napovedi in poročila s predstavitev literature s področja rekreacije, zdravega načina življenja, ...

Moderatorji: ero, ziga

#26674
Knjiga predvidoma izide prihodnji teden. Iz vsebine:

[img=left]http://www.sportosplet.net/galerija/albums/userpics/10002/normal_mojca_doupona_topic-zenske_in_sport-naslovnica.jpg[/img]
Ženski šport se je razvijal zelo počasi in to družbenemu razvoju primerno. Moralna in znanstvena dokazovanja so včasih zavirala, drugič podpirala razvijanje ženske športne aktivnosti. Ženske so si le s težavo pridobivale enake pravice v športu, kljub temu pa jim je uspelo nastopiti tudi na športnih tekmovanjih, kot so olimpijske igre, čeprav Coubertin (ustanovitelj modernih olimpijskih iger) ženskega športa ni maral, češ da je nepraktičen, nezanimiv, neestetski in nekorekten. Med antičnimi olimpijskimi igrami pa so bila športna tekmovanja sploh izključno pravica moških. V knjigi so predstavljena nekatera manj poznana zgodovinska dejstva, ki so močno vplivala na razvoj ženskega športa in katerih posledice so opazne še danes.

Vsebina dela se osredotoča predvsem na tri področja športa: vrhunski šport, športna rekreacija in šolski šport. V družbenih analizah športa se kot najbolj popularen način razlaganja, kako posamezniki prevzemajo spolno (gender) identiteto, uporablja koncept socializacije. Dokazano je, da se že v otroštvu internalizira poseben način obnašanja, ki ustreza družbenim pričakovanjem glede otrokovega spola in vpliva na njegovo prihodnje vključevanje in vedenje v športu. To dejstvo se odraža na vseh treh pojavnih oblikah športa in ima podobne zakonitosti delovanja v smislu razlik med spoloma. Le-to je v knjigi na eni strani obravnavano s povsem teoretičnega vidika, na drugi strani pa je prikazano dejansko stanje v športni praksi.

Vsebina se dotakne nekaterih povsem novih področij, kot je npr. vpliv medijev na vrednotenje športnih dosežkov žensk v slovenski družbi, nasilje (spolno) nad športnicami in razlage t. i. gender mainstreaminga, ki naj bi bila sistematična integracija enakosti med spoloma v vse sisteme in strukture; politiko, programe, procese in projekte; v kulturo in organizacije, v način gledanja in izvajanja enakosti med spoloma.
Uporabniški avatar
 runner
#26699
Naslovnica je MRAAAAAAAAAAAK!

:lol:

Seveda me tudi vsebina zanima ... :lol:
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
#26727
Mislim, da me je začel privlačiti tenis :oops: :lol: 8) .Bom vprašal če rabijo kakeg tenis trenerja :wink: :wink: .Je pa lepo, da tako varčujejo z blagom.Seveda se ženske tudi manj znojijo in bolj hladijo.
No malo šale nič ne škodi.
Me veseli, da je na tržišču zopet nova knjiga, ki bo spodbudila žensko populacijo k večjem gibanju za svoje telo.In s tem tudi k večji ozaveščenosti za zdrav način življenja in seveda veselja, ki ga ob tem doživlja človek ko se giblje.
Seveda pa je vsak človek svojega zdravja kovač.Kolikor boš vložil vase toliko boš tudi tudi povratnega veselja v tej smeri, da boš veselo opazoval kako dolgo že nisi bil bolan.
ČAO!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA