prostor za dogovore in pogovore TFjevcev s totega konca
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
#141184
Danes se je na vstopni problem ( preèenje hribovja nad levim bregom Drave od Dravograda do Maribora ) ki šteje kot sprejemni pogoj za kraljevski problem družbe Zg. Podravcev odpravil Klopotec.

Okoli 12h se mi je oglasil iz kmetije Pernat pod Bricnikovim vrhom.
POZOR! Torej je do Radeljskega potoka delal polno pot z vsemi kontrolnimi toèkami ( Pernice - Bistriški jarek- Sv. Jernej - Bricnikov vrh - Trije Kralji ).

Okoli 17h se je javil v pripravah da se loti Kaple. In ga je zanimala varianta AUT vs SLO stran.

Sedaj je nedostopen.

Upam da ga bomo lahko pogostili pri pogledu na MB luèi.

Škoda lunin delni mrk je bil vèeraj ponoèi ampak èez dan je bilo žal slabo vreme. Tako da odloèitev je bila racionalna. Je pa mrzleje danes.

Tako da nam je bilo ugodneje prejšni teden.

Danes sem gledal iz Glažute ( Pohorska stran pod Arehom ) Kozjaško hribovje. In zelo lepo se vidi razdalja in nekaj konfiguracije
( Žavcar in Tojzlo sta žal skrita ), ki jo je treba preteèi oz. premarširati ko si enkrat že na Sv. Duhu pa misliš, da si že doma. Pred teboj pa je še vsaj tri ure marširanja po MB podroèju Kozjaka tim Kobansko ( referenca Kobanica- zašèita pred dežjem iz lipovih vej in listov ).
Uporabniški avatar
 semjul
#141196
:D
Ivan, praviš z Glažute, da si opazoval, škoda, da se nisva srečala, sam sem namreč danes kolesaril tudi po tistem delu Pohorja, bi mi lahko malo razširil znanje glede pogleda na drugo stran Drave, tisto hribovje večkrat opazujem - tudi z Glažute, vendar nimam pojma kaj je kaj, kljub temu da sem že prečil celoten Kozjak.
Pa ob kakšni drugi priliki. LP
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
#141221
Ob 19.55 se je Klopotec oglasil med vzpenjanjem na Sv. Duh po AUT strani
( bil je na tisti ozki asfaltni cesti ).

Pogumno se mi zdi od njega da je popolnoma sprejel naše predloge èeprav je sam po delih testiral druge variante.

Pravi da je ožuljen in da prièakuje da bo šlo težko.

Deluje pomirjujoèe...Namerava konèati v Kamnici, kjer ga bodo èakali domaèi.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
#141222
semjul napisal/-a::D
Ivan, praviš z Glažute, da si opazoval, škoda, da se nisva sreèala, sam sem namreè danes kolesaril tudi po tistem delu Pohorja, bi mi lahko malo razširil znanje glede pogleda na drugo stran Drave, tisto hribovje veèkrat opazujem - tudi z Glažute, vendar nimam pojma kaj je kaj, kljub temu da sem že preèil celoten Kozjak.
Pa ob kakšni drugi priliki. LP


Semjul,

Ti pa še kar sprožaš uganke na temo Ruško - Zasavske naveze :).

To je zelo dobra kombinacija. V obeh primerih gre za sredogorje ...
V obeh primerih je v dolini tudi nekaj umazane industrije...s tem da pri nas je že skoraj ugasnila.

Kolesaril gor?

Predpostavljam, da si šel iz Ruš proti Arehu po oni makadamski cesti...

Èe se le da je weekend tura s kužekom krog od Betnavskega gozda preko Bolfenka, Ruške, Glažute pa dol na Peèke in potem vraèanje preko Obrambnega doma in Spodnje postaje Vzpenjaèe , Arene nazaj do Betnavskega gozda.

Ja vèasih jaz tudi zaidem s kolesom tu gor.

Panoramski vidik iz Glažute ...ja danes je bila lepa vidljivost popoldne..
Ozraèje izprano...

Iz Glažute moraš zelo dobro gledati da vidiš samo špic Sv. Duha.
Namreè zakriva ga eden vrh ki je par merov višji ali enako imenovan Jarèev vrh...Potem pa greš samo desno in spremljaš horizont do Sv. Urbana.

Zelo dobro pa vidiš Sv. Duh iz Žigartovega vrha.
Ali pa èe se iz Ruš odpraviš v teku ali s kolesom gor nad Župank tam kjer se zaène cesta za proti Šumiku èez Božje štenge. PRed vstopom v gozd ali pa malo višje kjer se za trenutek na gozdni cesti odpre proti severu ...
Malo preden je na cesti lesena tabla Pot Pohorske èete...ki kaže v graben proti
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
#141258
Klopotec je vèeraj ožuljen ob 21.30 konèal zgodbo na Sv. Duhu.

Klopotec,
Moram priznati, da mi je kar malo žal da nisem prihitel s kolesom gor.
Sem bil full v skušnjavi da opravim veèerni trening iz Šturm grabe zlezem gor ( Absolutno - Romantièno Sv. Duh in Vurmat v tem èasu ) pa te navdušim s kakšnim ananasom. Ampak nazadnje ko sem se pogovarjal si deloval suvereno.

Moj komentar:

V zadnjih dveh letih si Klopotec naredil neverjeten napredek.
Tvoje izhodišèno stanje je bilo par svetlobnih let daleè od tega èesar se sedaj lotevaš. Oèitno je da imaš še veliko rezerv.

Poleg tega daj lump poglej si malo karto in potegni èrto
od Dravograd preko Košenjaka, Sv. Urbana, PErnic, Sv. Jerneja , Kapunarja, Pankracija, pa do Sv. Duha....

PA se ti zavedaš, da si videl ene najlepših krajev vse v enem dahu kar nekateri nikoli ne bodo. Pa še èe bodo bodo gor pridirkali z avti, morda s kolesi na prtljazniku malo pomocvili prst v vodo potem pa domov...

Ti si naredil preboj.
Kilometrina je prebita.

Lepo si odsonèi žulje, naredi ...

NE sme te prehitro zvabiti ta Macho Igra Ekstremno...si vsi zaslužimo malo veè ponižnosti do teh tras ( sploh èe gre za traso, ki je bolj duhovnega znaèaja kot je od Sv. URbana do Sv. Duha ). To so samo darila...

Mislim da si naredil veliko in da ni fair do trase Dravograd - Sv. Duh da èlovek ne bi bil ponosen na preteèeno pot.

Žulji so znak da se boš sedaj na teh toèkah na nogah okrepil.

Jesen je še dolga in primerna za preèenje.

Sicer me ima da bi ti svetoval, da greš prej še Phoorsko traso ampak sedaj si že predaleè prišel da ne bi konèal najprej te zgodbe.

Prijetno celjenje žuljev ( bosi sprehod po zeleni travci okoli hiše , pa malo
zelenih sokov, pa sonèenje podplatov pa boš pripravljen za nov izziv ).
 klopotec
#141286
Včeraj zvečer sem bil razočaran, danes nisem več. Si pa zamerim, da sem do tega prostranstva pokazal malo premalo spoštovanja in respekta. Človek se mora lotevati stvari, za katere je skoraj stoprocenten,da mu bodo uspele. In se nanje ustrezno pripraviti. Jaz sem storil nekaj napak, ki upam da me bodo izučile.
Pot sem preslabo poznal. Če bi seštel vse km, ki so šli "v prazno", bi bil presenečen.
Nisem imel nepremočljive obutve in sem bil že na Košenjaku moker, kot da bi eno uro stal v vodi do riti.
Za vmesne počitke sem si vzel premalo časa.
Obutve si nisem prav zavezoval. Na trenutke sem imel vezalke preveč zategnjene, potem pa si nisem vzel časa, da bi si jih zrahljal.
Prva naslednja naloga bo dobro spoznati markacijske oznake. Zgubljal sem čas z gruntanjem avstrijske logike markacij. Mogoče je bilo to #zgubljanje časa" celo koristno, da sem se malo odpočil.
Dvojne nogavice v čevljih so obvezne zaradi žuljev.
Pa še bi lahko našteval.

Vzrok za konec na prelepem Sv. Duhu pa niso bili žulji. To človek lahko potrpi, ampak pokostnica na levi nogi. Danes je otečena on rdeča, oziroma na vijolčno vleče, kot sliva. Tako peklensko je skelela, da je več nisem mogel ignorirati, pa sem poskusil vse, edino ritensko nise poskusil hoditi. Pa nič. Vztrajala je in potem sem si rekel, moram jo poslušati.
Kondicijsko mi je stvar šla super. V hrib sem rinil brez problemov, prvih 10 ur sem tudi veliko tekel v rahlem tempu. Kljub temu, da sem nosil preveč balasta s seboj. No, to je bila tudi napaka. In ko sem prišel na Kapunar in bi lahko po tistih grebenih, po lepih poteh veliko tekel in pridobil čas, me je izdala pokostnica. Zakaj, bom moral še ugotoviti.
Presenetila me je raznolikost terena. Od visoke mokre trave, do lepih suhih poti, do zelo strmih vzponov, do zamočvirjenih predlov recimo tudi na vzponu na Kapunar (Kapunar iz moje smeri sploh ni nedolžen. Nudi vse živo presenečenj), do težav z visokimi koprivami in robidovjem, celo prek skal sem lezel dol s Košenjaka.
Posebna zgodba pa je ponoči biti sam v takšnem prostranstvu. Moram priznati, da so mi bile prve minute malo tesnobne. Potem pa sem se na samoto in temo odličo privadil. Zdaj me lahko ponoči pošlješ kamorkoli. Ni zime.

Ni mi žal da sem izbral dolgo varianto. Ivanu (tek v snegu) hvala za to priporočilo in za vso pomoč v informacijah, ki so ključne. Pa ta človek pozna vsak grm Kozjaka. Neprecenljivo.
Eden, ne vem, mislim Damijan, je pisal, da se lotevamo zadnje čase takih stvari solo. Meni se zdi to, za moje pojmovanje, pravilno. Več razlogov je za to. Sicer pa ima svoje čare tudi skupinski izlet, ampak potem je to bolj izlet.
Tako, zdaj pa moram poiskat kakšne žavbe za pokostnico. Žez en teden grem za par dni v Logarsko in ne bi rad posedal pred šotorom.
Uporabniški avatar
 semjul
#141314
:D

čestitke Klopotec, za ves trud, katerega si vložil v svoje popotovanje, energijo in tudi za opravljeno pot.Ta sploh ni zanemarljiva. Lepa je tako po naravi, kot po kilometrih.
Da pa je prečenje hribovja s tolikimi km posebnost, tako za telo, kot za duha si izkusil tudi sam. Izkušnje so tista posebnost, ki nam lajšajo takšne poti. Še tako dobronamerni nasveti v tem primeru ne zadostujejo, ker smo pač tako uštimani, da vsak dela na malo svojstven način.
Torej izkušnje si pridobil, veselja do popotništva pa ne izgubil.
Rezultat je pozitiven, drži se, in res je, najbolje je izkušnje nabirati sam, v skupini pa jih je najbolje uporabiti.

Hitro regeneriranje, pa o tem tako veš več........
Uporabniški avatar
 zvone
#141322
Čestitke tudi z moje strani!

Izkušnje, izkušnje ...

Zelo lepo si ugotovil svoje ključne napake, le škoda je, da si se učil na lastnih (ampak v vednost, tudi mi smo se).

Torej, prepričan sem, da se ti bodo te "slabe izkušnje hitro obrestovale" in da bomo še letos prebrali zapis o tvojem uspešnem prečanju Kozjaka in še marsikatere druge zahtevne poti.

Hitro regenaracijo in lepe vzpone v Logarski ti želim! Zvone
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
#141324
Ad pokostnica...

Vnetje pokostnice ....ti si menda svoj èas nekaj testiral gabez...ali bezeg...saj ne vem veè....




Èe imas kje možnost dobiti gabezove posuèene liste...morda pa tudi sveže...
Ti se lahko uporalbjajo tudi za jed...
In delaj si redno tople obkladke.

To s pokostnico poskusi èimprje sanirati sicer se ti bo vsake toliko èasa ponavljalo ...

Lahko pa da ima tudi pvoezavo s tvojim prejšnim življenjem ( in tisto kar si že reševal ali rešil ).

Tako da brez panike...Samo ne zadovolji se s tem da bo poèivanje odpravilo. Ker to ponavadi se konèa s tem da se vsake toliko èasa ponavlja. Pa oblivaj se z zelenimi sokovi...

Namreè vnetje pokostnice je dejansko infekcija tkiva...to pomeni da imaš še rezerve v prepojitvi svojih mišic z organskimi svežimi sokovi.

Drugaèe pa intervencijsko poskusi obkladke z gabezovimi listi.

Vmes lahko daš tudi nekaj robidovih ali malinovih pa mal koprive. Ampak temelji naj na Gabezu.

S èajem poèakaj...še nekaj prebiram o kontraindikacijah.
Obkladke pa bi jaz kar poskusil.



Omega 3 ( lan in konoplja ) in omega 6 pa itak že uživas ...potrebna za blažitev vnetij.
Uporabniški avatar
 Vreme
#141328
Klopotec vsekakor čestitke, nič za to če nisi uspel s celotno traso, že ta je zavidanja vredna!!! :cast1:

Sem pa se soboto spraševal, ali si šel ali nisi, potem pa vidim,da si pametno zaradi vremenskih razmer prestavil štart, a blatu se očitno nisi mogel odreči!

Vsekakor ti prvo želim hitro sanacijo poškodbe potem pa z novimi močmi naprej!!! :D
Uporabniški avatar
 andreya
#141344
Klopotec, čestitke tudi od mene, četudi cilj ni v celoti dosežen. Priložnosti bo še dovolj.

Ti se sedaj samo lepo regeneriraj, pa po pameti in dobro pozdravi pokostnico. Da boš lahko užival v Logarski.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
#141386
Hojla,

Jaz ne vem kako mi je ušel ta gabez pred leti ko sem reševal svoje probleme s tvorbami...

Namreè zanimivo je da ima podobno kot robida veliko taninov, ki koaguirajo beljakovine... Kaj to pomeni ?

Da lahko v procesih vnetja koristiš moè tim astringenov ( to je vrsta taninov ) , da s tem uèvrstijo tkiva.

Sicer se ta lastnost uporablja pri notranjih vnetjih in ranah
( želodec, razpušèeno debelo èrevo oz. debelo èrevo, ki pušèa .... ).

Oglasil sem pa se po še ni drugi ideji....

Zakaj še ne bi sovražnika, vdaril tudi z notranje strani.

Torej da bi si privoošèil regeneracijo z robidami. Vem smešno zvenim, ker se v teh dneh jaz bašem z robidami od zajtrka do veèerje...ampak res mislim, da si naletel na eden zid. In sedaj maš priložnost da še tukaj odmakneš zamašek. Imunski sistem paè ni mogel odplavljati veè...Laktati v mišicah so toliko narasli da imunski sistem ni zmogel veè sodelovati v odplavljanju toksinov. To pomeni, da še imaš rezerve.

Ja zaèel pa sem z robidami...No sicer so enako ali še bolj zanimive maline. Ampak te so že mimo. Namreè v sadežu je ogromno organskega vitamina C in menda je tudi med prvaki z antioksidanti. Ampak zaradi taninov so zanimiva semena...tisto kar ti ostane med zobmi. To èe poskušaš zgristi kolikor se da...je vir, ki se ga potrebuje.

Pri gabezu je zanimiva tudi korenina.


Si bo treba pogledati rastni cikel...namrec èisto možno je da sedaj cveti in da v jeseni bi bilo možno ubrati še korenino. Fotke so v vsaki herbalni literaturi ..

Kombinacija teh dveh rastlin hmmm...glede na to da sta kompatibilna v nekaterih snoveh.


Se še beremo po tej temi. Bom poslal ZS èe še kaj zvem iz knjižnjice.


Prijeten dan,


PS Mimogrede danes sem se boril kot Sigourney Weaver z mother queen of aliens za robidne sadeže med trnjem... Glede na to kje si hodil vèeraj zveèer potem veš kje obstaja bogastvo tega sadeža pa še muèiti se ni bilo treba ( pod pašniki ...si prebral napis:
Tur Bitte Schliessen...??? :)
 klopotec
#141427
Dobro si mi dal misliti. Imunski sistem je tu ključen. Če ni na nivoju, potem ne čisti sproti toksinov, ki nastajajo v mišicah zaradi dolgotrajnega intenzivnega gibanja. Torej je treba stalno skrbeti za nivo imunskega sistema.
Jaz niti ne skrbim zanj tako slabo (mislim da celo nadpovprečno), a tu je še zgodba o tem kaj si prinesel na svet in kako si skrbel zanj prvih 50 let, he,he. Pravzaprav je to treba vključiti čisto resno.
Zdaj, ko nastane posledica, recimo vneta pokostnica, je treba nakaj hitro ukreniti. Včeraj sem se je loteval od zunaj z ledom. Mimogrede, ker sem imel čas sem šel k zdravnici iz radovednosti kaj bo rekla. In je rekla, da ni nobene maže, samo intenzivno hlajenje z ledom in počitek.
Tokaj pa sem se spomnil na gabez. Lani jeseni je menda bilo, smo se nekje pogovarjali o gabezu v zvezi z vnetjem sklepov, se mi zdi. Pa mam nekje o njem nekaj literature, pa grem zdaj iskat, pravzaprav najprej grem po gabez, ker točno vem kje ga najdem. Vzel bom še liste robid, vse skupaj drubno narezal, pretlačil, zmešal s šnopsom in zvezal obkladek na nogo.
Ob znotraj pa se bom zadeve lotil z zelenimi sokovi in smutiji.
Kar se tiče robid. Pri nas v naravi je ogromno robidovja, ampak ni plodov, kar je je vse nekam zakrknjeno, neuporabno. Na Kozjaku pa sem videl in tudi pojedel nekaj robid. Iz Košenjaka dal proti Pernicam, pravzaprav jaz Pernic niti nisem videl, ker sem zašel preveč levo proti Laaknu (ali nekaj takega, sem si zapisal) pa sem videl in pojedel precej malin, tako da tam se jih da še dobiti in lepe so skoraj kot domače na vrtu. Mislim po velikosti, sicer pa mislim, da so mnogo bolj bogate po vsebini, ker rastejo v svojem naravnem okolju.
Tisti Tur schliessen sem nekje videl, ampak se ne spomnim kje, a ni bilo med zadnjim vzponom na Sv. Duh? Tam nad tistim pušišankom je bil tema kot v rogu, strmo pa tako, da sem si dobesedno grizel kolena. Sredi gozda se pot razcepi in nisem vedel kam. Grem po desnem razcepku, ni markacije, grem nazaj pa po levem, ni je tudi tu. Pa sem misli, menda je vseeno, se verjetno združita. Potem pa je bila markacija. No ta zadnji vzpon je izredno dolg, kar vleče se in vleče in na koncu več ne vidiš osvetljene cerkvice. Pa nekam v levo greš. Tam sem mislil da sem zašel, potem pa le pri eni ečji hiši, kjer sopet vidiš na asfaltu markacijo, ugotoviš, da si na pravi poti. Zdaj si bom imprej vzel en dan in se s kolesom odpeljal do Sv.Duha, se spustil dol v Avstrijo do tistega ribnika, tam pustil kolo in podnevi prehodil ta del do Duha. Mora biti lep del, samo ponoči tega nisem mogel videti. Dobil pa sem tak občutek. Potem pa takoj nazaj dol po kolo.
Dobro, grem zdaj jaz po gabez.
Aha, še to, tam okoli Kaple sem videl že mnogo rdečega šipka.
Uporabniški avatar
 Mojca99
#141431
Hoj Klopotec, čestitke tudi v mojem imenu :cast1: . Ti si meni en velik vzor :wink: - v vseh ozirih, tudi kaj vse se zmore kljub artritisu.

Se vidimo :D :D
 klopotec
#141497
Vsem lepa hvala in prijetno tekanje v naravi.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA