Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 bobr
#114161
Sory samo jaz vidim to definicijo drugače. Rekreativci ki tekmujemo smo tekmovalci. Ni to da prestopiš nek prag med tekmovalce ali odpreš skrinjico. To je del evolucije tekača ki napreduje. Potem imaš še profiče, dopingirance, atlete in vse ostalo kar je nad rekreativnim mišljenjem. In ta "višja rasa" tekačev je večkrat kamen spotike med nami rekreativnimi tekmovalci. Ampak t'kle mamo in dokler bodo hitrejši (in to bo itak vedno vekomaj) bomo mi stremeli k boljšim rezultatom. Ni kaj, začaran krog.
Jaz sem osnovno rekreativno obdobje že prerasel in uživam v resnem rekreativnem tekmovanju :twisted:.

P.s.: V naslednji sezoni pripravljamo presenečenje za TF tekmovalce :wink:
Uporabniški avatar
 vencelj
#114165
Kakšna je razlika med klubi in društvi? V zakonu o društvih (10. člen, ki govori o imenu društva) piše, da ima društvo lahko v svojem imenu besedo društvo, združenje ali klub- torej po lastni izbiri, je pa to samo stvar imena, ostala pravila pa so za vse enaka. Nisem prepričan, ampak mislim, da "ustanavljanje klubov" ni nikjer drugje opredeljeno, kar bi pomenilo, da gre za iste stvari, razlika je samo v poimenovanju. Na strani AZS so objavljena registrirana društva in klubi...
Nekdo je član društva, pa lahko resno trenira, nekdo je član, pa sploh ne trenira, nekdo ni član, pa veliko trenira itd. Področje ne bi bilo slabo opredeliti, ni pa enostavno. Ali pa, da pravila določijo sami organizatorji s prepovedjo nastopa določenim tekmovalcem in si delajo medvedjo uslugo...kaj pa vem :? ?
lp, vencelj
 luzr
#114170
[quote =tae]biti oni v posebni kategoriji in tekmovati med sabo ne glede na leta (kot pri kolesarjih, ko je posebna kategorija), vsi ostali pa med sabo po letih tako, kot je.[/quote]
Meni je sicer vseeno, če me prehiti dopingirani profesionalec ali upokojena profesionalka. Oboji so verjetno stari pod štirideset in so aktivno trenirali vsaj petnajst let...
S spoštovanjem gledam starejše izvrstno pripravljene rekereativne tekmovalce, ki me prehitijo.
Če so ženske ali tudi moški pod letnikom 1945 ali celo starejši(rojeni v dvajsetih in tridesetih letih) so to zame božanstva.
V takem primeru je vseeno ali tečejo za rekreativno klubsko društvo Zgornji Spodnjek. Ker, oni ne žrejo kemikalij, se ne napihujejo...

@vencelj: Zanimiv podatek; vedno sem bil prepričan, klub je nekaj več, za profesionalce, podrejen n.pr. Atletski zvezi in ima pravico do podeljevanja licenc. o tem bomo še klepetali :wink: .

@bobr: Ti si tekmovalec, zelo dober, a zaenkrat rekreativec. To ni nekaj slabega, strinjam se, profesionalci so narkomani. V večini športov!

Pozdrav od slabega rekreativca...
Uporabniški avatar
 semjul
#114180
:D tečem za zdravje,
tečem za klub, za društvo,tečem iz veselja, tečem za denar, tečem zaradi uspehov......
vsi smo tekači, razlogov pa je na tisoče.
Meni je osebno vseeno, kdo teče na kateri tekmi.Prvi je vedno le eden, bil naj bi najbolši, s pomočjo ....., ali brez.
Zase in za mojih 47 let, sem odličen tekač v vrhunski formi, čeprav ne najhitrejši.Iz enega samega razloga, ker ne zmorem biti najhitrejši.
Nikoli nisem tekel profesionalno, nikoli treniral v klubu, raje kolesarim in igram košarko, hodim v gore, pa vendar mi je tek zelo prirasel k srcu.In ne bi se mu zlahka odpovedal, sploh pa ne zaradi hitrejših, ki so v večini,
ali zaradi rangiranja v klube, društva, amaterje itd.
Ko tečem po gozdu, mi je malo mar kakšen naziv dobim na tekmi.Sam izbiram pravila, sam izbiram tekme, in sam uživam v teku.
Zato se gre kajne :?: Za užitek pri teku :rol:
In potem postane vse ostalo nepomembno :wink:
Uporabniški avatar
 vencelj
#114208
Semjulovo razmišljanje mi je kar blizu, v glavnem tudi zato, ker se pri definiranju pojavi vprašanje, kdo je tisti, ki bi mu morali prepovedati nastop na tekmi:
:arrow: ali bi organizator prepovedal nastop vsem, ki so boljši od domačih tekačev
:arrow: prepovedati nastop vsem, ki se identificirajo (so člani) z nekim klubom ali društvom
:arrow: določiti dovoljeno mesečno kilometražo rekreativca in prepovedati nastop vsem, ki tečejo več
:arrow: :?: :?: :?
Pa me res zanima, ali ima kdo kako pametno idejo?
No, ravno v Dolskem smo imeli govora o tem, da imajo Italijani zaprte nekatere tekme in v bojazni, da jim tujci odnesejo nagrade, Slovencev ne pustijo blizu. Je pa to drugačna situacija, po kakšnih kriterijih bo pri nas nekdo preprečil nastop nekaterim tekačem, je pa drugo vprašanje.
lp, vencelj
 ŽULJ
#114215
http://www.atletska-zveza.si/files/akti ... RACIJA.pdf

Ne vem, če tole še drži, je pa prav gotovo edino merilo, ki lahko loči tekmovalce in rekreativce.

Po mojem mnenju bi se lahko organizator rekreativne prireditve (tekme?) lahko odločil, da registriranim tekmovalcem udeležbe ne dovoli oz. jim dovoli sodelovanje izven konkurence (mogoče v reklamne namene).
Na uradnih tekmovanjih AZS pa ne morejo nastopiti neregistrirani "tekmovalci".

Registracija tekmovalcev je pravzaprav znana v večini športov.
Uporabniški avatar
 vencelj
#114221
Na ta kriterij sem tudi pomislil, toda:
Sem ustanovni član AD Železniki, na seznamu sem vpisan tudi kot tekmovalec, treniram pa sam, kolikor pač, po nobenem programu, pod vodstvom nobenega trenerja, ne hodim na uradna atletska tekmovanja (razen nekaterih gorskih tekov, kamor pa tako lahko gre kdor hoče)...ali ob upoštevanju tega kriterija ne bom več smel nastopiti (oz. kje bi potem sploh imel pravico nastopati) :cry: . Navedel sem samo svoj primer, pa je takih še veliko.
lp, vencelj
 ŽULJ
#114226
Vencelj, biti registrirani tekmovalec pač prinaša svoje ugodnosti in slabosti.
Uporabniški avatar
 tae
#114231
vencelj napisal/-a:
Pa me res zanima, ali ima kdo kako pametno idejo?


Jaz imam trenutno vsaj 2 ideji, kateri sta pa težko izvedljivi, pa tudi vprašanje kateri organizator bi se spustil v to, saj on osebno od tega nebi imel nobene koristi. Pa vseeno:

:arrow: Prva varianta bi bili tekmovalni rezultati preteklega leta. Napr. naredi se skupna baza vseh slovenskih tekov leta 2007. Za začetek se iz vsakega teka izloži absolutno prve tri moške in prve tri ženske. Tako bi hitro prišli do npr. top 100 tekačev v Sloveniji. (če malo bolj podrobno pogledate rezultate slovenske scene, boste opazili, da se imena itak ponavljajo). Ti naj bi bili torej v letu 2008 v posebni kategoriji. Ostali rekreativci pa bi se trudili, da bi se prebili med top 100. Sčasoma bi teoretično lahko dober rekreativec prešel med kategorijo "profijev". V primeru, da je tekač zelo dober in se zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ni mogel udeležiti nobenega teka, si je s tem za eno leto še "kupil" sezono med rekreativci, ker med profije ni mogel biti uvrščen zaradi nepodatkov. Tako bi se vsako leto sproti formirala nova lestvica the best of za naslednje leto.
:arrow: Druga varianta pa bi bil povprečni tempo na km na preteklih tekih. V posebno kategorijo bi dal vse tekmovalce, ki so katerokoli tekmovalno razdaljo pretekli s povprečnim tempom npr. 3:30 min./km ali celo hitreje.
Uporabniški avatar
 vencelj
#114236
Saj menda ne misliš resno s temi predlogi? Pa ne zaradi vprašanja izvedljivosti (čeprav je trenutno v športnem koledarju vpisanih 327 tekov) ampak bolj zato, ker to nima smisla, je pa najbolj podobno vprašanju, kako iz tekmovanj izločiti boljše od sebe.
Žulj, ugodnosti in slabosti, OK. Ne more pa biti slabost v tem, da ne smeš tekmovati- kaj pa naj potem počnem pri svojih 43 letih? Začnem prvič v življenju nastopati na atletskih tekmovanjih na stezi? Da bi bil deležen kakih ugodnosti bi pa prav rad videl!
Če ima kdo željo o tem in podobnih predlogih resno razpravljati, naj se zadeva seli v svojo temo, mislim pa, da je to spet ena tistih neskončnih (vkolikor bo dovolj tistih, ki se jim bo zdelo vredno razpravljati) in brezplodnih.
LP, vencelj
Uporabniški avatar
 tae
#114238
Kako pa imajo to zrihtano kolesarji ? (to se mi zdi najbolj podoben šport).

vencelj je napisal/a:
Pa me res zanima, ali ima kdo kako pametno idejo?


Očitno moja dva predloga nista bila najbolj pametna ideja.

vencelj je napisal/a:
[color=blue]Saj menda ne misliš resno s temi predlogi? Pa ne zaradi vprašanja izvedljivosti (čeprav je trenutno v športnem koledarju vpisanih 327 tekov) ampak bolj zato, ker to nima smisla, je pa najbolj podobno vprašanju, kako iz tekmovanj izločiti boljše od sebe.

Ja res je vencelj, s tem bi izločil konkurenco, ki je boljša od mene in bo boljša od mene večno. Kaj pa pravzaprav ti sploh želiš ?
Uporabniški avatar
 vencelj
#114249
Kolesarji imajo verjetno (poudarek na tej besedi, ker pravil ne poznam) že samo regristracijo in licence drugače urejene in se potem na osnovi teh pravil da določiti pravico nastopa na rekreativnih tekih.
Če pogledamo tek: kdo so sploh tisti, ki naj bi jim prepovedali nastop na rekreativnem tekmovanju (katerem rekreativnem- ali teku za katerikoli regijski pokal, slo pokalu v rekreativnih tekih, na vaških tekmah... :?: ). Komu npr. bi v Dolskem morali prepovedati nastop? Prvim petim...? Malo je tekmovalcev, ki ves svoj čas posvečajo teku, trenirajo pod vodstvom trenerjev, na stezi, tudi po večkrat na dan, da se udeležujejo rekreativnih tekmovanj.
Takole: kolikor se ti, tae, ukvarjaš s teorijo teka in jo tudi udejanjaš v praksi, se ti ni treba bati, da bi bili nekateri večno boljši od tebe. Nekaj bodo naredile tudi izkušnje, vztrajnost in potrpežljivost.
V tejle razpravi si verjetno videl, da je to vprašanje zelo zapleteno, pravi gordijski vozel (če nekje postavljaš neka pravil, jih ne smeš tako, da bi s tem komurkoli delal krivico), takele razprave pa (vsaj mene ) polnijo z negativno energijo, zato se raje optimistično, s pozitivno energijo podam na tek.
In če se vrnemo na začetek (moj prvi post okrog tega), gre zgolj za nadaljevanje sproščene debate o temi, ki smo jo načeli v Dolskem in nikakor ni bila namenjena linču boljših tekmovalcev. Gre samo za že postavljeno vprašanje: do kje je nekdo rekreativec in od kje naprej tekmovalec? Razmišljanje pač!
Spomnim pa se še dogodka izpred let, ko smo še organizarali uličarko v Železnikih: tekmovalka (ali rekreativka?), sicer kar dobra in uspešna, se je prijavila, ko pa je videla, da sta prišli na tek tudi Helena Javornik in Anica Živko, se je prišla odjavit, da s temi pa ona že ne bo tekla :!: :bum:
lp, vencelj
Uporabniški avatar
 tae
#114260
Za začetek naj povem, da bo to moj zadnji post v tej temi, ker debata ne ustreza več naslovu in pomikamo se v neprijetne vode. Bi pa rad še nekaj rekel.

vencelj napisal/-a:
Če pogledamo tek: kdo so sploh tisti, ki naj bi jim prepovedali nastop na rekreativnem tekmovanju (katerem rekreativnem- ali teku za katerikoli regijski pokal, slo pokalu v rekreativnih tekih, na vaških tekmah... :?: ).

POPOLNOMA NOBENEMU SE NE SME PREPOVEDATI NASTOPA NA KATEREMKOLI TEKU, govora je le o ločeni kategoriji.

vencelj napisal/-a:
Komu npr. bi v Dolskem morali prepovedati nastop?

Naj še 1x povdarim, da si nihče ne želi prepovedi, ker je to kratenje človekovih pravic. Vsi imamo pravico teči, če je pač tekma odprtega tipa. Če pogledamo le prvih 10 najboljših tekmovalcev tega teka:
1 120 Mitja Kosovelj TK Kobarid 1984 M1 46:57
2 137 Boštjan Hrovat THB 1976 M2 48:01
3 76 Marko Pintar ŠD Sorica 1972 M2 50:46
4 84 Jože Čeh AK Lenart 1971 M2 51:41
5 121 Tine Torkar ŠD Nanos Podnanos 1990 M1 52:01

6 69 Igor Šalamun AD Maribor 98 1965 M3 52:40
7 86 Tomaž Kalan Okrepčevalnica Kozolc 1958 M3 52:51
8 107 Marko Spruk KGT Papež Kamnik 1973 M2 53:37
9 95 Mirko Janjatovič KGT Papež Kamnik 1971 M2 54:02

so zame osebno vsa znana imena (razen z modro označenega). Vsa ta ista imena se vedno ponavljajo med absolutno prvimi tremi na rekreativnih prireditvah Slovenija teče (delal sem si lastno evidenco v excelu, ker sem želel ponovno sprožiti to debato, pa sem se potem premislil, ker samo premetavamo besede, v praksi pa ne moremo nič spremeniti).

vencelj napisal/-a:
Takole: kolikor se ti, tae, ukvarjaš s teorijo teka in jo tudi udejanjaš v praksi, se ti ni treba bati, da bi bili nekateri večno boljši od tebe. Nekaj bodo naredile tudi izkušnje, vztrajnost in potrpežljivost.

Ja vencelj, to so bile optimistične besede, če pa pogledam stvar realno, je pa tako, da ne glede na moje izkušnje, vztrajnost, potrpežljivost, znanje, treninge ipd. nikoli ne bom mogel biti, kot napr. Roman Kejžar ali Mitja Kosovelj, ker sta onadva vrhunska tekača ne le za slovenske razmere ampak tudi tujino. Razlogi so seveda v letih ukvarjanja s tekom, pa sami treningi, nadzor, profesionalnost,...Saj se ne mislim enačiti z najboljšimi, ampak recimo Boštjan Hrovat, občudovanja vreden tekač, že večkrat bila na isti tekmi, ampak on je v isti kategoriji kot jaz po letih. Se pravi, čim se pojavi on na tekmi, jaz že izpadem iz igre. Tisti, ki so absolutno najboljši, odvzemajo mesta tudi v kategorijah (normalno, saj drugače ne more biti).

vencelj napisal/-a:
V tejle razpravi si verjetno videl, da je to vprašanje zelo zapleteno, pravi gordijski vozel (če nekje postavljaš neka pravila, jih ne smeš tako, da bi s tem komurkoli delal krivico), takele razprave pa (vsaj mene ) polnijo z negativno energijo, zato se raje optimistično, s pozitivno energijo podam na tek.

Mislim, da se sedaj nikomur ne dela krivica. Če bi bilo kdaj slučajno takšno tekmovanje, pa jaz vidim tu več plusov. Najboljši bi se dejansko lahko pomerili med sabo (zdrava konkurenca), rekreativci med sabo, prepričan sem, da bi se medalje razdelile med popolnoma druge ljudi, kot ponavadi. Na koncu vsi zadovoljni.

vencelj napisal/-a:
Spomnim pa se še dogodka izpred let, ko smo še organizarali uličarko v Železnikih: tekmovalka (ali rekreativka?), sicer kar dobra in uspešna, se je prijavila, ko pa je videla, da sta prišli na tek tudi Helena Javornik in Anica Živko, se je prišla odjavit, da s temi pa ona že ne bo tekla :!: :bum:
lp, vencelj

vencelj, tebi se zdi to neumno. Jaz bi tekel seveda vseeno, vendar pa razumem omenjeno tekmovalko. Tudi sam hodim na tekme tekmovat in ne nastopat. Če se gre omenjeni punci za uvrstitev, kakšne ima realne možnosti, če tekmujeta dejansko 2 profesionalki ?

Kratek zaključek; tek je po mojem eden redkih športov, kjer skupaj lahko tekmujejo popolni začetniki, rekreativci in profesionalci ali pa atleti saj je vseeno kako jim rečemo. Za ene je to prednost, za druge slabost. Zame že veste na katero stran se nagibam. Konec debate.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
#114264
Jaz v sedanjem sistemu ne vidim problemov.
Če ni denarnih nagrad, "profesionalci" ne pridejo.
Kadar želi organizator znana imena, so denarne nagrade - ki vlečejo le najboljše.
Ostali - kdor hoče, pride.
Štejem si v čast, kadar zraven štarta še kakšno znano ime. Zelo sem pa vesel, kadar je na kakšni prireditvi veliko veselih obrazov TF. Nikoli še nisem tekel za medaljo (čeprav sem jo že tudi kdaj prejel) in vedno se potrudim po razpoloženju in močeh.
Imam en predlog:
naj ostane tako kot je :D
Uporabniški avatar
 RoKo
#114266
Več znanih ko pride, lepše je, se lahko potem hvalim, s kom se tekel. :lol:

Če mi pa že vzame mesto pri vrhu, pa naj. saj se trudim, če je boljši je pač boljši. :wink: :lol: :lol: :lol:

Za zlato sredino se pa trudim kolk se le da.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 21

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA