Gorenjska, moj planet je nov niz tekaških prireditev v večjih krajih in glavnih turističnih središčih na Gorenjskem. V letu 2015 bo vanj vključenih 8 lokacij/prireditev
#371265
Na gorenjskem planetu se letos napoveduje zgodnja pomlad, saj štartamo že 18. in nato nadaljujemo 25. marca. Na planet se letos po skoraj desetletju vrača Pomladni tek Jesenice, ki bo otvoritvena tekma tekov serije Gorenjska, moj planet 2023. Teden pozneje pa mu sledi še Tek po ulicah Tržiča.

Slika
Letos bo v seriji izvedenih 8 tekov. Poleg štarta bo nov (oz. bolje rečeno običajen) tudi cilj, saj se po koronskem premoru decembra vrača tudi Miklavžev tek v Snoviku. Vmes pa bomo pretekli še vseh 6 lanskih tekov, se pravi v Tržiču, Trzinu, Mošnjah, Radovljici, Kranjski Gori in Škofji Loki.

UDELEŽITE SE VSAJ 5 TEKOV IN PREJELI BOSTE ZAKLJUČNE NAGRADE!

Za pokalno točkovanje se v letošnji sezoni upošteva seštevek 6 najboljših uvrstitev/točk posameznega tekmovalca.

Celotna pravila: Gorenjska, moj planet 2023 - pravila.

Prijave na GORENJSKA, MOJ PLANET - PRIJAVE.
#371373
Gorenjsko, moj planet 2023 začenjamo naslednjo soboto, 18. marca, s 15. Pomladnim tekom Jesenice. Organizator, Zavod za šport Jesenice, ki ima že 15-letne izkušnje z organizacijo te prireditve, rutinirano zaključuje s pripravami. Kot vsako leto se obeta zelo množična udeležba otrok in njihovih spremljevalcev na netekmovalnem teku, kjer pričakujejo kar okrog 400 udeležencev. Vključitev v serijo Gorenjska, moj planet že kaže rezultate tudi pri pričakovani udeležbi na glavni progi (10 km), saj predprijave kažejo, da bo ta zagotovo presegla tisto iz preteklih let. Zaenkrat organizatorjem gredo lepo na roke tudi napovedovalci vremena, tako da so izpolnjeni vsi pogoji za odličen tekaški dogodek.

Slika
Prireditev, ki sodi v širši sklop Jožefovega sejma, se začne z rekreativnim tekom za mlade in stare, »Teci svoj krog«, ki se je še posebej množično udeležijo otroci. Povabite pa lahko še brata, sestro, sošolca, prijatelja, mamo, očeta, babico, dedka, … in sestavite svojo trojko ali izkoristite tek za ogrevanje na 10 km. Tek je rekreativen, ni tekmovalen, zmagovalec je vsak, ki po svojih močeh preteče krog, dva ali tri v dolžini 600 metrov. Vsak tekač ob prijavi dobi startno številko, ob prihodu v cilj pa spominsko medaljo in kremno rezino.

Glavna tekma, ki šteje tudi za točkovanje serije Gorenjska, moj planet, je tek na 10 km. V prvih kilometrih trasa teka poteka po Cesti Franceta Prešerna, Kurilniški ulici in cesti Log Ivana Krivca. Na Spodnjem Plavžu se prečka reko Savo in po levem bregu nadaljuje proti Hrušici do mejnega platoja Karavanke. Obrat teka je pri avtocestni bazi DARS platoja Karavanke. Tekači se po isti poti vračajo nazaj na startno mesto.

Časovnica prireditve:

10.00  Skupno ogrevanje s Chorchypom pred rekreativnim tekom za mlade in stare
10.15  »Teci svoj krog«, rekreativni tek za mlade in stare
11.00  15. Pomladni tek Jesenice, 2023 na 10 km. Uvodna tekma serije Gorenjska, moj planet 2023, rezultat šteje za točkovanje GMP 2023.

PRIJAVA na Pomladni tek Jesenice, 10 km. Za prijavo na rekreativni tek “Teci svoj krog” si preberite razpis na strani prireditve (povezava na začetku te objave).

Po teku na Jesenicah že 25. marca sledi 16. Tek po ulicah Tržiča

PRIJAVA na Tek po ulicah Tržiča
#371407
Novo sezono Gorenjske, moj planet in tudi na splošno letošnjo tekaško sezono, smo začeli izjemno uspešno. Pomladnega teka Jesenice, ki se je letos priključil naši seriji, se je udeležilo več kot 500 otrok in 130 odraslih tekmovalcev. Medtem ko je bila udeležba otrok zelo množična že doslej, se je udeležba pri odraslih v primerjavi z lanskim letom dvignila na več kot dvakratno število. To tako organizatorjem Pomladnega teka kot tudi koordinacijski ekipi Gorenjske, moj planet in ostalim organizatorjem vliva veliko energije za nadaljevanje našega "organizacisjkega teka na srednje in dolge proge" in vsi skupaj se veselimo naslednji prireditev.

Slika
Pomladni tek na Jesenicah, ki ga je organiziral Zavod za šport Jesenice, ne bi mogel potekati v boljših pogojih, ki so upravičili naziv prireditve. V odličnem vzdušju, ki ga je pomagal spodbuditi reper in mojster borilnih veščin Chorcyp, je najprej na povsem polnem trgu na muzejskem območju Stare Save potekalo ogrevanje otrok in njihovih spremljevalcem, temu pa so najprej sledili otroški teki in nato še tek odraslih na 10 km.

Najhitreje je z desetkilometrsko progo opravil Ivan Peshovski (Modri dirkači, 32:50.9), drugi pri moških je bil Klemen Šuligoj (33:20.4), tretji pa Matevž Nunar (33:48.4). Pri ženskah je bila najhitrejša Aja Kozinc (41:19.5), pred Karin Rotar (AK Radovljica, 43:33 _8) in Tjašo Žnidar (Tekaška skupina Jesenice, 44:09.9).

Celotni rezultati in fotografije.

Slika
Nihče v posamezno tekaško prireditev ne vloži več energije kot vodje organizacije, ki imajo vsi tudi bogate organizacijske in osebne izkušnje, zato bomo letos objavljali intervjuje z vodji vseh prireditev Gorenjske, moj planet. Tokrat objavljamo kratek INTERVJU S PRIMOŽEM SAMARJEM z Zavoda za šport Jesenice, nekdanjim profesionalnim koraškarjem, diplomantom Fakultete za šport, nekdanjim v.d. ravnatelja osnovne šole, očetom košarkarja Žiga Samarja. Več preberite tukaj.

Prijava na Tek po ulicah Tržiča, ki bo organiziran že čez naslednji vikend, v soboto, 25. marca. Nato 22. aprila sledi še 25. Tek Petra Levca SKIRCA v Trzinu!
 TaiMing
#371433
Potem ko so se lansko leto tekmovalci in organizatorji Teka po ulicah Tržiča soočili s sneženjem, je žal neugodno vreme prireditev zaznamovalo tudi letos. Hladno deževno vreme je žal vztrajalo celo dopoldne, končalo pa se je ravno po zaključku tekmovanja. Slaba vremenska napoved je vplivala tudi na udeležbo, tako pri otrocih kot pri odraslih, ta pa je bila zato približno polovico manjša, kot bi jo lahko pričakovali v normalnih razmerah. Še vedno je to pomenilo več kot 300 otrok in 61 odraslih tekmovalcev.

Slika
Pri ženskah, ki v Tržiču tečejo na 5 km, je progo najhitreje pretekla Karmen Klančnik Pobežin (Anine tekačice, 21:26.2), druga je bila Karin Rotar (AK Radovljica, 21:55.8 ), tretja pa Marijana Štrukelj (Mravlce, 22:59.2). Na 10 km dolgi progi, s katero so se soočili moški, pa je bil najboljši Klemen Šuligoj (Top4Running, 36:02.9), kmalu za njim je v cilj pritekel Primož Piškur (36:20.1), kot tretji pa Tadej Vehovec (AD Olimpik, 37:35.8 ).

Po dveh tekmah se že kaže tudi, v katero smer bo šlo pokalno točkovanje. Pri moških je vrstni red prvih treh enak kot na Teku po ulicah Tržiča, se pravi da vodi Klemen Šuligoj, pred Primožem Piškurjem in Tadejom Vehovcem. Pri ženskah je zelo dobro zastavila Karin Rotar, ki vodi pred lansko zmagovalko Marijano Štrukelj in Uršo Svetek.

Celotne rezultate in pokalno točkovanje najdete na strani Gorenjska, moj planet – rezultati 2023. Večina fotografij je že objavljanih na FB strani serije Gorenjska, moj planet, v nekaj dneh pa jih boste našli tudi na spletni strani serije.

Po nekaj tednih premora nadaljujemo s 25. Tekom Petra Levca SKIRCA v Trzinu!
#371474
Medtem ko se pripravljamo na 25. tek Petra Levca Skirca Trzin (22. april), objavljamo intervju z vodjo organizacije Teka po ulicah Tržiča Biserko Drinovec (Športna zveza Tržič). Koliko časa Biserka že sodeluje pri organizaciji, je bila tudi sama kdaj aktivna športnica, kakšna je njena vloga pri šolskih športnih programih na Gorenjskem in pri smučarskih skokih osnovnošolcev s klasičnimi smučmi, in še marsikaj, boste izvedeli tukaj: http://www.gorenjska-mojplanet.si/intervju-biserka.../

Slika
Biserka Drinovec (desno) in Ana Jerman (levo); foto: Miha Prijatelj
#371493
Pred nami je 25. tek Petra Levca Skirca Trzin (sobota, 22. april).

Kakšna je zgodovina teka, kdo je bil Peter Levec, kaj dela v nazivu teka »skirca« in koliko tisočletij so te že prisotne v Trzinu?

Slika
Že v osemdesetih letih oz. verjetno že pred tem, je bil v Trzinu organiziran tek, poimenovan Tek po poteh NOB. Organiziralo ga je ŠD Partizan Trzin, katerega gonilna sila je bil v tistem času Peter Levec. Ko so se Trzinci po vmesnem zamrtju dejavnosti društva tega leta 1997 odločili ponovno oživiti in so kot eno prvih nalog določili obuditev priljubljenega spomladanskega teka, so ga poimenovali po Petru Levcu, ki je društvu v preteklosti prinesel največji zagon.

Kaj pa skirca? Trzinci so že iz starih časov znani kot »trzinske skirce«. Ena od teorij izvora tega naziva, izvirajoča iz starih trzinskih pripovedi, govori o rokovnjačih, ki so včasih v teh krajih prežali na potujoče po pomembni cestni povezavi Ljubljana - Celje (oz. že pred tem Emona - Celeia, še prej pa Bog vedi od kod do kam). Najhujši od njih je bil sam Dimež, ki je svoje čase rovaril po teh krajih. Nekoč je eden od rokovnjačev pri kapelici sv. Janeza (današnja obrtno-industrijska cona) s sekirico napadel trgovca in ga ubil ter oropal in od takrat so Trzinci »skirce«. Druga pripoved pa govori o tem, da so Trzinci včasih pogosto hodili v gozd po les. V gozdu so sekire skrivali pred gozdnimi čuvaji in lastniki pod obleko, ko so šli skozi vas, pa so se odkrito šopirili z njimi.

Skirce pa so v kraju prisotne že tisočletja. V kamnolomu v bližini omenjene pomembne ceste so namreč našli kamnito sekirico iz mlajše kamene dobe, se pravi iz časa med 6. in 3. tisočletjem pred našim štetjem. Leta 1994 pa so pri podiranju stare hiše našli še eno kamnito sekirico, ki naj bi izvirala iz bronaste dobe.

Mi pa se vrnimo v sedanjost in se 22. aprila v duhu sodobnega časa pomerimo na 25. izvedbi TEKA PETRA LEVCA SKIRCA.
#371679
Petindvajseta izvedba trzinskega Teka Petra Levca skirca je tokrat minila v idealnih pogojih lepega vremena in ne previsokih temperatur, ki so kljub zgodnjemu terminu že kdaj zaznamovale tudi ta tek. Udeležba, ki je v odraslih kategorijah za serijo Gorenjska, moj planet tradicionalno nadpovprečno visoka, je bila tokrat z 222 udeleženci v tekmovalnih kategorijah še nekoliko višja kot lani. K večji udeležbi so prispevali otroci 1. in 2. triade, zanimivo pa je, da je bilo na progah za odrasle, tekmovalcev povsem enako število kot lani (155), samo eden se je 'preselil' s teka s kužki na tek na 10 km.

Slika
V Trzinu smo tokrat videli tudi močno konkurenco in dobre čase. Na 10 km je pri moških zmagal Jure Lapajne (AK Kranj), s časom 35:13.1, ki je za dobrih 40 s prehitel Marka Tomažina (AK Mengeš, 35:53.5) in še za 3 s več vodilnega v pokalnem točkovanju, Klemna Šuligoja (Top4Running, 35:56.5.). Pri ženskah je bila z veliko prednostjo najhitrejša Aja Kozinc (44:18.3), pred Urško Lamovec (47:21.7) in Natalijo Mašera (47:39.0).
Krajšo progo (5 km) je najhitreje pretekel Taj Zickero (21:13.3), ki sta mu v moški konkurenci sledila Maks Bojko (21:42.7) in Bojan Galin (KGT Papež, 22:06.7). Najhitrejša pri ženskah, Maruša Cijan Brkič, je s časom 21:38.0 prehitela tudi večino moških, razen zmagovalca. Za njo pa sta v cilj pritekli Maja Per (AK Domžale/Pizzerija Olivia, 22:01.0) in Kristina Souidi (22:55.0).
Na 5-kilometrski progi so bili precej hitrejši tekači, ki jim dodaten pospešek dajo kužki. Tilen Strmšek (Canifit team & Fitmin), ki je sicer za 11 s zaostal za svojim časom iz leta 2019 in za 8 desetink za svojim predlanskim časom, je 5 km progo ob času 15:25.9 pretekel s tempom 3:05 min/km in povprečno hitrostjo 19,46 km/h. Najbolj sta se mu tokrat približala Anže Sobočan (17:53.2) in Hrvat Tomislav Vuk (Canicross Croatia, 18:52.5). Pri ženskah je bila zelo hitra Pšenica Kovačič (Minami Kat, 17:53.9, 3:35 min/km, 16,8 km/h), ki je v cilj pritekla tik za najhitrejšim moškim. Na 2. in 3. mesto sta se pri ženskah uvrstili Aja Kozinc (Canifit, 19:46.8 ) in Irena Smojver (Canicross Croatia, 20:32.8 ). 

Kako pa stojijo stvari v zvezi s pokalnim točkovanjem in zbiranjem udeležb? 52 tekačev se je doslej udeležilo vsaj dveh tekov, 18 od teh vseh treh. Pri moških vodstvo ohranja Klemen Šuligoj (Top4Running), na drugo mesto se je povzpel Pavel Debeljak, tretji pa je Primož Piškur, ki je tokratno tekmo izpustil. Pri ženskah na prvem mestu ostaja Karin Rotar (AK Radovljica), pred Marijano Štrukelj (Mravlce), tretja pa je s tekmo manj Aja Kozinc.

Celotni rezultati in pokalno točkovanje: Gorenjska, moj planet - rezultati 2023. Fotografije v paketih objavljamo na FB strani serije Gorenjska, moj planet. Poročilo s prireditve in fotografije najdete tudi na FB strani organizatorja, ŠD Trzin.

Ponovno se vidimo v juniju, ko bo najprej 10. junija na vrsti 34. Mošenjski tek, 23. junija pa pred državnim praznikom tečemo še na Radol'ški 10ki.
 TaiMing
#372085
Slika
Mošenjski tek (letos sobota, 10. junij ob 17.00 oz. 17.40 odrasli) je prireditev, na kateri se čuti pristnost in tisti pravi smisel organizacije takšnih prireditev. Najboljše, kar je ostalo (in se nadgradilo!) od živahne tekaške scene iz desetletja po letu 2000, ko so se v vseh slovenskih regijah vzpostavili tekaški pokali, ki so skupaj z lokalnimi organizatorji veliko prispevali k promociji teka v lokalnih okoljih. Množice otrok, ki že tedne pred prireditvijo komaj čakajo, da pride dan, ko se bodo lahko pomerili na njihovem domačem teku in nato skupaj s starši in starimi starši doživijo zanimiv športni dogodek, ki popestri življenje v njihovem kraju. Odrasli tekači iz širšega lokalnega okolja, cele regije in kakšen tudi od daleč, ki naredijo čisto pravo tekmo. Udeležba na takšnih prireditvah pomeni dodatno motivacijo za ukvarjanje s tekom. Nekaterim je rdeča nit zbiranje pokalnih točk, najboljši se med seboj pomerijo za stopničke, večina na ta način vidi kraje in kotičke, v našem primeru gorenjskega »planeta«, v katere sicer ne bi zašli nikoli v življenju … Vsekakor cela vrsta razlogov, zakaj je vredno organizirati … in zakaj se je vredno udeležiti … :) Se vidimo v Mošnjah, na četrtem letošnjem teku serije Gorenjska, moj planet. :laola

Prijave
 TaiMing
#372136
Letošnji Mošenjski tek je postregel z rekordno udeležbo v svoji 34-letni zgodovini. Udeležilo se ga je 279 tekačev vseh starosti, od teh 117 na glavni, 8-kilometrski razdalji. K visoki udeležbi je zagotovo deloma prispevalo tudi dejstvo, da so bili po tednu negotovosti dobri tudi vremenski pogoji. Ti so bili boljši tudi kot v preteklih letih, ko je ta tek pogosto spremljala junijska vročina.

Slika
Število udeležencev, ki je bilo za skoraj točno 100 višje kot ob lanski izvedbi, je nekoliko presenetilo organizatorje, ki pa so vseeno uspešno poskrbeli, da je tekmovanje, razen povsem na začetku, potekalo v skladu s predvidenim urnikom. Letošnja izkušnja z dolgo vrsto na prijavah je pokazala, da bo treba te logistično nekoliko izboljšati, predvsem tako, da bodo za otroke prijave ločene. K manjši vrsti na prijavah pa lahko veliko pripomorete tudi udeleženci, s tem da se prijavite že v predprijavah. Pri tem vas posebej opozarjamo, da predprijava velja samo v primeru plačane štartnine, saj bi imeli sicer organizatorji nepotrebne stroške z neporabljenimi čipi in štartnimi številkami.

Časi na 8 km dolgi progi so bili letos bistveno boljši kot lansko leto in so tudi sicer bili eni najboljših doslej. Najhitreje je progo pretekel Primož Piškur (AD Olimpik, 27:14.3), ki sta mu v moški konkurenci sledila Klemen Šuligoj (TOPG Running, 27:44.6) in Pavel Debeljak (28:37.0). Pri ženskah pa je bila najhitrejša Maruša Cijan Brkič (33:52.0), druga je bila Maja Madon (35:22.6), tretja pa Maša Robič (AK Radovljica, 35:27.4).

V pokalnem točkovanju je Klemen Šuligoj (Top4Running) še nekoliko povečal prednost pred drugouvrščenim Pavlom Debeljakom. Tretji s tekmo manj ostaja Primož Piškur, ki pa je z zmago na Mošenjskem teku nakazal, da se lahko bori tudi za končno pokalno zmago. Tudi pri ženskah vrstni red na vrhu ostaja nespremenjen. Največ točk je doslej zbrala Karin Rotar (AK Radovljica), druga je Marijana Štrukelj (Mravlce) in tretja Aja Kozinc.

Celotne rezultate in pokalno točkovanje kot ponavadi najdete na: Gorenjska, moj planet - rezultati 2023. Izbor fotografij je žeobjavljen na FB strani serije Gorenjska, moj planet, ostale še sledijo

Že v petek, 23. junija, sledi Radol'ška 10ka. Odprte pa so tudi že prijave na Kranjskogorsko 10ko, ki je tradicionalno organizirana 15. avgusta, na veliki šmaren.
#372181
Letošnjo Radol'ško 10ko je močno zaznamovalo nevihtno vreme, ki se je za Slovenijo napovedlovalo že cel teden, vendar je obstajala precejšnja verjetnost, da jo bo območje Radovljice vseeno odneslo brez dežja in neviht. Medtem ko je pred dvema tednoma vreme po tednu negotovosti v celoti prizaneslo Mošenjskemu teku, je bilo v Radovljici ravno obratno. Močan in dolg naliv je tokrat žal preprečil izvedbo otroških tekov, ki bodo namesto včeraj izvedeni septembra na radovljiškem stadionu. Vseeno pa je bilo kar se tiče vrmena veliko bolje pozneje, ko so se v desetih kilometrskih krogih po mestnem središču pomerili odrasli. Če odmislimo rahel dež v drugi polovici tekme, je dež prizanesel vsem tekačem, razen povsem na koncu najbolj vztrajnemu, ki je obenem tudi eden najbolj zvestih udeleženev tekov gorenjskega planeta, Draganu Mišovu.

Slika
Čeprav sta slaba napoved in nato tudi dejansko slabo vreme zagotovo znatno vplivala na udeležbo in zelo verjetno celo preprečila rekordno število tekačev, je 71 tekmovalcev poskrbelo za klasično napeto vzdušje na Radol'ški 10ki. Na kilometrski krožni progi skozi mestno središče so si tekači stalno sledili drug za drugim, občasno v večjih gručah, najhitrejši pa so brzeli mimo tistih pred seboj. Potem ko so Primož Piškur (AD Olimpik), Pavel Debeljak in Marjan Robič prvih šest krogov pretekli skupaj, je po 6 km najprej nekoliko popustil Marjan Robič, v naslednjem krogu pa je Primož Piškur za sabo pustil še Pavla Debeljaka. Na koncu so rezultati pri moških na vrhu bili, prvi Primož Piškur s časom 35:08.5, drugi Pavel Debeljak s časom 35:35.3 in tretji Marjan Robič, ki je progo pretekel v času 36:01.6. Pri ženskah je prepričjivo zmagala Maruša Klemenc (TK Utrip, 39:08.3). V boju za drugo mesto je Manca Mrak (AD Olimpik, 42.53.2) po precejšnjem zaostanku v prejšnjih krogih pred devetim kilometrom prehitela Mašo Robič (43:10.3) in na koncu v cilj pritekla 17 sekund pred njo.

Posebej zanimiv je po petih tekih pogled na pokalno točkovanje. Vrstni red pri vrhu je ostal nespremenjen, se pravi da še naprej vodi Klemen Šuligoj (Top4Running), pred Pavlom Debeljakom in današnjim zmagovalcem Primožem Piškurjem, toda najboljši trije so med seboj razmaknjeni samo po eno točko (Šuligoj in Piškur imata tekmo manj), hkrati pa imajo dvakrat toliko točk kot najbližji zasledovalci. Tudi pri ženskah s precejšnjo prednostjo še naprej ostajata na vrhu Karin Rotar (AK Radovljica) in Marijana Štrukelj (Mravlce), na tretje mesto pa se je prebila Nina Bolta (BŠD NLB d.d.). Kot zanimivost povejmo še, da je enajst tekačev in tekačic že izpolnilo pogoj petih udeležb, še šestnajstim pa manjka samo še en tek.

Celotni rezultati in pokalno točkovanje

Po skoraj dveh mesecih dopusta 15. avgusta sledi še ena desetka, Kranjskogorska. ki je za razliko od Radol'ške bolj 'stegnjena' in poteka v alpskem okolju po trasi nekdanje železniške proge med Kranjsko Goro in Ratečami.
 TaiMing
#372246
Po dežju vedno posije sonce in življenje gre dalje! Verjetno je to bolj slaba tolažba za vse, ki ste/so v tokratnem deževju utrpeli veliko škodo, marsikje bo njeno odpravljanje trajalo še dolgo, se pa stvari počasi povsod vračajo v ustaljene tirnice. V občini Kranjska Gora, kjer je 15. avgusta na vrsti naslednji tek serije Gorenjska, moj planet, so jo tokrat k sreči odnesli brez večjih posledic. Nekaj naplavin se je nabralo tudi na poti, po kateri poteka Kranjskogorska 10ka, vendar so jih že uspešno sanirali in organizatorji so pripravljeni na izvedbo tekmovanja. Glede na situacijo po državi pa so se v TD Kranjska Gora odločili, da namenijo 2 EUR po udeležencu za odpravljanje posledic poplav. Ustrezen znesek bo nakazan Slovenski karitas.

Slika
Več o Kranjskogorski 10ki si lahko preberete na spletni strani prireditve. Še več pa v intervjuju s Klavdijo Gobmoc, dolgoletno predsednico Turističnega društva Kranjska Gora, zadnja leta glavno organizatorko Kranjskogorske 10ke, kranjskogorsko podžupanjo ...

Glavni tek na desetkilometrski progi do Rateč in nazaj se začne ob 18.00. Pred tem ob 17.30 na krajšem netekmovalnem teku štartajo otroci.

Rezultate dosedanjih letošnjih tekov in trentuno pokalno točkovanje si lahko ogledate na običajnem mestu: Gorenjska, moj planet - Rezultati. Zanimivo bo videti, kako bo na vrstni red pri vrhu, kjer so pri moških prvi trije tekmovalci povsem skupaj, premešala Kranjskogorska 10ka. Tokrat se tekmovalcem prištejejo še vse točke s tega teka, nato pa bo k računici dodatno prispevalo pravilo, da se v seštevek šteje samo šest najboljših uvrstitev. Za zaključno priznanje in nagrade pa vas spomnimo, da morate zbrati vsaj pet uvrstitev.

PREDPRIJAVE
 TaiMing
#372256
Tokratna Kranjskogorska 10ka na nek način predstavlja vrnitev v normalnost. Po zdravstvenih izzivih preteklih let in vremenskih izzivih letošnjega leta, tudi na nekaj tekih Gorenjske, moj planet, je tokrat prireditev potekala v idealnih pogojih. Temu ustrezno se je je udeležilo kar 164 tekmovalcev, kar je ena najboljših udeležb doslej.

Slika
Organizator Kranjskogorske 10ke, Turistično društvo Kranjska Gora, se je tokrat pridružil prizadevanjem za pomoč pri obnovi po nedavnih poplavah in del štartnine (2 € po tekmovalcu, skupaj 350 €) je bil namenjen Slovenski karitas.

Na dest kilometrov dolgi kranjskogorski tekmovalni progi je tokrat šlo za tesen boj najboljših štirih. Za dobre tri sekunde ga je na koncu dobil Klemen Šuligoj (Top4Running, 34:16.2), pred Primožem Piškurjem (AD Olimpik, 34:19.3) in Davorinom Cimermančićem (Založba Grahovac, 34:24.4). Slabih pet sekund pod stopničkami pa je na koncu ostal Italijan Andrea Gandini (Monza Marathon Team, 34:29.1). Pri ženskah je bila prepričljivo najboljša Anja Fink (AD Kronos, 35:50.5), ki je zmagala že na junijski desetki v Radovljici. Druga je v cilj pritekla Dominika Podobnik (39:46.5), tretja pa Manca Mrak (AD Bled, 43:59.0), ki je prav tako stala na stopničkah že v Radovljici.

Tesen boj za prvo mesto na Kranjskogorski 10ki pa je bil obenem tudi tesen boj za prvo mesto v pokalnem točkovanju. Potem ko je bilo pred to tekmo pri moških med prvimi tremi samo po eno točko razlike, se je z zmago Klemen Šuligoj (Top4Running) nekoliko odlepil od Primoža Piškurja (AD Olimpik), ki se je s tokratnim drugim mestom prebil na drugo mesto tudi v pokalnem točkovanju. Pavel Debeljak, ki je bil tokrat peti, je zdrsnil na tretje mesto, ki pa ga z dvakratnim naskokom v točkah prepričljivo brani pred zasledovalci. Čeprav se glede na še vedno majhno razliko v številu točk med najboljšimi tremi vrstni red na vrhu še vedno lahko premeša, pa razmerje moči med celotno sezono vseeno nakazuje, da se počasi riše končna slika na zmagovalnih stopničkah pokala. Ta je nekoliko manj jasna pri ženskah, kjer še naprej prepričljivo vodi Karin Rotar (AK Radovljica) pred Marijano Štrukelj (Mravlce), bolj zanimivo pa je na tretjem mestu, ki ga zaenkrat drži Nina Bolta (BŠD NLB d.d.).

Celotni rezultati in pokalno točkovanje najdete na Gorenjska, moj planet - Rezultati 2023.

Za tiste, ki vas o ozadjih Kranjskogorske 10ke zanima kaj več, dodajamo povezavo na intervju z glavno organizatorko, Klavdijo Gomboc.

Naslednja tekma v okviru GMP 2023 je Lubnik trail v Škofji Loki, ki bo letos organiziran 7. oktobra. Zaključek sezone pa bo letos ponovno na Miklavževem teku v Snoviku (3. december), ki se po nekajletnem premoru vrača na slovensko in gorenjsko tekaško sceno.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA