prostor za dogovore in pogovore TFjevcev s totega konca
#297292
Sem se bolj namatral kot sem mislil.

Ampak ponosen, da sem prišel še pravi čas v MB do tržnice in nakupil zelenjavo za župo.

PRed Arehom je bila močna megla. Potem se me je Pohorje usmililo in nebo bilo čisto v mlaju.
Zakompliciralo se je od gozdne ceste za Šmartno na Pohorju v smeri Majstrove hiše ( pred cesto Tinje-Trije Kralje ). Ta predel je že itak zelo skop z urejenostjo R markacije. Sedaj pa se je veliko sekalo in zgleda so bile posekane tudi markacije. Skratka zavoji levo, desno...

Od Treh Kraljev ponoči do Črnega JEzera je bilo super. Malo spooky zaradi občasne megle.
Na Osankarici sem prižgal svečo in z njo in baterijo hodil do Treh Žebljev. Hmmm ne vem kako mi ni padlo pred leti: zdravilo za meglo je da vzameš čelno svetilko v roke. Namreč odbijanje svetlobe od meglenih "dropletov" zasleplja oči. Na poti na Treh Žebljev zopet megla.
Vračal se prek Šumika in Matevževega. Druga stran znatno prijaznejša in svetla :). Tak zdaj pa grem delat župo.
#297297
Partizanski marš v Kumrovcu ---- tega teka ni več.Po mojem je bil zadnji leta 1990.
Mi smo TITOVI........itd. Dolžina je bila 25km.
Bilo pa je to --------- neuradno državno prvenstvo Jugoslavije v malem maratonu!!!
Zdaj pa si zamisli konkurenco!
Celo noč si hodil - 18ur? Kapo dol. Za Tebe bi bil --- IGMANSKI MARŠ ----!
Pogledaj si FILM ali prečitaj knjigo. To je bilo januarja 1942 pri --- minus 40 ---!
Samo, zdaj so tam bombe.Žal.
#297324
IVAN14 napisal/-a:Partizanski marš v Kumrovcu ---- tega teka ni več.Po mojem je bil zadnji leta 1990.
Mi smo TITOVI........itd. Dolžina je bila 25km.
Bilo pa je to --------- neuradno državno prvenstvo Jugoslavije v malem maratonu!!!
Zdaj pa si zamisli konkurenco!
Celo noč si hodil - 18ur? Kapo dol. Za Tebe bi bil --- IGMANSKI MARŠ ----!
Pogledaj si FILM ali prečitaj knjigo. To je bilo januarja 1942 pri --- minus 40 ---!
Samo, zdaj so tam bombe.Žal.


Igman še ni razminiran ja.
Ta film ne? http://www.youtube.com/watch?v=ZZPS31fc-uc...
Gledal ga nekajkrat.
Do razminiranja je še nekaj točk iz preteklosti v Bosni, ki jih lahko se da realizirati s kolesno varianto ali drugače.
Ja Igmanski marš je zgleda neko seme. Sicer so v tistem času po celem takratnem področju bivše države bili boj z mrazom. Zgleda je bila narava takrat kot nek filter profiliranja novih ljudi in vrednot. Igmanski marš in prva proleterska sta bila neka duhovna osnova iz katere so se profilirali kasnejši akterji osrednjega jedra in kjer je Bosna dobila nehvaležno vlogo biti središče borbe. Ti filmi ( Užička, Igmanski marš ) so zanimivi kako so prikazovali takratni kaos med ljudmi, kam se usmeriit, ibrniti, komu zaupati: četniki versus partizanske enote, Ustaše....pa še ostale skupine. To so bili težki časi. Vsak si je vzel pravico v roke. Urejenost in vizija je bil privilegij redkih ( ampak ti so živeli v strahu ) vsi ostali so bili zaviti v kopreno vsakdanjih izpolnitev pogojev preživetja. Neke vrste Shoah Holocaust. Dramatiziranje nemira in kaosa napram urejenosti in viziji. Zelo podoben čas današnjemu. Ampak vedno pa je za čutiti, da je soočenje z naravo in zavitje v njena nedrja v takih razmerah prineslo neke odgovore. Dekadenca in distancirano gretje in turizem so intenzivirali strah in popolnoma drugačno obnašanje kot, da se je živelo na drogi katero nekdo sponozorira samo po majhnh obrokih.
To se mi je pojavilo, ko si se navezal na Igmanski marš ter primerjavo z življenjem v zemljankah na Pohorju ali Cankarjev bataljon v Dražgošah in prepustitev prebivalcem maščevanju. V Bosni so v tistih težkih ofenzivah zgleda prebivalci šli skupaj z gverilo. Bosna je le drugih dimenzij. Kljub koltinam in dolinam: Sutjeska, Neretva...Slovenijo in Bosno je le družilo kaos in delitev ter zlo, ki se je iz tega rojevalo. Ko je narava vdarila so se določena vizije okrepile , določene osebnosti profilirale, izlužile so se nove miselnosti...in seveda v skladu s tem tudi nove konfrontacije in sodbe eden drugemu ( in strah iz njih kaj počneš s kom si ,akakšna je tvoja zgodovina, iskanje simptomov za delitev , ter veliko igre in neke balonskega vprašljivega optimizma, ki odlaga rešitev: Treba ćekati :) .

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA