teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 klopotec
#212987
Prehranski strokovnjaki v zadnjem času priporočajo čimmanj predelane hrane, čimveč surovega sadja in zelenjave, naravnih, nepredelanih svežih sokov, čimmanj mesa, sploh pa suhomesnatih izdelkov. Sramežljivo tu pa tam že priporočajo surovo mleko. Pri takšnem prehranjevanju presna hrana že prevladuje, vendar takšno prehranjevanje predpostavlja tudi neposredno nabavo "surovin" pri neposrednih pridelovalcih ali na tržnicah. To je lahko za nekoga tudi težava, ampak se da, sploh pa pri ljudeh, ki imajo vsaj nekaj svoje zemlje.

Če se nekaj ne da pojest surovo, to pač skuhamo in se popolnoma strinjam z Zdravkom, zakaj bi se odpovedal recimo kuhanemu fižolu, ali pa koruznemu močniku, ki se ga da pripravit iz doma zmlete koruze ob minimalni toplotni obdelavi. Kenijski tekači pojedo zelo veliko koruze.

Takšne, ki skorajda več ne poznajo nepredelane hrane pa zlahka opaziš v marketu. Prejšni teden sem v Lidlu (mimogrede tam kupujem korenček) čakal pred blagajno za eno žensko z dvema otrokoma. Ta si je pa res naložila. Od nepredelane hrane je bila ena majhna glavca solate kristalke, sicer pa salame, zameznjeni panirani zrezki, vložena solata, pudingi, majonezne solate, sladkarije vseh vrst, sokovi in tisto v stilu ledenega čaja, žemljice v plastični embalaži in da ti ne naštevam. Otroka sta na drugi strani že jedla kornete. Punca je bila malo starejša in že malo debeluškasta, fant pa je bil bolj droben.
Takšna mama otrokom ne pripravlja hrane iz tistega kar je zraslo neposredno iz zemlje, ampak iz tega kar je zraslo v tovarni in je zavito v lepo svetlečo embalažo. Na takšne sem mislil. In takšne verjetno tudi ti poznaš. In pred par leti je bil moj voziček v trgovini enak kot njen. Potem pa artritis, visok krvni ptitisk, psoriaza in stalna utrujenost. In jamranje.

Zanimivo branje tudi na to temo je knjiga Antona Komata Simbiotski človek. Ne bi si mislil kaj vse sem pojedel v lepo zapakirani predelani hrani in kaj vse se nahaja tudi v nepredelani industrijsko pridelani zelenjavi in sadju. Mnogo pasti je.
Uporabniški avatar
 Bobek
#213006
klopotec napisal/-a:Prejšni teden sem v Lidlu (mimogrede tam kupujem korenček) čakal pred blagajno za eno žensko z dvema otrokoma. Ta si je pa res naložila. Od nepredelane hrane je bila ena majhna glavca solate kristalke, sicer pa salame, zameznjeni panirani zrezki, vložena solata, pudingi, majonezne solate, sladkarije vseh vrst, sokovi in tisto v stilu ledenega čaja, žemljice v plastični embalaži in da ti ne naštevam. Otroka sta na drugi strani že jedla kornete. Punca je bila malo starejša in že malo debeluškasta, fant pa je bil bolj droben.
Takšna mama otrokom ne pripravlja hrane iz tistega kar je zraslo neposredno iz zemlje, ampak iz tega kar je zraslo v tovarni in je zavito v lepo svetlečo embalažo. Na takšne sem mislil. In takšne verjetno tudi ti poznaš. In pred par leti je bil moj voziček v trgovini enak kot njen. Potem pa artritis, visok krvni ptitisk, psoriaza in stalna utrujenost. In jamranje.


Najhuje pri tem je, da te mame živijo v dobri veri, da otrokom nudijo najboljše in najbolj zdravo. So videle na TV :( Saj, če malo bolje pogledaš, ima žitarice (žemljice), nemastne beljakovine (panirani zrezki), zelenjava (solata, sveža in vložena), maščobe (majoneza), sadni sokovi, ...Manjka ji samo sadje, ki ga pa otroci ne marajo preveč in raje pijejo sadne sokove.

Pred časom sem bral članek o mami (sicer res iz ZDA), ki so ji otročička odvzeli zaradi podhranjenosti. Dojenčka je hranila samo s proizvodi iz McDonaldsa.
Ko so jo vprašali zakaj, je odgovorila, da je otroku nudila izključno hrano, ki jo ona uživa že odkar pomni.

Mlada mamica sploh ni vedela za boljše načine prehranjevanja. :shock:

Na žalost je večini takih mamic najvažnejše, da je otroku hrana všeč in jo rad poje, če pa na TV še omenijo da je zdrava, pa hura :clap: . Raziskav, ki potrjujejo zdravilnost čokolad, kave, alkohola, (pred leti tudi tobaka), mesa in suhomesnastih proizvodov,celo o sladkorju sem jo našel, ne manjka in ljudje pač verjamejo, kar si v sebi želijo verjet.
Sponzorji takih raziskav pa imajo na voljo izjemno velike količine denarja in izjemno malo morale.
Tisti, ki to vzame z rezervo in se s takimi stvarmi prehranjuje zmerno, bo dolgo zdrav, so pa na žalost ljudje, ki sploh ne razmišljajo s svojo glavo in vzamejo take raziskave povsem zares. Posledice so vidne v bolnišnicah in na pokopališčih.

Ni problem v kuhani hrani, problem je v procesirani in zastrupljeni hrani.
Uporabniški avatar
 zigzag
#213007
tulček napisal/-a:
Lojfer napisal/-a: Verjetno se potem počutite "umazano", če pojeste kakšen hamburger?

Za vegetarijanstvo sem se odločila iz etičnih in ne religioznih ali zdravstvenih razlogov ali pa za to ker je to in, ko sem bila stara 15 let. Vzrok je bila izkušnja, ki me je zelo pretresla.

Oče je enkrat prinesel domov dva živa in neznansko ljubka zajčka. :D :D Na vrtu sva ju z bratom vsak dan hranila s korenčki, jima nabirala deteljo in se z njima igrala :D. Nekega dne pa ko pridem iz šole domov, zajčkov ni bilo nikjer. Vprašam očeta in mamo kje sta zajčka, pa sta se delala kot da ne slišita. Ker vztrajam, mi mama živčno odgovori, da ne ve in oče isto. Pomislila sem, da sta mogoče pobegnila. :cry: Zvečer smo imeli nenavadno večerjo. Mamo je skuhala velik lonec zelo goste juhe. Bila je dobrega okusa, vendar sem v nje opazila neke čudne in nenavadne kose mesa. Vprašala sem jo kaj je to, ona pa nič. Ker sem hotela vedeti, je rekla, naj bom tiho in lepo jem. Takrat se mi je posvetilo. Bila sem šokirana in zgrožena. Vstala sem od mize in šla v svojo sobo, kjer sem dolgo razmišljala in :--( . Od takrat ne jem več mesa.



:shock: :shock: :shock: Grozljiva izkušnja. Me je kar malo pretreslo :--(
Uporabniški avatar
 stena
#213011
Naš svet je pač takšen, da nas pita z raznoraznimi informacijami, ki so bolj ali manj ali pa sploh nič resnične. Vsak od nas podlega nekemu marketinškemu pritisku, smo pač potrošniška družba in tako nas pač tisti, ki nam hočejo kaj prodati tudi tretirajo- kot neumneže, ki vsaki stvari nasedejo.

Taka hrana ali drugačna, vsi smo ljudje in če bi se bili sposobni eden drugega takega kot smo, ne bi bilo ne vojn, ne prepirov in tudi takih debat, kot je bila tukaj par strani nazaj. Me veseli, da je debata začela ponovno teči po tistih zdravih tirnicah in bomo lahko "nevedneži" zvedeli kaj o vašem načinu življenja in ne samo kdo si je kaj novega vrgel pred nos in kdo je kaj narobe prebral ali razumel.

LP
Uporabniški avatar
 tulček
#213051
ZdravkoC napisal/-a:Iskal sem razlago za vsejedstvo, saj je to najbolj nepravilno definiran izraz (poleg zmešančka). Med vsejede spadajo tudi mrhovinarji in kanibali. Fuj.


Razumem kaj hočeš povedati, ampak vsem je skupno uživanje mesa. Če se boš spotaknil ob meso, se spomni, da večina teorij uvršča človeka med živali. Jaz bi rekla, da je kanibalizem podvrsta vsejedcev oz. mesojedcev. Beseda vsejedci je ustreznejša, ker uživajo tudi zelenjavo, sadje... če pa nekateri ne uživajo svinjskega, pasjega ali človeškega mesa, pa še ne pomeni, da niso mesojedci. Se strinjaš? :wink:
Tudi vegetarijanstvo ima podvrste - veganstvo in frutarjanstvo. Presnojedsto pa lahko spada tako v prvo kot drugo skupino. Mislim, da je več takšnih presnojedcev, ki spadajo v drugo - vegetarijansko skupino (hope so :? ).

Ko pa smo že pri mesu, pa bi dodala še to, da že predstavniki uradne medicine govorijo: človek ne potrebuje mesa ampak beljakovine.

Če je koga strah, da ne bo dobil dovolj beljakovin, če ne bo užival mesa, je ta odveč. Največ beljakovin ali bolje rečeno beljakovin z največjim izkoristkom in celotnim spektrom je v sirotki oz. sirotkinem izolatu. Pri sirotkinem izolatu je obsorbcija beljakovin 99%-na, pri jajcih 45%, pri mesu še manj... :--
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
#213094
tulček napisal/-a: Beseda vsejedci je ustreznejša, ker uživajo tudi zelenjavo, sadje... če pa nekateri ne uživajo svinjskega, pasjega ali človeškega mesa, pa še ne pomeni, da niso mesojedci. Se strinjaš? :wink:

Pa ja veš, da se bom strinjal. Tema se je mogoče že obrnila v prepričevanja drugačnih, namesto pojasnjevanja lastnih vzgibov in seveda dejstva ...
Na TF ni treba razlagat o Mc Donaldsih in škodljivosti te hrane, saj tudi pice in lepinje in ... niso zdrave, če gledaš skozi isto prizmo. Pa kaj kdo kupi kje ... Naj si kupi kar če.
Edini Klopotec je ugotovil, da me zanima, zakaj ne bi jedel krompirja in fižola ???

Ne bi rad, da kdo narobe razme in vendar bom dodal tole:
:arrow: človek je hrano, tradicionalno za njegovo okolje, to je normalnojed (vsejed zagotovo ni ustrezen izraz)
:arrow: gausova krivulja ponazarja večino in ekstreme, ki padajo izven povprečja
:arrow: na koncih, ko je krivulja zelo ali dokaj "tenka" se najdejo tudi tisti, ki niso normalnojedi
:arrow: večina je v sredini
:arrow: to je normalna porazdelitev
:arrow: tisto, kar pade v sredino, se smatra za normalno
:arrow: vrednosti so pri vsaki naslednji meritvi bolj ali manj drugačne, kar je lahko posledica naključja, bolj verjetno pa je, da je posledica nekega organskega premika
:arrow: nekaj se dejansko premika
Uporabniški avatar
 lojzeP
#213098
a tukaj že kej pršut režete :D

se zadnje čase tko fino čveka, kako si eni kradejo čas s smiselnimi debatami, namesto, da bi na raznih analizah in podobnih aktivnostih delali plane in se menili o športu. tudi o religiji(ah) je bilo že nakaj govora, pa razen zamer ni ostalo nič. dejmo se malce spoštovati, pa če nam me zobmi ostaja zelenjava, ali pa z zobotrebci živalstvo ven bezamo.
sej tudi eni na x tečejo, drugi imamo cepke in ostalo kompresijsko navlako, spet tretji pa žulje na podplatih kar bosi nabirajo - sploh se ne spomnim, da bi kdo zaradi tega že kak kraval zganjal. aja, pa tudi rdeče-zeleno rivalstvo ni vidno le na ledenih ploskvah, tudi po teku nas prijetna dekleta oskrbujejo s hidracijo omenjene barvne kombinacije embalaže. a kaj si one mislijo o nas - presnošportnih pivcih ??? :roll:
Uporabniški avatar
 tulček
#213607
Na ponovoletni TF čagi sem med kramljanjem z maco, ki je presnojedka, izvedela, da naslednje moje mnenje ne drži.
tulček napisal/-a:Presnojedec si po moje samo kadar ješ res 100% presno hrano.

Uradno velja, da je presnojedec vsak, ki poje vsaj 70% presne hrane.

Juhuhu, presnojedka sem! :D

P.S. Čudno, da me nobeden ni popravil.
Nazadnje spremenil tulček, dne 24 Jan 2010, 19:00, skupaj popravljeno 2 krat.
 nana
#213608
tulček napisal/-a:Na ponovoletni TF čagi sem med kramljanjem z nano, ki je presnojedka, izvedela, da naslednje moje mnenje ne drži.

Tole pa za mene ne bo veljalo :D Mi tak način prehranjevanja niti na misel ne pride :roll: Verjetno si govorila z maco :wink:
Uporabniški avatar
 ROSI64
#213617
tulček napisal/-a:Na ponovoletni TF čagi sem med kramljanjem z maco, ki je presnojedka, izvedela, da naslednje moje mnenje ne drži.
tulček napisal/-a:Presnojedec si po moje samo kadar ješ res 100% presno hrano.

Uradno velja, da je presnojedec vsak, ki poje vsaj 70% presne hrane.

Juhuhu, presnojedka sem! :D

P.S. Čudno, da me nobeden ni popravil.

Sem imel namen te popravit, tudi odgovor sem že napisal, a sem se premislil, ker je tema čist zašla. Provociranj pa tudi ne mislim komentirat.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
#213624
S tem si lahko pa tudi sam odgovorim na vprašanje o krompirju in fižolu.
Uporabniški avatar
 maca
#213628
ZdravkoC napisal/-a:S tem si lahko pa tudi sam odgovorim na vprašanje o krompirju in fižolu.

Dober je bil krompirček, dober, njami :mrgreen:

Tulček, do danes sem uspešno prikrivala in skrivala :cenz: , da presnojedci lahko noro in veliko dirkamo. :--
Na, zdaj si me pa izdala, in konec moje prednosti :--( , zdaj bodo pa kar vsi hoteli biti presnojedci :rol:
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 17

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA