napovedi in poročila s predstavitev literature s področja rekreacije, zdravega načina življenja, ...

Moderatorji: ero, ziga

Ne želje, kakšne so danes tvoje stvarne zmožnosti?

10 km (na primer Poletovega teka konec oktobra v LJ)
6
17%
21 km mini-maratona
14
40%
42 km maratona
10
29%
Ironman Havaji
1
3%
več, drugo
2
6%
(še) nič od tega
2
6%
#51637
Huda knjiga.
Knjiga za vsakogar, ki se mu vsaj malo svita, da bolj naravna higiena botruje bolj zadovoljivemu življenju.
France Cokan, sicer zdravnik-internist, svoja spoznanja dopolnjuje že od leta 1931 in jih UPOŠTEVA, kar ga ohranja radovednega, iskrivega, čilega in slogega globoko v zimo svojega življenja. (Pa brez zamere; še na mnogo leta!) Prav zdaj, pri svojih 74-ih, namreč mrzlično zaključuje priprave na prihajajoči Ironman Havaji; sicer se ga zelo uspešno udeležuje od leta 1987.

Knjiga je fajn. Zelo vesel sem, da sem jo prebral in prek nje spoznal Franceta Cokana.
Bi rad prečital moj utrinek? Najdeš ga tu: Postaniva 3-atleta! / France Cokan.
 Bo
#51676
katka napisal/-a:kako pa kaj gledaš na njegov "prezir" do debelih ljudi?

Kolikor se spoznam na modrost prehranjevanja, se mi zdi, da v debelost vodi premalo gibanja in preveč hrane: predvsem nezdrave hrane; maščobe tu prednjačijo. Pomojem lahko človek preživi brez dodatnih maščob; nekaj jih namreč že itak zaužije v surovinah (jesti je vseeno treba, hehe).
Vendar je luknja, kar velika, ali se strinjaš, med tem skoraj popolnim eliminiranjem maščob in njih zdravim ter smotrnim uživanjem. In kako velik je potem šele prepad do nadaljnega običajnega uživanja maščob ljudi v razvitem svetu. Potem je tu še razlika med boljšimi in slabšimi maščobami. Pa še marsikaj. Sem prav žalosten, da bolj ko o tem študiram, sicer več vem, pa je slika zato manj rožnata.

France Cokan je zdravnik in tekom let, mislim da, tudi izšolan nutricist. Stvari razume globoko. Ob tem pa ne razume mase ljudi, ki se nažira maščob, čeprav imajo za sabo razne resne zdravstvene težave in še bolj resne v prihodnosti.
Vendar jih morda le razume; razume kot odvisnike od maščob?

Potemtakem bi bil pravi naklon "razumeti" - Cokan razume odvisnike, saj je to navsezadnje preštudiral na fakulteti.
Zato jih pa opozarja, svari, jim razlaga, - kar je seveda lahko le fasada njegovega pravega prezira do požiralcev maščob.

Približno tako gledam na njegov prezir.
 docca
#171708
Krasna knjiga!
Priporočam vsem v branje.

Lepo razloži tudi nevarnost smučanja in športov z žogo.

Mu dam čisto prav glede pljuvanja po debelih, čeprav tudi sama nosim precej kg preveč. Dobr nas je naštudiral:))
 tadej.
#171720
Franceta Cokana sem spoznal prek knjige kakšno leto nazaj. Kaj sploh reči na njegovo filozofijo?Je edinstvena zelo drugačna od "množice", ki čaka bonitete/rente. Knjiga mi je zelo všeč, saj na nek način opisuje način pravilnega življenja od prehrane, športa, avtentičnosti v samem življenju. France je še vedno brez potomcev, kar ne bi bilo po godu 95% slovenskih tašč. Tudi to, da je odšel v tujino in si ustvarl ime je tudi za zgled.
Glede športov je v knjigi tudi lepo razloženo, saj je tudi zdravnik in je zelo natančno videl v svoji poklicni karieri kaj naredijo ti športi (nogomet, košarka, smučanje, ragbi, fastfood, maščobna "dieta",..). Skratka knjiga je več kot priporočljivo branje, ker je realna, napisal jo je človek, ki to kar piše tudi v resnici počne.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA