vse o teku na smučeh - tehnika, treningi, proge, oprema, ...

Moderator: pryks666

 Gasper`
#214510
007 napisal/-a:Tvoje mnenje je napačno! Vsak tekmovalec ima montirano tako, kot sem napisal! Torej, v tvojem primeru imaš na eni smučki težišče spredaj, pri drugi pa zadaj! No, pa ni problema, samo da si zadovoljen!


Žal nisem poslušal tvojega nasveta, sedaj bom pa moral narediti premontažno :? Že pred odrivom se mi smučka tako povesi nazaj, da se z repnim delom zadane z drugo (pa čeprav je vez "samo" 5 mm pred težiščem).

S čim pa se izvrtane luknje lahko zapolni? Je Mikol ok?
Uporabniški avatar
 lone_rider
#214511
Berem temo o montaži vezi in na koncu koncev mi ni več jasno, kaj je pravilna montaža, zato bi prosil, če lahko še enkrat obrazložite princip.

Torej; najprej poiščeš težišče ene in druge smučke. Ali potem to težišče zaradi odstopanj izenačiš, da so vezi na obeh smučkah na istem mestu ali ne? Na koncu vez namontiraš za 0,5 do 1 cm nazaj od težišča.

Kako je z luknjami od prejšnje montaže? Vstaviš not čepke ali jih zakitaš ali kako?
 Gasper`
#214514
Ne izenačiš! To sem jaz naredil, sedaj pa sledi premontaža, kot lahko preberes en post višje.

Vsako smučko obravnavaš posebej. Določiš težišče ter ga premakneš za 0,5 do 1 cm proti repom. Pač sta vezi ena napram drugi malce zamaknjeni.
 luzr
#214519
Ker se to ponavlja vsako leto se sprašujem....
Zakaj ste tako skopi in ne želite plačati za montažo profesionalcu, ki ve kaj počne?
Montaža stane približno 10% povprečno dragih smučk?
Mar je to preveč?
??????
Uporabniški avatar
 lone_rider
#214520
Saj ne gre za to... Jaz imam vezi že montirane in to so storili v trgovini na servisu ob nakupu. Gre pač za to, da je določene stvari dobro vedeti. Mene pač zanima, kako te zadeve funcionirajo. Verjetno kdo želi te informacije tudi zato, ker bi si rad sam zmontiral vezi in nima v bližini pravega ski servisa ali pa ima starejšo opremo in mu ni toliko pomembno.
 Gasper`
#214521
luzr napisal/-a:Ker se to ponavlja vsako leto se sprašujem....
Zakaj ste tako skopi in ne želite plačati za montažo profesionalcu, ki ve kaj počne?
Montaža stane približno 10% povprečno dragih smučk?
Mar je to preveč?
??????


Ne gre se za denar.

1. Koliko "profesionalcev" ve da se zamakne tezisce nazaj proti repu?
V JR sportu mi ni bilo tako naroceno, prav tako tega ni vedel en uporabnik na TF (sklepam po njegovem odgovoru), ki "profesionalno" namesca vezi v Elanu. Na to je opozoril samo uporabnik 007 (se enkrat hvala).

2. Moje prejsne smučke so od bivšega tekmovalca. Ko sem pogledal težišče, se obe smučki nagneta malenkost nazaj, ravno toliko da ni moteče, kot je to zal motece v mojem primeru. Verjetno namesceno s strani "profesionalcev".

3. Sami namescamo zato, ker v kolikor upostevas zamik proti repu ter individualno obravnavo smučk je namestitev "like a walk in the park".

Moje vprasanje pa je, ali je za zapolnitev bolj primerno npr. lepilo Mikol ali naj uporabim industrijsko dvokomponentno lepilo oz. kaj tretjega?
 luzr
#214522
:) Dobra argumentacija Gasper' in lonerider. :)
Deloma se strinjam.
Kdor ni spreten pa si bo s spletnimi navodili naredil več škode. Poleg tega obstaja dvom, kdo ima prav. Jaz ne verjamem kar vsakemu, ki napiše nekaj. ;)

Poznam ljudi, ki smuči dobro montirajo. :P

Lesno lepilo odsvetujem, čeprav ga "serviserji" uporabljajo. Obstajajo specialna lepila, a je po mojem skromnem mnenju dvokomponentno lepilo dovolj dobro. Kar nekaj smučk sem montiral na tak način.

Ker vaju zanima. ;) http://montana-international.cms1.ch/Po ... l_2007.pdf
 Gasper`
#214529
Hvala za odgovor.

Verjemi, da tudi sam ne verjamem vsakemu spletnemu strokovnjaku, zaradi tega sem pa te spletne info preveril s klicem v specializirano trgovino za tek na smučeh ter poslal mail v Rottefello, kjer so mi glede montaže z izenačitvijo pozicije vezi odgovorili pritrdilno (kot je razvidno iz prejsnjih objav).
 kittycat
#315080
Oj. Mene pa zanima, pr montaži vezi, kolk globoko luknjo moraš zvrtat za vijak? Tolk k je dolg vijak al manj? A pr montaži vezi za alpske smuči je isto? Najlepša hvala za odgovore.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA