triatlonska oprema je zelo široko področje, saj je predvsem zaradi kolesarskega dela lahko položaj zelo kompleksen ... če tako želimo oziroma čutimo potrebo :)

Moderatorji: stena, izzardly

#323004
Pozdrav vsem na forumu, imam eno vprašanje...

Sam sem bolj rekreativni tekač (amaterski) tečem bolj občasno, včasih bolj pogosto včasih samo enkrat na teden ali pa še to ne. Nikoli še nisem tekel dlje kot 12km.

Pred dvemi dnevi sem si privoščil nove tekaške čevlje Ascic GT-2000, primerne za pronatorje. Ker sem imel nedavno probleme s koleni (boleča pogačica, pekoče koleno, pokanje, zaradi pretiravanja pri "insanity" vadbi) sem si hotel kupiti superge, ki dobro stabilizirajo, saj imam stopala s pronacijo in noge na X. Šel sem v Intersport, kjer mi je prodajalec skeniral podplate(ugotovil da imam pronacijo) in mi priporočil copate Ascis GT-2000. Ker so se mi lepo prilegali in sem imel stabilen občutek sem jih potem tudi vzel.
Ko sem prišel domov, sem šel odtečt 2-3 km in isti večer oz. naslednji dan se je spet pojavila stara bolečina, ki sem jo čutil še kak dober mesec nazaj. Ko tečem imam občutek nekakšne napetosti v kolenu, ki vleče koleno vstran, prav tako se mi zdi, da mi sprednji del stopala vleče malo navzven, peto pa malo navznoter...
Zanimivo pa je to, da sem pred tem z mojimi starimi copati Mizuno, ki so bili že precej v letih in niso imeli posebne podpore za pronacijo, že skoraj normalno tekel krajše razdalje po po poškodbi in se drug dan taka bolečina ni pojavila...

Zato sprašujem vas, ki imate več izkušenj s tekaško opremo, kaj naj v tem primeru naredim? Naj še vztrajam s temi copati in se bo koleno navadilo na njih ali mi je prodajalec priporočil neprimerne?... Kakšne imate kaj izkušnje s prehodom iz normalnih copat na antipronatorske copate?

Hvala vsem in lep pozdrav!
#323006
mbstring napisal/-a:Ko sem prišel domov, sem šel odtečt 2-3 km in isti večer oz. naslednji dan se je spet pojavila stara bolečina, ki sem jo čutil še kak dober mesec nazaj. Ko tečem imam občutek nekakšne napetosti v kolenu, ki vleče koleno vstran, prav tako se mi zdi, da mi sprednji del stopala vleče malo navzven, peto pa malo navznoter...
Zanimivo pa je to, da sem pred tem z mojimi starimi copati Mizuno, ki so bili že precej v letih in niso imeli posebne podpore za pronacijo, že skoraj normalno tekel krajše razdalje po po poškodbi in se drug dan taka bolečina ni pojavila...Glede na to, kar si sam ugotovil, bi rekla, da je sklep logičen ...
Ne, nima smisla navajati telo na nekaj novega, če imaš pri tem bolečine.
#323024
mojchka napisal/-a:Ponavadi strokovnjaki priporočajo, da moraš nove tekaške copate postopoma uvajati. Recimo; enkrat tečeš s starimi, naslenjič z novimi in tako naprej.. Se mora noga navaditi nanje.
Seveda pa je treba najprej malo počivati, da se poškodba pozdravi...


Aha, saj prodajalec je rekel, da bom kakšen teden ali dva malo bolj čutil meča ali kako mišico v nogi dokler se ne navadim vendar nisem pričakoval, da bodo copati toliko vplivali na moja kolena.. Ne vem malo sem skeptičen, se mi zdi, da mi nudijo mogoče celo malo preveč podpore na notranji strani stopal.


spela* napisal/-a:Jaz sem bila po zadnji poškodbi (nateg vezi) 15 tednov na tekaški pavzi. In so me moje GT2000 kar lepo počakale v omari


Meni sicer rentgen ni nič posebnega pokazal na slikanju, ampak so me vseeno kar pošteno pekla kolena in kar naprej nekaj pokala. To se mi sicer vleče že od začetka februarja pa do pred 14dni nazaj še nisem nič tekel. Sedaj v marcu sem šel parkrat tečt s starimi copati in drug dan ni bilo kakšne omembe vredne bolečine, sedaj z novimi pa kot da nikoli ne bi bilo nič boljše z mojimi koleni:/

Ne vem najbrš bom še prodajalca šel vprašat, če je to vredu ali pa naj raje zamenjam za kakšne druge... čeprav se mi zdi da bo prodajalec trdil da se bom privadil na njih :P
Problem je v tem, da če bom zdaj še čakal da se poškodba pozdravi in potem spet ugotovil da mi copati ne ustrezajo jih takrat ne bom mogel več zamenjati v trgovini, ali pač?

In Špela, mi lahko morda zaupaš kakšen podplat imaš glede na to, da uporabljaš enake copate?
#323035
Sicer sprašuješ in gor citiraš Špelo, ampak vsebina citata je moja :wink: . Po obliki stopala sem nevtralka, a rabim vseeno blaženje.
Rentgen še zdaleč ne pokaže vsega, za kaj več bi bil potreben še kak drug pregled, kot npr. UZ ali MRI kolena. Poškodbo sem staknila sredi novembra, nazaj teči pa sem začela ta mesec. Zares mirovala sem prvih 6 tednov, ostalo pa miganje do bolečine, a brez teka.
#323048
Hja oprosti Loni, sem malo zamešal x)
Hvala ti za informacije, očitno bo res treba počivat.. pa ravno zdaj ko imam zagon zaradi novih copat :/
Nič, parkarat bom šel še hodit z njimi pa bom videl potem, če se bom navadil na njih... zaenkrat se ne morem znebiti občutka, da mi nudijo preveč opore, sploh za desno nogo na kateri imam manj platfusa kot na levi. Desno koleno mi tako še posebej potiska navzven..
Vendar mogoče je tako, ker nisem navajen na copate s podporo, če imaš ti enake copate pa imaš nevtralno stopalo mislim, da pri meni ne bi smel bit problemov zaradi tega..


Samo ko malo razmišljam se mi poraja vprašanje, ko se noga enkrat razvadi na copate s podporo ali imaš potem spet probleme pri nošenju navadnih čevljev čez dan, ki nimajo podpore? Kakšne so kaj vaše izkušnje s tem, tisti ki imate pronacijo?

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA