splošno, vabila, poročila, ...

Moderator: bubi

 kofols
#36920
Zdravo,

Super, tole informiranje z OT. Zgleda, da je na TK polno športnih zanesenjakov in je res najbolje čimprej probat pa je potem dosti lažje.

Informacij o Orientacijskem teku je na netu kar precej, samo v Sloveniji ta šport ni tako prepoznaven in tudi mediji se ne zanimajo kaj preveč. Je pa res, da zaenkrat tudi še ni kakšnih res vrhunskih tekmovalcev.

V tujini pa je Orientacijski tek zelo blizu miselnosti tekaškim prireditvam in pojmovanju športa za množice, po drugi strani pa tudi prav resen vrhunski šport. Ponekod se zbere tudi do 20.000 tisoč ljudi. :shock: Že prav malo scary.

Za tiste zagrizene, ki ste radi tudi malo bolje tehnično podkovani pa še dve strani.

http://www.orienteering.org/
http://www.orientacijska-zveza.si/conference/ kjer je na strani zveze tudi razpored vseh OT tekmovanj, ki se odvijajo po pravilih IOF (Mednarodne orientacijske zveze).

Samo
Uporabniški avatar
 alan
#37188
Moj prvi orientacijski tek (hitra hoja)... :D

Zelo dobra izkusnja kljub zelo slabemu vremenu in tezkim pogojem! Neposredno pred startom smo dobili (ekipa po 5 ljudi) zemljevid in se zagnali na pot. Oznacenih je bilo 10 kontrolnih tock, na katere je bilo treba prinesti zemljevid in ga ustrezno 'postemplati'!

Ker smo imeli obute gojzarje in z deznikom scitili zemljevid pred dezjem ter malce slabsi kondicijsi pripravljenosti ekipe je namesto teka nastala hitra hoja... :D Glede nato, da je bilo tekmovanje namenjeno tudi mlajsi populaciji, kontrolnih tock ni bilo posebej tezko najti. Orientacijo je organiziralo planinsko drustvo, zato je bilo razen iskanja tock potrebno se odgovoriti na nekoliko vprasanj, resiti nekaj preprostih racunov in odcitati nekaj vrednosti s karte... Na tezja vprasanja smo se morali zanasati na najbolj izkusenega planinca v nasi ekipi :oops: :oops: :oops:

Orientacijski tek v tek zagotovo vnese nekaj adrenalina, strah pred izgubljanjem, predvsem pa zelo popestri tek, saj omogoca prosto izbiro pri nacrtovanju najkrajse (najlazje) poti med dolocenimi tockami!

Preprican sem, da se bom orientacijskih tekov se udelezeval!

:D :D :D
 LDG
#223867
Lep pozdrav!

Tudi mene mika, da bi se preizkusila v orientacijskem teku, zato me zanima, če imate kakšne orientacijske ekipe, s katerimi potem skupaj treniraš, ali vsak teče/"trenira" zase in potem pride na tekmo?
#223896
Živjo, mene je tale STL čist navdušila. Startaš in že iščeš kontrolno točko. Pol pa enkrat na uro pogledaš, pa ne moreš verjet da je že toliko časa minilo. Trenira se tek doma, na tekmi pa oreintacijo :D Ne bo ti žal

lp
Uporabniški avatar
 bubi
#224110
Za osnove lahko kdaj udarimo tudi kakšno čez Rožnik ali Golovec. :) Sicer pa imamo tekme dveh nivojev - Slovensko ligo in pa Orientacijsko ligo poletja/zime. Slednja zajema trening tekme. Orientacijo mora človek dejansko osvojiti sam, nekaj stvari pa se lahko tudi pove na začetku. Odvisno od talenta ... Eni rabijo pol leta (redki), vecina nas je pa po par letih prisla na zadovoljiv nivo. :)

Tudi na tekmah državnega ranga imamo na voljo začetniške in odprte kategorije, ki lahko služijo treningu. Sicer pa začetnikom predlagam prvi start v kategoriji M/Ž21B (rekreativna kategorija) in potem postopno napredovanje.

Skratka - lepo vabljeni vsi. Če imate kakšno bolj konkretno vprašanje pa kar na plan z njim. Če se zbere kakšna skupinica pa se lahko dobimo za en testni predtek. :)

Na žalost so tehnični treningi omejeni predvsem na tistih nekaj reprezentantov in par posameznikov. Bilo bi pa krasno, če bi se npr. v Ljubljani oblikovala kakšna družba, mogoče študentski klub. Žal nam pa pri tem ne gre najbolje.
Klemen
Uporabniški avatar
 bubi
#224112
Aja, pa STL (domnevam, da je to Slovenska treking liga) ni ista stvar kot orientacijski tek. STL je običajno orientacijsko precej lažja, tudi trasa je bila kdaj že v naprej znana ... Tekme orientacijskega teka so časovno krajše. Poznamo sprinte (okrog 15 minut za zmagovalca), srednje proge (30 minut) in dolge proge (od 60-100 minut; odvisno od kategorije). Vse te tekme so na posebej prilagojenih orientacijskih kartah, ki so za navigacijo po terenu praktično popolne. Ne uporabljamo GPS-a (samo kompas in karto).

Poudarek je najprej na tehniki, potem pa šele na teku. To je žal lastnost, ki nove tekmovalce dostikrat odžene. :(

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA