Uradni forum najzahtevnejšega pustolovskega tekmovanja v Sloveniji – Adventure race Slovenia in forum Mestnih avantur – najbolj norih sobot v mesecu

Moderator: PeterV

 klas
#346813
Znameniti Adventure race Slovenija (ARS) se je po enoletnem premoru vrnil :clap: :clap:

http://www.adventurerace.si/www/ars/index.php/sl

Jupi....verjamemo, da nas med 17.-19.junijem čaka res nepozabna preizkušnja

ARS je najdaljšne neprekinjeno vzdržljivostno tekmovanje v Sloveniji (do 50ur) non stop. Že sedaj vemo, da bo teh 400km trase spet en "powerbar" doživetij.

Čeprav dolžina tras na ARSu 250km/400km deluje precej spoštljivo, pa se izkaže, da se na progo lahko podajo tudi tekmovalci oz. ekipe, ki samo po sebi niso ravno supermani.

Če kogarkoli karkoli zanima o tem tekmovanju in o športu adventure race, bom(o) z veseljem povedal, kar vem, čeprav nisem organizator same tekme. :D
Zadnji dan za prijavo je 31.5.2016

:laola
 klas
#347998
nekaj o hrani na AR...
Adventure Race Slovenija (ARS) je dolgi adventure race - torej hkrati večdisciplinska tekma in popotovanje obenem.
Čas trajanja je non stop 50 ur in več.
Zaradi tega se prekrivata športni (tekmovalni) ritem prehrane (nadomeščanje povečane porabe energije, mineralov, vitaminov in vode) z običajnim prehranjevalnim ritmom (dnevni obroki).

Viri hrane:
- nahrbtnik (tisto kar vzameš sabo s starta in tisto, s čem ga spet napolniš na oskrbni točki)
- box (vsak tekmovalec na startu odda organizatorju zaboj ali sod z opremo, kjer ima tudi hrano za oskrbo)...tega organizator pripelje 1x na dan na traso.
- okrepčevalnica organizatorja (adventure race kot tak v osnovi oskrbe tekmovalcev s strani organizatorja ne predvideva in na to ne moreš računati...res pa je, da je v zadnjem času organizator ponekod vseeno pripravi kaj na mizi (voda, sladko), na zadnjih dveh ARS-ih pa je bil drugi dan (na sredini dolge proge oz. to je na cilju kratke proge v soboto) pripravljen za vse odličen testeninski ali podoben topli obrok (poskrbljeno tudi za vegetarijance)
- okolica, trgovina, gostilna... oskrba tekmovalcev s strani suport (spremljajočih) ekip ni dovoljena, po drugi strani pa ni prepovedano, da bi tekmovalci sredi tekme odšli v trgovino, na kavo, pico, kosilo v gostilno ali kočo...fajn je zato imeti s seboj na tekmi nekaj denarja.

Kaj torej najbolj paše na adventure race tekmi ?

V osnovi je tako, da tisto, kar ti ne paše sicer, ti tudi na tekmi verjetno ne bo pasalo in obratno.

So pa seveda izjeme...nekaterim npr. zapaše koka-kola, red bull, kava, pršut ipd samo na tekmi, pa sicer v življenju sploh ne pomislijo na to...in obratno stvari, ki jih sicer obožujemo, so lahko tretji dan tekme prav ogabne.

Tako je v box (to je zaboj ali sod, ki ga oddaš organizatorju, ki ti ga pripelje na traso 1x na dan) najbolje dati vse tisto, kar imaš rad in še to zelo različno. Npr, namesto čokoladic vse ene sorte, jih raje nabavimo več sort, prav tako je z geli, oreščki in pravzaprav vsem – nikoli na veš, kaj ti bo drugi dan tekme v resnici zapasalo.

Dobro je imeti kak predpripravljen obrok (kus kus, polenta, riž) in neko dobro polivko in tuno (ponavadi ima to cela ekipa skupaj), pa kake dobre sendviče in ne boste verjeli…. zelo priljubljen je tudi šmorn :D , po drugi strani pa imajo nekateri v boxih celo dunajske šnicle 8) .

Treba se je zavedati, da poleg povečanih potreb diktirajo našo prehrano v drugem delu tekme predvsem naše zmožnosti prehranjevanja - predvsem želodec in žrelo.

Če je prvi razdražen od vsega, kar smo metali vanj, in od relativne hipoksije, se nam zaradi tega lahko hitro upre in nam meče stvari nazaj…

Drugo pa je žrelo, ko enostavno ne zmoreš več požirati suhe hrane. Torej ko sendviči, oreški, keksi in razne trde tablice postanejo neuporabne in se nam tudi geli dokončno zagabijo, takrat nastopijo na sceno take čudežne stvari kot so kompoti, sveže sočno sadje, juhe in rahlo pecivo…
 Mitjan
#348040
Hvala klas, za izčrpen odgovor.
Letos bo zame prvič, pa kar vsaka informacija (v praksi) prav hudičevo dobr pride :)
Lep dan, Mitja
 klas
#348079
Letošnja traserja sta izkušena pustolovca, ki dobro vesta, kaj si tekmovalci najbolj želimo, in znata progo prilagoditi vsem nastopajočim.

Zanimivost je ta, da nihče še ne ve, kje bo letos sploh start tekme.

Poprej se namreč odda vsa oprema (kolesa, boxi ipd), nato pa se tekmovalce zjutraj na dan glavne tekme strpa v avtobuse in odpelje nekam (daleč) v neznano :shock: :).

Hočem reči, da ti težko odgovorim na vprašanje o treking kolesu. Moram priznati, da smo trek kolesa tudi že videli na AR tekmah (tudi na ARS-u), a z malo bolj konkretnimi plašči.

Dobili smo namig, da je kolesarski del trase fantastičen :) in da ne bo asfalten, prej nasprotje tega...iz tega sledi, da je gorsko kolo bolj primerno.

Sicer pa na nobeni AR tekmi trasa ni predpisana, tako si načeloma vsak izbere svojo pot :)

Bomo angažirali še organizatorja ali traserja, da pove kaj o tem... :)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA