čisto vsi ;)

Za hec lahko povem eno "anekdoto".
Pred časom je prišel en fant z eno grozno stafilokokno infestacijo na obrazu. Nič nevarnega, ampak je grdo in še gnojilo se je še pa še. Kirurg je predlagal da bi počakali da še malo dozori, potem pa kar (od)rezali. Pa mu je kolega hitro rekel po domače "naj ne serje". Dečko je dobil kloksacilin (super antibiotik za okužbe mehkih tkiv) in fucidin mast (eno antibiotično mazilo). Tvor je praktično izginil po 2 dneh. Toliko o rezanju in "ne bo šlo brez operacije" ;) Malo za šalo, malo za res. Res pa da stafilokokna bula ni primerljiva s kolenom.

Zdaj da me ne bo kdo narobe zastopil. Kirurgi so čisto ok in prave face. Veliko njihovih nasvetov je od boga danih. :) Ampak včasih pa res vidijo samo rezanje ;) Pač to delajo in to zelo dobro. Za ostalo izobraževanje pa jim včasih zmanjka časa. Isti problem je tudi pri drugih poklicih. Malo za šalo, malo za res, včasih pa kar drži. :)

Če je za operirat, potem ni druge. Operacija je potrebna. Mnogokrat pa se da pomagat tudi drugače. Žal ne vedno :(
#313925
pozdravljeni vsi tekači z vnetji tetiv ali bolečinami v mišicah in sklepih.
Pred kratkim smo v Ljubljani, točneje na Tržaški 116 na Viču, odprli Hiperbarični center OKSI, v katerem vam lahko kvalitetno in hitro saniramo take in podobne poškodbe.
Nudimo vam hiperbarično kisikovo terapijo, v svetu že dolgo uveljavljeno metodo, ki z dovajanjem čistega kisika v praktično vse dele telesa, posebej pa še v takoimenovana bela tkiva, kot kite in kosti so, v zelo kratkem času sanira razna vnetja teh delov telesa. Čas saniranja poškodb se skrajše tudi 70 % .
Poleg tega vam bo po naporih pomagala pri hitri regeneraciji telesa, zato jo kot uspešno dodatno terapijo uporabljajo vrhunski športniki po vsem svetu. Naj omenimo le, da se je naša košarkarska reprezentanca pred tekmami z Italijani in Grki, pa tudi pred spopadom z Ukrajino regenerirala pri nas.
http://www.ipromocija.si/hc-oksi/
Za dodatna vprašanja pokličite, dobili boste hitre in strokovne odgovore
#313926
hcoksi napisal/-a:Naj omenimo le, da se je naša košarkarska reprezentanca pred tekmami z Italijani in Grki, pa tudi pred spopadom z Ukrajino regenerirala pri nas.


A zato so bili na koncu tako utrujeni. :lol:

hcoksi, Smetenje po forumu je skrajno nezaželeno. Dovolj je, če stvar objaviš le v eni temi. Pa dodaj še kakšno informacijo o toksičnosti kisika.

admin, A se da uredit, da na novo registriran uporabnik ne bi mogel v pol ure z istim sporočilom sodelovat v desetih temah?

Lp. M
#313944
pozdravljen Matej,
vidim, da se podobne težave ponaljajo na več temah, pa sem vam vsem hotel pomagati naenkrat. Žal te je to zmotilo, tudi zastopil si povsem narobe. A bilo je povsem dobro namerno.
Kar se pa reprezentance tiče, verjetno dosti premalo veš (si bom drznil tikati te, saj smo ponavadi športniki bolj domači v medsebojnem komuniciranju, pa brez zamere) o naporih, ki so jih fantje dali skozi, da so osvojili peto mesto. Res ni lepo, da v nič daješ njihov velik dosežek.
Aja, okoli toksičnosti kisika potrebuješ še pojasnilo. Tudi tu si zelo slabo poučen. Kisik je pod določenimi pogoji res toksičen, a v kontroliranem tretmaju (čas in pritisk) ima zelo pozitivne zdravstvene učinke, dokazano. Pri nas se dosti premalo ve o tem, zdravniki v razvitem svetu pa že leta na ta način zdravijo ali pa lajšajo težave številnim ljudem, ne samo športnikom. Morda bi moral tudi sam poizkusiti, tudi pri koncentraciji in razmišljanju pomaga.
Obišči nas, bo mnogo bolje, kot da uživaš prehrambena dopolnila, garantirano.
lep pozdrav, T
#313949
Še enkrat te pozivam, da ne smetiš po forumu.
admin, Prosim, če blokiraš spamarje in zbrišeš nesnago.

P.S.
Kisik je dokazano toksičen v koncentracijah nad 60% pri tlaku 101 kPa. Zdravljenje v hiperbarični komori pomaga pri mnogo resnih boleznih in je že vrsto let prisotno tudi v Sloveniji. Seveda ga je treba izvajati pod zdravniškim nadzorom in prej pretehtati pozitivne in negativne učinke.
Tvoja reklama ne vzbuja občutka strokovne terapije, ampak je bolj podobna televizijskim obljubam o 63% manj gub.
Postavi resno spletno stran s polnimi imeni in kvalifikacijami strokovnih sodelavcev in povezavami do resnih raziskav, ki podpirajo tvoje trditve in me prepričaj.
Kisik, ki ga potrebujem za koncentracijo dobim s tekom po svežem zraku.
#314251
Kar se glukozamina in kondrontina tiče. Ne vem kako je pri ljudeh, jaz to nucam pri psih že nekaj let in stvar učinkovitosti je predvsem v velikosti molekul ter seveda dozi C vitamina, ki absorpcijo tudi izboljša. Zato sta na pasjem področju vodilni dve znamki (so bili preizkusi pri starejših psih, psi z enakim tipom poškodb in različnimi "zvarki").

Manjše kot so molekule, večji in hitrejši je učinek. Konkretno pri starem psu z obsežno premaknjenim vretencem in oslabelo mišično maso, ki je še najraje ležal na svojem jogiju, je po 14 dneh spet z veseljem hodil na penzjonarske sprehode brez dodatne protibolečinske terapije (Rimadyl).

Bi znala biti podobna reč tudi pri pripravkih za ljudi. Se splača zbrskat za podatki.
#363540
Pozdravljeni!

Ob operaciji poškodovanega meniskusa so mi diagnosticirali tudi 3. stopnjo obrabe hrustanca v kolenu. Kakšnih večjih težav do sedaj ni bilo, niti pri hoji navzdol, kjer se ponavadi najprej začnejo.
Tečem predvsem trail, kar bo treba sedaj omejit. Koliko, ne vem.
V izogib popolni obrabi in želji po gibanju razmišljam o zdravljenju hrustanca z matičnimi celicami, ki je pa precej drago in zaenkrat še ne zelo zanesljivo.
Ali je kakšen tak, ki ima to zdravljenje opravljeno in kakšna je njegova izkušnja?

Hvala in lep pozdrav!
#365980
Za obrabo hrustanca provaj PRP terapijo + hialuronsko kislino.
Študije so pozitivne, čeprav neposrednega učinka na obnovo hrustanca ni dokazanega..

Cena je zasoljena: okoli 350€ na injeciranje, rabiš pa najmanj 3 terapije.

Jaz bom verjetno tudi to proval, ker nič drugega mi ne pomaga za hondromalacijo..

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA