vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

 kendy_2
#141155
tudi jst sem utrujena,rezultati so se mi ful poslabsali,noge me bolji ko tecem..kaj je zdej to?nazivce mi gre k ne uspem preteci vec tolko kot sem upala..(kljub temu da sm tudi ksn kg pridobila),grejo rezultati in pocutje samo navzdol..sem bila na krvnih preizkavah:zelezo:1,9 in hemoglobin:85...hocem nazaj imat dosti moci in dobre rezultate ,ter se kdaj stat na stopnickah...cisto sem obupana,kaj naj naredim??!!!
Uporabniški avatar
 Ksenija
#141352
železo 2.3 hemoglobin 102...
no zdej saj vem razlog za polom
Uporabniški avatar
 Loni
#141355
Zlomka, pa taki izvidi. Če bi jaz poslušala samo zdravnike, se sploh ne bi smela oziroma glede na izvide niti ne bi mogla premikati okoli, kaj šele početi kaj bolj adrenalinskega. Saj šok je res bil, pa ne samo eden. Celo mladost sem bila zdrava, a z nefunkcionalnim centrom za ravnotežje, sem se na ravnem zvrnila kot pijana klada in resnično nisem počela ničesar, ker nisem mogla, sem se pa vsega lotila, ker volje sem pa že takrat imela dovolj. Potem je sledila ena op, vse bp, a na koncu je bil seznam športov, katerim naj bi se zaradi morebitnega udarca v glavo odpovedala, zelo dolg, če mene vprašate, bi lahko igrala samo golf, pa še tam bi me lahko kdo z žogico zadel. No, pa sem se tole odločila preslišati, saj se lahko tudi sama doma butnem v glavo... No, potem so prišli pa taki fletni izvidi, pa ledvice so malo bolj lene sorte, nizek pritisk. Ma jaz se ne dam. Nikoli.
Uporabniški avatar
 lenči
#141374
Ob prvi priliki jo mahnem tudi jaz na pregled, saj februarja niso nič odkrili posebnega (razen previsokega pritiska :oops: , pa preveč kilogramov :oops: , pa holesterol...), samo ni vraga da se ni kaj izboljšalo (pritisk se sigurno je :lol: ), pa upam, da ne kaj poslabšalo.

Držite se pa super, vztrajajte , vse čestitke :clap:
Uporabniški avatar
 Ksenija
#141447
10 dni bom mal osebju v ZD družbo delala (tko nekak pol urce dnevno ;)), potem pa ma da je ok
Uporabniški avatar
 Loni
#191049
O, kok sem jaz vesela, sem končno prilezla pri hemoglobinu čez 100tko, čez kak mesec bi morala bit moja krvna slikca že normalna. No, se bom morala fiksat še cca pol leta, da zafilam za vse nazaj. Nič špont :laola
 DrejKa
#192173
10 dni bom mal osebju v ZD družbo delala


Ksenija, a to si bila na intravenozni thp? Koliko časa ti je pa ''držala'' oziroma a ti je potem vrednost hemoglobina/železa zopet padla?
Uporabniški avatar
 Ksenija
#192200
DrejKa napisal/-a:
10 dni bom mal osebju v ZD družbo delala


Ksenija, a to si bila na intravenozni thp? Koliko časa ti je pa ''držala'' oziroma a ti je potem vrednost hemoglobina/železa zopet padla?

ja infuzije železa, vsak dan pred enim letom. Zaenkrat je stanje prav super ;)
je pa zadeva sledeča, leta 2007 sem imela operacijo miomov - naj bi bili razlog za moje prijateljevanje z Fe. Večji vnos je bil, bolj so bili veseli. Do avgusta 2008 se stanje z raznimi preparati ni popravilo, zato sem dobila pomoč v tej obliki ;)
 DrejKa
#192210
pred enim letom

Se pravi, stanje eno leto po IV je :clap:

Tudi jaz sem v preteklih letih použila že kar nekaj farmacevtskih preparatov (Hematopan, Legofer ipd.), poleg cele palete nasvetov iz Babičine skrinje, pa se je stanje vedno znova vračalo na ''izpraznjene zaloge železa in posledično (pre)nizke vrednosti hemoglobina''. Nazadnje sem letos spomladi pristala na IV Venoferja, pa me je zanimala trajnost učinka. Sicer je pa tako odvisno od vsakega organizma posebej in tudi vzroka pomanjkanja.
Uporabniški avatar
 bluegreen
#192232
No pol bom pa še jaz prosil za pomoč koga iz zdravstvene stroke ali nekoga ki to vsaj malo obvlada. Kot tekač začetnik sem se po mojem mnenju preveč zagnal in po 4. mesecih intenzivnega brezglavega tekanja utrudil, zdaj sem za dva tedna prekinil s treningi, da se spočijem in pozdravim vneto pokostnico. Pri prebiranju te teme sem tudi pri sebi opazil simptome utrujenosti, slabše rezultate na treningih, žena mi je skoz govorila, da sem bled ko smrt, po težkih treningih zvečer nisem mogel zaspati itd. Eno jutro sem se celo zbudil s suhimi usti, nebo pa je bilo kot bi celo noč sol jedel, čisto zgubano, ustnice pa spokane (zdravnica mi je povedala, da sem dehidriral). Po dveh tednih počitka sem konec prejšnjega tedna bil na pregledu pri moji zdravnici, dal kri in rezultat ni bil tisto, kar sem pričakoval. Mislil sem, da bom imel pomanjkanje železa in Hb, sedaj pa je rezultat tak:
- Lkci 4,8 (4,0-10,0)
- Erci 5,2 (4,20-6.30)
- Hb 153 (120-180)
- železo pa 37,4 (10,7 - 28,6)???? :shock: :?:

Kaj zdaj to pomeni? Zdravnica mi je rekla, da previsoka vrednost železa ni škodljiva in naj še malo počivam ter pazljivo nadaljujem s treningi. Kljub temu me to moti, saj zgornja vrednost verjetno ni določena kar tako, kot da si jo je nekdo izmislil.

Prosim za nasvet, predvsem me zanima, če je to nevarno, kako mi lahko škoduje in na kak način lahko to spravim v normalno stanje?

Za vsak odgovor bom hvaležen.

LP, bluegreen
Uporabniški avatar
 semjul
#192274
:D

mogoče komu pomaga tole, ali vsaj pripomore k izboljšanju stanja:

Delovanje inulina

Inulin je neprebavljiv za človeška encima ptialin in amilazo, ki sta namenjena prebavljanju škroba. Zato inulin ostane večino prebavnega trakta nedotaknjen. Šele v debelem črevesju ga prebavijo bakterije, pri čemer se sproščajo določene količine ogljikovega dioksida in metana. Tako hrana, ki vsebuje večje količine inulina, povzroča vetrove, še posebej pri tistih, ki inulina niso vajeni, zato je sprva potrebno uživati hrano, ki vsebuje inulin v manjših količinah. Vendar pa se sčasoma večina ljudi navadi in lahko uživa velike količine inulina brez stranskih učinkov. Inulin se v gastrointestinalnem traktu ne razgradi do enostavnih sladkorjev (monosaharidi), zato ne dviguje ravni krvnega sladkorja in je primeren za diabetike [1].

Inulin je tudi zelo učinkovit prebiotik, saj v črevesju spodbuja rast koristnih probiotičnih bakterij, kar je potrdilo tudi kar nekaj kliničnih študij [7,8,9]. Kot je bilo že omenjeno, inulin potuje skozi želodec in tanko črevo nespremenjen, in je tako v celoti na voljo bakterijski flori v debelem črevesu. Tam selektivno spodbuja rast bakterij iz rodov Bifidobacterium in Lactobacillus. Specifične spremembe v povečanju števila bakterij mikroflore so bile raziskane v kliničnih študijah na živalskih modelih in na človeku [10]. Te bakterije iz inulilna proizvajajo kratkoverižne maščobne kisline, s katerimi znižajo pH-vrednost vsebine v debelem črevesu. Maščobne kisline so pomembne za zagotavljanje optimalnega delovanja celic sluznice kolona in za dobro absorpcijo kalcijevih, magnezijevih in železovih ionov. Z mehanizmi povečanja absorpcije določenih mineralov (kalcija, magnezija in v nekaterih primerih še fosforja) in elementov v sledovih (Cu, Fe, Zn) so se ukvarjali v mnogih kliničnih študijah [11,12,13]. Ugotovljeno je bilo, da inulin res izboljša absorpcijo preko treh možnih mehanizmov, ki so: 1) poveča pasivno absorpcijo v kolonu s povečano topnostjo kalcija, ki je povezana s spremembo pH in s spremembo mikroflore; 2) direktni efekt nastalih kratkoverižnih maščobnih kislin, ki povečanjo transcelularni prehod Ca; 3) pospeši rast celic in tako se poveča razpoložljiva površina za absorpcijo v tankem in debelem črevesju [12].

Danes pogosto kombinirajo inulin s probiotiki (kulturami bakterij), ki jih dodajajo prehranskim izdelkom [2]. Nekatere tradicionalne diete vsebujejo tudi do 20 g inulina na dan. Mnoge vsakodnevno uporabljene rastline bogate z inulinom, kot denimo cikorija (Cichorium intybus), česen (Allium sativum),por (Allium porrum), topinambur (Helianthus tuberosus), tolščak (Portulaca oleracea), veljajo že stoletja za zdravju koristne [1].


V prodaji je tekoči jogurt z dodanim inulinom.
Uporabniški avatar
 bluegreen
#192434
Mi lahko kdo odgovori na moje vprašanje glede prevelike vrednosti železa v krvi? Saj vem da ste tudi stari mački v teh stvareh na forumu.

Please :cry:
Uporabniški avatar
 Loni
#200888
No, polovica Slovenije itak že ve, pa je čas, da zve še ta druga. Končno imam bp krvno sliko, nobenih mejnih vrdnosti, nobenega špikanja in fiksanja več, je pa hecno videti v kartonu pod nadaljevanje terapije: Prehrana!!! Me moja zdravnica preveč dobro pozna
Uporabniški avatar
 Loni
#200894
Urška Sonček napisal/-a:Kakšno prehrano pa ti priporoča?

Začelo se je v stilu, da mi priporoča ravno obratno kot 99% svojih pacientov, katerim se običajno svetuje več zelenjave in sadja ter manj mesa. Od postavitve diagnoze jem vse po vrsti, predvsem pa je poudarek na z železom bogati hrani, predvsem na mesu, s katerim si prej ravno nisem bila na ti, ker je absorbcija železa iz mesa precej boljša kot iz npr. zelenjave. Jedilnika seveda nisem dobila predpisanega, zadostuje brskanje po netu in poslušanje ostalih.

Sicer zate vem, da si presnojedka, ampak to so rekli meni, in na meni je bilo, da se odločim, sem se pač tako, da jem tudi meso.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA