vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

#133676
Naj naprej razložim kaj to je:
Trohanterni burzitis je vnetje sluzne vrečke oz. burze na zunanji strani kolka, kot posledica ponavljajočega drsenja kit pri gibanju kolka preko zunanje površine zgornjega dela stegnenice.

Ima kdo izkušnje s tem?

Pri meni se je pojavilo tako, da sem med tekom na desnem kolku začutila bolečino. Po tem sem 14 dni mirovala kar se teka tiče. Pri kolesarjenju me ni nič bolelo, zato sem ta čas kolesarila. Ko bolečin nisem več čutila že par dni, sem nato zopet začela s tekom po ravnem na 8km. Čez dva dni sem šla na 10km po bolj razgibanem terenu, kjer tečem v hrib in po hribu navzdol. Naslednji dan sem zopet začutila bolečino v desnem kolku. Nekoliko sumim mojo tehniko teka, kar je tudi lahko razlog za to vnetje..... Zdi se mi, da ne tečem lahkotno, pač pa nekoliko okrnelo, kot da me nekaj zavira in nog nimam sproščenih..če me razumete kaj mislim?

Brala sem v Tekaškem trenerju, da naj to nekaj časa hladim, mažem z antirevmatikom.

Zanima me koliko časa naj "počivam" - je to par dni, teden, mesec...ali lahko kolesarim, kakšne vaje lahko delam za krepitev teh mišic, ipd.
Želim si iti na Nočno 10ko in da bi bila takrat že OK.

Hvala že vnaprej za odgovore in priporočila!
 Tanjusha
#134047
Jaz imam podobne tezave :( Sicer sem kolk poskodovala nekaj let nazaj in si pri tem natrgala se vezi in misico, vendar pri teku se nisem imela tezav z bolecino prav v kolku, me je pa bolela misica. Zdaj pa od DM-ovega teka dalje cisto ves cas cutim bolecino (zunanja stran in pa spredaj na pregibu), bolj bolece je pa po klancu navzdol.
Zdaj sem se odlocila za najman teden dni pocitka, pridno bom mazala s ketonal gelom in se eno zadevico, potem bom pa videla, kako bo. Tudi jaz malo sumim, da moja tehnika teka ni ravno blesteca, poleg tega imam kaksno kilco prevec in ze razmisljam o nakupu bolj blazenih superg ...
 anolop
#134056
No jst sm po nasvetu športnega prjatla :D (bo že vedu kdo ;)) nardila tkole:
Od teka sm nardila mal pavze. Sm si pa nabavla poleg Voltaren gela, ki sem ga že imela, še Jointace. Oba se lahko uporabljata naenkrat seveda v nekaj urnem premoru.

Tko da sem najprej vmasirala gel, nato pa ko se je gel dobro vpil še hladila s kocko ledu ali tistim gelom, ki ga najprej daš v zmrzovalnik. 3x, 4x na dan.

Torej hlajenje,počitek ter raztegovanje zunanjih mišic in vezi bokov ter stegna. Raztegovanje sledi šele po parih dneh.
Delam pa te vaje:
http://www.med.umich.edu/1libr/sma/sma_xtrochan_art.htm

Pa še malce slikc, kjer lepo vidiš da je ITband mišica ki se začne nad kolkom in gre do kolena po strani stegna. Ko se zategne pač pritisne na kolk ali pa udari na zunanji strani kolena po kakšnem dolgem teku. To je sicer kar običajna tekaška poškodba samo mnoge zaboli ob kolenu.

http://www.sports-injury-info.com/troch ... sitis.html
http://www.livecity.co.il/46789/Iliotib ... ndrome_ITB

Medtem bom kolesarila, naslednji teden bom mogoče začela s tekom, ampak ob pogoju da bolečin ne bom več čutila. Ko bom začela tečt, bom šla po ravnem in še to manjšo razdaljo. Za test sem pa rekla, da bom šla najprej na en sprehod s hitrim tempom in če me pol ne bo bolelo še naslednji dan, bom odlaufala prve korake!! :D

Vem, da je težko "nelaufat" :(, ampak bo treba stisnt zobe in počakat da se tole kokr tolk pozdrav.
 Tanjusha
#134058
Hvala za izcrpnost :) Bomo pocival, pocival, pocival 8)
Uporabniški avatar
 Asparagus
#136822
Tanjusha, Anolop, kako kaj vajina poškodba?
Zdi se mi, da imam tudi jaz mogoče to. Bolečine so se mi pojavile prejšnji torek. Ko sem začela teči, sem začutila rahlo bolečino spredaj v pregibu noge, ki je minila, zares razbolelo pa se je po koncu teka. Predvsem čutim bolečino spredaj, malo se prenaša tudi na zadnjo stran, če na napačen način stopim na nogo, ali jo premaknem. Pritisk čutim tudi pri sedenju v določenem položaju. Ni tako hudo, da bi šepala, vendar tudi po nekaj dneh mazanja in hlajenja ter treh dneh jemanja Nalgesina ni popolnoma izginilo. Včeraj sem pretekla par km in se je spet poslabšalo.
Še kakšen nasvet?
 Tanjusha
#136828
Asparagus, zivjo!
Jaz sem pocivala cca 3 tedne, pa potem nisem mogla biti pri miru in sem en teden pred morjem (pred 1. 7.) naredila dva kratka, cca 5 km, in zeloooo pocasnega teka. Bolecine nisem cutila, kar me je razveselilo. Na morju sem 5 dni samo plavala, potem pa sla na en pohod in 3x tekla (35, 43 in 46 min) po precej razgibanem terenu, zato me je prvic ful skrbelo, kako bo moj kolk. Pa ni bilo tezav!
Takoj po morju sem sla prvic letos na bicikel, nardila kar solidno turco, tezav ni bilo. V torek sem s psom udarila hitro hojo za cca 1 uro in zvecer skocila se na en hribcek (spet dokaj hiter tempo, vsaj zame) in nazaj dol po cesti tudi malo tekla. Sele doma sem zvecer cutila malo bolecine, ampak nic resnega, naslednji dan (sreda) me ni nic bolelo. Ker se konec tedna obeta slabo vreme, sem se odlocila izkoristit vcerajsnji dan ... sem si izbrala ravnino, da ja ne bo klancev in odtekla svojih polzjih 45 min. Med tekom nisem imela tezav, ko sem se ohladila, me je pa ze spikalo nekaj na sprednji strani na pregibu. :evil: Hodim danes normalno, ce mal cudno stopim, cutim cisto malo bolecine.
Cisto iskreno, pocasi sumim, da so mogoce bolecine deloma povezane tudi z vecurnim sedenjem, zato si bom danes nastimala zogo, da bo moja guzica pocivala na bolj mehkem :) Bomo videli ... Vsekakor mi tale 'bolecina' jemlje vso voljo, cutim, da zgubljam vso prigarano kondicijo ... Po drugi strani pa vem, da ne smem pretiravat, zato bom zdaj spet pocivala in sla raje na kolo, ce me bo prijelo sportat. Hodim pa itak vsak dan s psom, tako da nekaj akcije pa le je.

Asparagus, upam, da tvoje tezave cimprej minejo - bom pa seveda vesela, ce bos se kaj napisala, ker je vcasih dobro videt, da nisi sam in lahko izmenjas izkusnje!
Uporabniški avatar
 Asparagus
#136932
Tanjusha, imam podobne skrbi kot ti. Zdi se mi, da z vsakim dnem, ko spustim tek(ponavadi tečem 3-4 krat na teden), moja težko pridobljena kondicija upada. Mogoče bom zvlekla ven moje 18 let staro kolo in ga poskusila usposobit( oziroma prepričala moža, da bo to naredil). Ravno zadnjič smo se pogovarjali o tem, da bi se ga znebili.
Malo bolj natančno sem prebrala linke, ki jih je posredovala Anolop. Nisem čisto prepričana, če imam trohanteralni burzitis, ker imam bolečine bolj na sprednji kot zadnji strani. Vendar pa je za poškodbe sprednjih mišic bolj značilno, da pridejo iznenada, tako da veš kdaj.
Sicer pa, kot pravijo, se bolečina v kolku lahko pojavi zaradi drugih težav in bolečine zaradi ilotibialnih vezi sem že imela.
Treba je napredovat počasi in ne pretiravat, sploh če začneš s tekom pri štiridesetih, prej pa nisi bil športnik. Mogoče mi letos ne bo uspelo 21, bo pa drugo leto :? .

Lep pozdrav in uspešno zdravljenje še naprej!
Uporabniški avatar
 Asparagus
#141584
Vidim, da sem na tole temo pisala že pred enim mesecem. Vmes sem bila pri svoji zdravnici. Pravi, da gre verjetno za vnetje vezi okoli kolka, če so na njih majhne poškodbe, lahko celjenje traja dlje, tudi več mesecev.
Pojedla sem eno kuro Naklofena, med jemanjem sem imela občutek, da gre na bolje(protibolečinski učinek), po koncu jemanja in enem kratkem poskusu teka (2 km :cry: ), sem bila spet na istem, kot pred odhodom k zdravniku.
Zdaj malo telovadim in se raztezam, poskusila bom it še na kakšno plavanje, to čakanje je zelo zoprno, ker imam občutek, da mi tudi malo bolj hitra hoja po razgibanem terenu poslabšuje stanje.

Začela sem dvomiti tudi v superge, ki sem jih uporabljala dva meseca pred poškodbo. Urban Praprotnik mi je na tečaju rekel, da sem pronatorka, jaz pa sem si kupila superge Nike Air Max moto, ki naj bi bile superge za normalno stopalo. Zdele so se mi najbolj udobne, pri nekaterih pronatorskih sem imela občutek, da me tista blazinica kar malo moti. Pa še lepa barvna kombinacija in akcijska cena so bile Nikice :oops:

Imate še kakšen nasvet zame?
 Tanjusha
#141586
Na zalost sva na istem :( Jaz imam zdaj bolj obcutek, da gre se za vnetje kaksnea zivca, saj me spona gor do trtice in se malo naprej, okoli kolga pa imam cuden, zategnjen obcutek in kot da je malo zateceno. Sicer me nic ne boli ob hoji, vseeno pa imam slab obcutek, da se tole se ne bo kmalu koncalo. Ostalo mi je se priblizno 13 dni do konca kure s temi protivnetnimi in protibolecinskimi tabletami, vsak dan se razgibavam, septembra bom pa zacela rajse kaksne krajse kolesarske turce in naravnost zmesalo se mi bo, ce se bo bolecina spet pojavila!!! :evil:
 mausi
#141657
Asparagus napisal/-a:Treba je napredovat počasi in ne pretiravat, sploh če začneš s tekom pri štiridesetih, prej pa nisi bil športnik.


v bistvu naj bi poznal mejo, do kam lahko teraš samega sebe - ampak to meni ne uspeva preveč, sploh se mi pa zdi, da ima višji EMŠO tudi večji vpliv na vse to...
Uporabniški avatar
 Asparagus
#141739
[quote Mausi]
v bistvu naj bi poznal mejo, do kam lahko teraš samega sebe - ampak to meni ne uspeva preveč, sploh se mi pa zdi, da ima višji EMŠO tudi večji vpliv na vse to...

Imela sem občutek, da sem precej zmerna. Tekla sem vsak drugi ali tretji dan, če so se pojavile kakšne bolečine, sem vzela še kak dan počitka več, dokler niso minile. En daljši tek na teden, potem dva-tri krajše...
Edino ogrevala in raztezala se večinoma nisem, ker ko sem začela, sploh nisem vedela, da naj bi se to delalo. In sem si mislila, da mogoče gre tudi brez tega...Potem pa je prišla tale težava in kar noče se končati.


@Tanjusha, meni koristi plavanje. Zadnjih par dni dopusta sem izkoristila tako, da sem šla še dvakrat v bazen. Samo škoda, ker ga nimam prav blizu. Bolečino čutim zdaj kot rahlo zatezanje vezi v pregibu spredaj.
Lahko npr. skačem z obema nogama brez bolečin, pri hitrejši hoji ali določenih gibih pa me še vedno "trga". Zdaj bom čakala, da tudi to neha, preden bom spet poskusila.
 Tanjusha
#141763
@Asparagus: mene pa pri sami hoji NIC ne boli, niti ko grem v klanec ali po klancu navzdol, tudi med sprehodom sem sprobavala z lahnim tekom, ce kaj boli. Bolecine ni, cutim pa zategujoc obcutek okoli kolka.
Ja, plavanje pomagam, sem sama videla na dopustu, zdaj pa ne znese. Med tednom sluzba in se kaksne druge obveznosti, za vikend pa ze nekaj casa slabo vreme, tako da mi moja stalna destinacija - Bohinj - odpade.

Drugace pa sem se jaz vedno ogrela in tek zacela z zmernim tempom, sam tek je bil tudi pocasen (kot se za pravo polzko spodobi, knede), ob koncu naredila iztek, sledila je hoja do doma in raztezanje. S tekom nisem pretiravala, mogoce bi si edino lahko izbrala bolj raven teren, z manj koreninami in drugimi naravnimi ovirami :roll:

Bomo premagali tole, A., bos videla!!! Jaz sem vceraj sla na tajsko masazo, naslednji teden pa si bom spet kaj privoscila, skodovati ne more.
 anolop
#141919
Sm šele zdej tole opazila..... :?

No pri meni je bilo tako, da sem naredila s tekom 14 dni pavze. V prvem tednu sem šla samo na kolo, ker me na kolesu ni nič bolelo. Potem sem itak šla v Barcelono za teden dni, kjer sm pa prehodila kar nekaj mesta.

Ko sem prišla domov sem šla tečt. Pri prvem teku vse OK. Pri drugem me je spet bolelo. Sm si mislila: pa ne že spet.... :(
Za tretji tek sem bla itak prijavljena na 2. Nočno 10ko in sem vseen šla. Takrat me presenetljivo ni nič bolelo. Po mojem mnenju je bil razlog v drugačnem teku. Tu sem tekla hitreje kot ponavadi, kar pomeni tudi, da sem noge oz. kolena dvigala višje kot ponavadi. Od takrat težav nimam več.

Od te poškodbe naprej sem začela malo podrobneje prebirati tekaško literaturo. Od takrat se zato najprej ogrejem, na začetku ponavadi 2 minuti hodim, ker je itak pri običajni trasi od doma malo zaraščena gozdna pot. Nato mam približno 5-7minut lahkotnega teka. Nadaljujem s tekaškimi vajami. Nizki skiping, visoki skiping, približno 15m šprinta, hopsanje. To naredim 3x, potem pa še zametavanje (brcneš se v rit ;) ), pa tek s poudarjenim odrivom. No sčasoma bom še kako vajo dodala. Pol pa šele res (za)laufam. Na koncu pa spet počasen tek ali hoja ter raztezne vaje. Delam pa tut vaje za moč, nekatere takoj po teku pred raztezovanjem, in tudi v dnevih ko ne tečem in jih naredim malo več kot po teku.

No upam, da sem podala nekaj koristnih informacij! :D

Imam pa to srečo, da pri meni to ni trajalo tako dolgo kot pri vama Tanjusha in Asparagus :?

Skratka želim vama čimprejšnje brezbolečinsko laufanje!!! :)
Uporabniški avatar
 Bojan Ambrožič
#141920
Tudi jaz sem očitno staknil to poškodbo lansko leto. Bolelo me je na zunanji strani kolka, kot da se mi hoče kolčna glavica preriniti skozi mišice. Šel sem na ultrazvok kjer so ugotovili, da je stvar malce vneta. Nekaj časa nisem tekel in stvar se je uredila. Mislim pa da stvar pride zaradi pretiravanju pri treningu.
Uporabniški avatar
 Asparagus
#142065
Anolop, hvala za opis treninga, nekaj takega bom poskusila skombinirat zase, ko bom spet začela. Zaenkrat vadim raztezanje ob DVD-ju Tekaški trener in delam vaje za krepitev mišic(počepe, trebušnjake...)

Bojan, tudi to je dobra novica, da se ti zadeva ni ponovila, potem ko se je enkrat pozdravila.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA