povezave na uradne koledarje rekreativnih prireditev, osebni koledarji, ...

Moderator: ero

#272136
Dajte si v svoje koledarje: http://www.gorski-teki.info/
:arrow: začne se tradicionalno s tekom na Osolnik (13.maj), ki šteje tudi za veteransko DP;
:arrow: druga tekma Gore- Idrija šteje za DP gor/dol in je izbirna za EP;
:arrow: sledi DP v gorskem maratonu (GM4o- Podbrdo);
:arrow: mednarodna tekma na Grintovec gosti še DP navkreber za otroke;
:arrow: Ratitovec je četrta tekma za pokal, DP za člane navkreber in izbirna za SP;
:arrow: v Socki je letos DP za štafete v gorskem teku;
:arrow: DP za OŠ in SŠ v Smledniku;
:arrow: in tradicionalni zaključek, 5. tekma za točke slovenskega pokala, mednarodna tekma na Šmarni gori.
Koledar mednarodnih tekem (WMRA): http://www.wmra.ch/index.php?option=com ... &Itemid=62

LP
#275147
Ulikses napisal/-a:A Osolnik je tisti pri Medvodah? Po kateri trasi pa se teče oz. kje je štart?


Štart Reteče, po cesti do Gosteč, nato pa gor...cilj pri cerkvi, zadnji del direkt v hrib.
Razpisa za letos še ni, bo pa vse pravočasno.
Tek z dolgo tradicijo :!:

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 vencelj
#281672
Nekaj o progah za gorski tek s strani http://www.gorski-teki.info/:

Za gorske teke na splošno velja, da pri trasiranju proge kolikor je le možno sledimo logičnim, uhojenim potem in da po tekmovanju kolikor je le možno vzpostavimo v okolju prvotno stanje (pospravimo sledove označb, okrepčevalnic itd).
Z leti sta se izoblikovali 2 disciplini, to je "tek navkreber", kjer mora biti cilj bistveno višje od starta, in "tek gor-dol", kjer sta start in cilj na približno isti nadmorski višini.
Pri teku "navkreber" je start ponavadi na lahko dostopnem mestu nekje v dolini, cilj pa na vrhu vzpetine. Proga ponavadi sledi običajnemu, najkrajšemu pristopu na vrh. Pri tekmah nižjega ranga ima prednost pri izbiri proge "estetski moment" - ponavadi iščemo najbolj logično pot na vrh hriba. Pri tekmah višjega ranga (EP, SP itd) pa dajemo prednost drugim (logistično organizacijskim) momentom – infrastruktura, dostopi itd, pri čemer moramo upoštevati normative glede dolžine in ostalih parametrov.

Pri teku "gor/dol" sta v principu možni dve varianti: tek na hrib in povratek – podobno kot pri teku navkreber tu progo če je le možno prilagodimo naravnim pogojem, pri čemer moramo paziti na ev. srečevanja tekačev, ki se že vračajo s tistimi, ki se še vzpenjajo. Druga možnost je proga, sestavljena iz več manjših krogov, pri čemer običajno člani tečejo 3 kroge, mladinci in članice 2, mladinke pa en krog. Taka proga je najenostavnejša za organizacijo in najzanimivejša za gledalce; uveljavlja se tudi na SP in EP.

Seveda je proga lahko tudi mešana: cilj je više od starta, proga pa vključuje tudi spust (primer Tek na Šmarno goro). Pri gorskem maratonu (Long distance Mountain Running) gre običajno gre za mešane proge, s startom nekje v dolini in ciljem precej više, proga pa vključuje precej spustov.
Glede podlage načelno ni omejitev – proga lahko poteka po asfaltu (Tek na Vršič), po makadamskih cestah in kolovozih ali po gozdnih ali planinskih poteh. V praksi velja načelo (za EP in SP pa pravilo), da se izogibamo asfalta in če je le možno izbiramo kolovoze in planinske ter gozdne poti/steze.

Podobno velja za dolžino prog ter s tem povezanim časom teka – proga je lahko sila kratka (Tek na Ljubljanski grad, Rekord Šmarne gore) ali dolga 20 in več kilometrov pri čemer velja, da tekme, kjer je čas zmagovalca daljši od 2 ur uvrščamo med gorske maratone. Na Pokalnih tekmah se skušamo približati merilom, ki veljajo za proge za EP in SP.

Prav tako veljajo široke meje za višinsko razliko oz. strmino proge. Proge za EP in SP naj bi imele približno 100 metrov vzpona na 1km proge.

V praksi se pogosto srečujemo z bistveno bolj strmimi progami (Grintovec in Črna prst imata okoli 200m vzpona na 1km proge); pogoj, da tekmo/progo uvrščamo med gorske teke je, da je povprečni naklon vsaj 50m vzpona na 1km proge. Torej lahko rečemo, da imamo pri teku navkreber opravka s progami s povprečnim vzponom 50 – 200 metrov na kilometer proge; podobno velja tudi za proge gor/dol.


Pri trasiranju proge za gorske teke pazimo, da je proga varna. Če poteka po planinskih poteh se izogibamo potem, ki so izpostavljene do take mere, da je varnost zagotovljena z jeklenicami in klini. Na progi naj ne bo majavih skal ali vejevja, kar velja predvsem za spuste.

Pri gorskem teku je pomembna tudi označenost proge; ta mora biti označena do take mere, da noben tekmovalec ne more zaiti ali se celo izgubiti. Označuje se tudi oddaljenost do cilja in mesta, kjer je zaradi varnosti potrebna posebna pozornost tekmovalcev.


Teoretično velja, da naj bo proga za člane dolga okoli ene ure; proga za članice in mladince naj bo dolga okoli 40 minut (2/3 članske) in za mladinke okoli 20 minut (1/3 članske). Razen na EP in SP v praksi to pravilo le redko lahko spoštujemo, ker nam proge v veliki meri določa narava.

V gorskem teku veljajo tudi pravila glede največje nadmorske višine, kar pa za Slovenijo ne pride v poštev. Proge naj nebi segle nad 3000 metri. Podobno velja z izjemne vremenske pogoje, ki lahko vladajo v gorah tudi sredi poletja.
Uporabniški avatar
 vencelj
#281674
V brošuri "Informator 2012" Tomo Šarf v prispevku "Namesto uvodnega pregleda sezone" na strani 7 in 8 piše o različnih pojavnih oblikah gorskega teka in o sodobnih trendih, katerim se bo sčasoma morala prilagoditi tudi svetovna zveza...:
:arrow: klasična tek navkreber in tek gor-dol;
:arrow: "Sky running";
:arrow: "Trail running";
:arrow: medijski spektakli premagovanja stopnišč v nebotičnikih;
:arrow: "najdaljših 400 m"- tek od vznožja smučarske skakalnice- velikanke do najvišje točke naleta (dolžina atletskega kroga)...;
:arrow: v Italiji zelo popularne štafetne tekme;

"...tekme najvišjega nivoja bo treba približati publiki in medijem ter jih narediti zanimivejše za gledalce."
#283104
Ne vem, kako je s tem, a strani "gorski teki" zaenkrat ni mogoče najti. :(
Kakorkoli že, DP v gorskem maratonu (GM40) je nadvse uspešno mimo, 29. julija je na vrsti naslednja tekma, 14. tek na Grintovec ( http://www.kgtpapez.si/index.php?page=grintovec ), 19. avgusta pa 4. pokalna tekma letos, 17. tek na Ratitovec ( http://www.atletsko-drustvo-zelezniki.s ... tovec.html ) :juhuhu:

LP, vencelj
#283630
:roll: :roll:
Kaj se dogaja s spletno stranjo Združenja za gorske teke pri AZS :?: :?:

Grintovec se bliža, "NUJNE SO PREDPRIJAVE OD 15. DO 27.7.2012" ( stran KGT Papež), tekma bo 29. julija :!:
Nato sledi Ratitovec...

LP, vencelj

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA