splošno, vabila, poročila, ...

Moderator: bubi

 mario vaffo
#127369
bubi napisal/-a:
Poglejmo si recimo Bob Rock:

, npr. Kmetič, Anderluh, 7 kontrol,


Ni mi čisto jasno kaj tukaj impliciraš, da se je šlepal Sandi ali jaz? V najinem primeru sem jaz ujel Sandija na tretjo kontrolo, ker je naredil veliko napako na začetku. Potem ga je Sandi žgal ko strela, jaz pa sopihal za njim, ker pač nisem mogel hitreje. Sem imel pa vse pod kontrolo in potem na eni dolgi varianti (7. ali 8. kontrola) ubral drugo pot, kjer sva se potem do cilja ločila, to sem perforiral pred njim in mu potem na naslednjo kontrolo dokončno ušel.

Težko je samo iz vmesnih časov sklepati na to kaj se je dogajalo na progi. Stvari se dajo rešit s pametnim trasiranjem, ustreznim štartnim intervalom in celo dirigirano štartno listo, kar v našem primeru majhnega ptevila tekmovalcev ne bi smel biti problem (da npr. vseh boljših ali takih, za katere veš, da se radi prilepijo, ne daješ štartati enega za drugim v dvominutnih intervalih, ampak jih malo razpršiš).

Gregor
 Žridah
#127488
Večino ste že povedali, samo še to: Na tekmah s skupinskim štartom šlepanje ne more biti prepovedano, ker je to poanta teh tekmovanj. Takšne so štafete v orientaciji, po moje pa velja tudi za trekinge.
Uporabniški avatar
 milkec
#127489
mario vaffo napisal/-a:Ni mi čisto jasno kaj tukaj impliciraš, da se je šlepal Sandi ali jaz?


Samo, da tole ne bo prišlo na preveč osebno raven glede na to, da se med seboj očitno poznate :twisted:
Uporabniški avatar
 bubi
#127494
Ah ne, vem, da se Grega in Sandi nista šlepala. Samo malo sem ju spodbodel. Saj sem že v enem prejšnjih postov napisal, da sem malenkost žleht. ;)
Uporabniški avatar
 žine
#129089
....eko ene zgodbe s terena: tokrat na DP v Postojni sem imel sredi proge priliko etične dileme: ujel tekmovalca pred sabo, šel naprej in potem naredil kapitalca za +20 min :D
dobro štafetno dirko vsem!
lpŽ
Uporabniški avatar
 bubi
#129091
Hm ... No, tudi jaz sem bil v skušnjavi tokrat in videti je, kot bi celo progo sodeloval z zmagovalko iz ženske elite. Hm ... :) Kaj več pa naslednjič. :) Zdaj je na vrsti odhod na štafete. :)
 kofols
#130089
Še iz tujih logov

Aktualno debato o šlepanju so spet na veliko povzeli Norvežani. Trasiranje, trasiranje, trasiranje..... ampak le skupek vsega, nič pa res novega, vsaj zaenkrat. Za te Phi-loopse, ki zgledajo še najboljše pa so verjetno preoblikovali kar star predlog od OK Linne (Troeng) iz leta 2004 kolikor vem.

Za nas je tako trasiranje še brezpredmetno.....mogoče bi res vžgalo le na šprintih....

http://news.worldofo.com/2008/05/22/wha ... enteering/
 Jeb
#132859
Nismo še omenili organizatorjev in njihovega vpliva na to, ali je tekma poštena. Ob koncu zgornje razprave sta se zgodili dve državni prvenstvi, na dolgi in na srednji progi, in na obeh so organizatorji na progi naredili napake, ki predstavljajo čisti "neferplej" oz. zajebavanje tekmovalcev oz. balkanski odnos do športa. Če je na tekmovanju kontrolna oznaka narobe postavljena, tekma ni regularna. Vseeno je, ali je postavljena narobe zato, ker je tam karta slabo narisana, ali je postavljena na enakem objektu, ali se vidi od objekta, ki je na karti označen (obkrožen) ali ne. Če je kontrolna oznaka narobe postavljena to pomeni, da nekateri tekmovalci iščejo dlje in to neodvisno od svojih tehničnih oz. orientacijskih spretnosti. To pa pomeni, da na rezultat vpliva sreča. Nekdo bo prišel iz prave smeri, slućajno, ker bo prej malo zašel, in jo bo takoj našel. Nekdo bo imel srečo, da prišel v bližino takrat, ko jo bo nekdo po dolgem iskanju našel. ITD. Kdo pa želi tekmovati v športu, kjer je njegova uvrstitev odvisna od sreče?

Mednarodna orientacijska zveza je stoletje razvijala standarde za orientacijske karte predvsem zato, da bi izločila srečo in s tem zagotovila pošteno igro. Slovenski orientacisti v izvršnem odboru pa sedaj razpravljajo o regularnosti take tekme z vprašanji:"Komu bo koristilo, če tekmo razveljavimo?" Tako so kalkulirali Balkanci na legendarnih jugoslovanskih planinskih orientacijskih tekmovanjih pred razpadom Jugoslavije. S tem, da si prišel na cilj, si opravil manj pomemben del tekme, potem si moral v večurni debati doseči še tako razlago pravil, da je bil tvoj dosežek čimvišje uvrščen.
V IO OZS tako malo spoštujejo osnovno in najpomembnejše pravilo za pošteno tekmo že vsa leta obstoja. Ampak z večletnim trudom so usposobili kontrolorje in sodnike, pa organizatorji so z izkušnjami postali boljši, in zdelo se je, da so te težave odpravljene. No, letos je res slabo leto. Ampak tudi napake na dveh zaporednih DP me ne bi skrbele, če bi ne bilo poleg tega prenizkega spoštovanja pravil pri članih IO. To, da se stanje stabilizira, kakovost dvigne, je vedno posledica večletnega dela, enako pa je padec v kakovosti posledica večletnega zanemarjanja oz. brezskrbnosti. In čez noč oz. eni sezoni se ne da ničesar popraviti. Spet bi bilo potrebno več truda v daljšem obdobju, to je pa preveč za ljudi, ki rajši prilagajajo pravila trenutnemu stanju.
 klas
#132893
Zanimivo tole...
Kadar se pojavi situacija, da je npr. nek sklop detajlov sicer prav narisan v medsebnih razmerjih, a je zaradi napake narobe kot celota postavljen v prostor (beri postavljen na karto), se lahko pri neizkušenih traserjih pojavi ta problem, ki ga opisuješ. Imajo dve možnosti - ali upoštevajo detajlna razmerja ali celotno karto. Seveda, če napako opazijo. Najbolje se je takim delom pri trasiranju izogniti.

Zanima me torej-povsem ljubiteljsko, kako orientacisti preverjate veljavost kart:
Npr. ko jih stručkoti iz Romunije ali Madžarske enkrat narišejo:
- ali jih kdo preveri (ali se zaupa licenci risarja)
- koliko časa traja "rok trajanja" ene karte oz. od kdaj naprej se smatra, da je zaradi možnosti naravnih in umetnih pojavov spreminjanja narave karta ni več sigurna za prirejanje tekmovanj višjega ranga?
LP ljubitelj
 Jeb
#132911
Preveriti bi morali, preden klub, ki je najel risalca, plača. V orientacijsko zrelih državah tako delajo, pri nas smo pa še vedno preveč zaupljivi in zato dostikrat nategnjeni. Da karta ni dobro izrisana ugotavljamo ponavadi šele ob prvi tekmi, ko je risalec ponavadi že izplačan.

Trajanje karte pa je zelo odvisno od sprememb. V bolj urbanem okolju je več novih poti in cest, več sekanja, čiščenja in pomlajevanja gozda, kje daleč, npr. na Pokljuki, pa karta tudi po več letih skoraj 100% drži. Vse je odvisno od posegov ljudi v gozd. Relief se itak ne spreminja in če je star gozd, je tudi vegetacija nespremenljiva. Od naravnih vplivov lahko bistveno spremeni zadevo le kak vihar oz. vetrolom.
 ir
#135091
Se je pisalo o Balkanu?
Na šprintu postavi izkušen Madžarski traser dve kontroli 4 metre narazen in ena odlično vidna, druga pa skrita in tako razrečiš konkurenco. Ali ni tudi Madžarska Balkan :)
Verjetno pa se najde še kak tak primer tudi kje bol na severu :)

Kje je Balkan v OZS?
Po mojem je največja težava v organizaciji sami. Tisti, ki ste tam zgoraj veste, koliko je dano v tej organizaciji na organizirano izobraževanje. Nekaj pove že podatek o številu potrjenih in veljavnih (pri strokovnem svetu za šport) programov izobraževanj. In koliko se sploh izvajajo.

Dokler se dela ljubitelsk in tako tudi nastopa morda komu ni prav, ki išče tu popolnost. Kdor pa išče druženje v prijetnih okoljih ter rekreacijo pa je tudi z takšnimi tekmami zadovoljen.

Vedno pa se lahko daje pripombe na karto, traserja,... a je to trenutno le tema kot vreme.

Iztok

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA